3/3/10

Οι εύζωνοι, η οικονομική κρίση και η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο


Της Μαργαριτας Πουρναρα

«Τώρα, μπορεί να μη στείλουν τους εύζωνες στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη γιατί σκέφτονται το κόστος. Ολα αυτά τα χρόνια, όμως, οι υπουργοί έρχονταν εδώ για πολυήμερες επισκέψεις με δεκάδες άτομα ακολουθία, αδιαφορώντας για τα έξοδα. Μα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα από τους τσολιάδες μας;», σχολίαζε εξοργισμένος, ένας πενηντάρης θαμώνας που καθόταν δίπλα μου, στο ζαχαροπλαστείο «Λευκός Πύργος» στην Αστόρια.

Το κλασικό στέκι προσφέρει στους πελάτες του παραδοσιακά γλυκά, συνδρομητικά ελληνικά κανάλια και βέβαια, ευκαιρία για debate. Ανάμεσα σε δύο οθόνες που παίζουν Mega και Star, η συζήτηση στο διπλανό τραπέζι έχει φουντώσει. Το θέμα δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψουν φέτος τα μέλη της προεδρικής φρουράς που έρχονται κατά παράδοση στην εθνική παρέλαση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου. Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ομογένεια των ΗΠΑ, που βλέπει τα αυστηρά μέτρα να έχουν αντίκτυπο και στις εκτός συνόρων κοινότητες.

Ηδη η ύφεση οδήγησε τις ελληνικές αρχές να πάρουν την απόφαση να μη στείλουν τη στρατιωτική μπάντα που ερχόταν κάθε χρόνο στην Αμερική για τη συγκεκριμένη περίσταση, εξόδοις του ελληνικού κράτους και αυτή. Αν απουσιάσουν οι εύζωνες, θα είναι το τελειωτικό πλήγμα για την εθνική υπερηφάνεια των ομογενών που, όσο κι αν ακούγεται ξεπερασμένο σε εμάς τους Ελλαδίτες, περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο να δουν τις κατάλευκες φουστανέλες και τα κεντημένα γιλέκα να κάνουν την εμφάνισή τους στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Δεν είναι απλώς η κορυφαία στιγμή της παρέλασης.
Οταν τα τσαρούχια πατούν με καμάρι στην άσφαλτο δίπλα στο Σέντραλ Παρκ, δακρύζουν, νιώθουν την απόλυτη ταύτιση με τη μακρινή πατρίδα, το ιστορικό παρελθόν, το χωριό, τη γλώσσα, το ελληνικό χώμα. Οσο για τους ξένους, στέκουν μαγνητισμένοι και εκστατικοί μπροστά στους φουστανελοφόρους και τους φωτογραφίζουν ασταμάτητα. Είναι οι Ελληνες σούπερ σταρ. Η αλήθεια είναι ότι στην –καθημαγμένη από την οικονομική κρίση– Ελλάδα, κανείς δεν θα έβλεπε τη μετάβαση μιας 35μελούς συνολικά αποστολής από την προεδρική φρουρά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως χρέος στους ομογενείς ούτε ως ευφυή κίνηση για να βελτιώσουμε την εικόνα μας στο εξωτερικό, αλλά ως ένα ακόμη περιττό κονδύλι. Στη Νέα Υόρκη, όμως, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό.
Η παρέλαση παραμένει συμβολικός ομφάλιος λώρος με την Ελλάδα. Γενιές και γενιές Ελληνοαμερικανών έχουν ντυθεί με παραδοσιακές στολές όταν ήταν παιδάκια για τη σημαντική αυτή ημέρα και το θυμούνται για ολόκληρη τη ζωή τους με αγάπη και συγκίνηση. Μοιάζει με τελετή θεμελίωσης της εθνικής συνείδησης. Πολλοί από τους προγόνους τους στις αρχές του περασμένου αιώνα μόλις πατούσαν το πόδι τους στο νησί Ελις, φορούσαν από σεβασμό τη φουστανέλα για να τιμήσουν τη νέα τους πατρίδα.

Η εύλογη απορία είναι γιατί δεν κάνουν έναν έρανο οι Ελληνοαμερικανοί ώστε να πληρώσουν οι ίδιοι το ταξίδι και τη διαμονή των μελών της προεδρικής φρουράς, που άρχισαν να αποτελούν μέρος της παρέλασης από την εποχή της δικτατορίας. Την απάντηση δίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Δημήτρης Καλαμαράς: «Δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Κάθε χρόνο κάνουμε έρανο ώστε να συγκεντρώσουμε 200.000 - 300.000 δολάρια που απαιτούνται για να καλυφθούν τα έξοδα της παρέλασης. Παλαιότερα, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωνε για τη μετάβαση των ευζώνων κι εμείς για τη διαμονή. Κανονίζαμε μάλιστα να μείνουν τα μέλη της αποστολής σε ξενοδοχεία στο Κουίνς. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ελληνικές αρχές είχαν αποφασίσει να επωμισθούν το συνολικό κόστος και έβαζαν τα παιδιά της προεδρικής φρουράς σε πιο ακριβά ξενοδοχεία στο Μανχάταν, οπότε ανέβαινε κατακόρυφα το κόστος της παρουσίας τους εδώ».

