15/3/10

Ενα κράτος που δεν παράγει τίποτα!


Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στο Δημόσιο, στις επιδοτήσεις και στην κατανάλωση – Γι’ αυτό έχει χρέη και ελλείμματα

Του Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini. gr

Ούτε τα ελλείμματα ούτε το τεράστιο δημόσιο χρέος είναι τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά είναι τα συμπτώματα του προβλήματος: Η ελληνική οικονομία δεν παράγει. Στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση και σε διάφορες μη παραγωγικές δαπάνες, όπως το Δημόσιο και η διαχείριση ακινήτων. Επίσης, στηρίζεται στις επιδοτήσεις, οι οποίες -απ' ό, τι φαίνεται- δεν πιάνουν τόπο.

Στην κατανάλωση στηρίζεται πάνω από το 70% της ανάπτυξης. Αυτό το μοντέλο καταρρέει εύκολα σε περιόδους κρίσης, δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν στηρίζεται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Στηριζόμαστε στις εισαγωγές που είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές, λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας, στις επιδοτήσεις και σε έναν μη αποτελεσματικό και σπάταλο δημόσιο τομέα. Ετσι, δημιουργούμε συνεχώς ελλείμματα και χρέη.

Ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η δασοκομία, φθίνει συνεχώς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Η συνεισφορά των κλάδων αυτών στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) είναι κοντά στο 4%, δηλαδή στο μισό από ό, τι το 2001.

Το εμπόριο συμμετέχει με 14,86% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά η δραστηριότητα αυτή σχετίζεται περισσότερο με την εγχώρια ζήτηση (κατανάλωση) παρά με παραγωγή υπεραξίας. Πρόκειται για τον κλάδο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ, καθώς προσφέρει 35 δισ. ευρώ τον χρόνο. Οσο, δηλαδή, περίπου το ύψος της φοροδιαφυγής.

Η διαχείριση ακινήτων (όχι οι κατασκευές) συμμετέχει με 10,41% στο ΑΕΠ. Αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο του αναπτυξιακού μοντέλου που ακολούθησε η ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες: Χτίζει σπίτια. Μόλις, όμως, «πάγωσε» η αγορά ακινήτων άρχισαν τα προβλήματα. Ο κατασκευαστικός κλάδος λόγω της ύφεσης και της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας είχε αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ.

Ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας είναι η δημόσια διοίκηση και η άμυνα. Ο κρατικός τομέας (δημόσια διοίκηση και άμυνα) αύξησε το ποσοστό του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ από το 7,95% το 2001 σε 8,9% το 2008. Αντίθετα, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με ανταγωνιστική οικονομία, ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξη μειωνόταν. Ο κρατικός τομέας σε όλες τις χώρες (πλην Ιαπωνίας, Λουξεμβούργου και ΗΠΑ όπου απλώς δεν «βάζει μέσα» τους φορολογουμένους) είναι μη παραγωγικός και «ροκανίζει» την ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου η σπατάλη του Δημοσίου ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ έχει τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη (μόλις 65% αυτού που έπρεπε να παράγει με βάση τα χρήματα που του δίνονται).

Με άλλα λόγια, ο δημόσιος τομέας προσφέρει κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία περίπου 21 δισ. ευρώ, αλλά σπαταλώνται 18 δισ. ευρώ χωρίς να ξέρει κανείς πού και γιατί. Ετσι, απομένουν σαν κέρδος σχεδόν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή λιγότερα από το κόστος της περιττής γραφειοκρατίας που υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθεί η εκπαίδευση με 6,15% και ίσως αποτελεί τη μοναδική επένδυση που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής - αν και μικρότερη σε ποσοστό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην πέμπτη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (ποσοστό συμμετοχής 6,11% στο ΑΕΠ) που αποτελούν ένδειξη της συμβολής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία.

Η υγεία και η κοινωνική μέριμνα συνεισφέρουν 4,83% ή 11,6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή λίγο λιγότερο από την εισφοροδιαφυγή που υπολογίζεται άνω των 12 δισ. ευρώ.

Η ναυτιλία συνεισφέρει πάνω από 4% (περισσότερα από 10 δισ. ευρώ) τον χρόνο φρέσκα κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, ενώ άλλοι κλάδοι με σημαντική συμβολή, όπως βιομηχανία τροφίων-ποτών, εμπόριο αυτοκινήτων, συνεργεία, ταχυδρομεία, τηλεπικοινωνίες, ψυχαγωγία, πολιτισμός και αθλητισμός είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την κατανάλωση και την υψηλή εγχώρια ζήτηση. Το ίδιο ισχύει με τους ενδιάμεσους νομισματικούς οργανισμούς.

