4/3/10

Στο Δυρράχιο της Αλβανίας το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο

Το τουρκικό υποβρύχιο «Ντολουνάι» (Dolunay) αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Δυρραχίου, στην Αλβανία. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Μπογιούν» (Bugun), το εν λόγω υποβρύχιο κέρδισε και τον τίτλο του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου στην ιστορία, που επισκέπτεται την Αλβανία.

Η προσέγγισή του στο λιμάνι του Δυρραχίου πραγματοποιήθηκε κάτω από τους συριγμούς των πολεμικών πλοίων της Αλβανίας. Το υποβρύχιο έφτασε στο λιμάνι του Δυρραχίου, λόγω της κοινής ναυτικής άσκησης των δύο Ναυτικών Δυνάμεων Τουρκίας-Αλβανίας.

Η επίσκεψή του θα διαρκέσει δύο ημέρες κι όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιό της η διοίκηση του υποβρυχίου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ναυτικών δυνάμεων της Αλβανίας.Το υποβρύχιο έχει μήκος 52 μέτρα και πλήρωμα 42 άνδρες.

Το υποβρύχιο Dolunay είναι το νεώτερο εκ των U209/1200 του τουρκικού ναυτικού, καθώς καθελκύστηκε στις 22 Ιουλίου 1988. Η κλάση Αtilay (όπως αποκαλούνται τα U209-1200 στον ΤΝ) αποτελείται απο 6 σκάφη, 2 εκ των οποίων προγραμματίζεται να περάσουν από περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Τα τουρκικά -1200 ήρθαν στο προσκήνιο τον περασμένο Απρίλιο (21/4/09) όταν το δεξαμενισμένο S-348 Saldiray υπέστη σημαντικές ζημίες από έκρηξη κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ιδιαίτερη σημασία (υπό το πρίσμα της ολοένα στενότερης αλβανο-τουρκικής συνεργασίας) έχουν οι πληροφορίες που φέρουν τους τούρκους επιτελείς να εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης 1-2 εκ των παλαιότερων υ/β της κλάσης (όπως είχαμε αναφέρει απο τις 11/6) σε "μη-κατονομαζόμενη χώρα" αξιωματικοί της οποίας έχουν λάβει κατάλληλη ναυτική εκπαίδευση στην Τουρκία..

www.kathimerini.gr,enkripto.com
*Η Φωτογραφία είναι απο το φιλικό Ιστολόγιο Εν Κρυπτώ

19 σχόλια:

  1. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί αυτή η αγάπη των Αλβανών στους πρώην δυνάστες τους!!!!

    Λες και δεν υπήρξε ποτέ ο Σκεντέρμπεης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα υπαρξει αμεση επεκταση των χωρικων υδατων στα 12νμ και κατατροπωση της Τουρκιας στον πολεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία-Τουρκία δείχνουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους,η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες(πολιτικές-διπλωματικές-οικονομικές-στρατιωτικές) να ανταπεξέλθουμε σε μια τέτοια πιθανή συγκυρία?

    Κύριοι διαχειριστές θα ήθελα τη γνώμη σας στο θέμα.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    04 Μαρτίου 2010 10:53 π.μ.

    Ἁγαπητέ.. ΕΓΡΑΨΕΣ!!!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 04 Μαρτίου 2010 10:34 π.μ.

    Πάντα οι βάρβαροι αγαπούσαν τους δυνάστες. Το 1939, οι Αλβανοί προσέφεραν το στέμμα της Αλβανίας (λέγε τα οπίσθιά τους) στους Ιταλούς. Πρώτος αντιβασιλέας της Ιταλίας στα Τίρανα διορίσθηκε ο γαμπρός του Mussolini και μετέπειτα ΥπΕξ της Ιταλίας, κόμης Galeazzo Ciano, o οποίος ήταν γνωστός για τον ήπιο χαρακτήρα του.
    Όμως, από την αρχή φρόντισε να πάρει τον "αέρα" των Αλβανών, γι αυτό τους μεταχειρίστηκε με τον βούρδουλα.

