1/3/10

Το μεγάλο παιχνίδι για τον έλεγχο της Ευρώπης

ΠΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ “ΤΡΑΠΕΖΑ-BAMΠΙΡ“ GOLDMAN SACHS ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ - ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ”

Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε εάν η Γκόλντμαν Ζακς διατηρούσε ή και συνεχίζει να διατηρεί κάποιον “τοποτηρητή” και στα καθ’ ημάς και σε ποιο ακριβώς πόστο. Σε κυβερνητικό ή μήπως σε κρατικό που πάντως επηρεάζει καθοριστικά κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την οικονομία και τη διαχείριση των δημοσιονομικών μας προβλημάτων;

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Πως θα σας φαινόταν αν ο προπονητής του Ολυμπιακού έπαιζε 100 εκατομμύρια στο Προ-Πο, ποντάροντας στην ήττα και τον υποβιβασμό της ομάδας του και συνιστώντας στους φίλους του να κάνουν το ίδιο; Τι θα έκαναν οι οπαδοί των Ερυθρολεύκων σε έναν τέτοιο προπονητή;
Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κάνει η τράπεζα Γκόλντμαν Ζακς, κύριος σύμβουλος επί σειρά ετών των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα χρέους και ιδιωτικοποιήσεων, προνομιακός συνομιλητής των Πρωθυπουργών και από τους κύριους διαχειριστές του δημόσιου χρέους μας. Με το ένα χέρι, η τράπεζα κερδίζει δισεκατομμύρια από τις “συμβουλές” της και τη διαχείριση του χρέους. Με το άλλο, παίζει στην αγορά CDS ποντάροντας στη χρεωκοπία της Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με το κερδοσκοπικό χετζ φαντ Πόλσον, που κέρδισε του κόσμου τα λεφτά στην κρίση του 2008. H Γκόλντμαν φροντίζει ταυτόχρονα να υπονομεύει την ελληνική αξιοπιστία, τινάζοντας στον αέρα τα ελληνικά επιτόκια και οδηγώντας τη χώρα στον γκρεμό! Αν δεν χρεωκοπήσει η Ελλάδα κερδίζει από τα αυξημένα επιτόκια, αν χρεωκοπήσει κερδίζει από τη χρεωκοπία. Κερδίζει στήνοντας τη φούσκα, κερδίζει και ξεφουσκώνοντας τη φούσκα, πιστή στην αρχή “άρπαξε το τσεκ πριν σκάσει το καρπούζι”. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα καρπούζι. Η τράπεζα το παρουσιάζει ως υπαρκτό, κερδίζει από την πώλησή του και το αφήνει να σκάσει πριν το πάρει στα χέρια του ο αγοραστής.
Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνει, είναι η πάγια μέθοδός της, χάρη στην οποία κυριάρχησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, εξοντώνοντας τους ανταγωνιστές. Η Γκόλντμαν γιγαντώνεται απομυζώντας τους πελάτες-θύματα, γι’ αυτό την ονόμασε βαμπίρ η Λιμπερασιόν. Τα ίχνη της εντοπίζονται πίσω από όλες τις φούσκες και οικονομικές καταστροφές (κερδοσκοπία πετρελαίου, μετοχών υψηλής τεχνολογίας κ.ο.κ.).
Η τράπεζα πρωταγωνίστησε στα σάπια στεγαστικά δάνεια, οδηγώντας στην καταστροφή του 2008. Τότε, οι τραπεζίτες ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν 11.400 δισεκατομμύρια δολάρια (αν έχετε τρόπο να φαντασθείτε ένα τέτοιο ποσό) για να καλύψουν τις νομότυπες ή μη απάτες των τραπεζών. Αφού σώθηκαν οι από τη χρεωκοπία, βγάζοντας μάλιστα και κάτι τις, οι τραπεζίτες επανήλθαν στα ίδια βάζοντας στο στόχαστρο ευάλωτα κράτη. Και δοκιμάζοντας το ευρώ, προτού κατοχυρωθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό, υπονομεύοντας την αμερικανική κυριαρχία.