12 σχόλια:

  1. Παράγει παράσιτα . Μιας και είμαστε αγροτική κατά βάση οικονομία. (όλο άρμεγμα , άρμεγμα,)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληρώνω φόρους για εκπαίδευση και εκπαίδευση δεν έχω!! Πρέπει να πληρώνω φροντιστήρια, ιδιαίτερα, γλώσσες, computer ...

    Πληρώνω φόρους για περίθαλψη και πρέπει να πάω σε ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί δεν μου δίνει σημασία κανένας στο δημόσιο ( είναι busy και νοσοκόμες δεν υπάρχουν.

    Πληρώνω τον άμπακο σε ασφαλιστικές εισφορές αλλά τα ταμεία είναι άδεια ...

    Πληρώνω φόρους για αστυνόμευση και στο σπίτι μου έχει βγεί "κάρτα απεριορίστων διαδρομών" από τους κλέφτες...

    Πληρώνω ως μισθωτός εφορία σα μαλ____ και τελικά ο ελευθερος επαγγελματίας ζει καλύτερα απο 'μένα φοροδιαφεύγοντας...

    ΟΚ guys "λεφτά υπάρχουν" απλά δεν ήξερα ότι τα 'χω εγώ.

    Αλλά τι το χρειάζομαι το κράτος σας. Αφού έτσι και αλλιώς οι υπηρεσίες του είναι για κλάματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α μπα ;
    τωρα θυμηκαμε οτι δεν παραγουμε τιποτα ;

    οι αγροτες του καφενειου και των επιδοτησεων;

    οι αγροτες των αποζημειωσεων και του ελγα;

    τωρα θυμηθηκαν που επιδοτησεις πηγαιναν μισες -μισες με τους "γνωστους"

    πολλες φορες εχω ακουσει οτι οι αγροτες δεν δουλευουν και περιμενουν να πληρωνονται

    ποιος δουλευει ;

    οι υπλαλληλοι της βουλης ;
    του μετρο;
    της δημοτικης αστυνομιας ;
    των δημων;

    για να μου πουν πόσο ξεχρεωτο καλμποκι ή γαλα ή οποιο άλλο προϊον επιλεξετε(εσοδα μειον εξοδα)
    απαιτειται για να παει καποιος να κανει ενα σφραγισμα στον οδοντιατρο;

    απαιτειται φορτηγο;

    ή να πουμε οτι πρεπει ν στραφουν σε νεες δυναμικες καλιεργειες οπως ο κροκος κοζανης και η καναβη φιλιπιαδος ;

    βαρεσαμε διαλυση

    στους λογιστες που ανελαβαν την κυβερνηση καπου ολα αυτα τα χρονια τους ξεφευγει ενα λαθος

    τελικα ήταν πολυ μεγαλο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ενώ τα στοιχεία για τα χάλια μας είναι οφθαλμοφανή και αδιαμφισβήτητα εμείς ασχολούμαστε με τους κακούς κερδοσκόπους και τους αλήτες τους ευρωπαίους που δεν θέλουν να μας δανείσουν (γιατί άραγε;) άλλα 300 δισ να τα προσθέσουμε στο χρέος μας να κάνουμε διαγαλακτικό το ρεκόρ μας να μην μας πιάνει κανένας! Το ότι σε λίγο θα εισάγουμε και το νερό που πίνουμε ούτε λαό ούτε κυβερνήσεις απασχολεί. Εμάς μας νοιάζουν τα σχόλια των ξένων που είναι πικρόχολα και "άδικα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατά την γνώμη μου, μας κατέστρεψε το Ευρώ. Δεν έπρεπε ποτέ να είχαμε μπεί στο Ευρώ όπως έκαναν οι Αγγλοι και οι Σκανδιναυοί.

