13/3/10

Μπροστάρης ένας Πόντιος

Πρωτοστάτης στον αγώνα για να αναγνωριστεί από το σουηδικό Κοινοβούλιο η γενοκτονία των Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων ο μοναδικός Ελληνας βουλευτής στη Σουηδία Νίκος Παπαδόπουλος. Εδωσε τη μάχη με συμπαραστάτη ένα συνάδελφο αρμενικής καταγωγής


Ενα λάθος του το 2008 τον είχε καταστήσει «κόκκινο πανί» για τις ποντιακές οργανώσεις. Σήμερα, όμως, ο Ν. Παπαδόπουλος, ο μοναδικός Ελληνας βουλευτής στη Σουηδία, νιώθει δικαιωμένος για τους πολύχρονους αγώνες του

Ενας Ελληνας βουλευτής, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, πρωτοστάτησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από το σουηδικό Κοινοβούλιο, που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της Σουηδίας με την Τουρκία, η οποία ανακάλεσε ήδη τον πρέσβη της στη σκανδιναβική χώρα.

Το 2008, ο Νίκος Παπαδόπουλος έγινε «κόκκινο πανί» για την ελληνική ομογένεια και το ποντιακό στοιχείο της Σουηδίας, ψηφίζοντας και ο ίδιος -κατά λάθος- κατά της Γενοκτονίας, παρά την ποντιακή του καταγωγή. Δύο χρόνια μετά όχι μόνο δικαιώθηκε, αλλά πρωτοστάτησε στην πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας από εθνικό Κοινοβούλιο, εκτός Ελλάδας και Κύπρου.

Ο μοναδικός Ελληνας βουλευτής στη Σουηδία (σ.σ.: διανύει την τέταρτη τετραετία) και πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελλήνων Βουλευτών το πάλευε επί χρόνια, δίνοντας τη δική του μάχη μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. Μαζί με συνάδελφό του, αρμένικης καταγωγής, είχαν βάλει ως στόχο ζωής την αναγνώριση της Γενοκτονίας του μη μουσουλμανικού πληθυσμού (Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων) από την Τουρκία. Πριν από δύο χρόνια η προσπάθειά τους απέτυχε παταγωδώς, με το «όχι» να υπερισχύει συντριπτικά στη σχετική ψηφοφορία (245 ψήφοι κατά της αναγνώρισης, 37 υπέρ και 66 λευκά).

Η λάθος κίνησή του να πατήσει και ο ίδιος το κουμπί του «όχι» είχε προκαλέσει σάλο στις ποντιακές οργανώσεις της Σουηδίας και άλλων περιοχών του κόσμου, που εξαπέλυσαν βαριές κατηγορίες εναντίον του, παρά το γεγονός ότι το λάθος διορθώθηκε αμέσως και η ψήφος του καταχωρίστηκε στο «ναι».

«Από τότε άλλαξαν πολλά», λέει στο «Εθνος» ο Ν. Παπαδόπουλος. «Κυρίως άλλαξε η στάση του κόμματός μου, το οποίο πέρυσι στο συνέδριό του, παρουσία και του Γ. Παπανδρέου, αναγνώρισε τη Γενοκτονία και εμφανίστηκε συντεταγμένα στη Βουλή», σημείωσε.

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, οι ψήφοι των σοσιαλδημοκρατών, μαζί με 4 ψήφους βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία (2 του λαϊκού κόμματος και 2 των χριστιανοδημοκρατών) και τις ψήφους των Πρασίνων (εκτός μίας, ενός Τούρκου βουλευτή), έδωσαν στο «ναι» την οριακή πλειοψηφία: 131 υπέρ, 130 κατά και 88 αποχές.