Η ΦΙΡΜΑ
Οι Αμερικανοί λατρεύουν τα παρατσούκλια. Τη CIA τη λένε «The Company» (H Εταιρεία). Τη Μαφία «The Family» (Η Οικογένεια). Την Goldman Sachs «The Firm» (Η Φίρμα). Γκόλντμαν και Σαξ ήταν δύο Γερμανοεβραίοι μετανάστες. Ίδρυσαν την τράπεζα το 1869, αλλά δεν θα μπορούσαν ίσως να φανταστούν ότι θα γινόταν σήμερα η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά και μια πραγματική, αν και αφανής, όσο μπορεί, υπερκυβέρνηση του κόσμου.
Η Γκόλντμαν δεν έχει απλώς καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, είναι, σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση. Το μυστικό της επιτυχίας της; Έσπαγε πρώτη όλες τις κρατικές ρυθμίσεις και ηθικές δεοντολογίες, ποντάροντας και κερδίζοντας από την χρεωκοπία των πελατών της! Μπορούσε να το κάνει, γιατί είχε ανθρώπους της στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επηρεάζει καθοριστικά τις αποφάσεις που διαμορφώνουν την τραπεζική αγορά και τις ρυθμίσεις της.
Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία της συνέβαλε στο Κραχ του 1929. “In God we Trust” γράφει κάθε δολλάριο, “In Goldman Sachs we Trust”, παρέφρασε ο Τζων Κένεθ Γκαλμπρέιθ, που της αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του για την κρίση. Στις δεκαετίες του “κρατισμού” που ακολούθησαν, η Γκόλντμαν έγινε πιο προσεκτική, έφτιαξε το όνομά της και είχε μάλιστα μότο την “μακροπρόθεσμη απληστία”. Διεύρυνε προσεκτικά την επιρροή της, διεισδύοντας σταδιακά και “φυτεύοντας” τους ανθρώπους της στα βασικά κέντρα οικονομικής εξουσίας ΗΠΑ και Ευρώπης, στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Ώσπου, οι σταδιακές “απελευθερώσεις” της αγοράς χρήματος πέρασαν το κρίσιμο σημείο, στα τελευταία χρόνια Κλίντον, με Υπουργό Οικονομικών τον Ρούμπιν, επιτρέποντας στην τράπεζα να παίξει άγρια το “μεγάλο παιχνίδι” της, την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας “Αυτοκρατορίας του Χρήματος”.
Η Γκόλντμαν εκμεταλλεύθηκε τις “απελευθερώσεις” και την κατάργηση των περισσότερων φραγμών και ρυθμίσεων (που συχνά προκάλεσε η ίδια), συμπρωταγωνιστώντας στο στήσιμο της μιας φούσκας μετά την άλλη. Μπόρεσε να το κάνει, γιατί επηρέαζε με τους ανθρώπους της καθοριστικά την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
Η μεγάλη ευκαιρία της ήταν η κρίση του 2008. Πρωταγωνίστησε στον μπουμ των στεγαστικών δανείων προς αναξιόπιστους δανειολήπτες, μετά ανακάτεψε τα “τοξικά δάνεια” με υγιέστερα προϊόντα και τα πούλησε ως υγιή. Μετά κερδοσκόπησε εις βάρος των αγοραστών των προϊόντων της στην δευτερογενή αγορά CDS, των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι αναξιόπιστων χρεών, επιταχύνοντας την κρίση. Από τη μια κέρδισε μεταπουλώντας στεγαστικά δάνεια, από την άλλη ποντάροντας και συμβάλλοντας στην καταστροφή των προϊόντων της. Κύριο εργαλείο της ήταν η αγορά CDS (Credit Default Swaps), δευτερογενών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ασφαλίστρων έναντι χρεωκοπίας, μια από τις πιο αδιαφανείς και πιο απορυθμισμένες. Τρεις τράπεζες ελέγχουν το 75% της αγοράς, Γκόλντμαν, J.P. Morgan και Ντώυτσε Μπανκ.
Όταν ξέσπασε η κρίση, η Γκόλντμαν χρησιμοποιίησε τον άνθρωπό της στην κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομιών Πόλσον για να αποτρέψει κάθε συνδρομή στις τράπεζες, οδηγώντας στη χρεωκοπία τον κύριο ανταγωνιστή της, τη Λήμαν Μπράδερς. Όταν η Λήμαν χρεωκόπησε, ο Πόλσον άλλαξε αμέσως ρότα και έσπευσε να διασώσει τις υπό χρεωκοπία τράπεζες. Η Γκόλντμαν όχι μόνο απηλλάγη του κύριου ανταγωνιστή, αλλά και κέρδισε 13 δις δολλάρια από το σχέδιο σωτηρίας. (Μια εκπληκτική έρευνα για την Γκόλντμαν Ζακς δημοσιεύεται στο περιοδικό “Τετράδια”, τεύχος 57-58, των εκδόσεων “Στοχαστής”). Σε αυτή την “τράπεζα που τρομάζει”, κατά την έκφραση της Λιμπερασιόν, ανέθεσαν διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, μετά το 1998, σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελληνικού χρέους και της εμπιστεύτηκαν το μέλλον του ελληνικού λαού.

“Η Γκόλντμαν Ζακς είναι παντού”
H φράση ανήκει στον Ματ Ταιμπι, ερευνητή δημοσιογράφο, που υπογράφει μια μεγάλη έρευνα για την Γκόλντμαν στο περιοδικό Rolling Stone. H μέθοδος της Φίρμας είναι ο … εισοδισμός, τόσο επιτυχής που η τράπεζα απέκτησε και δεύτερο παρατσούκλι, αφού την ονομάζουν και “κυβέρνηση Ζακς”. Επιλέγει στελέχη της, τα κάνει εκατομμυριούχους και μετά τους …,βρίσκει δουλειά στις κεντρικότερες θέσεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ιδού μερικά από τα αστέρια του διεθνούς δικτύου της:

Mario Draghi
Υπεύθυνος ιδιωτικοποιήσεων στην Ιταλία (1991-2001), αντιπρόεδρος Ευρώπης της Goldman Sachs (2001-2006), Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Otmar Issing
Επικεφαλής οικονομολόγος και αρχιτέκτονας της νομισματικής στρατηγικής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (1998-06), διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs, Πρόεδρος του Center for Financial Studies στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Με πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times συγχαίρει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη σθεναρή αντίστασή τους στην καταστροφική, όπως την χαρακτηρίζει, ιδέα μιας ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει όλες τις ιδιότητες του αρθρογράφου, πλην αυτής του συμβούλου της Goldman Sachs.

Lloyd Blankfein
Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Goldman Sachs. Ο χειρότερος Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του 2009 κατά το Forbes, πρόσωπο της χρονιάς κατά τους Financial Times. Ετήσια αμοιβή 53 εκατομμύρια δολλάρια.

Henry Paulson
Μετά από 30 χρόνια στη Φίρμα, έγινε Υπουργός Οικονομικών του Μπους.

Lawrence Summers
Σύμβουλος του Κλίντον, του Μπους και του Ομπάμα. Αρχιτέκτονας της φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Προστατευόμενος του Ρούμπιν, βετεράνου της Φίρμας.

Dan Jester
Στην κυβέρνηση Ομπάμα. Αναμείχθηκε στη διάσωση της ΑΙG, όπου ένα μεγάλο μέρος από το κεφάλαιο που δαπανήθηκε κατέληξε στην Goldman Sachs.