Το ζήτημα της μετάβασης των ευζώνων ακόμη εκκρεμεί. Οι ομογενείς της Βοστώνης εδώ και χρόνια έχουν φτιάξει το δικό τους «άγημα» από ντόπιους (ερασιτέχνες) τσολιάδες, αλλά δεν έχουν τη χάρη και τον βηματισμό των εκπαιδευμένων παλικαριών έξω από τον Εθνικό Κήπο. Στη Νέα Υόρκη, θεωρούν ότι η αποστολή των ευζώνων είναι η ελάχιστη ένδειξη προσφοράς του ελληνικού κράτους στην ομογένεια. Καλώς ή κακώς, στα μάτια τους είναι ένας τρόπος να δείξει η Ελλάδα ότι ακόμη ενδιαφέρεται για τους απόδημους. Μια κίνηση συμβολική ως προς τις προθέσεις και το περιεχόμενο.
Οπως υπογραμμίζει η Στέφανι Μαρούδας, 30χρονη Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος από τη Φιλαδέλφεια: «Στην Αθήνα, μπορεί να βρεις τσολιάδες έξω από τις ταβέρνες στη Βάρη. Μια γραφική εκδοχή, μια καρικατούρα. Εδώ, ο κόσμος τους αντιμετωπίζει διαφορετικά. Εκπέμπουν δέος ακόμη και στους ξένους, εκπροσωπούν την Ελλάδα...».

5 σχόλια:

  1. Προτείνω να παρελάσει στην Αμερική,ο Πάγκαλος,ο Βενιζέλος και η Μπιρμπίλη.
    Να θαμπώσουμε τους Αμερικανούς με αυτά τα εντυπωσιακά δείγματα της Ελληνικής Ομορφιάς!

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά όταν η οικονομική κρίση τους μάρανε για τους Τσολιάδες να τους στείλουν οι άχρηστοι σα δε ντρέπονται που έχουν και το θράσσος να μιλάνε για το κόστος τους .
    Ανακοινώνουν μέτρα γιατί δεν έχουν τα ταμεία λεφτά και κόβουν τις παρελάσεις απο παντού γιατί κοστίζουν αλλά :
    1. Δεν είδα να κόβουν τους 16 μισθούς από την Βουλή
    2. Δεν είδα τους ΒΟλευτές να μειώνουν τους μισθούς τα επιδόματα και τα τζάμπα νερά φώτα και τηλέφωνα που έχουν
    3. Δεν είδα να πιάνετε κανένας από τα λαμόγια που έφαγαν τα λεφτά
    4. Δεν έμαθα πουθενά ότι καταδικάστηκε υπουργός βουλευτής γγ για κατάχρηση
    5.Περιουσία δεν δημεύτηκε
    6. ΤΑ ιδρύματα του κινέζου και των συναφών που παίρνουν κρατικές χορηγήσεις τόσα χρόνια δεν είδα να δίνουν πίσω
    7. ΤΑ κόμματα δεν έδωσαν τα λεφτά που πήραν από το κρατικό προυπολογισμό

    Αι σιχτίρι πια το σόι τους μέσα οι Τσολιάδες τους μάραναν ο 14ος μισθός άίντε να χαθούνε τα ρεμάλια της Φωκίωνος Νέγρη που ακόμα δεν τους πήραμε φαλάγγι αλλά θα γίνει ...και πολύ σύντομα...
    Να δώσουμε και την ζωή μας για να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά σαν χώρα αλλά για τη χώρα όχι για τους προδότες τους δοσίλογους τους αγύρτες που δεν έχουν τα κότσια να κάνουν το αυτονόητο ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΙΣΩ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΄.
    Πως να το κάνουν όμως ρεεεε πως να το κάνουν όταν οι ίδιοι τα φάγανε.

    Ο Τσολιάς μωρέ σας μάρανε αυτός ΄κάνει τα έξοδα που οι ομογενείς τον βλέπουν σαν ομφάλιο λώρο όπως λέει και το άρθρο αυτός μωρέ είναι το κόστος καρεκλοκένταυροι λαμόγια του αισχίστου είδους ....

