7/2/10

OΥΚΡΑΝΙΑ: Οι εκλογές (και οι αγωγοί) οδηγούν στη Μόσχα


ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
Αποκαμωμένοι από την κυβερνητική αβεβαιότητα που διαρκεί χρόνια, οι Ουκρανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με έναν σταθερό προσανατολισμό: τη Μόσχα. Εύγλωττος και κρυστάλλινος, ο φιλορώσος υποψήφιος Βίκτορ Γιανούκοβιτς - το φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- φρόντισε από την Παρασκευή να ανταλλάξει θερμή χειραψία δημοσίως με τον νέο πρεσβευτή του Κρεμλίνου στο Κίεβο Μιχαήλ Ζουμπάροφ. Εξάλλου στη Ρωσία προσβλέπει για πολιτική στήριξη και η αντίπαλός του, άλλοτε φιλοδυτική πρωτεργάτιδα της σήμερα ξεφτισμένης Πορτοκαλί Επανάστασης, Γιούλια Τιμοσένκο - η επονομαζόμενη και «πριγκίπισσα του αερίου». Εννοείται ασφαλώς του φυσικού αερίου, το οποίο τόσο άφθονο διαθέτει η Ρωσία και τόσο πολύ χρειάζεται ο σκληρά δοκιμαζόμενος από την ανέχεια λαός της Ουκρανίας.
Το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθούν οι περυσινές (και προπέρσινες) ταλαιπωρίες, με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάζει το κλείσιμο των αγωγών, εκβιάζοντας και ξεπαγιάζοντας τόσο τους Ουκρανούς όσο και τους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Από την επιχειρηματική της δραστηριότητα στον κλάδο των καυσίμων η κυρία Τιμοσένκο έχει συγκεντρώσει τρανταχτή περιουσία- είχε άλλωστε διατελέσει αναπληρώτρια πρωθυπουργός το 2000 με αρμοδιότητα στα καύσιμα. Βέβαια το 2001 έκανε και μερικές εβδομάδες φυλακή ως ύποπτη για λαθρεμπόριο φυσικού αερίου.
Η «ρετσινιά» της διαφθοράς την ακολουθεί σε κάθε της βήμα, όπως άλλωστε και τον αντίπαλό της, τον οποίο η ίδια κατήγγειλε ως διεφθαρμένο μετά την οκτάμηνη περίοδο αναγκαστικής συνεργασίας τους- εκείνος πρόεδρος, εκείνη πρωθυπουργός- το 2005.
Τώρα που η «ρωσική αρκούδα» έχει καταδείξει ότι θα επι βάλει πάση θυσία την παραμονή της Ουκρανίας στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της Μόσχας, η ωραία Γιούλια φλερτάρει πολιτικώς με τον Πούτιν. Συναντήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στη Γιάλτα και μεθόδευσαν συμφωνία ανάμεσα στις (κρατικές) εταιρείες φυσικού αερίου των δύο χωρών. Το Κίεβο θα πληρώνει με ηπιότερους όρους το ρωσικό αέριο, μια επιτυχία της «πριγκίπισσας» που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επανάληψης παρατράγουδων. Ισως είναι αυτός ο λόγος που κάνει την κυρία Τιμοσένκο να διακρίνει κάποια άνοδο στις πολιτικές μετοχές της, με αναπτέρωση ελπίδων για εκλογή στο ύπατο αξίωμα. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αφήσει υπονοούμενα για μια νέα Πορτοκαλί Επανάσταση σε περίπτωση που θα διαπιστώσει καλπονοθεία. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες της αδιέξοδης εκείνης «λαϊκής εξέγερσης» που είχε ανατρέψει προ πενταετίας τον νόμιμα εκλεγμένο τότε και με τη βούλα του Κρεμλίνου Βίκτορ Γιανούκοβιτς προς όφελος του φίλα προσκείμενου στη Δύση Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος ετέθη πανηγυρικώς εκτός μάχης από τον πρώτο γύρο με ποσοστό μονοψήφιο.
Για να μην πάθει τα ίδια ο κ. Γιανούκοβιτς, πρώτον, ανέθεσε από προχθές σε 250 οπαδούς του να «προστατεύσουν» (βλέπε περικυκλώσουν...) το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Η κυρία Τιμοσένκο έχει καταγγείλει τον σημερινό αντίπαλό της ότι «συνωμοτεί για να της κλέψει τη νίκη». Με όλα αυτά στο Κίεβο επικρατεί ένα εκλογικό «βαρομετρικό χαμηλό», καθώς οι δημοσκόποι προβλέπουν αποτέλεσμα με μικρή διαφορά.
BHMA

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.