    Ουδεμία αντίδραση υπήρξε στην ιταλική κατοχή (σύγκρινε στάση Ελλήνων στην γερμανοϊταλική) κι επιπλέον εισέβαλαν μαζί με τους Ιταλούς, τους δυνάστες τους δηλαδή, στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 04 Μαρτίου 2010 10:34 π.μ.
    "Λες και δεν υπήρξε ποτέ ο Σκεντέρμπεης¨"

    Φίλε μου και αυτός "κλεμένος" ήρωας των Αλβανών είναι. Το όνομα του ήταν Γεώργιος Καστριώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσπαθώ να εξηγήσω που αποσκοπεί η έντονη κινητικότητα των Τούρκων σε πολλαπλό επίπεδο σε σχέση με εμάς. Καταλαβαίνω οτι προσπαθούν να "στήσουν" το δικό τους μηχανισμό σε ολόκληρη τη βαλκανική, χρησιμοποιώντας άλλοτε τη κοινή θρησκεία, άλλοτε την οικονομική ενίσχυση και άλλοτε την προπαγάνδα και τον διχασμό, όπως στη Θράκη. Πιστεύω οτι δημιουργούν το δικό τους σχέδιο "Overlord" ("Επικυρίαρχος") σε όλη τη περιοχή. Στόχος τους, ας μην κρυβόμαστε: εμείς και τα εμπόδια που τους δημιουργούμε σε πολλά επίπεδα είναι αλήθεια, για τα μεγαλεπίβολα σχέδιά τους. Πρέπει να έχουν "ψήσει" τους Αλβανούς οτι θα τους δώσουν το δικό τους "ζωτικό χώρο" (βλέπε Μεγάλη Αλβανία) και αυτοί θα πάρουν το δικό τους κομμάτι. Άρα να περιμένουμε και άλλες τέτοιες ενέργειες, πιο προκλητικές. Το σχέδιο "δαγκάνα" που ετοιμάζουν είναι ενδιαφέρον και θα αρχίσει να γίνεται συναρπαστικό αν δούμε π.χ. και τα Σκόπια να συμμετέχουν. Ο νέος Άξονας στήνεται. Η πίεση θα είναι εντονότερη και διπλή: από τη μία στο Αιγαίο, από την άλλη σε Θράκη και τώρα όπως φαίνεται "στοχοποιείται" και η Ήπειρος. Γράφω "συναρπαστικό" και "ενδιαφέρον" γιατί πραγματικά θέλω μια υπαρκτή και πιεστική απειλή να μας αφυπνίσει τελικά. Όλοι είμαστε με το μυαλό στη τσέπη τον τελευταίο καιρό. Ναι, το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπαρκτό, η οικονομία μας "τελείωσε". Αλλά στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο τα λεφτά και η κοινωνική καταξίωση, οι καριέρες και η καλή ζωή. Ας σκεφτούμε όλους όσοι έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας μας. Δεν πρέπει και εμείς κάποτε να πληρώσουμε το χρέος μας προς αυτούς; Αν χρειαστεί, δεν θα πολεμήσουμε δηλαδή; Λυπάμαι που όπως έχει καταντήσει η θητεία σήμερα είναι ανάξια λόγου. Ο αδελφός μου έχει απολυθεί εδώ καί ένα χρόνο από το πολεμικό ναυτικό ως κληρωτός. Ακόμα περιμένει να πάει για βολή στο Παλάσκας.... Αφήστε σας λέω γιατί πρέπει να μας διαβάζουν και "άλλα μάτια"...

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ υτδδω - 04 Μαρτίου 2010 10:58 π.μ.

    Για την Βουλγαρία από πού προκύπτει ότι έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τους άλλους τρεις; Και με την Τουρκία έχει προβλήματα και με τα Σκόπια.

