26/3/10

Κύριε Παπανδρέου, δεν θέλετε να είστε ο καπετάνιος του Τιτανικού



Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Η Ευρώπη δίνει σωσίβιο σωτηρίας στην Ελλάδα και η ΕΚΤ προσφέρει γραμμές χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες. Από εδώ και πέρα, όμως, χρειάζεται κι εμείς να κάνουμε τα πρέποντα. Έχουν ήδη χαθεί έξι πολύτιμοι μήνες. Δεν πρέπει στο εξής να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Κύριε Παπανδρέου, αφήστε τις διαβουλεύσεις και ξεκαθαρίστε τα πράγματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα...

Τι έχει αλλάξει τους τελευταίους έξι μήνες; Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι επιβλήθηκαν νέοι φόροι. Φόροι, φόροι, φόροι. Το σπάταλος κράτος εξακολουθεί να είναι το ίδιο σπάταλο και τα τρωκτικά να κάνουν πάρτι. Στα νοσοκομεία, στις εφορίες, στους δήμους, σε κάθε δημόσια υπηρεσία η διαφθορά κυριαρχεί. Τι έχετε κάνει κύριε Παπανδρέου γι αυτό; Τι έχουν κάνει οι υπουργοί σας;

Ότι είμαστε επιβάτες στον Τιτανικό, αυτό το γνωρίζαμε ήδη, πολύ πριν το εκστομίσει ο κύριος Παπακωνσταντίνου. Όταν τους το λέγαμε το καλοκαίρι, εκείνοι μας έλεγαν ότι τα λεφτά υπάρχουν. Οι απλές διαπιστώσεις δεν βοηθούν, όπως δεν βοηθά και το συνεχές αυτομαστίγωμα.

Χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται ένας σαρωτικός αέρας αλλαγής. Ήταν πολύ πετυχημένο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός προεκλογικά: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Προς το παρόν το μόνο που αισθανόμαστε είναι να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας. Τις αλλαγές δεν τις έχουμε ακόμη δει. Το αντίθετο, σε εποχή λιτότητας βλέπουμε τους γιους και τις θυγατέρες των πολιτικών να προσλαμβάνονται στη Βουλή με 16 μισθούς το χρόνο...

Επιτέλους, από κάπου πρέπει να κάνουν την αρχή. Ας ξεκινήσουν από το περίφημο ΕΣΥ. Αντί να διορίζουν συνταξιούχους στις νέες διοικήσεις των ετοιμοθάνατων δημόσιων νοσοκομείων, πιστούς υπηρέτες του κομματικού τους μηχανισμού, ας αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων. Ας αλλάξουν τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων και μηχανημάτων. Ας στείλουν μερικά τρωκτικά εκεί που ανήκουν, στα σίδερα της φυλακής.

Είναι θέμα συζήτησης αν θα πάρουμε 10 ή 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων είναι στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα φτάσουν τα 10 και τα 12. Τότε τι θα μας κάνουν τα λεφτά του ΔΝΤ;

Πάρτε τη σκούπα κύριε Παπανδρέου και αρχίστε να πετάτε τα σκουπίδια έξω. Και ξεκινήστε από τα ίδια σας τα στελέχη. Εκείνα που ασκώντας σήμερα εξουσία πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 1980, όταν αυτή ήταν χωρισμένη στους πρασινοφρουρούς και στα παιδιά της γαλάζιας γενιάς.

Ήταν ωραία χτες η εικόνα της συμπόρευσης του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή την εικόνα θέλουμε να κρατήσουμε. Και μόνο με σύμπνοια μπορεί να κατεδαφιστεί το μοντέλο του κομματικού κράτους.