    Ρε κρέμασμα θέλετε όλοι κρέμασμα από την πλατεία Συνταγματος και μετα το κρέμασμα παλούκωμα που εδώ και 25 χρόνια πήρατε ένα κράτος και το κάνατε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Απάτριδες ε απάτριδες ....

    Είμαι γυναίκα μωρέ και δεν περίμενα ότι στην ζωή μου θα έλεγα ότι κρίμα ρε κρίμα τα παντελόνια που φοράτε το τρίτο φύλο έχει περισσότερο τσίπα απο εσάς.

    Η επανάσταση θα γίνει ο κόσμος θα βγει στο δρόμο αλλά ρε άχρηστοι δεν θα βγει γιατί θα πεινάνεεε ρεεε οι Ελληνες έμαθαν να πεινάνε χρόνια τόσα όσα εσείς κυβερνάτε εμείς πεινάμε.
    Θα πεις εμείς φταίμε που σας ψηφίζαμε και θα έχετε δίκιο απόλυτο εμείς σας δώσαμε το δικαίωμα να μας κλέψετε να μας κοροιδέψετε να μας καταληστέψετε και με το ίδιο δικαίωμα θα σας πάρουμε το ''κεφάλι'' .Ανεχτήκαμε τις κλεψιές μήπως και δώσετε κατί ή κανέτε κάτι για αυτό το κράτος αλλα τίποτα ..
    ''Φαγατε φάγατε από πανού !!!Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε...
    Αυτή τη φορά όμως θα πληρώσουμε όλοι μαζί..
    Ο κόσμος θα βγει στο δρόμο γιατί ναι θα πεινάσει αλλά θα επαναστατήσει γιατί και στην ύστατη στιγμή εσείς ακόμα κοιτάτε να σκίσετε εμάς προς χάριν του Γενικού Καλού του κράτους ''Για την Ελλάδα ρε γαμώτο'' αλλά εσείς και η δικοί σας να μείνετε ανέγγιχτοι να μείνετε στο απυρόβλητο να μείνετε στη στρατόσφαιρα.
    ΟΧΙ κύριοι όχι θα σας πάρουμε μαζί και αν πάμε εμείς στο διάολο θα μας ακολουθήσετε. Τώρα πια θα πάμε όλοι στο πάτο .Εμείς τόσα χρόνια μάθαμε καιρός να μάθετε και εσείς .

    Ο Τσολιάς έχει αξία πάντα είχε πάντα θα έχει απλά ο Ελληνας πρέπει να θυμηθεί και θα θυμηθεί να είστε σίγουροι γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Χριστίνα διαφωνώ με τη λέξη
    ''κρέμασμα''.
    Είσαι πολύ επιεικής μ'αυτους.
    Δέν θέλουν κρέμασμα, παλούκωμα είναι
    η σωστή λέξη.
    Ναι παλούκωμα σε κοινή θέα κατά μήκος
    της Β.Σοφίας, μπροστά στο μαγαζί τους
    τη βουλή.
    Κι άν ξεμείνουμε απο παλούκια, τους
    υπόλοιπους να τους πουλήσουμε σε
    ερευνητικά εργαστήρια στα διάφορα
    πανεπιστήμια για να ενισχύσουμε την επιστημονική έρευνα σε ανθρώπινα πειράματα.
    Και μετά ξυπνήσαμε.
    Θυμάμαι σε ένα όνειρο που είχα δεί πρίν απο μερικά χρόνια βρισκόμουν
    μέσα σε ένα δωμάτιο μόνοι μας εγω κι
    κινέζος ασχημομούρης που ανέφερες .
    Μόνοι μας εγώ κι αυτός, χωρίς κανέναν
    άλλο ανάμεσά μας
    Τον έδερνα ένα ολόκληρο βράδυ ,έφαγε το ξύλο της αρκούδας.
    Αλλά μετά ξύπνησα.
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρηματα για τις παρελασεις δεν εχουμε ουτε χώρο για τους συμβολισμους toyw

    χρηματα θα εχουμε ομως απο του χρονου για να διδασκονται παιδια μεταναστων την μητρικη τους γλωσσα (προφανως θα διοριστουν αλλοδαποι ή νεοιθαγεννεις Ελληνες)

    αφηστε τους Ελληνες της αστορια να ενσωματοθουν και εμεις να ενσωματοσουμε τους δικους μας μεταναστες

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στη Χριστίνα. Το σχόλιό της με ταρακούνησε.
    Μα τέλος πάντων, δεν θα βρεθεί ένας ή μία από τους 300 να φωνάξει:
    "ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ";
    Δεν θα βρεθεί κάποιος ή κάποια με τη λεβεντιά της Άννας Συνοδινού;
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.