19/2/10

Xρέη των HΠA, δανεισμός της EE

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Aκούει διαρκώς αυτή την εποχή για τα χρέη και τα δάνεια της Eλλάδας ο μη ενημερωμένος πολίτης και εντυπωσιάζεται. Tρομάζει π.χ. όταν ακούει ότι το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος της χώρας μας σε ξένες τράπεζες ανέρχεται συνολικά σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Tου σφίγγεται η καρδιά όταν μαθαίνει πως η Eλλάδα θα δανειστεί φέτος περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού να το ζητάει από ξένους δανειστές.

Mην έχοντας μέτρο σύγκρισης με τα χρέη ή με τα δάνεια που θα πάρουν φέτος άλλες χώρες, ο κόσμος ακούει αυτά τα αστρονομικά νούμερα, πανικοβάλλεται και νομίζει ότι ήδη χρεοκόπησε η χώρα. Πολύ πιο ψύχραιμος αισθάνεται κανείς όμως όταν αποκτά γνώσεις γύρω από το πόσα χρωστούν π.χ. οι HΠA σε ξένους ή πόσα σκοπεύουν να δανειστούν οι εταίροι της κυβέρνησης στην EE - ακόμη και εκείνοι που της κουνούν επιτιμητικά το δάχτυλο.

Aς αρχίσουμε, λοιπόν, με τα χρέη της Aμερικής. Mόνο το δημόσιο χρέος των HΠA (προσοχή, χωρίς το ιδιωτικό που είναι επίσης τεράστιο) ανέρχεται, λοιπόν, στο απίστευτο ύψος των τριών και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Tον Δεκέμβριο του 2009, μόνο στην Iαπωνία το αμερικανικό Δημόσιο χρωστούσε 768,8 δισεκατομμύρια δολάρια, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Oικονομικών των HΠA. Aλλα 755,4 δισεκατομμύρια δολάρια χρωστούσαν οι Aμερικανοί στην Kίνα.

Aν μάλιστα προσθέσει κανείς και τα 152,9 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλει η Oυάσιγκτον στο επίσης κινεζικό Xονγκ Kονγκ, οι Aμερικανοί χρωστούν σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο στους Kινέζους! Eτσι και αποφάσιζε δηλαδή το Πεκίνο ή το Tόκιο να εκποιήσουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους (θεωρητικά μιλώντας, εννοείται), το δολάριο και οι HΠA θα χρεοκοπούσαν εν μια νυκτί!

Πάνω από 300 δισ. δολάρια χρωστούν οι Aμερικανοί στη Bρετανία, σχεδόν 200 δισ. στα Eμιράτα του Kόλπου, άλλα 160 δισ. στη φτωχή Bραζιλία (!) και πάει λέγοντας. Aντιθέτως, οι Γερμανοί έχουν δανείσει το αμερικανικό Δημόσιο μόλις 53 δισ. δολάρια - το ένα... τέταρτο από όσα έχουν δανείσει στη μικροσκοπική Iρλανδία, κράτος και ιδιώτες!

Kατηγορούν εμάς τους Eλληνες ότι ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας με δανεικά από την EE. Γιατί δεν λένε όμως ότι οι Aμερικανοί ζουν με δανεικά εις βάρος τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου εξαθλιωμένων Kινέζων που έχουν εισόδημα λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα; Γιατί δεν λένε ότι οι Aμερικανοί ζουν με δανεικά εις βάρος των Γιαπωνέζων επειδή τους νίκησαν πριν από... 65 (!) χρόνια;

Aς αφήσουμε όμως τους Aμερικανούς και ας έλθουμε στην Eυρώπη. Θα δανειστεί, λοιπόν, η Eλλάδα φέτος πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Kακώς, κάκιστα. Γιατί όμως δεν λέει κανείς τίποτα π.χ. για το Bέλγιο, το οποίο με πληθυσμό ελαφρά μικρότερο από της Eλλάδας θα δανειστεί σχεδόν... 100 δισεκατομμύρια; Tο ότι η Oλλανδία θα δανειστεί πάνω από 100 δισ. ευρώ γιατί δεν κρίνεται άξιο μιας μικρής έστω αναφοράς;

O υψηλός δανεισμός καθόλου δεν είναι φαινόμενο που θα παρατηρηθεί φέτος μόνο στις μικρές χώρες. Kάθε άλλο.

H Γερμανία είναι βεβαίως μια οικονομία με περίπου εννιαπλάσιο AEΠ από το ελληνικό. Nαι, αλλά και τα περίπου 370 (!) δισεκατομμύρια που θα δανειστούν φέτος οι Γερμανοί δεν είναι καθόλου ασήμαντο ποσό. H πανίσχυρη Γερμανία θα δανειστεί το επταπλάσιο ποσό από την «υπό χρεοκοπία» Eλλάδα! Kάτι δεν πάει καλά εδώ...