    Τώρα είναι αργά για ανάπτυξη συμμαχιών. Όχι, δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, ειδικά με 3.000.000 λαθρομεταναστών στο εσωτερικό μας και χωρίς συμμάχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κωνσταντινε απο Πατρα,

    1) Αν οι Τουρκοι μπουν στην Ε.Ε. , θα εποικησουν τα Βαλκανια με την Ελλαδα πρωτη.

    2) Αν παλι δε μπουν στην Ευρωπη, σκοπευουν να δορυφοριοποιησουν τα Βαλκανια μεσω των μειονοτητων, τουρκικων ή μουσουλμανικων, ωστε να ειναι η περιοχη κατω απο την υψηλη επιτηρηση της Τουρκιας. Θα ειναι δηλαδη η Τουρκια κατι σαν τη Γερμανια στην Ε.Ε.

    Μαθετε τουρκικα στα παιδια σας οσο ειναι ακομη καιρος! Θα ειναι συγκριτικο πλεονεκτημα οταν οι Τουρκοι αρχισουν να αγοραζουν ελληνικες επιχειρησεις και μετα μας εποικισουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12:20 Δηλαδή ο Γεώργιος Καστριώτης όπως λες είχε ελληνική συνείδηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλβανοί που στην χώρα τους είναι στα πράγματα έχουν αρχίσει και αποστασιοποιούνται λέτε να είναι τυχαίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και το ξέρουν και οι Τούρκοι αυτό. Καταρχήν η Ελλάδα έχει καλή αεροπορία που είναι ένα από τα κυριότερα εμπόδια. Επίσης, το ναυτικό μας μπορεί να τους κάνει ζημιές αρκετές.
    Μην ακούω ρε παιδιά 3.000.000 λαθρομετανάτες. Μερικοί ξεφεύγετε ώρες ώρες. Οκ είναι αρκετοί αλλά 3.000.000 δεν είναι ακόμα τουλάχιστον. Η ΕΥΠ κάνει τη δουλειά της όπου χρειαστεί και μην νομίζετε ότι τα άτυπα τζαμιά δεν παρακολουθούνται. Όλοι παρακολουθούνται. Όσοι είναι ύποπτοι για ανθελληνική δράση παρακολουθούνται και καλώς παρακολουθούνται. Το ουράνιο τόξο, οι ψευτομακεδόνες, παρακολουθείται και καλά τους κάνουν. Να νιώθουν την ανάσα του λαγωνικού από πίσω τους.
    Σε στρατιωτικό επίπεδο τώρα. Τι θα πει στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας. Επειδή στείλανε 1 υποβρύχιο και μπορεί μελλοντικά να στείλουνε σε πόλεμο και άλλα σημαίνει κάτι αυτό? Μα είτε στο Αιγαίο είτε στο Ιόνιο τον ίδιο αριθμό μέσων θα έχουν και θα έχουμε συνολικά. Αντί να στείλουμε δύο ανθυπροβρυχιακά ελικόπτερα στην Άνδρο θα τα στείλουμε πχ στην Κέρκυρα με ένα λόχο καταδρομών να φυλάει το ελικοδρόμιο από τυχόν σαμποτάζ. Έπειτα ο ναύσταθμος του Δυραχίου σβήνεται από το χάρτη σε 15 λεπτά απο συνδυασμένη επιχείρηση ειδικών δυνάμεων και αεροπορίας. Αν έχουμε και τους Scalp Naval τελείωσε..σε 5 λεπτά σβήσιμο. Τζάμπα η επένδυση των Τούρκων στο Δυράχιο. Έχει μόνο πολιτική σημασία. Πληροφορίες από ΕΥΠ, η ΕΚΑΜ, οι συνοριοφύλακες, τμήμα ειδικών αποστολών λιμενικού, δυνάμεις επίστρατων λοκατζήδων δυνάμεως μίας μοίρας, 2 Απάτσι, μια - δυο αποστολές βομβαρδισμού από πολεμική αεροπορία, μια επιλαρχία αρμάτων Λεοπαρντ 1Α5 και τα σύνορα από Αλβανία μέχρι Σκόπια κρατάνε άνετα σε περίπτωση πολέμου. Όλες οι άλλες δυνάμεις θα αντιμετωπίζουν τις χανούμισες που θα κατεβαίνουν από ελικόπτερα στα νησιά μας. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Κάτω από την καθοδήγηση ηγέτη με α@@@@ θα πάθουν ότι έπαθαν οι Άραβες από το Ισραήλ στον πόλεμο το 6 ημερών.
