11/2/10

Ε.Ε.: Βοήθεια υπό όρους στην Ελλάδα


Εκκληση για άμεση και αποφασιστική δράση
Σε συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα κατέληξαν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα της Ελλάδας. Θα κοινοποιήσουμε τώρα τη συμφωνία και στους υπόλοιπους ηγέτες», δήλωσε ο Ρόμπεϊ σε δημοσιογράφους.
Η συμφωνία επήλθε μετά από συνομιλίες που είχαν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Ο Βαν Ρόμπεϊ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι θα ληφθεί συντονισμένη δράση για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, καλώντας την να δράσει άμεσα και αποφασιστικά. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 4% το 2010, τόνισε.
«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη», δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Μέρκελ, ωστόσο -τόνισε- υπάρχουν κοινοί κανόνες (για τον έλεγχο των ελλειμμάτων) που πρέπει να γίνουν σεβαστοί.
Nωρίτερα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την ευρωζώνη στο σύνολό της να είναι σε ετοιμότητα για να διαφυλάξει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα που απειλείται από την ελληνική κρίση.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο του Eurogrοup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παροχής πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα μεταφρασθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Tα δύο στοιχεία της λύσης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο στοιχεία, διευκρίνισε η πηγή και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρωματικών μέτρων, για να εγγυηθεί ότι οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος για τον χρόνο αυτό θα επιτευχθούν». Και υπό τις συνθήκες αυτές, «οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της».
Την ίδια ώρα ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι Γαλλία και η Γερμανία είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα για να εμποδίσουν κάθε κίνδυνο χρεοκοπίας και για να σταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ, αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος. Σε αντάλλαγμα της υποστήριξής τους, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν «πολύ σοβαρότερες απαιτήσεις από αυτές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ως προς την Ελλάδα, σημείωσε η διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται.

Συρρικνώνεται το spread, ενισχύεται το ευρώ
Μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για τη βοήθεια στην Ελλάδα, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς Bunds συρρικνώθηκε στις 266 μονάδες βάσης από 283 μονάδες βάσης που ήταν αργά χθες.
Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1,3763 δολάρια.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

6 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Δηλαδή δεν θα βοηθήσει η ΕΕ αλλά οι Γαλλογερμανοί που απαιτούν περισσότερα μέτρα-και αγορά πολεμικού υλικού επί πλεόν!Για όποιον δεν καταλαβαίνει μια χώρα μέλος της ΕΕ μετατρέπεται στην πράξη σε προτεκτοράτο δυο άλλων χωρών-μελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντα προτεκτορατο ημασταν Τιπουκειτε, καλυτερα Γαλλογερμανικο παρα Αγγλοαμερικανικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απομακρύνεται από την Ελλάδα η πτώχευση αλλά πλησιάζει τους Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απομακρύνεται από την Ελλάδα η πτώχευση αλλά πλησιάζει τους Ελληνες.Elpizo na kaneis lathos alla fovamai oti exeis dikio! Otheos na valei to xeri tou! Pros agapitous tipoukeito kai allo anonimo pithanon na exete kai oi duo dikio alla pote epitelous tha pisteusoume STOUS EUATOUS MAS KAI STIS DINATOTITES MAS?
    Zito i ELLADA!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1:57 μ.μ.
    Α.. ρε Χρῆστο,καί νά ξέραμε τί δυνατότητες ἔχουμε καί σαν λαός, καί σάν χῶρα..γιά τό ὑπέδαφος ἐννοῶ...
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ;;;;ΜΑΛΛΟΝ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΖΕΙ ΑΙΜΑ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ...

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ...
    ΖΗΤΩ Η ΑΚΑΠΗΛΕΥΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pros Christo Voulgari. Stous eaftous mas prepei na pistepsoume kai na eimaste enomenoi. Opote oi Ellines pistepsan stous eaftous tous kai itan enomenoi, ta katafernan. Afti itan i dinami mas. Kai ossoi tin fovountai,mas spernoun tin ittopatheia, ton paniko kai ti dialissi. Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.