Η επιχείρηση “Χρεωκοπία της Ελλάδας”
To 1998 η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως κύρια επιδίωξη την ένταξη στην ΟΝΕ. Τα νούμερα δεν έβγαιναν. Η Αθήνα θα μπορούσε ίσως να περιορίσει τη φοροδιαφυγή των μεσαίων-ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων που δεν συνηθίζουν να πληρώνουν φόρους, αφήνοντας την στήριξη του κράτους στους μισθωτούς και συνταξιούχους (που ταυτόχρονα κατηγορούν ως ανεπρόκοπους). Θα μπορούσε να περιορίσει την παραοικονομία ή το κόστος της διαφθοράς. Θα μπορούσε να σκεφτεί άλλες αναπτυξιακές στρατηγικές. Προτίμησε τον εύκολο, αν και πανάκριβο, δρόμο, το μασκάρεμα του χρέους. Για να το κάνει απευθύνθηκε, σύμφωνα με τους New York Times και τη Wall Street Journal, στη διαβόητη Goldman Sachs. Για τη συνεργασία αυτή την εγκαλεί τώρα και ζητά να πληροφορηθεί τι έγινε η Κομισιόν. Γράφει σε μια έρευνά του το γαλλικό Μαριάν:
“Για την πιο μεγάλη τράπεζα του κόσμου, η πατρίδα της δημοκρατίας μετετράπη σε αγελάδα προς άρμεγμα… Όταν ο Γκάρυ Κον προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 2001, οι έλληνες αξιωματούχοι τον περιμένουν όπως τον Μεσσία…O Κώστας Σημίτης αποφασίζει να βάλει τον λύκο μέσα στο μαντρί”. H Γκόλντμαν Σαχς, γράφει το περιοδικό, “διαφθείρει” την ελληνική κυβέρνηση “πείθοντάς” την
ότι μπορεί με τα προϊόντα της να χρηματοδοτεί τις δαπάνες της. Η Γκόλντμαν βγάζει 300 εκατομμύρια δολλάρια, για να κρύψει η ελληνική κυβέρνηση, όλο κι όλο, ένα δάνειο ενός δις. 30% εις βάρος του ελληνικού δημοσίου πάει το νταβατζηλίκι. Ο οίκος αξιολόγησης Μούντις καλύπτει την επιχείρηση αξιολογώντας με άριστα την Ελλάδα. Η ατιμωρησία οδηγεί σε μονιμοποίηση των πρακτικών. Το τελευταίο από αυτά τα προϊόντα είναι ο “Titlospe”, δάνειο 5,3 δις το 2009.
Με τη μέθοδο αυτή, η Αθήνα χρησιμοποίησε διάφορα δομημένα προϊόντα για να κρύψει το πραγματικό ύψος του χρέους επιτρέποντας στην Ελλάδα να εκπληρώσει τεχνικά, όχι όμως και ουσιαστικά, τα κριτήρια του Μάαστριχτ, πρακτική που άρχισε το 1998 και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2009. Η Γκόλντμαν, η Εθνική Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησαν ένα “νεφέλωμα” διεθνών εταιρειών που ειδικεύτηκαν στην αγοραπωλησία ελληνικών τίτλων μετασχηματισμένων σε ιδιόμορφα, δομημένα προϊόντα.
Όλα ήταν νόμιμα, υποστηρίζεται σήμερα. Και τα δάνεια στους άστεγους που ανατίναξαν το τραπεζικό σύστημα νόμιμα ήταν, δεν ήταν όμως προς το δημόσιο συμφέρον. H φούσκα που δημιουργήθηκε είναι αυτή ακριβώς που σκάει σήμερα στα μούτρα μας, έχοντας οδηγήσει το ελληνικό κράτος στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η Κομισιόν πάντως δεν έχει πεισθεί για τη νομιμότητα ορισμένων από τις διαδικασίες αυτές. Ένα από τα συνηθέστερα κόλπα της Γκόλντμαν είναι η έκδοση χρεωγράφων σε άλλο νόμισμα από μια χώρα και η εν συνεχεία χρήση swaps για κάλυψη από αλλαγές ισοτιμιών. Το κόλπο, που υποπτεύεται η Κομισιόν ότι έγινε και εξετάζει τη νομιμότητά του, αρχίζει από κει και πέρα, με την αυθαίρετη αλλαγή από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της ισοτιμίας, χωρίς να το ανακοινώσει σε κανένα, σύμφωνα με το γαλλικό ρεπορτάζ. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνει την αξία του χρέους. Η δεύτερη μέθοδος είναι η πρόβλεψη μελλοντικών εξόδων. Σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, η Γκόλντμαν πρότεινε στην κυβέρνηση της ΝΔ να προεξοφλήσει έσοδα των αεροδρομίων, “μειώνοντας” λογιστικά το χρέος κατά 0,5% του ΑΕΠ. Για την ωραία αυτή συμβουλή, ένα ακόμα λογιστικό τρικ, το ελληνικό κράτος πλήρωσε ένα ποσό 200-300 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ήξεραν
Το γεγονός ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσέτρεξαν στη “δημιουργική λογιστική”, σε νομότυπες απάτες, δεν απαλλάσσει τους Έλληνες ιθύνοντες των ευθυνών τους, δείχνει όμως τον βαθμό διάβρωσης και εξάρτησης και άλλων Ευρωπαίων. Είναι πολύ δύσκολο επίσης να πιστέψουμε ότι Βρυξέλλες, Παρίσι και Φρανκφούρτη δεν ήξεραν και δεν άφησαν να γίνουν όλα αυτά, προφανώς αποβλέποντας σε μεγάλα πολιτικά-οικονομικά οφέλη. Η Φρανκφούρτη παίρνει κάθε χρόνο λεπτομερείς εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Γνωρίζει ακριβώς πόσο είναι το χρέος. Το ξέρανε και το Νοέμβριο, όταν η κυβέρνηση τους ανακοίνωσε ότι είναι διπλάσιο, όπως το ήξεραν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι τράπεζες, κάνανε όμως τους έκπληκτους. Η ευθύνη είναι μοιρασμένη, αλλά οι Έλληνες θα πληρώσουν τη νύφη.
Η υπόθεση δείχνει επίσης πόσο η Ευρώπη είναι υπονομευμένη εκ των έσω, αφού αναθέτει σε αμερικανικές τράπεζες τη διαχείριση των πιο σημαντικών πτυχών και ευάλωτων σημείων των οικονομικών της (όπως κάνει άλλωστε και στους τομείς προσωπικών δεδομένων, περιλαμβανομένων των τραπεζικών λογαριασμών και κάθε άλλης πληροφορίας που μεταφέρει στις αμερικανικές υπηρεσίες, δήθεν για την τρομοκρατία). Πρόσφατα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής αποκάλυψε με ερώτησή του την αναγνώριση, σε κανονισμό της Κομισιόν, του ρόλου των τριών κυρίως αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Κονγκρέσο τους καλεί να δώσουν εξηγήσεις!
Η Ελλάδα έκρυψε με τον τρόπο αυτό τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ώσπου, στις αρχές του 2009, άρχισαν να έρχονται οι πληροφορίες από τη Γερμανία για κίνδυνο χρεωκοπίας της Ελλάδας (σχετικά δημοσιεύματα του Σπήγκελ και άρθρο του Κώστα Σημίτη στην Ημερησία). Τον Σεπτέμβριο 2009, με πρωτοβουλία της Γκόλντμαν και μεσολαβητή την εταιρεία Markit, συγκροτείται κονσόρτσιουμ 12 τραπεζών που δημιουργεί ειδικό ίντεξ στην αγορά CDS για την κάλυψη αυξημένου ρίσκου του χρέους Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, εν αναμονή του κερδοσκοπικού παιχνιδιού (iTraxxSovX Western Europe). Πρόκειται κατ’ ουσίαν για στοίχημα στη χρεωκοπία των τριών κρατών, που στήνει ο σύμβουλός μας.
H Goldman γνωρίζει άριστα όλες τις πτυχές του ελληνικού χρέους. Γνωρίζει επίσης τι πρόκειται να γίνει, αφού η ίδια το ετοιμάζει. Τι κάνει; Περιμένει να περάσει ένας μήνας από τις εκλογές, να συνειδητοποιήσει η νέα κυβέρνηση το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και στέλνει, σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, αντιπροσωπεία τραπεζιτών στην Αθήνα, υπό το Νο 2 της τράπεζας Γκάρι Κον. Γίνονται δύο συναντήσεις (έχουν γίνει και αρκετές άλλες στο εξωτερικό). Mία στο Υπουργείο Οικονομικών και μία στο ξενοδοχείο “Πεντελικόν” της Κηφισιάς. Προτείνουν ένα ακόμα χαριτωμένο προϊόν τους, σχεδιασμένο να στείλει στο μέλλον το κόστος του ΕΣΥ. Λίγο πριν σπρώξουν την Ελλάδα στην Καιάδα, ετοιμάζονται να της αρπάξουν κάτι ακόμα.