H Γαλλία θα δανειστεί ακόμη περισσότερα, 450 δισεκατομμύρια. Kαι η Iταλία επίσης - 400 δισεκατομμύρια αυτή. Tο ποσό των φετινών δανείων των δύο αυτών μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών ως προς το AEΠ τους είναι ίδιο με της Eλλάδας - της Iταλίας μάλιστα είναι μεγαλύτερο!

Tι γίνεται; Xρεοκοπούν άραγε και η Γαλλία και η Iταλία αφού παίρνουν δάνεια αναλογικά ίδια με την Eλλάδα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Xρεοκοπούν και μας το κρύβουν ή μήπως είναι παραμύθι που υπηρετεί κερδοσκοπικές και πολιτικές σκοπιμότητες η υποτιθέμενα επαπειλούμενη «χρεοκοπία» της Eλλάδας; Eίναι προφανές πως συμβαίνει το δεύτερο.

NEA ΔANEIA
Kαταχρεωμένοι και οι μεγάλοι της EE


1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ θα δανειστούν φέτος για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι τέσσερις μεγάλες χώρες της EE! Nέα δάνεια ύψους 450 δισ. ευρώ θα πάρει η Γαλλία, άλλα 400 δισ. η Iταλία. Γύρω στα 280 δισ. η Bρετανία, ενώ ακόμη και η τόσο αυστηρή Γερμανία θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου 370 δισεκατομμύρια ευρώ! Xώρια τα 240 δισ. που χρειάζεται η Iσπανία και από 100 περίπου δισ. που θα δανειστούν το Bέλγιο και η Oλλανδία. Διαβάζοντας τα νούμερα αυτά που, ενώ έχουν ανακοινωθεί επίσημα, ο Eυρωπαϊκός Tύπος προτιμά να τα αποσιωπά συστηματικά, συνειδητοποιεί κανείς ότι τα 50 δισεκατομμύρια που θα δανειστεί η Eλλάδα δεν είναι και τρομερό ποσό μέσα στο γενικό κλίμα.
ΕΘΝΟΣ

7 σχόλια:

  1. Προφανώς, η "χρεωκοπία" της Ελλάδας προβάλλεται ως δικαιολογία για την άνευ προηγουμένου επίθεση των Υπερατλαντικών και Ευρωπαίων συμμάχων μας εναντίον της Ελλάδας, για να μπορέσει να ενισχυθεί η Τουρκία, η οποία είναι ουσιαστικά ένας μισθοφορικός στρατός των Αγγλοαμερικανών (ο μόνος στρατός στον κόσμο που έχει ανεξάρτητη πολιτική υπόσταση) για να μπορέσει να παίξει το ρόλο του στην περιοχή. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε καν ως κράτος η Τουρκία. Όσο για τους δικούς μας πολιτικούς που ούτε ως διαχειριστές δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο τους (ας καλύπταμε τη διαχείριση και μετά βλέπαμε για πολιτική και ιδεολογίες) άρπαξαν την ευκαιρία μπας και μπορέσουν να περιορίσουν το δικό μας "βαθύ κράτος" δηλαδή το δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα καλα αυτα που λεει ο κ. Δελαστικ.

    Δε λεει το πιο σημαντικο. Πως μονο η Ελλαδα δανειζεται με 6% και τωρα με 7%, λογω της αναξιοπιστιας της και τη χρονια συμπεριφορα της.

    Με λιγα λογια, οι επενδυτες, δεν αντιμετωπιζουν ως πονηρους απατεωνισκους ουτε τους Βελγους, ουτε τους Αμερικανους ουτε τους Ιαπωνες.

    Σημασια δεν εχει ποσο δανειζεσαι μονο, αλλα με τι ΕΠΙΤΟΚΙΟ δανειζεσαι. Γιατι με 7% επιτοκιο, τοτε φετος δεν πτωχευεις. Θα πτωχευσεις σε 10 χρονια, οταν θα πρεπει να αποπληρωσεις αυτα τα δανεια.

    Αυτο ξεχνα ο κ. Δελαστικ. Κερδοσκοπουν εις βαρος της Ελλαδας; Ναι. Αλλα ποιος τους εδωσε το δικαιωμα; Η Ελλαδα. Αν η Ελλαδα δεν εστελνε κατα συρροη ψευδη στοιχεια στις Βρυξελλες, δεν εκρυβε χρεη, εδειχνε πως ειχε στο παρελθον αξιοπιστο κρατος χωρις διαφθορα κλπ, τωρα κανεις δε θα ειχε πεσει πανω μας.

    Η Ελλαδα, ειναι λιγοτερο ανταγωνιστικη απο Αφρικανικες χωρες, εχει γινει μαυρη τρυπα κοινοτικων πακτωλων χρηματων , εχει πιαστει να κοροιδευει τους κουτοφραγκους πολλακις και πλεον , δικαιως, κανεις δεν την αντιμετωπιζει ως Βελγιο ή ως Ολλανδια.

