13/3/10

Τριβές μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για τον έλεγχο των αγορών

KEPΔIZEI έδαφος η κοινή πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσουν διεξαγωγή έρευνας για κερδοσκοπικές ενέργειες σε ομόλογα κρατών - μελών. Η Ουάσιγκτον όμως έδειξε αμέσως τα δόντια της και αναμένεται να βρει σύμμαχο τη Μ. Βρετανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε χθες την πρωτοβουλία των «4» να στείλουν την περασμένη Τετάρτη 10 Μαρτίου επιστολή στον πρόεδρο Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ισπανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα των «27» Χοσέ Λουίζ Θαπατέρο, στην οποία τάσσονται υπέρ της ανάληψης κοινοτικών πρωτοβουλιών για μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά των παραγώγων προϊόντων και ζητούν να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν έρευνα για τον ρόλο και τις επιπτώσεις των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων επί των CDS (συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων από χώρες της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, κατά πόσο έγιναν παράνομες πράξεις μέσω των CDS που επηρέασαν το ύψος των επιτοκίων δανεισμού. Σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο, οι «4» ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για τη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα αποσκοπούν στο να τεθεί τέλος στις πρακτικές αυτές κερδοσκοπίας. Στην επιστολή αναφέρονται ως ενδεικτικά μέτρα:

1. Η απαγόρευση των κερδοσκοπικών συναλλαγών στα συμβόλαια CDS.
2. Η υποχρεωτική διακράτηση των συμβολαίων από τους αγοραστές για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
3. Η απαγόρευση της αγοράς CDS σε περίπτωση που ο αγοραστής δεν έχει στην κατοχή του τον τίτλο (το ομόλογο).

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διαφάνειας οι «4» ζητούν να έχουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των «27» πρόσβαση σε πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις και τη σύνθεση των παραγώγων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των CDS). Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής τους στις βάσεις δεδομένων της Ε.Ε. Επίσης, προτείνουν όλα τα παράγωγα προϊόντα να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνο σε χρηματιστήρια και αναγνωρισμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Οδηγία για hedge funds διχάζει την Ευρώπη

Σε πέτρα «σκανδάλου» εξελίσσεται η σύνταξη ευρωπαϊκής οδηγίας για την επιβολή νέου καθεστώτος δράσης των Εναλλακτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (ΑΙF), στα οποία εντάσσονται τα hedge funds, equity funds και venture capital funds. Η Ευρώπη επιθυμεί να καθορίσει νέους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου. Το κρίσιμο στοιχείο αφορά κυρίως τα προερχόμενα από τρίτες χώρες AIF. Ειδικά για το θέμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έστειλε επιστολή στον Ζοζέ Μπαρόζο αλλά και στον επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις προθέσεις των Βρυξελλών έναντι των παραγώγων προϊόντων. Ο Αμερικανός υπουργός εκτιμά ότι η νομοθεσία που προωθείται από τους Ευρωπαίους είναι πολύ αυστηρή και αναμένεται να δημιουργήσει έντονα προβλήματα σε αμερικανικές επενδυτικές εταιρίες. Τις θέσεις των Ευρωπαίων θα αναπτύξει ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ (εσωτερική αγορά), σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον εντός των προσεχών εβδομάδων. Η πρώτη συζήτηση μεταξύ των «27» θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο του ECOFIN. Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση της Μ. Βρετανίας –συμφωνεί και η Σουηδία–, η οποία ανέκαθεν δεν επιθυμεί να «ανακατεύονται» οι Βρυξέλλες σε τέτοιου είδους θέματα. Αλλωστε, το 70% των αποκαλούμενων επενδυτικών εταιριών έχουν ως έδρα το Λονδίνο.

Υπέρ της οδηγίας τάσσεται ο γαλλο-γερμανικός άξονας. Η προώθηση νέου καθεστώτος ελέγχου της δραστηριότητας των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων (AIF) στην Ευρώπη απασχόλησε χθες τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μιας «συντονισμένης παγκόσμιας προσέγγισης» για τον ρόλο των τραπεζών με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης. Επίσης συζήτησαν τις προετοιμασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου.

Οι Ευρωπαίοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στις επιπτώσεις στις αγορές από την πολιτική ειδικά των hedge funds, επενδυτικών κεφαλαίων εγκατεστημένων κυρίως σε offshore δικαιοδοσίες. Εχουν ευρύ φάσμα επενδύσεων παγίων και χρησιμοποιούν και μόχλευση επενδύοντας πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά τα οποία διαθέτουν. Λόγω της offshore δικαιοδοσίας δεν υπόκεινται στους κανονισμούς και περιορισμούς, όπως τα κλασικά αμοιβαία κεφάλαια.

H δεύτερη κατηγορία, τα equity funds είναι συνασπισμοί κεφαλαιούχων που αγοράζουν εταιρίες, αυξάνουν την αξία τους και τις πουλάνε αμέσως μόλις έχουν ένα αξιόλογο κέρδος ή τις εισάγουν στο Χρηματιστήριο και καρπούνται τις υπεραξίες. Tέλος, τα venture capital funds, δηλαδή τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, επενδύουν μόνο σε παραγωγικές εργασίες, θεωρούμενοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Επενδύουν σε νέες δυναμικές επιχειρήσεις, με τα έσοδα και η στρατηγική τους ανάπτυξη να θεωρούνται προβλέψιμα.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.