Η τελική επίθεση
Τον Δεκέμβριο, η επίθεση αρχίζει μέσω των οίκων αξιολόγησης που υποβαθμίζουν την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, παρόλο που γνώριζαν μια χαρά εδώ και καιρό την πραγματική κατάσταση. Η ελληνική αξιοπιστία πλήττεται από παντού. H Goldman εξακολουθεί πάντως να βγάζει ένα “σκασμό λεφτά”, όπως με την έκδοση του δανείου της 25.1.2010. Ενώ συνεχίζει να κερδίζει από τη διαχείριση του χρέους, δεν περιμένει ούτε μια μέρα από την πώληση του δανείου και ξαναχτυπάει την Ελλάδα μέσω των Financial Times, προνομιακού εκφραστή και του Σίτι και της Κομισιόν (τέτοια είναι τα ευρωπαϊκά χάλια). Παίζοντας έτσι διπλό παιχνίδι και εις βάρος της Ελλάδας, και εις βάρος των άλλων πελατών της, αγοραστών του τελευταίου δανείου, που βλέπουν τα ελληνικά επιτόκια και spread να εκτινάσσονται αμέσως μετά.
Η λονδρέζικη εφημερίδα γράφει ότι η Αθήνα θέλει να δανειστεί από την Κίνα μέσω της Γκόλντμαν. Το δημοσίευμα προκαλεί αμέσως αύξηση του πρίμιουμ για το χρέος. Κανείς δεν πιστεύει ότι η εφημερίδα μπορούσε να δημοσιεύσει τέτοια είδηση, χωρίς να την επιβεβαιώσουν από την Γκόλντμαν. Κατ’ άλλους την είδηση την έδωσε η ίδια η Γκόλντμαν όταν πληροφορήθηκε (άραγε από ποιόν;) ότι ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται να προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία με την Κίνα προκειμένου οι Ασιάτες της Cosco που έχουν πάρει το λιμάνι του Πειραιά να αναλάβουν ένα σημαντικό κομμάτι του δανεισμού της χώρας. Η τράπεζα δεν περιορίζεται φυσικά στα κέρδη από το ελληνικό χρέος. Κερδοσκοπεί αμέσως κατά του ευρώ, πιστή στην αρχή “αγοράζουμε στη φήμη και πουλάμε στο γεγονός”. Μεταξύ 26.1 και 2.2 οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και τα χετζ φαντ, μεταξύ των οποίων και η Γκόλντμαν, ρευστοποιούν συμβόλαια αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από τον Σεπτέμβρη του 2008, στο απόγειο της οικονομικής κρίσης.
Από την αγορά CDS, παίζοντας δηλαδή τη χρεωκοπία της Ελλάδας, η Γκόλνtμαν υπολογίζεται ότι κέρδισε ένα έως τρια δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι χρηματιστές της Γουώλ Στρητ σφυρίζουν αδιάφορα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: “η δουλειά μας είναι να βγάζουμε λεφτά, όχι να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στους ¨Ελληνες πολίτες, δεν υπάρχει εξάλλου νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλευτείς τον μαλάκα” (δήλωση του Αμίτ Σαρκάρ, επικεφαλής αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, Μαριάν, 20.2.2010)

Το διακύβευμα: υποδούλωση Ελλάδας, υποδούλωση Ευρώπης
Η Ελλάδα γίνεται προνομιακή δίοδος για τον έλεγχο της Ευρώπης και την εξασθένηση του ευρώ, προτού το ευρωπαϊκό νόμισμα καταστεί κύριο αποθεματικό. Επιδιώκεται επίσης να γίνει το νέο υπόδειγμα μιας Ευρώπης χωρίς κοινωνικό κράτος. Μέρκελ και Σαρκοζί άρχισαν να καταλαβαίνουν μόλις αυτό τον μήνα τι συμβαίνει και τις συνέπειες για την Ευρώπη και παραμένουν βασικά αμήχανοι, παρόλο που έχουν εύκολες λύσεις, που περιγράφουν αρκετά έντυπα, όπως έκδοση ευρωομολόγων ή αγορά από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα του ελληνικού χρέους, που θα τσάκιζε τα πόδια των κερδοσκόπων και θα τους ανάγκαζε να ξανασκεφτούν πολλές φορές πριν ξαναεπιτεθούν.
Βερολίνο όμως και Παρίσι παραμένουν δέσμιοι της ιδεολογίας και της αρχιτεκτονικής του ευρώ που τους εμποδίζει να αντιδράσουν με άλλο τρόπο, εκτός από το να απαιτούν περίπου την αυτοκτονία της ελληνικής κοινωνίας. Η Ευρώπη είναι εκ των ένδον υπονομευμένη, όπως αποδεικνύει η δραστηριότητα κατά της Ελλάδας της Ντώυτσε Μπανκ, της PNB Paribas, της Σοσιετέ Ζενεράλ και των ελβετικών τραπεζών στην αγορά CDS, αλλά και η στάση των αρμοδίων της Κομισιόν, των “ευρωπαίων ηλιθίων”, όπως τους αποκαλούν οι Γάλλοι. Η “παγκοσμιοποίηση” είναι φτιαγμένη από και για τους Αγγλοσάξωνες. Όσο για το ελληνικό ζήτημα μοιάζει για ορισμένα τουλάχιστο γαλλικά έντυπα μια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και ολοκληρωτισμού, όπως υποδεικνύει η Λιμπερασιόν δημοσιεύοντας, δίπλα-δίπλα, τη φωτογραφία της Βουλής των Ελλήνων και του ουρανοξύστη Goldman Sachs, της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου που χρησιμοποιεί όλη της τη δύναμη εναντίον μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας.