Από την Καβάλα
Ο Νίκος Παπαδόπουλος, με καταγωγή από τον Κεχρόκαμπο Καβάλας, θα είναι ο επίσημος καλεσμένος της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης μνήμης που θα γίνει στις 19 Μαΐου στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

«Του είμαστε ευγνώμονες και για τον επιπλέον λόγο ότι αυτή η αναγνώριση θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας παραμένει ο αταλάντευτος στόχος μας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Παρχαρίδης, ο οποίος θεωρεί πως σημαντικό ρόλο στη θετική εξέλιξη έπαιξε και η «αύρα» από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων θα στείλει αντιπροσωπεία στη Σουηδία για να πραγματοποιήσει ειδική παράσταση στο σουηδικό Κοινοβούλιο. «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που και το σουηδικό Κοινοβούλιο υποδεικνύει στην Τουρκία ότι πρέπει να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να ζητήσει συγνώμη», είπε ο πρόεδρός της, Μ. Αποστολίδης. Μέχρι σήμερα, την ποντιακή Γενοκτονία έχουν αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτά της Νότιας Αυστραλίας, της Σουηδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Βασίλης Ιγνατιάδης
vignat@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

6 σχόλια:

  1. Καρογιάν: Το παράδειγμα της Σουηδίας πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες




    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, χαιρέτισε την απόφαση του κοινοβουλίου της Σουηδίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και άλλων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.



    Κάλεσε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και εξέφρασε την ελπίδα η Διεθνής Κοινότητα να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο.
    ikypros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Κυρίως άλλαξε η στάση του κόμματός μου, το οποίο πέρυσι στο συνέδριό του, παρουσία και του Γ. Παπανδρέου, αναγνώρισε τη Γενοκτονία και εμφανίστηκε συντεταγμένα στη Βουλή»

    Μέγας ο ΓΑΠ! Φαίνεται απίστευτο και δεν είχε γίνει γνωστό τότε ούτε στα ΜΜΕ ούτε σε κανένα άρθρο η ιστολόγιο, απορώ γιατί.
    Μράβο στους Σουηδούς σοσιαλδημοκράτες, είναι σπάνια η ομοφωνία για τέτοια ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Παπαδόπουλος με την πραξη του αυτη, νομίζει οτι εξιλεώθηκε απο την προηγούμενη αρνητική ψηφοφορία του Σουηδικού κοινοβουλίου, κατα την οποια ισχυρίστηκε οτι "πάτησε λαθος κουμπί";Ηθελα να'ξερα τι παιχνίδι παιζει!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kaykasios,

    Ο Καρογιάν είναι καλά βολεμένος και δεν νομίζω να έχει όρεξη να βάλει μπελάδες στο κεφάλι του. Άσε που δεν θα τον αφήσει και ο Δημητράκης.

    Θυμάσαι τον "Αρμενικό Επαναστατικό Στρατό" που είχε αλλάξει τα φώτα των Τούρκων καμιά 15αριά χρόνια; Τι απέγινε, πότε και γιατί σταμάτησε, ιδέα δεν έχω.

    Σάββα,

    "Ποντιακό Επαναστατικό Στρατό" πότε θα οργανώσετε; Θα καταταγώ κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Κάρογιαν, ας ψηφίσει η βουλή, της οποίας προεδρεύετε, την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων κ.λπ.. Ιδού η ... Κύπρος, ιδού και το πήδημα.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Καυκασιο
    Εστω και αν με το προηγουμενο λαθος
    του απεδειξε το γνωστο ερωτημα με σκωπτικη διαθεση "ποντιος εισαι" πολλα μπραβο του. Θα ηθελα ομως να
    αναλυσετε εκτεταμενα τι θα προκυψει
    και τα πραγματικα οφελη απο αυτη την αναγνωριση και εφ οσον αυτη επεκταθει και αλλου.Επισης επειδη
    ολα ειναι σε λεπτη ισσοροπια να ανα
    λυσεις και τα αρνητικα για εμας αυτης της αναγνωρισης
    Η μητερα μου το 1917 στην αγκαλια της θειας της εφυγε ενος ετους απο
    την Τραπεζουντα και εγω δεν ξεχνω
    οτι τους γονεις της που μεινανε εκει τους εξοντωσαν οι Τσετες Κουρδοι με τις ευλογιες των Τουρκων,αλλα προσπαθω διατηρωντας την ψυχραιμια μου να κατανοησω τα
    υπερ και τα κατα διαφορων "επιτυχιων" μας,διοτι οι
    καιροι ειναι πολυ πονηροι και τα κεντρα
    εξουσιας χρησιμοποιουν ολους τους
    μηχανισμους ακομη και την "αναγνωριση" και την "φιλανθρωπια" ακομα και πολλα αλλα τεχνασματα.Τερμα η αφελεια του
    Ποντιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.