    Επίσης κατά τη γνώμη μου, όσο μένουμε μέσα στο Ευρώ θα πηγαίνουμε όλο και χειρότερα μέχρι που θα βαρέσουμε φαλημέντο τύπου Τρικούπη και πάπαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας πηγανε εκει...προσχεδιασμενα μας ρημαξανε...μας αποδομησανε...μας εξαχρειωσανε...
    Μεγας αρχιτεκτων το ΠΑΣΟΚ, το οποιο μοιρασε "δημοκρατια", να φαν κι'οι κοτες..."Δημοκρατια" στα δημοτικα, γυμνασια, λυκεια, το αποτελεσμα να ξεχαρβαλωθει το συστημα..Τρομαγμενοι καθηγητες και δασκαλοι περιορισθηκαν στο ρολο της σκιας μεσα στην ταξη για να επιβιωσουν απο το θυμωμενο κωλοπαιδο που με το καλημερα, τσιριζε οτι του παραβιασθηκαν τα δικαιωματα του..αντε να τα βγαλεις περα με τον μαλακα τον μπαμπα που πλακωνε για να υπερασπισθει το προβληματικο του.."Δημοκρατια" στους χωρους εργασιας, σε σημειο που να φοβουνται οι επιχειρηματιες να παν στις επιχειρησεις τους, οποτε ειπαν αει στον αγυριστο και φυγαν οι ανθρωποι.."Δημοκρατια" στον στρατο, με αποτελεσμα να μας χαρακτηριζουν οι αμερικανικες εκθεσεις ανευ σημασιας. "Δημοκρατια" στον κρατικο μηχανισμο, με αποτελεσμα να εχει μετατραπει σε θερμοκηπιο παρανομιας και βασανισμου των πολιτων. "Δημοκρατια" στα σωματα ασφαλειας με αποτελεσμα να εχομε γινει χωρα εγκληματος... Μεσα σ'αυτη την πλερια δημοκρατια, μαγειρευτηκε η αποκαθηλωση...καταστροφη του παραγωγικου ιστου με την μονοσημαντη προσηλωση στον τουρισμο και στην φετα!!!Θυμαμαι τους διθυραμβους για την κατοχυρωση του ονοματος και μου'ρχεται εμετος...αλλαγη της συστασης του πληθυσμου με εκατομμυρια λαθρομεταναστες (που ολως περιεργως ποτε δεν ξεπερνουσαν, επισημα, το ενα εκατομμυριο!)...Απο το '74, δουλευει σταθερα το σχεδιο αποδομησης του συγχρονου ελληνικου κρατους...Ολα στο σχεδιο..η διαλυση της παιδειας, του στρατου, της οικονομιας, της ομογενειας, του πολιτισμου, της κοινωνικης διαστρωματωσης (φερνοντας τον συρφετο στην επιφανεια), της κοινωνικης ασφαλειας, της τεχνης....Εχομε καταστραφει!!Η δυνατοτητα παραγωγης αγαθων μονο μειδιαμα μπορει να προκαλεσει...Δυστυχως επαυσαμε...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πως δεν παραγουμε τιποτα? Κι οι αγιορειτες τι ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατά την γνώμη μου, μας κατέστρεψε το Ευρώ.

    Mas katestepse o atomismos mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=26301177

    Του Γιώργου Ι. Μαύρου
    gmavros@pegasus.gr

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ///

    Σε αυτό το πλαίσιο οι δυο «γκουρού» καταγγέλλουν τις ηγεσίες Γαλλίας, Γερμανίας και ΔΝΤ για παραπλανητικές δηλώσεις αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας.

    Παρίσι και Βερολίνο, λένε, αντί να δράσουν άμεσα για να αποφευχθεί το «ναυάγιο» της Ελλάδας, ενθαρρύνουν συνταξιοδοτικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, παρόλο που ξέρουν ότι τα τελευταία έχουν προοπτική ανάλογη με μιας απάτης τύπου «πυραμίδας».

    Ένας επενδυτής μπορεί να φύγει σήμερα από τα ελληνικά ομόλογα, μόνο αν έρθουν νέοι αγοραστές. Στην καλύτερη περίπτωση, τονίζουν οι κ.κ. Τζόνσον και Μπουν, οι νέοι αγοραστές απλώς αναβάλουν κατάρρευση. Στη χειρότερη, ενθαρρύνουν κακο-πληροφορημένους επενδυτές (π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία, ιδιώτες) να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα την ώρα που πιο «έξυπνοι» επενδυτές (π.χ. μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες) δράττονται της ευκαιρίας για να φύγουν από αυτά.

    Ως εκ τούτου, ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας διαφημίζουν τον πόλεμο κατά της κερδοσκοπίας στην ουσία τον ενθαρρύνουν. Ποια θα ήταν όμως μια υπεύθυνη στάση από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας; Οι κ.κ. Τζόνσον και Μπουν εκτιμούν ότι υπάρχουν δυο εξίσου δύσκολοι δρόμοι:

    •Πρώτ’ απ’ όλα Έλληνες και Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ στην Ελλάδα ή όχι.
    •Αν θέλουν, τότε η Αθήνα πρέπει να καταστρώσει επειγόντως ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την αποπληρωμή του χρέους της. Κανένα τέτοιο σχέδιο όμως δεν θα είναι αξιόπιστο τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα πλήρως. Αυτό δεν συνεπάγεται δάνειο 20 δισ. ευρώ αλλά 180 δισ. ευρώ για όλη αυτήν την περίοδο.
    •Αν δεν θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, πρέπει άμεσα να καταστρώσουν σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι Βορειοευρωπαίοι θα χρειαστεί να διασώσουν τις τράπεζές τους, διότι το ελληνικό χρέος θα χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του: η επιστροφή στη δραχμή θα επιτρέψει στην Αθήνα να πληρώσει τυπώνοντας νέο χρήμα.
    Αυτή, καταλήγουν οι κ.κ. Τζόνσον και Μπουν, θα είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή προσαρμογή. Όσο όμως το χρέος της Ελλάδας μεγαλώνει, τόσο πιο ελκυστική θα γίνεται αυτή η επιλογή, ως «η λιγότερο οδυνηρή» από όλες?
    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=26301177