Kόσμος του Επενδυτή, 27.2.2010
konstantakopoulos.blogspot.com

19 σχόλια:

  1. Οι χρηματιστές της Γουώλ Στρητ σφυρίζουν αδιάφορα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: “η δουλειά μας είναι να βγάζουμε λεφτά, όχι να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στους ¨Ελληνες πολίτες, δεν υπάρχει εξάλλου νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλευτείς τον μαλάκα” (δήλωση του Αμίτ Σαρκάρ, επικεφαλής αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, Μαριάν, 20.2.2010)

    Πολύ καλό σχόλιο και μέσα στην πραγματικότητα.Γι αυτό και αναρωτιέμαι γιατί ο ΓΑΠ δεν κάνει και μια εσωτερική κάθαρση για να τον εμπιστευτεί ο κόσμος;
    Γιατί δεν βάζει στην φυλακή μερίκούς απο αυτούς που τα πήραν;
    Γιατί δεν παίρνει πίσω τα κλεμμένα ή έστω ένα μερίδιο , με όποιο κόστος , και μετά να βγει και να ζητήσει τα πάντα από τον λαό;
    Τότε όλοι θα τον υποστήριζαν και κανένας δεν θα μίλαγε δεν θα αντιδρούσε τόσο πολύ.
    Το να παίζονται παιχνίδια εις βάρος μας απο τα κράτη του εξωτερικού είναι αναμενόμενο διότι όλοι έχουν την λογική
    money talks & bullshit walks
    Ο ξένοι ''οίκοι'' το συμφέρον τους κοιτάνε εμείς τι κάναμε εμείς.
    Επιτρέψαμε να μας γονατίσουν γιατί είχαμε προδότες αλλά το κακό είναι ότι ακόμα και τώρα συνεχίζουμε να τους έχουμε .
    Αν δεν μας αφήσουν νεκρούς στο έδαφος δεν θα σταματήσουν όλα είναι προσχεδιασμένα...
    Τι ειρωνία όμως οι Γερμανοί κάψανε τους Εβραίους και μια εταιρεία ΓερμανοΕβραικών συμφερόντων σαπουνοποιεί όλο το κόσμο με το έτσι θέλω.
    Τελικά μερικές συνειδήσεις που ουρλιάζουν για τα αίσχη που έγιναν στον Β ΠΠ φαντάζομαι δεν έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν για τα αντίστοιχα αίσχη (με σύμπραξη) που προκαλούν τώρα σε κάποια κράτη , σαν αρχή αλλα΄γενικώς αν χρειαστεί.
    Προφανώς το κάνουν ένεκα του κέρδους και όλα αυτά περί ιστορίας είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

    ..... Γκόλντμαν και Σαξ ήταν δύο Γερμανοεβραίοι μετανάστες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιθανότατα έτσι είναι όσον αφορά τον ρόλο της Goldman – Shacks. Αλλά εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καθημερινότητα που λίγη σχέση έχει με τις μακροπρόθεσμες πολιτικές της Αμερικής ή της Ευρώπης. Βασικό δεδομένο είναι οι ανάγκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου που είναι στο μεγαλύτερο ποσοστά άμεσες ανάγκες μισθοδοσίας και άρα ανελαστικές τόσο στο ύψος τους όσο και στον χρόνο πληρωμής τους. Αυτές οι ανάγκες από κάπου πρέπει να καλυφθούν άμεσα εφόσον φτάσαμε στην κατάντια να δανειζόμαστε για πληρωμές μισθών και συντάξεων και όχι για ανάπτυξη.
    Υπάρχουν διάφορα σενάρια για ένα πιθανό φτηνό δανεισμό. Ένα σενάριο είναι έκτακτες πιστώσεις μέσω κρατικών ευρωπαϊκών τραπεζών. Δηλαδή ουσιαστικά πρέπει να παρθεί πολιτική απόφαση παράκαμψης των διαδικασιών δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με επιτόκια της αγοράς εκ μέρους χωρών του ευρώ που θα αναλάβουν μέρος του οικονομικού βάρους της ελληνικής διάσωσης.
    Ενώ λοιπόν απαιτούμε ως έλληνες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να αναλάβουν το ρίσκο να μας δώσουν φτηνό χρήμα ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν κράτος ταυτόχρονα δυσφορούμε με τους όρους που βάζουν και οι οποίοι φυσικά είναι σκληρότατοι. Δηλαδή τι περιμένουμε; Χρήμα για να συνεχίσουμε τον δρόμο που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών μας; Μάλλον δεν διαθέτουμε ούτε την κοινή λογική. Αν δοθεί χρήμα θα είναι για κάλυψη άμεσων αναγκών με την υπόσχεση πως στο άμεσο μέλλον αυτές οι ανάγκες θα περικοπούν στο ελάχιστο και σε ένα μεσοπρόθεσμο μέλλον ότι θα μπορούμε να τις εξυπηρετούμε με δικούς μας πόρους διότι κανείς δεν θα ήθελε να επαναληφθεί η κατάσταση αυτή σε έξι μήνες ή ένα χρόνο.
    Για να μιλήσουμε απλά με όρους αγοράς. Αν αυτός που καλείς να σε χρηματοδοτήσει δεν πιστεύει ότι με τα μέτρα που παίρνεις μπορείς να ορθοποδήσεις τότε γιατί να βάλει τα χρήματά του σε μια επιχείρηση που είναι θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει; Δεν πρέπει εσύ ο επιχειρηματίας που είσαι υπεύθυνος για την επιχείρηση να κάνεις πρώτος όλες εκείνες τις ενέργειες εξυγίανσης ώστε να πείσεις τους μελλοντικούς χρηματοδότες σου;
    Πολλοί ίσως να μην καταλαβαίνουν τι λέω αλλά τόσο σκληρή είναι η καθημερινότητα της αγοράς που την αντιμετωπίζουν χιλιάδες έλληνες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που απευθύνονται στην αγορά για να βγάλουν το ψωμί τους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανδριανόπουλε τί λες;Ξέρω-ξέρω... Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι απεργίες, οι μισθωτοί γενικά, ο συνδικαλισμός, το κράτος και οι πολιτικοί... Ά! Στο τελευταίο συμφωνούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aνεξαρτήτως τα παίγνια των ξένων
    οίκων τεράστια ευθύνη έχουν και πολλοί απο τις κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων.
    Εάν ασκηθούν μυνήσεις απο κάποιους
    δικαστικούς ίσως το δικαστικό σώμα να μείνει στο απυρόβλητο.
    Εάν όχι είναι και οι δικαστικοί συνυπαίυθυνοι με τους πολιτικούς
    για την κατάντια της χώρας μας.
    Ολοι το ξέρουμε πως είναι τέτοια η κατρακύλα που έχουμε πάρει που όσα
    μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε
    να σταματήσουμε την οικονομική
    διολίσθηση που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις μας.
    Μυνήσεις εδω και τώρα.