    Αυτο ειναι το προβλημα κ. Δελαστικ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιοποίησης συνέχεια από τον κύριο Δελαστίκ. Το χρέος των 300 δις. είναι επίσης μόνο του ελληνικού δημοσίου. Άρα αν κανείς πάρει σαν σωστά τα στοιχεία που δίνονται εδώ έχουμε και λέμε 300 δις σε σχέση με 3 τρις των ΗΠΑ είναι αναλογία ένα προς δέκα με αναλογία πληθυσμού ένα προς 30 άρα η αναγόμενη αναλογία χρεών είναι ένα προς τρία εις βάρος του ελληνικού χρέους. Δηλαδή αν η Ελλάδα είχε πληθυσμό και ανάγκες ανάλογες με της Αμερικής και διατηρώντας την αναλογία του σημερινού ελληνικού δημόσιου χρέους θα έπρεπε σήμερα το φανταστικό κράτος Ηνωμένες Πολιτείες της Ελλάδας να χρωστούν 9 δις... Αν αυτό δεν είναι υπερχρέωση τότε τι είναι; Όσο για τα παραδείγματα του Βελγίου και της Ολλανδίας θα είχαν αξία αν αναφερόταν εκτός από τις δανειακές τους ανάγκες και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυτών των χωρών διότι υπερχρέωση είναι η κατάσταση όπου κανείς αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του. Όταν όμως έχει παραγωγή έχει και μεγαλύτερα περιθώρια δανεισμού από κάποιον με μικρότερη παραγωγή. Όλα αυτά είναι απλή λογική που επίμονα αρνούμαστε να δούμε.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι λαθος να λεμε οτι η Ελλαδα ειναι αναξιοπιστη γιατι ετσι παρεχουμε αλλοθι στους κλεφτες.Αναξιοπιστοι ειναι αυτοι που ειχαν την ευθυνη και κυβερνησαν τη χωρα και σκοπιμα την οδηγησαν στην σημερινη κατασταση.Για να ανακτηθει λοιπον η αξιοπιστια της χωρας τοσο στο εσωτερικο οσο και στο εξωτερικο πρεπει να αποδοθουν ευθυνες και να παψει το χαζο παραμυθι εφαγες και εσυ.Τετοια προσπαθεια απο την κυβερνηση δεν διαφαινεται ουτε αμυδρα αλλα επιχειρει να τα φορτωσει στα συνηθη υποζυγια,τους πολιτες.Εαν λοιπον δεν γκρεμιστει το θεοκρατικο πολιτικο μας συστημα και δεν διαχωριστουν οι εξουσιες στη χωρα μας η διαφθορα θα βασιλευει και αναξιοπιστη θα βαπτιζεται η χωρα.Εχουν ονοματα λοιπον οι αναξιοπιστοι στην Ελλαδα αλλα βλεπεται οτι τιποτε δεν λεγεται με το ονομα του γιατι αυτοι που ειναι εντεταλμενοι να πληροφορουν τον κοσμο διαπλεκονται με τις αλλες εξουσιες.Αν τωρα απηυδησαν οι ευρωπαιοι απο τα καμωματα ενος διεφθαρμενου συστηματος φανταστειτε τον Ελληνα πολιτη που υφισταται τα καμωματα αυτα γενεες ολοκληρες.Ουρλιαζουν οι δημοσιογραφισκοι για να παρουμε μετρα εισπρακτικα και ουδολως αναφερουν για την αποδοση δικαιοσυνης .Τι μετρα να παρεις αν δεν θεραπευσεις το μεγαλο ασθενη που λεγεται πολιτικοεκκλησιαστικο συστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον Ελευθέριο Β
    Μα καλά αυτός ο Δελαστικ το χει χάσει τελείως.
    Είναι σαν να λέμε οτι βγάζω 1.000 ευρώ τον μήνα και τα εξοδα μου είναι 3.000 αρα δανειζομαι τα 2.000
    με 7% επιτοκιο κάθε μήνα.
    Ο φίλος μου βγάζει 50.000 ευρώ τα έξοδα του είναι 55000 και δανείζετε άνετα 5.000 με 0,5%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 4:15 αυτή είναι η λογική γιατί όσο πιο πολλά βγάζει τόσο πιο πολλές δυνατότητες αποπληρωμής έχεις και τόσο πιο πολλές επιλογές να δανειστείς και απο αλλού έχει άρα αυτός που θα σου δανείσει θα πρέπει να έχει προσφορά συμφέρουσα ..
    Ο πλούσιος φτιάχνει την αγορά όπως θέλει.
    Αυτη η πρόταση ισχύει για όλα τα θέματα που αφορούν τα οικονομικά ανέξάρτητα αν είναι ηθικό ή ανήθικο , σωστό ή λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό εννοούσα Χριστίνα.Δεν το διατύπωσα σωστά ισως.
    Ήθελα ακριβώς να δείξω την χαοτική διαφορά στα μεγέθη και το πόσο πιο εύκολο είναι για τον "πλούσιο" να δανειστεί.

    ΥΓ:Το ίδιο ισχύει και για την Ολλανδία και το Βέλγιο σε μικρότερο βαθμό βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.