Κύριε Παπανδρέου, αρπάξτε την ευκαιρία από τα μαλλιά και αλλάξτε τα όλα. Αν θέλετε να μείνετε στην Ιστορία σαν ένας άνθρωπος που ευεργέτησε τη χώρα του όσο κανένας άλλος και όχι σαν ο καπετάνιος του Τιτανικού...
Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

capital.gr

9 σχόλια:

  1. H doroulla ftaiei gia to navagio tou titanikou blepeis opos kai stin tainia i kuria epize to tiri me to allo ton moustakia mesa sto karo.
    Apo tin meria tin fotografias pou to plio den fenetai prepi i kiria kai o filos is na stekontai stin primni me anikta ta xeria...
    AHHAHAAHHAHAHAHAHAA

    Mas pnixate stin oikonomiki mpoukadoura apo to proi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων είναι στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα φτάσουν τα 10 και τα 12". Και όλες αυτές οι δαπάνες, αντιθέτως από ότι πιστεύουν ("πιστεύουν", διότι αποκλείεται να τα έχουν επισκεφθεί Δημόσιο Νοσοκομείο) αρκετοί φίλοι του blog, με ουσιαστική ανυπαρξία δημόσιας περίθαλψης στην Ελλάδα. Έχοντας οξεία βρογχίτιδα, έκατσα υπομονετικά 4 (τέσσερις) ώρες στο Σωτηρία περιμένοντας να με καλέσουν. Είχα το χαρτάκι Νο 66 και μετά 4ωρο, είχε περάσει το Νο 25! Περιττό να πω ότι ελάχιστοι οι Έλληνες στην αίθουσα αναμονής. Η πλειοψηφία, πάνω από 60% ήταν αλλοδαποί, που ανάθεμα και αν γνωρίζουν τι είναι το βιβλιάριο υγείας. Φταίνε οι γιατροί, φταίνε οι νοσηλευτές, φταίει η πολιτεία, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ ή το ΔΝΤ, η Μέρκελ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Το κεφάλι μας το κλούβιο φταίει, που διαλύσαμε το Δημόσιο Νοσοκομείο ώστε ο "λαός" να θεωρεί αυτονόητη την επίσκεψη στα -ληστρικά- ιδιωτικά. Αυτό είναι το ν-οστό κρούσμα από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαύτό μου (γάγγραινα στο δεξί χέρι το '91 στο ΚΑΤ λόγω ιατρικού λάθους σε συντριπτικό κάταγμα, εσφαλμένη διάγνωση αλλεργίας πάλι στο Σωτηρία το '95, εσφαλμένη διάγνωση... καρκίνου στον εγκέφαλο της μητέρας μου στο Γεννηματάς το 2008, ορθοστασία 6 (έξι) ωρών με σπασμένο αριστερό μηνίσκο στον Ευαγγελισμό το 2009, λίγα από αυτά που θυμάμαι, χωρίς να απαρριθμήσω πόσοι συγγενείς μου πήγαν στα θυμαράκια από λάθος διάγνωση). Μα, θα μου απαντήσει ο θιγμένος Λάτρης του Ελληνικού Δημοσίου, τα ίδια και χειρότερα δεν γίνονται στα "ιδιωτικά"; Σε αρκετές περιπτώσεις, ναι, όμως στο "ιδιωτικό" έχεις πάντα το μεγαλύτερο όπλο του απλού πολίτη: να του γυρίσεις την πλάτη, αφήνοντας το με έναν πελάτη σίγουρα μείον και πόσους άλλους από τον στενό σου κύκλο, που επηρρεάζεις, λιγότερους. Όσοι γνωρίζουν λίγα οικονομικά, θα ξέρουν ότι η λύση είναι η μηχανοργάνωση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η έκδοση κουπονιών (vouchers) που θα προσομοιάζει την λειτουργία του Δημόσιου με αυτήν του ιδιωτικού (τι θα απολογηθεί άραγε ο εκάστοτε διοικητής αν του επισημάνουν ότι οι ασθενείς - πελάτες του γύρισαν την πλάτη για άλλο Δημόσιο Νοσοκομείο;) και η παραγγελία φαρμάκων και ιατρικού υλικού από μια Δημόσια κεντρική αποθήκη και όχι από κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Όσοι δε κοπανατζήδες εφημερεύοντες συλλαμβάνονται... επί τω έργω, ΕΔΕ και σε περίπτωση καταδίκης, απόλυση. Το ίδιο και για τα φακελάκια, την κλοπή ιατρικού υλικού και τα δωράκια, σε χρήμα, αγαθά ή δωρεάν ταξίδια από τον φαρμακοπλασιέ. Αν το ΕΣΥ του 2010 λειτουργούσε έστω ανεκτά, ποιος δεν θα τασσόταν ανοικτά υπέρ της απεργίας των γιατρών;_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Νοτίου Κορέας με πλήρωμα 100 ατόμων βυθίζεται στα ανοιχτά των ακτών της Βορείου Κορέας, πιθανώς μετά από επίθεση με τορπίλη που δέχθηκε από τη Βόρειο Κορέα.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1120465&rss=yes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπραβο για το αρθρο , οι αληθειες ειναι πικρες αλλα πρεπει να ακουγονται , εχουν κανει τις δημοσιες υπηρεσιες Τσιφλικι τους , σε καθε δημοσια υπηρεσια θα βρεις ολοκληρες οικογενειες (αδερφια , ξαδερφια μεχρι και ανηψια τους) στα νοσοκομεια εχουν κανει τη μοιρασια στα δωματια των πτερυγων και η αφαιμαξη του λαου συνεχιζεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ , δυστυχως ΔΕΝ εχει αλλαξει τιποτα ! Μονο οι φοροι αυξηθηκαν και τα προβληματα παραμενουν τα ιδια , ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΑΥΤΟ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΓΑΠ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΣ
    Ο ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ 8%
    ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙ ΑΡΝΙΟΥ ΘΑ ΣΟΥΒΛΗΣΟΥΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
    ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΓΟΡΑ
    ΠΡΟΑΣΕΞΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΞΟΔΕΨΕΙ ΟΛΑ ΣΕ ΑΡΝΙ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΠΩΝ

    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΜΗΝ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ

    Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία ενδιαφέρουσα απάντηση είναι το άρθρο του κ. Παναγιώτη Τραϊανού: «Δραχμή: Η μεγάλη τρομοκράτισσα του πλανήτη».

    Καλή μελέτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κύριε Μαυρίδη, με όλο το θαρρος, ο καθένας μας στην καρακοσμάρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Δεν επιτρέπει σε καμία κυβέρνηση, θεσμό ή ομάδα πίεσης να επηρεάζει τις αποφάσεις για την νομισματική της πολιτική».
    Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ. 26-03-10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο αρθογράφος ζητάει γρήγορες και άμεσες αλλαγές. Εγώ θα έλεγα σωστές αλλαγές και αυτές θέλουν χρόνο.
    Επίσης αναφέρει: «Κύριε Παπανδρέου, αρπάξτε την ευκαιρία από τα μαλλιά και αλλάξτε τα όλα». Τι σημαίνει αυτό; Μήπως κ. Παπανδρέου απολύστε 1.000.000 κάφρους, παρτάκιδες δημοσίους υπαλλήλους; Αν το κάνει θα τον υποστηρίξει; Αμφιβάλω. Την επόμενη στιγμή όλοι μας θα το καταδικάσουμε. Απέλυσε τους σταζέρ, θα τον έτρωγαν οι Δεξιοί. Δεν ικανοποίησε τους αγρότες, τους υπαλλήλους την πρώην ολυμπιακής, θα τον έτρωγαν οι αριστεροί. Γι αυτό οι αλλαγές θα πάρουν χρόνια.
    Κακά τα ψέματα. Όλοι θέλουμε αλλαγές, αλλά να μη ακουμπούν εμάς και τα συμφέροντα μας. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πατρίδα μας βούλιαξε οικονομικά και πρέπει όλοι να κάνουμε θυσίες ανάλογες με τις δυνατότητες του καθενός.
    Για την συνέχεια χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας.
    Έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου και στους Υπουργούς του. Δείχνουν να προσπαθούν και είναι σίγουροι ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.