    ευχαριστω για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ελληνικές τράπεζες, και η πρωην ανατολική ευρώπη.
    Μόλις οι καταστάσεις στις ανατολικές χώρες ηρέμησαν πρασπάθησαν να μπουν μέσα οι μεγάλες τράπεζες. Ομώς οι Ελληνικές είχαν είδη μπει και έχουν καταλάβει ένα μεγάλο κομμάτι στις αγορές αυτές οι οποίες είναι αναπτυσώμενες. Μην ξεχνάμε τα δημοσιεύματα για τον πόλεμο στην σερβία και τις ελληνικές επενδύσεις. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες πρώην ανατολικές χώρες. Με ποιό τρόπο θα χτυπηθούν οι ελληνικές τράπεζες που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης αυτής; Θα ακούτε για τον εσωτερικό δανεισμό, τώρα όμως. Με τους φόρους και την μη ανάπτυξη, αφαιρείται όλο το χρήμα από την αγόρα και οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να έχουν προβληματα στην κεφαλαιακή αγορά, με αποτέλεσμα να πουλήσουν τις τράπεζες εκτός ελλάδας ή να μην έχουν να χρηματοδοτηθούν. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλες αναταράξεις ήρθαν μετά από την πρόθεση παροχής βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες.
    Αν αποφασίσει το πασοκ να δουλεψει για την ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με τους επιχειρηματίες να φέρουν τα κεφάλαιά τους μέσα έτσι ώστε να αποκτήσουν μεγάλη κεφαλαιακή άνεση να κάνουν επενδύσεις και να δανείζουν επενδυτές. Να περάσει το ΕΣΠΑ μέσω ελέγέγχου από τις τράπεζες ώστε να γλυτώσει τις λαμογειές που περιμένουν. Να σταθεροποιηθεί το φορολογικό και να βοηθηθούν οι επιχειρηματικές κινήσεις και όχι να περιμένουν στην γωνία να τα αρπάξουν. Υποχρεωτική διεκπερέωση 1 εβδομάδας για όλα τα χαρτιά.
    Αν δεν θέλει να καταστρέψει τον τουρισμό να καθαρίσει το ιστορικό κέντρο, εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία, τα περισσότερα μνημεία και τα περισσότερα μαγαζιά (τουρισμός όλο τον χρόνο). Επιτέλους γιατί απομακρύνεται τους γνώστες και μετά πουλιέστε στους ξένους, για την δόξα ή τα λεφτά; Φτάνει μόνο οι πολιτικοί να κοιταχτούν το πρωί στον καθρέφτη, να ρωτήσουν σε ποια χώρα και τι χώρα θέλουν να ζουν, και να ξενικήσουν δουλεία, αφήνοντας τα επι μέρους. Φτάσανε να μην είναι ελέυθεροι (δεν μπορούν να περπατήσουν με ασφάλεια χωρίς φρουρούς σε όλη την ελλάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ.
    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ.
    ΒΑΡΒΑΡΟΣ, ΜΙΣΗΤΟΣ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ, ΑΠΛΗΣΤΟΣ, ΑΚΟΡΕΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΠΟΣ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΛΑΤΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ. ΛΕΠΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.
    ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΙΓΜΟΥ.
    ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΝΟ.
    ΟΜΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
    ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σοβαρά, τί καλύτερο μποροῦμε νὰ περιμένουμε ἀπὸ τοὺς ἄλλους;
    Οἱ πολιτικοί μας ψηφίζονται ἀπὸ ἐμᾶς, γιὰ νὰ διορίσουν τὸ παιδί μας κ.λπ.
    Προφανῶς θὰ ἔκαναν ὅτι μποροῦσαν γιὰ νὰ διορίσουν περισσοτέρους ἀπὸ ἐμᾶς στὸ δημόσιο καὶ νὰ πάρουν οἱ λοιποὶ τεράστιες ἐπιδοτήσεις.
    Βρήκαμε ἕνα καλὸ ὄργανο ἀσκήσεως πραγματικῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς τῶν Η.Π.Α. καὶ μᾶς βοήθησε, μακροπρόθεσμα πρὸς ὄφελος τῶν Η.Π.Α. καὶ βραχυπρόθεσμα πρὸς ὄφελός μας μὲ τὸ ἀντίστοιχο τίμημα, δὲν ἤθελαν νὰ τὸ κάνουν δωρεὰν γιὰ πολλοὺς λόγους, π.χ. κορόιδα εἶναι θὰ πληρώσουν, κάπου ἀλλοῦ θὰ πέσουν στὴν ἀνάγκη μας.
    Καλὰ νὰ πάθουμε λοιπόν, ἂς πάρουμε τὰ σωστὰ μέτρα καὶ ὅλα θὰ ἀλλάξουν πρὸς ὄφελός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορει καποιοσ να γραψει κατι για την Κτηματικη Τραπεζα; Τι ακριβωs εγινε τοτε;

    Διαβαστε εδω:
    http://exastal.blogspot.com/2009/10/700000000.html

    Οσο βρισκονται στην κυβερνηση ανθρωποι που περασαν απο κυβερνησειs που εχουν μεγαλεs ευθυνεs, εγω δεν ελπιζω οτι η Ελλαδα θα γινει η χωρα που τηs αξιζει να ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καπου αυτοs ο λαοs εχει βολευτει με την ολη κατασταση. Παντα ηξερε οτι τον κλεβουν και τουs ξαναψηφιζε. Τωρα; Τωρα ολοι ειναι ετοιμοι να κανουν θυσιεs για να σωθει η χωρα. Ποια θυσια κανουν αυτοι που εκλεψαν; Ακομα και την στιγμη που βουλιαζουν τα παντα κανουν το κοροιδο. Τοσο τερατα ειναι. Κανεναs δεν θα βαλει φυλακη ΚΑΝΕΝΑ. Γιατι; Γιατι ολοι ειναι απο την ιδια παστα. Το νομοσχεδιο για την ιθαγενεια φροντισαν να το κανουν. Το φορολογικο, που επρεπε να ειναι ετοιμο απο τον Νοεμβριο ΟΧΙ. 10.000.000 λαοs δεν μπορει να τα βαλει με 100 λερεs. Τοσο αχρηστοι ειμαστε οι σημερινοι Ελληνεs. Αφησαμε 100 τσογλανια να καταστρεψουν την πατριδα μαs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 01 Μαρτίου 2010 4:07 μ.μ.

    Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λές.Εκτός απο τα περι θυσίας φίλε μου..Δεν αντέχω να κάνω άλλη θυσία.Δεν έχω κλέψει,αρπάξει τίποτα.Ούτε σπίτια έχω ούτε κινητά ούτε και ακίνητα και απο μικρό παιδί πληρώνω σαν το ζώο αυτούς τους χαραμοφάηδες τους πολιτικάντηδες και τους αυλικούς τους.Δεν έχω άλλα να δώσω,τα πήραν όλα.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
    ΟΧΙ ΑΛΛΟ.Είναι αδύνατον.
    Πρώτα να τους κάνουμε τη μούρη κρέας και έπειτα ΝΑΙ..τα πάντα
    Όταν θα λειτουργεί πάλι η Δημοκρατία και αυτοί που κλέβουν,λένε ψέμματα στο λαό πουλάνε την Πατρίδα τους για δικό τους όφελος θα τιμωρούνται στα αλήθεια με εξορία ατιμασμό και θάνατο και όχι να καλύπτονται απο ασυλία(αλητεία).
    Ο φτωχός γιατί πάει μέσα;Ο νόμος για εμένα γιατί είναι μαστίγιο όταν δεν πληρώσω τα χρέη μου;Όταν πω ψέμματα στο δικαστήριο και ένα σωρό άλλα πράγματα που τα ζώα που μας κυβερνάνε έχουν φροντίσει να μην τους αγγίζουν;
    Το μόνο που είμαι διαθετιμένος να δώσω είναι χλαπάτσες στα ανθρωποειδή που ορίζουν τις τύχες μας.Δεν περισσευει ούτε 1 ευρώ να πετάξω στα κλούβια τα κεφάλια τους.Άν και για αυτή την περίπτωση μάλλον θα έβρισκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδη Χρσιτινα μιλας για την "Ριζα του Κακου" οπως εχω επισημανει επανηλλειμενως.
    Αυτη χρειαζεται ξεριζωμα.
    Και τοτε ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΞΑΝΑ πουλημενοι πολιτικοι. Ουτε στην Ελλαδα αλλα ουτε και πουθενα αλλου στον Κοσμο.
    Για αυτην την "Ριζα του Κακου" μιλουσε και ο Ρωμαιος φιλοσοφος Κικερωνας αιωνες πριν ο οποιος ελεγε:

    "Ένα Έθνος μπορεί να επιβιώσει με τους αγαθούς του, ακόμα και με τους φιλoδοξους του. Αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει από προδοσία εκ των έσω. Ο εχθρός έξω από τις πύλες (του Έθνους) μας φοβίζει λιγότερο, γιατί φαίνεται και σηκώνει την σημαία του στ' ανοιχτά. Αλλά ο Προδότης κινείται μεταξύ αυτών (των πολιτών) εντός των πυλών, ελεύθερα, οι πανούργοι ψίθυροι του θροΐζουν μέσα σ όλα τα μονοπάτια, και ακούγονται μέχρι στις αίθουσες της ίδιας της Κυβέρνησης.
    Ο Προδότης εμφανίζεται όχι σαν Προδότης’ μιλάει με τόνους γνώριμους στα θύματα του, εξομοιώνεται μ' αυτούς και με τις ανησυχίες τους, κάνει έκκληση στην ανηθικότητα που υπάρχει στο βάθος της ψυχής όλων των ανθρώπων.
    Σαπίζει την ψυχή του Έθνους, δουλεύει μυστικά και ανώνυμα την νύχτα για να διαβρώσει τα υποστηρίγματα της πόλης, διαφθείρει τους εκλεγμένους ηγέτες, ώστε να μην μπορούν άλλο πια να αντισταθούν.

    Έναν δολοφόνο, είναι να τον φοβάσαι πολύ
    λιγότερο".

    Μάρκος Τούλλιος Κικέρων (106-43 πΧ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς Γιωργο / Πατρα....

    Επειδη εδω γινονται σοβαρες σηζητησεις καλυτερα θα εκανες να αποτανθεις σε καμμια τοπικη του κκε να στανιαρεις παρα να ερχεσαι εδω και να λες παπαριες (λιαν επιεικως) .. και μια συμβουλη ρωτα τον εαυτο σου ποιος τοπος προκοψε με μαρξισμο και σοσιαλισμο σε τουτο τον πλανητη.. ειναι τουλαχιστον ΓΕΛΟΙΟ στον αιωνα του διαστηματος και της πληροφορικης να μιλας για αποτυχημενα οικονομικα μοντελα του 1800 (μαρξισμος) ... ελεος ρε φιλε , αν εσυ εχεις καμμενο εγκεφαλο δεν σου φταιμε εμεις. Ο καπιταλισμος η αλλοιως η ελευθερη οικονομια παρότι δεν ειναι παραδεισος ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ δημιουργησε και μοιρασε σε περισσοτερους ΠΛΟΥΤΟ.. επισης παρεχει και παρειχε τις καλυτερες εργασιακες συνθηκες / δικαιωματα (απ'αυτες που ειχανε οι δυσμοιροι λαοι στα σοσιαλιστικα φασιστικα καθεστωτα - και τωρα καμαρωνουν τις κορες τους και τις αδελφες τους πουτανες σε ολη την ευρωπη για ενα πιατο φαι..) ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... (οχι 'λαικη δημοκρατια' σαν εκεινες του σταλιν , τσαουσεσκου , χοτζα και αλλων ερυθρομορφων φασιστων..) ΑΝΤΕ ΞΥΠΝΑ... ΞΥΠΝΑ.. 2010 εχουμε και οχι 1910...