    Του Γιώργου Ι. Μαύρου
    gmavros@pegasus.gr

    Η Ελλάδα χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση -ή οποία θα πρέπει να κινηθεί στα επίπεδα των 180 κι όχι των 20 δισ. ευρώ- από τους Ευρωπαίους εταίρους της για να μειώσει επειγόντως το χρέος της αλλιώς βαδίζει ολοταχώς προς την καταστροφή, προειδοποιεί ο Σάιμον Τζόνσον, τέως επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και νυν καθηγητής στο περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

    Σε άρθρο του που υπογράφουν από κοινού με τον επίσης επιφανή οικονομολόγο, Πήτερ Μπουν, στο «μπλογκ» των New York Times, Economix, ο κ. Τζόνσον υποστηρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας αποτελεί την απόλυτη «φούσκα» και καταγγέλλει την πολιτική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ηγεσία του ΔΝΤ ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με εγκληματική ανευθυνότητα και με βασική προτεραιότητα το «ξελάσπωμα» των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ‘’…..ό,τι καν πράξουσι…., τεθνεότες ου πέρδουσι…..’’…!;

    …..Με Κυβερνήσεις δανεικές
    κι Αρχόντους νοικιασμένους…..
    να ‘σαι, λαέ, ‘’στ’ αζήτητα’’….,
    που ‘σουν με τους ‘’σκυμμένους’’….!

    Να ‘σαι….. ‘’τυχαίου’’ έρμαιο….,
    για κλάματα και γέλια….,
    που ‘’πίστεψες’’ πως γίνονται
    σωσίβιο τα κουρέλια….!

    Στημένο το παιχνίδι –τους….,
    απ’ έξω ο ‘’Σκηνοθέτης’’….,
    ‘’σ’ έπαιζαν ζάρι’’…., το ‘βλεπες….,
    και να ‘σαι οφειλέτης….!

    Τους Θύτες σου δυνάμωνες
    με ψήφους και με πράξεις….,
    αυτοδοτό συ θύμα –τους….,
    πού S.O.S, πια, να φωνάξεις….!

    Ποιος να σ’ ακούσει την Κραυγή….,
    που όλοι σε ‘’δουλεύουν’’….,
    να…., ώς και το ‘’κουφάρι’’ σου
    οι άθλιοι παζαρεύουν….!

    Κι είν’ μπρος σου μες σε φέρετρο
    το μέλλον σου…., ---- τι Φρίκη….! ----
    πριν γεννηθεί…., το σταύρωσαν
    οι της ‘’Καμπάλας’’ λύκοι….!

    Κι άμα υπάρχει ‘’Σάββατο
    Ανάστας’’…., το ‘χεις φτώντας….,
    χούι σου να ζεις πεθαίνοντας…..
    κι αυτοί να ζούνε ζώντας….!.....


    …..’’Καλά κατευόδια’’…., ω….. αυτόθελα σφαχτάρια….. «αλληγορικά βόδια»….,…..

    και…..
    δεν ανορθώνονται τα χαλάσματα….,
    άστε τα ερείπια να σας διδάσκουν….,…..

    α, και…..
    οι δυνατότερες κλωτσιές του γαϊδάρου
    είναι οι που τις ρίχνει στο σαδιστή αφεντικό –του,
    να, όταν νιώθει πως ‘’πεθαίνει’’ για….. ‘’τελευταία’’ φορά….,…..

    α, και…..
    άντε και….,….:

    Αλέξανδρος Ζήβας,
    URL : www.alexandros-zivas.gr
    ….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παράγει και αγανακτησμένους πολίτες.
    Παράγει και πίκρα και πόνο.
    Παράγει και "περήφανα γηρατειά", που σήμερα, για να πάρουν το φάρμακο που τους είναι απαραίτητο, πρέπει να στηθούν ατέλειωτες ώρες και μέρες στην ουρά της ΣΑΠΦΟΥΣ (εδώ στη Θεσσαλονίκη), μιάς και οι εγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ έκριναν πως μόνο ένας ελεγτής γιατρός πρέπει να υπάρχει σε ολόκληρη την πόλη.
    Παράγει, τέλος και άφθονη τρέλλα,
    που φτάνει στο σημείο να έχει υπουργό παιδείας άτομο, που ενώ στη βουλή εκθειάζει τα καλά του δημόσιου σχολείου, τον κανακάρη της φροντίζει να τον στέλνει σε ιδιωτικό να παρακολουθεί το τμήμα ΙΒ (διεθνές μπακαλορεά),που μόνο στο εξωτερικό θα του δώσει το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του. Αυτό γιατί η κυρία έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στο Ελληνικό δημόσιο σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.