14/3/10

Διατροφικό σκάνδαλο με λιαστή Τουρκική ντομάτα

Λάρισα.Διαστάσεις και στη χώρα μας παίρνει η υπόθεση «άρρωστης» λιαστής ντομάτας, την οποία τουρκική εταιρία εξήγαγε σε χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Την περασμένη εβδομάδα κατασχέθηκαν στη Γαλλία ποσότητες ντομάτας μολυσμένες με τον ιό της ηπατίτιδας Α΄ και αμέσως σήμανε συναγερμός σε όλες τις ευρωπαικές χώρες, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία είναι εξαγωγέας και τροφοδοτεί και άλλες αγορές της Ε.Ε.

Σήμερα Λαρισαίος μεταποιητής ειδοποίησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας (τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς στο Τελωνείο βρίσκονταν προς εκτελωνισμό παλέτα με ποσότητα 1 τόνου λιαστής ντομάτας από τη συγκεκριμένη εταιρία. Κ ινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Ν.Α. και όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Κων. Σπανούλης, αν και η ποσότητα δεν προέρχεται από την ίδια μολυσμένη παρτίδα, ελήφθη δείγμα το οποίο απεστάλη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για τον απαραίτητο έλεγχο. Εννοείται ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχει μολυνθεί από τον ιό, ή παρουσιάζει συγκέντρωση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, θα κατασχεθεί.

Διατροφικό σκάνδαλο με λιαστή ντομάτα
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές στη χώρα μας, για ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο. Τις τελευταίες 15 ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΦΕΤ και του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, μετά τις συνεχείς ειδοποιήσεις που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιδημία ηπατίτιδας Α σε ανθρώπους.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εμφανιστεί επιδημία και οφείλεται σε αποξηραμένη ντομάτα, γνωστή με την ονομασία λιαστή, που εισήχθη κατά τόνους τους τελευταίους μήνες από την Τουρκία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε κατάσχεση ποσοτήτων που βρίσκονταν σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις και δείγματα εστάλησαν στην ιατρική σχολή της Πάτρας, τα οποία όμως μέχρι στιγμής είναι αρνητικά.

Έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία από τα νοσοκομεία όλης της χώρας εάν έχει παρατηρηθεί έξαρση συμπτωμάτων ηπατίτιδας Α, ενώ πρόσφατα συνεδρίασε εκτάκτως και το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων. Οι λιαστές ντομάτες προέλευσης Τουρκίας, διανεμήθηκαν από τον Οκτώβριο έως το τέλος Ιανουαρίου από την εταιρεία με την ονομασία "Αλώνια".
Στη Γαλλία έχουν προσβληθεί 55 άτομα και νοσηλεύθηκαν 27. Η ηπατίτιδα Α είναι μία ιογενής ασθένεια και εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε μέσω των διακινητών της ντομάτας. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό, γαστρεντερίτιδα και ίκτερο στους ηλικιωμένους, καθώς και βλάβες στο συκώτι. Για προληπτικούς λόγους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη χώρα μας δέσμευσε φορτία με ποσότητες λιαστής ντομάτας και από κάθε εισαγωγή λαμβάνεται δείγμα. Το 98% των εισαγωγών μας σε λιαστή ντομάτα, γίνεται από την Τουρκία.
MEGATV,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να πληροφορηθώ για τι ποσότητες λιαστής τομάτας εισάγουμε από την γείτονα χωρά,καθώς επίσης και το μέγεθος της ανικανότητας μας για να παράξουμε δίκες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "450,000 ευρώ έδωσε το Ελληνικό δημόσιο στους συνεργάτες της Βίσση για να την Eurovision"


    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ...

    "O διαγωνισμός της Εurovision φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τον θεσμό και τα κονδύλια που ως τώρα δαπανώνταν για αυτόν ως ένα μέσο για επικοινωνιακή πολιτική. Κάποια έγγραφα που κυκλοφόρησαν στην ΕΡΤ αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού ή, αν θέλετε, «μισθολογικές καταστάσεις συνεργατών της...

    Εurovision» έκαναν, όπως ειπώθηκε, τον υπουργό να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο μια ώρα αρχύτερα. Για παράδειγμα, για την προώθηση του τραγουδιού «Εverything Ι am» της κυρίας Αννας Βίσση, το 2006, εργάστηκαν ανάμεσα σε άλλους και οκτώ... επιστημονικοί συνεργάτες. Σύμφωνα με τις καταστάσεις αυτές, για εργασία από 5 ως 11 μήνες ο καθένας η αμοιβή τους κυμάνθηκε από 32.940 ως 95.000 ευρώ. Ο τελευταίος, ο πιο υψηλόμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Εurovision και της κυρίας Βίσση εργάστηκε, σύμφωνα με το έγγραφο, από 1ης Οκτωβρίου 2005 ως 30 Ιουνίου 2006 και εισέπραξε το ανωτέρω ποσό. Συνολικά, στους οκτώ συνεργάτες δόθηκαν περισσότερα από 450.000 ευρώ. «Η Εurovision φέρνει λεφτά» είναι η απάντηση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ και παρουσιάζει στοιχεία για τον τελικό οικονομικό απολογισμό του διαγωνισμού του 2006, σύμφωνα με τα οποία το κόστος του για την ΕΡΤ ήταν 5,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδά του 7,28 εκατ. ευρώ. «Ναι, αλλά ο ΕΟΤ πλήρωσε τότε για την παραγωγή των 47 διαφημιστικών σποτ και την προβολή τους στη διάρκεια του ημιτελικού και του τελικού 3,5 εκατ. ευρώ» λέει το υπουργείο βασιζόμενο στα στοιχεία που του παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ: «Βγήκαν τα χρήματα από το ένα κρατικό ταμείο και πήγαν στο άλλο κρατικό ταμείο και αυτός ήταν ο σημαντικός λόγος που εμφάνιζαν τότε κέρδη».

    ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ Η ΕΡΤ ΞΟΔΕΥΕ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ TRASH ΦΙΕΣΤΕΣ...
    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ..."

    ΠΡΕΖΑ TV

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντομάτες λεμόνια και ό,τι βάλει ο νους σου σε λαχανικό εισαγωγ'η από τουρκία. Φασόλια αμερικής ρεβύθια καναδα φακές κίναςκαι ό,τι άλλο βάλει ο νους σου... δε πάμε να πνιγούμε ομαδικώς λεω γω... μόνο είσπραξη αποζημιώσεων και καφενέιο όλα τα χρόνια οι αγρότες με τις κυβερνήσεις να κολακεύουν και τώρα τα μπαστούνια έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού καταφέραμε και το 98% της λιαστής τομάτας που χρησιμοποιούμε να έρχεται από την Τουρκία καλά να πάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. na kserete oti se liga xronia ola ta trofima se soupermarket

    tha einai skata

    sthrikste tis laikes kai tous aplous paragogous oso mporeite, giati einai h teleytaia diatrofikh amuna mas

    opoios to epiase to epiase

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.