    Οσο για την Γκολντμαν (την φιρμα) ας μου επιτραπει μια προβλεψη... οτι το τελος της δεν ειναι μακρυα , ελπιζω μονο να μην εχει προλαβει να μας αποτελειωσει εδω λογω ανικανων και διαφθαρμενων πολιτηκαντηδων της τελευταιας 35ετιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνεται είναι της μοίρας μας ……..να πάμε από μετανάστες .!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "ΟΜΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ"


    Εννοείς ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ!"ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ"!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο τα ντοκυμαντέρ "money as debt" και "money masters":

    http://vimeo.com/2795500

    http://video.google.com/videoplay?docid=439586221319126077&hl=el#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ το ιστολόγιο για την ενημέρωση και τις πολύτιμες πληροφορίες. Και για την φιλοξενία. Προσωπικά αυτό το άρθρο μου έλυσε απορίες και εξαφάνισε πολλά ερωτηματικά από την σκέψη μου.
    Λαβύρινθος. Αυτό καταλαβαίνω ότι είναι το παγκόσμιο σύστημα οικονομίας. Αληθεύει ότι η λέξη νόμισμα βγαίνει από το «νομίζω» ? Άρα τι συμβαίνει ? Πέρα από τα δικά μας ανθρωπάκια – ειδικούς – πολιτικούς και τα άσχημα παιχνίδια που παίζουν, υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα – λερναία ύδρα που υψώνεται απέναντί μας χωρίς όρους, χωρίς κανόνες . Τι θα τα κάνουν τόσα χρήματα που μας πήραν ? Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες, και κανείς μας δεν ήρθε για να μείνει. Σε κάθε περίπτωση όμως το πολυτιμότερο δάνειο που πήραμε ποτέ είναι αυτό της ζωής.
    Ο φόβος είναι το μεγαλύτερο όπλο του συστήματος, άρα και η μεγαλύτερη επένδυσή του. Αντίθετό του, η πίστη. Που πιστεύουμε τελικά ? Είμαστε αυτό που έχουμε ή απλά αυτό που είμαστε ? Μπερδεμένα πράγματα, ευτυχώς που έχουμε και τον GAP να μας διασκεδάζει, πέρα από το να μας καταστρέφει.
    Και πάλι ευχαριστώ.
    ΡΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα σε όλους ,
    Ακριβώς ανώνυμε 01 Μαρτίου 2010 5:24 μ.μ...
    Αυτό όμως που με προβληματίζει δεν είναι ο εχθρός των έσω τόσο όσο η επανάληψή του.
    Στην Ελλάδα ξαναψηφίζουμε τους εχθρούς που μιλάμε και κυνηγάμε και απο τους οποίους έχουμε δει μόνο καταστροφή .
    Εν γνώσι μας αυτοκαταστρεφόμαστε και μετά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε .
    Αρα αναρωτιέμαι ακόμα και αν κάνουμε απο μόνοι μας την εθνοκάθαρση γιατί εκεί θα φτάσουμε πόσο εφικτό είναι μετά να ωριμάσουμε και να διαλέξουμε ένα μέλλον το οποίο δεν θα χρωματίζεται ούτε θα κομματίζεται σκεπτόμενοι ότι το καλό του ενός αντικατοπτρίζει και αντανακλά και το καλό όλων.
    Σκεπτόμενοι ότι δεν μπορεί οι μισοί να κλέβουν και οι άλλοι μισοί ενώ φωνάζουν για τις κλοπές να σιχτιρίζουν γιατί και αυτοί δεν μπορού να κάνουν το ίδιο.

    Είμαστε λαός της επιφάνειας , της αντίδρασης εν θερμώ και της αγέλης.
    Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ή αν θες δεν είχαμε τετοιο DNA .

    ΄Το μόνο που μας μένει είναι να πιάσουμε πάτο όχι για άλλο λόγο γιατί μόνο από το πάτο θα δούμε προς τα πάνω .
    Οσο ο πάτος δεν ήρθε εμείς θα λειτουργούμε σαν κακομαθημένα παιδιά που στα δύσκολα στρουθοκαμηλίζουν.

    Το σίγουρο είναι ότι σε λίγο καιρό αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα πάμε σε στάση πληρωμών έστω και παραδειγματικά για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Ο Έλληνας θα βάλει πλάτη ο Ελληνας θα σταθεί στο τέλος αλλά αυτή τη φορά θα σταθεί υπό όρους και καλά θα κάνει ο κος ΓΑΠ και όλοι οι άλλοι να κατανοήσουν κάτι :
    Αν δεν πέσουν κεφάλια, αν δεν μπουν στην φυλακή, αν δεν δημευτούν περιουσίες αυτών ή κάποιων απο αυτούς που τα έφαγαν τα μάσησαν και τώρα κάνουν τη΄ν πάπια.
    Οχι ένας αστυνομικός όχι μια διμοιρία αστυνομικών αλλά και το στρατό να κατεβάσουν και ζήσουν σε φρούρια ο κόσμος θα τους διαλύσει θα τους πάρει φαλάγγι θα πουν το Δεσπότη Παναγιώτη.
    Η ώρα είναι πολύ κοντά και το ''άδειο στομάχι'' είναι κακός σύμβουλος.
    Ο Ελληνας γονιός όταν θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να θρέψει το παιδί του και ότι και αν κάνει δεν θα μπορεί εκεί δεν θα παραμέινει άπραγος.Βλέπετε κύριε Κίσσινγκερ ακόμα είμαστε γονείς έστω και αν τα κακομαθαίνουμε έστω και αν τα κάνουμε μαλθακά όπως λένε ακόμα για τα παιδιά μας θα δώσουμε την καρδιά μας αλλά θα πάρουμε και τα κεφάλια σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προς
    ΡΚ
    02 Μαρτίου 2010 1:38 π.μ.



    Τι θα τα κάνουν τόσα χρήματα που μας πήραν ?


    Οτι κάνουν και οι περισσότεροι Ελληνες με το shopping therapy.
    ΘΑ γεμίσουν τα κενά της προσωπικότητας τους βγάζοντας τα κόμπλεξ της κατωτερότητας τους σε ανθρώπους που έχουν λιγότερα απο αυτούς.
    Βλέπεις ανώνυμε το χρήμα δεν έχει κόμμα ή χρωμα θρησκεία ή απιστία έχει μια λογική
    Εχω πολλά θέλω περισότερα και θέλω εσύ να μην έχεις τίποτα . Σε θέλω σκλάβο γιατί εγώ δεν μπορώ να προσφέρω συναίσθημα και ανθρωπιά ΄΄αρα εσύ που νιώθεις εσυ που μπορείς εσύ πρέπει να πεθάνεις.
    Ενας άνθρωπος που απο μέσα είναι κενός φτιασιδώνετε για να δείξει κάτι.
    Το απόλυτο τίποτα πρέπει να δείχνει κάτι στην κοινωνία του κενού η οποία λέει
    Δεν έχει σημασία τι είμαι αλλά τι δείχνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θέλω να εκτιμήσω τον Carl Logan από την Lucas Loan Lending Compania για να με βοηθήσει να αγοράσω ένα δάνειο, έχω το δάνειό μου χωρίς άγχος μετά την αποδοχή των όρων και των προϋποθέσεων αποπληρωμής της εταιρείας. Αν χρειάζεστε οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Email: lucasloanlendingcompania@gmail.com
    Whatapp: +1 (857) 325-5437
    Ιστοσελίδα: http://lucasloanlendingcompania.webs.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.