11/2/10

FT: Οι αγορές χρήματος "αποφεύγουν" ελληνικές τράπεζες


By David Oakley (Λονδίνο), Kerin Hope (Αθήνα), Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές δανεισμού τις τελευταίες δυο εβδομάδες, καθώς η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει.

Παρά το ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, εν μέσω ελπίδων για σχέδιο διάσωσης από την Ευρώπη, η πίεση στον δανεισμό τονίζει το μέγεθος της κρίσης όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας.

Ορισμένοι strategists παραπέμπουν στην κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, που «ξέμειναν» από ρευστό λίγο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, ως προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Gary Jenkins, επικεφαλής του τμήματος έρευνας σταθερού εισοδήματος στην Evolution, «το πρώτο και βασικότερο μάθημα που πρέπει να μάθει κάθε οικονομολόγος και επενδυτής, είναι ότι «το ρευστό είναι ο βασιλιάς». Χωρίς πρόσβαση σε ρευστό ή ρευστότητα, τελείωσες. Χωρίς την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα, όπως και οι τράπεζές της, να «ξεμείνουν» από λεφτά».

Ο κ. Don Smith, οικονομολόγος της Icap, πρόσθεσε ότι «οι πιστωτικές ανησυχίες που σχετίζονται με την Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που οι διεθνείς τράπεζες φαίνεται να έχουν περιορίσει δραστικά τον δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες».
Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο δανεισμός προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας -δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς- από την διατραπεζική αγορά της Ευρώπης, η οποία καταγράφει ημερήσιο τζίρο 330 δισ. ευρώ, έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν από άλλες αγορές (repurchase markets), που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να συγκεντρώσουν χρήματα.

Αυτό έχει αναγκάσει τα ελληνικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα να δανείζονται χρήματα με πολύ υψηλά επιτόκια, μέσω ιδιωτικών συμφωνιών με διεθνείς τράπεζες, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, η Εθνική Τράπεζα, δέχεται μικρότερο πλήγμα απ’ ότι οι άλλες τρεις. Ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις της ΕΤΕ είναι μικρότερος του 100%, βρίσκοντας στήριξη στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουρκική θυγατρική της, την Finansbank. Οι άλλες τρεις τράπεζες πέρυσι, σταδιακά μείωσαν τον λόγω των δανείων προς τις καταθέσεις τους κάτω από το 110%.

Μέχρι πριν από δέκα ημέρες, η πίεση στην ρευστότητα φαινόταν διαχειρίσιμη, όπως ανέφερε έλληνας τραπεζίτης. Ωστόσο, καθώς οι αγορές ενέτειναν τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας, τα προβλήματα διογκώθηκαν. Κοιτάζοντας μπροστά, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μικρότερο ποσό ομολόγων που πρέπει να καλυφθεί φέτος –υπολογίζεται σε 4-5 δισ. ευρώ- φαίνεται να βοηθά, σημείωσε.

Υπάρχει όμως κίνδυνος τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό θα «έκλεινε» μια ακόμα δίοδο χρηματοδότησης. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί περισσότερα απ’ ότι άλλες τράπεζες από την ΕΚΤ – συγκεκριμένα 8% των συνολικών παγίων τους.

Η Ελλάδα είδε την πιστοληπτική αξιολόγησή της να μειώνεται στο ΒΒΒ+ από την Standard & Poor’s και την Fitch, χαμηλότερα δηλαδή της ελάχιστης πιστοληπτικής απαίτησης για εγγύηση, όταν η ΕΚΤ καταστήσει –στα τέλη του έτους- πιο αυστηρούς τους όρους δανειοδότησης.

euro2day.gr


2 σχόλια:

  1. Και τώρα οι τράπεζες θα πτωχεύσουν;;;;;
    Δεν το βλέπω, το χρήμα είναι άφθονο στα ταμεία τους.
    Αυτές καταστρέψανε τον Ελληνικό λαό και δημιούργησαν τεράστια αποθεματικά κέρδη στα ταμεία τους με τους υπέρογκους τόκους που έβαζαν δεκαετίες.
    Ο Ευρωπαίος δανειζόταν με 4% και ο Ελληνάρας με 12%- 10%.
    Και γαμώ τις μπίζνες.
    Ο Ολλανδός – Γερμανός – Γάλλος για παράδειγμα εάν δανειζόταν 100.000 ευρώ δίνει 4.000 ευρώ τόκους ετησίως ενώ ο Έλληνας 10.000-12.000 ευρώ ετησίως.
    Και σε μια δεκαετία νάτη η διαφορά. Ο ένας πλήρωσε 40.000 και ο άλλος 120.000
    Εάν υποθέσουμε ότι και οι δύο πληρώσουν 120.000 ευρώ ο ένας αποπλήρωσε σχεδόν το δάνειο του και ο άλλος ακόμη χρωστά το κεφάλαιο. Δεν είδαμε να πτωχεύσουν
    οι Ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ αντίθετα μας κλαίγονται οι Ελληνικές τράπεζες.
    Πώς να αντέξουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα με αυτούς τους ληστρικούς τόκους;
    Να λοιπόν γιατί η Ευρώπη ξεπερνάει την κρίση και στην Ελλάδα δεν έχουμε δει τα χειρότερα της κρίσης. Και το κράτος δεν προστάτεψε τον πολίτη- επιχείρηση, απεναντίας μέχρι και σήμερα χαϊδεύει τα αυτιά των τραπεζών για να μην πώ τίποτα χειρότερο. Έπεσε και αυτό στην λούμπα μαζί με τον πολίτη και κλαίνε μαζί την μοίρα τους.
    Μας πήραν και τα σώβρακα και ζητάνε και τα ρέστα.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δουλευόμαστε; Η μόνη χώρα που ΟΛΕΣ οι τράπεζες εμφανίζουν κερδοφορία είναι η Ελλάδα και τώρα υποτίθεται ότι υπάρχει και πρόβλημα; Εδώ πήγε η κυβέρνηση να δανειστεί...πχ 5 και της δίνανε 25!!!
    Το να σχολιάζεται η οικονομία με την ίδια "εγκυρότητα" που σχολιάζεται το διαζύγιο της Μενεγάκη είναι ελαφρώς γελοίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.