20/3/10

Το έλλειμμα της "Ενωμένης Ευρώπης"


της Ελίνας Γαληνού
Κάποτε ο τίτλος "Ευρωπαική Ενωση" παρέπεμπε στα ωραία οράματα του Ρομπέρ Σουμάν. Τα μυαλά των ρομαντικών φούσκωναν πιστεύοντας ότι με την καλή θέληση των ανθρώπων, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. " Τα κράτη-μέλη θα ενώσουν τις τύχες τους και θα πορευτούν αδελφωμένα στο κοινό τους μέλλον, ανατρέποντας τις ζοφερές εντυπώσεις των δύο Παγκοσμίων Πολέμων... Η μεγάλη αυτή ευρωπαική οικογένεια, θα βασίζεται στην αλληλουποστήριξη ώστε κανένας να μην βρεθεί στο εξής, μόνος και αβοήθητος αν τύχουν δύσκολες συγκυρίες..."
Τα χρόνια πέρασαν και η Ενωμένη Ευρώπη μεγάλωσε και απέκτησε κοινό νόμισμα, το ευρώ. Και ήρθε η οικονομική κρίση να δοκιμάσει τις αντοχές της. Κάποιες χώρες με περισσότερες αδυναμίες-όπως ήταν φυσικό, βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού. Μια απ΄αυτές, είναι η Ελλάδα που άθελά της, έδωσε το έναυσμα να αποκαλυφθεί πόσο ουσιαστική είναι τελικά η "ένωση" αυτής της Ευρώπης...
Η κρίση στην οικονομία μας, αποκάλυψε την αδυναμία του ευρωπαικού συντονισμού στην αλληλουποστήριξη των μελών της ΕΕ. Μια αδυναμία που δεν μεταφράζεται μονάχα σε πολιτικό επίπεδο. Διότι το να δηλώνει μια χώρα προς την άλλη "σας στηρίζουμε πολιτικά", δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Το δύσκολο είναι να υπάρξει ένας συντονισμένος μηχανισμός στήριξης σε περίπτωση που ένα κράτος βρεθεί σε θέση παρόμοια με την δική μας. Τότε αρχίζουν να βγαίνουν τα αγκάθια του διχασμού ανάμεσα στους "εταίρους". "Ποιός θα βοηθήσει την χώρα που κινδυνεύει και πώς;" Το ζούμε καθημερινά το σκηνικό και δεν χρειάζονται επαναλήψεις...Αλλοι δηλώνουν προθυμία προς την βοήθεια ενώ άλλοι δηλώνουν κατηγορηματική άρνηση, είτε για λόγους προσωπικού συμφέροντος (ενίσχυση της πλεονεκτικής τους θέσης στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές) είτε γιατί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι θα συμβεί στην ΕΕ αν μια χώρα της Ευρωζώνης, χρεωκοπήσει. Εύκολα διατυπώνεται η άρνηση στην βοήθεια και άλλο τόσο εύκολα η υπόδειξη προσφυγής της προβληματικής χώρας στο ΔΝΤ. Τι θα συμβεί όμως μετά και ποιό θα είναι το μέλλον της ΕΕ; Η περίπτωση της χώρας μας, έφερε την Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα από τα σοβαρότερα προβλήματά της που έπρεπε ήδη να έχει προβλέψει πριν θεσπιστεί το Ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στήριξης ή προστασίας αν ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης, αδυνατεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις. Υποτίθεται ότι μέχρι τώρα, τα κράτη φρόντιζαν μόνα τους τους οικονομικούς τους πόρους. Τι γίνεται όμως αν κάποια στιγμή οι πόροι σε κάποιο κράτος, δεν επαρκούν; Θα μου πείτε τώρα, "ας αναλάβει αυτό το κράτος τις διαχειριστικές του ευθύνες" και ως ένα σημείο, αυτό είναι ορθό. Ομως υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν απρόβλεπτα μια οικονομία και απ΄αυτήν την αλήθεια, δεν εξαιρείται κανένας...Οπως δεν θα εξαιρείται κανένας και από τις συνέπειες μιας κρίσης που μετακυλίεται σαν ντόμινο από χώρα σε χώρα...
Ακούσαμε αυτές τις ημέρες να μιλούν για την αναγκαιότητα ενός Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου. Και το ακούμε αυτό, σχεδόν μια δεκαετία από την θέσπιση του Ευρώ! Αν αυτό το Ταμείο υπήρχε τώρα, ίσως να μην είχαμε το φαινόμενο διχασμού της ΕΕ όσον αφορά τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Διότι η ΕΕ θα είχε την δυνατότητα να δανείσει τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και μάλιστα, με όρους που θα τις βοηθούσαν να ξεπεράσουν την κρίση, καθώς το συμφέρον θα ήταν κοινό. Οπως κοινή θα ήταν και η ανάγκη προστασίας από τους διάφορους κερδοσκόπους. Τα ανεβοκατεβάσματα των spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά, έδειξαν καθαρά το πραγματικό ευρωπαικό έλλειμμα. Ενα έλλειμμα, που θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της "ευρωπαικής οικογένειας".

4 σχόλια:

  1. Και πώς τα βγάζαμε πέρα όλα εκείνα τα χρόνια που δεν ήμασταν στην ΕΕ; Πολλοί είχαν προβλέψει ότι δεν είναι δυνατή η τελωνειακή ένωση (πόσο μάλλον η πολιτική) τόσο ανομοιογενών (οικονομικά και πολιτισμικά) κρατών.

    Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τους οικονομικούς πόρους της ΕΟΚ/ΕΕ, καταχρεώθηκε εντελώς άσκοπα και κατάντησε το πιο προβληματικό μέλος.

