11/2/10

Η Moody’s απειλεί με νέα υποβάθμιση εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα του ΠΣΑ


Σωτηρης Nικας

«Μία στο καρφί και μία στο πέταλο» χτύπησε την Ελλάδα χθες ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, που από τη μία πλευρά απείλησε με νέα υποβάθμιση στους επόμενους μήνες και από την άλλη ανέφερε ότι οι αγορές ευθύνονται για τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας.

Την ίδια ώρα, η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε αρχικά χθες ακόμα και στις 263 μονάδες βάσης, από 320 μονάδες που έκλεισε την Τρίτη, λόγω της διακίνησης των σεναρίων διάσωσης. Μετά όμως τις ανακοινώσεις της Moody's αυξήθηκε έως και τις 297 μονάδες για να σταθεροποιηθεί αργότερα στην περιοχή των 285 μονάδων.

Σε χθεσινή του έκθεση ο διεθνής οίκος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος είναι φιλόδοξο και σημειώνει ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά αρκετές βαθμίδες αν τα δημόσια οικονομικά της χώρας παραμείνουν «μη διατηρήσιμα». Μάλιστα, η Moody's αναφέρει ότι «αν η εφαρμογή των μέτρων δεν είναι πιστή στις εξαγγελίες που υποσχέθηκαν οι ελληνικές αρχές, τότε ίσως να αναθεωρήσουμε την αξιολόγηση σε Α3 τους επόμενους μήνες», δηλαδή κατά μία κατηγορία σε σχέση με σήμερα.

«Αν εφαρμοστεί μόνο μερικώς το πρόγραμμα» προσθέτει ο οίκος «ίσως τότε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε Baa1». Σε αυτήν την περίπτωση και η Moody's θα τοποθετήσει την Ελλάδα στη δεύτερη κατηγορία, όπως έχουν ήδη κάνει οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι (Standard & Poor's και Fitch).

Βέβαια, η Moody's σημειώνει ότι εφόσον όλα γίνουν βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τότε θα διατηρήσει ως έχει τη βαθμολογία που έχει δώσει στην Ελλάδα. Πάντως, στην έκθεσή της ξεχωρίζει την Ισπανία και την Πορτογαλία από την Ελλάδα και αναφέρει ότι για την Ελλάδα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στήριξης από την Ε.Ε., εάν χρειαστεί. «Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα μπορεί να μοιράζονται το ίδιο νόμισμα» αναφέρει η έκθεση «ωστόσο δεν έχουν το ίδιο πιστωτικό προφίλ» συμπληρώνει.

Κίνδυνος χρεοκοπίας

Από την άλλη πλευρά όμως, αμέσως μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, ο επικεφαλής αξιολογήσεων των χωρών του οίκου, κ. Π. Καϊγτό, εμφανίστηκε πολύ πιο καθησυχαστικός, καθώς δήλωσε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι «πολύ χαμηλός» και ότι οι αγορές είναι αυτές που έχουν διογκώσει τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας.

Πάντως, πριν από τη Moody's και αμέσως μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των μέτρων για ασφαλιστικό, φορολογικό και εισοδηματική πολιτική, η S&P και η Fitch είχαν καταθέσει τη δικιά τους άποψη για το μέλλον της Ελλάδας. Η S&P υποστήριξε πως οι λαϊκές αντιδράσεις στα μέτρα αυτά μπορεί να δυσκολέψουν το έργο της κυβέρνησης, προειδοποιώντας και αυτή για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2010. Η Fitch επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα και να προσδιορίσει με λεπτομέρεια τα σχέδια για το 2011 και μετά, με τον αναλυτή της κ. Κ. Πράις, να σημειώνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εισάγει αξιοπιστία από ίδρυμα του εξωτερικού».

Από τα σενάρια διάσωσης και τις ανακοινώσεις της Μoody's, καταγράφηκε χθες έντονη διακύμανση και στα επιτόκια των 5ετών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Το πρωί, το 5ετές CDS υποχώρησε στις 340 μονάδες από 380 που είχε κλείσει την Τρίτη, ενώ μετά την απειλή της Moody's για πιθανή νέα υποβάθμιση στους επόμενους μήνες, αυξήθηκαν στην περιοχή των 357 μονάδων. Δηλαδή, για κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, το ασφάλιστρο κινδύνου ήταν 357.000 ευρώ.

Σύνοδος Κορυφής

Στάση αναμονής ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων που θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής τηρεί αυτή την στιγμή το οικονομικό επιτελείο. Από αυτές θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και οι επόμενες κινήσεις στο δανειακό πρόγραμμα, αλλά και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει ότι προτίθεται μέσα στον Φεβρουάριο να εκδώσει 10ετείς τίτλους. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς το κλίμα στις αγορές ήταν έντονα αρνητικό απέναντι στη χώρα μέχρι και χθες. Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν να προκύψει μία απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με την οποία κάποιες ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης (για παράδειγμα Γερμανία ή Γαλλία) θα δηλώσουν ανοιχτά ότι θα εγγυηθούν τις επόμενες ομολογιακές εκδόσεις της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτό είναι ένα από τα σενάρια «διάσωσης» της χώρας που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η οποιαδήποτε σαφής στήριξη της χώρας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ηρεμία τις αγορές και θα μπορέσει η Ελλάδα να εκτελέσει το φετινό της δανειακό πρόγραμμα ύψους 53 δισ. ευρώ χωρίς κανένα πρόβλημα και με χαμηλότερο από τα σημερινά δεδομένα κόστος.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.