    Το θέμα είναι να ανακάμψουμε οικονομικά και να μην κλαίμε συνέχεια σαν μωρά. Ψηλά το κεφάλι! Είμαστε δυνατοί. Τον Έλληνα αν του θίξεις τα ιδανικά του γίνεται χείμαρος που δεν τον σταματάει τίποτα. Οι άλλοι το 1940 τίποτα δεν είχαν ουσιαστικά εκτός από οργάνωση και εμείς έχουμε τόσα. Όλο κλαιγόμαστε δεν έχουμε δεν έχουμε...αυτό πήρε η Τουρκία το άλλο πήρε η Τουρκία...έλεος! Ας κοπιάσει η Τουρκία σε ολοκληρωτικό πόλεμο και τότε θα δει τι θα δώσει ο Έλληνας..ΦΩΤΙΆ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙ! Εμείς είμαστε αυτοί που στο πέρασμα των χρόνων τους φτάσαμε να είναι στην Ασία μόνο. Τους πετάξαμε από τα Βαλκάνια. Ακούν Αβέρωφ και βρίζουν την ώρα και τη στιγμή. Το 1974 στο αεροδρόμιο Λευκωσίας αντιμετώπισαν λοκατζήδες μας. Είδαν τι μπορούμε να δώσουμε. Είδαν πως πολεμάμε οι Έλληνες. Το ξέρουν. Άπλώνουμε πεζοναύτες και λοκατζήδες σε όλα τα νησιά, με την ελληνική αεροπορία να πετάει άπό πάνω και τόλμα να επιτεθείς ρε Μόγγολε! θΑ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΉΣΟΥΜΕ ΠΟΛΎ ΆΓΡΙΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΊ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΜΕΝΑ ΠΟΛΛΑ(ΙΜΙΑ, ΗΛΙΑΚΗΣ, ΣΙΑΛΜΑΣ ΠΑΛΙΑ ΤΟ 92). ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ. Να έρθει και ο ucc να κάνουν πάρτι οι λοκατζήδες μας με κοκορέτσια στην Ήπειρο. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και το ξέρουν. Άσχετα που κάνουν τσαμπουκάδες.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Η σχολή σχολή, ο φραπές φραπές, το καμάκι καμάκι, η πορεία πορεία, η ψυχραιμία ψυχραιμία αλλά αν τα πάρουμε...θα τα πάρετε! Και δεν εννοώ τα νησιά! Έχουμε πολλά αποθημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Τουρκία κάνει ακριβώς αυτο που έπρεπε να κάνει (και ακόμα πρέπει) η Ελλάδα. Συνάπτει δηλ σχέσεις και συμμαχίες με όλες τις χώρες ολόγυρα μας.
    Μην ξεχνάμε ότι όπως η Τουρκία περιτριγυρίζεται απο παραδοσιακούς εχθρούς (αρμένιους, κούρδους, σύρους) έτσι περιτριγυριζόμαστε και εμείς (αλβανούς, βούλγαρους, σκοπιανούς).
    Άρα, καλοί οι εξοπλισμοί αλλά επειδή το παιχνίδι δεν κερδίζεται με την πραγματοποίηση πολέμου αλλά με την επιβολή του φόβου νικητής θα είναι αυτός που απλά θα κατακτήσει την πλεονεκτική θέση (χωρίς να χρειάζεται απαραιτήτως και να την εκμεταλλευτεί).

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ,ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ,ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ ΠΛΗΡΩΣ,ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΠΟΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιώργο, φοιτητή Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    το υστερόγραφό σου είναι ΣΥΝΘΗΜΑΤΑΡΑ!