    Η είσοδός μας στην ευρωζώνη σήμανε την αρχή του τέλους, διότι έγινε όχι βάσει οικονομικών, αλλά πολιτικών κριτηρίων και με ψευδή στοιχεία. Έχω την αίσθηση ότι η ΕΕ μπορούσε να τα ελέγξει, αλλά δεν το έκανε, διότι μας ήθελε στην ευρωζώνη (βλέπε παρακάτω).

    Το ευρώ, πιστεύω ότι είναι γερμανικό δημιούργημα, ώστε να μπορεί η Γερμανία να συνεχίσει και να επεκτείνει τις εξαγωγές της, χωρίς τα προϊόντα της να καθίστανται μη ανταγωνιστικά, λόγω της "σκληρότητας" του μάρκου. Εν άλλοις λόγοις, είναι σαν να επέβαλε το δικό της νόμισμα στις άλλες χώρες (Αγγλία, Δανία και Σουηδία δε το δέχτηκαν), ώστε να μην κινδυνεύει από τις διακυμάνσεις των εγχωρίων νομισμάτων.

    Η ΕΕ, κατά την γνώμη μου, ίσως ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε πιλοτικό πρόγραμμα της παγκοσμιοποιημένης ΝΤΠ. Έγινε το πείραμα συνενώσεως διαφόρων εθνών, τα οποία είχαν εθνική συνείδηση. Είναι το πρώτο τέτοιο πείραμα και δεν θα πρέπει να το συγκρίνουμε ούτε με τις ΗΠΑ, όπου συγχωνεύτηκαν άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, ούτε με τις αυτοκρατορίες, οι οποίες είχαν ένα κυρίαρχο έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φέσι 70.000 ευρώ για γραβάτες και μαντήλια στον ΕΟΤ!

    Φέσι ύψους 70.000 ευρώ άφησε πίσω του στον ΕΟΤ ο υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Κόσμου του Επενδυτή”.

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα χρήματα αυτά δεν πήγαν σε λειτουργικές δαπάνες αλλά σε ... επώνυμα μαντήλια και γραβάτες προκειμένου να δίνονται ως δώρα σε τρίτους...

    Η πληρωμή για 1.000 μεταξωτές γραβάτες και για 150 μαντήλια Salvatore Ferragamo, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υπεγράφη με τον ΕΟΤ, δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα η εταιρεία να ζητά τα χρήματα τώρα. Η επίτροπος που ελέγχει τις δαπάνες για τον οργανισμό, δεν πληρώνει – τη στιγμή που το κράτος προπαθεί να εξοικονομήσει πόρους από παντού και μάλιστα τη στιγμή που δεν κρίνει ότι η συγκεκριμενη σύμβαση προωθεί τον τουρισμό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις πανάκριβες γραβάτες έχουν μείνει μόνο 54. Τις υπόλοιπες τις χαίρονται οι προσκεκλημένοι του ΕΟΤ εις υγείαν του ελληνικού δημοσίου...

    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=19110&catid=13
    Share on Facebook

    http://troktiko.blogspot.com/2010/03/70000.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H EYΡΩΠΗ(ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ),ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΗΤΑΝ-ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ-ΑΥΤΑΡΚΗΣ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ,ΑΝ ΟΧΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΡΑΧΜΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΣΣΑ" ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Μπροστά της η Αλ Κάιντα είναι σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα.


    Για να καταλαβαίνει κάποιος τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του, θα πρέπει να μπορεί ν' αναλύει τα δεδομένα που αφορούν τον κόσμο αυτόν. Να μπορεί να καταλαβαίνει τι ακριβώς είναι αυτά που βλέπει. Να μπορεί ν' αντιλαμβάνεται τα παράδοξα, όταν αυτά υπάρχουν. Ποια είναι τα παράδοξα και τα περίεργα, που βλέπουμε σήμερα; Βλέπουμε τις εβραϊκές ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι ο Παπανδρέου, ο Σαρκοζί ή η Μέρκελ, ν' αναλαμβάνουν να ηγηθούν του "πολέμου" ενάντια στη διεθνή κερδοσκοπία. Με τη βοήθεια και τον συντονισμό της αμερικανικής FED του Εβραίου Μπενράκε ή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας του επίσης Εβραίου Τρισέ, κάνουν "πόλεμο" εναντίον της κερδοσκοπίας.
    Εβραίοι κάνουν "πόλεμο" εναντίον όλου του κυκλώματος, που στριμώχνει τα κράτη και τα φέρνει σε κατάσταση απόλυτης αδυναμίας ν' αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπική λεηλασία εις βάρος τους, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα και οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες. Ενός κυκλώματος, το οποίο διαδίδει άσχημες "φήμες" για τα κράτη μέσω των εβραϊκής ιδιοκτησίας διεθνών ΜΜΕ και στη συνέχεια αυτές τις "φήμες" τις διαχειρίζεται σαν "αλήθειες", για να "σπεκουλάρει" την κατάσταση. Να τη "σπεκουλάρει" μέσω των "διεθνών" εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης κρατών και εταιρειών, οι οποίες ανήκουν επίσης σε Εβραίους. Εταιρειών, όπως η Moody’s, η Fitch Rating ή η Standard & Poor’s. Εταιρειών, που δίνουν το "σύνθημα", για να ξεκινήσει η κερδοσκοπική λεηλασία....

    του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΑΪΑΝΟΥ


    όλο το άρθρο εδώ:
    http://ellinikoforum.blogspot.com/2010/03/blog-post_1097.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.