    "ΥΓ: Η σχολή σχολή, ο φραπές φραπές, το καμάκι καμάκι, η πορεία πορεία, η ψυχραιμία ψυχραιμία αλλά αν τα πάρουμε...θα τα πάρετε! Και δεν εννοώ τα νησιά! Έχουμε πολλά απωθημένα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΦΙΛΟΙ''ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ''ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΝ ΣΑΣ,ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΑ ''ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΟΥΝ''ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΟΠΡΟΔΟΤΕΣ.Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΞΕΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ.ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ''ΠΟΥΤΙΝ''ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΟΜΩΣ ΕΣΤΕ ΑΓΡΥΠΝΟΙ.ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΠΕΙΡΕΙ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ.ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΠΑΣΤΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εντάξει, είναι προφανές ότι για να κάνουν κοινές ασκήσεις με τους Αλβανούς κάτι θέλουν... Αυτό που μάλλον θέλουν να περάσουν είναι εκφοβισμός και τίποτε άλλο... Σαν την άλλη την μούφα που άφησαν να διαρέψει, το σχέδιο "βαριοπούλα"...Απλά, θέλουν να το παίζουν μάγκες και οι γύρω γύρω εκμεταλεύονται την κατάσταση...
    Μουσουλμανικά τόξα πάνω από την Ελλάδα και λοιπές ιστορίες ανήκουν στο παρελθόν. Από την άλλη ο υπογραφών ως ΓΠ έχει απόλυτο δίκιο ως αναφορά τον νικητή φόβου...
    Επίσης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως το να μεγαλώνεις γενιές αισθανόμενοι ότι αδικούνται, οι Σκοπιανοί πριν 18 χρόνια δεν είχαν σκοπό να σφετεριστούν τον Αλέξανδρο, βγάλαν όμως βιβλία,τον αναφέραν ως ήρωά τους και να τώρα μια γενιά παιδιών που βγαίνει από τα Σκόπια και μισεί την Ελλάδα,γιατί νοιώθει αδικημένη!!!Το ίδιο θα γίνει και με την Αλβανία όπου τα εκεί παιδιά θα διαβάζουν στην εγκυκλοπαίδιά τους ότι η Ηπειρος είναι Αλβανική εθνικά περιοχή με την εγκριση της Αλβανικής Ακαδημίας!!!Ετσι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται,πάντα οι εχθροί θα είναι οι Έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 04 Μαρτίου 2010 1:32 μ.μ.
    "12:20 Δηλαδή ο Γεώργιος Καστριώτης όπως λες είχε ελληνική συνείδηση;"

    Διάβασε παρακάτω:

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ
    ο επονομαζόμενος ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ.
    ΑΛΒΑΝΟΣ ή ΕΛΛΗΝΑΣ ; ; ;


    -ΚΑΤΑΓΩΓΗ-


    Παππούς του ήταν ο Κων/νος Καστριώτης (+ 1390), ηγεμόνας της Ημαθίας και της Καστοριάς (εξ ου και Καστοριώτης, Καστριώτης). Υιός του Κωνσταντίνου ήταν ο Ιωάννης Καστριώτης, ο άρχοντας της Κρούγιας (Κρόιας), με σύζυγό του την Σερβίδα Βοϊσάβα. Έφεραν στη ζωή 9 παιδιά : 5 θυγατέρες και 4 υιούς, με τελευταίο στην σειρά (1404) τον Γεώργιο Καστριώτη.


    -ΑΝΑΤΡΟΦΗ - ΕΞΕΛΙΞΗ-


    Στα χρόνια του σουλτάνου Μουράτ του Β΄ (1421-1451) υποχρεώνεται ο πατέρας του Ιωάννης, για να διατηρήσει την αυθεντία στην Κρούγια, να παραδώσει ως ομήρους τους 4 γιους του σ’ αυτόν, οι οποίοι και θα ανατραφούν κατά τις τουρκικές συνήθειες στην σουλτανική αυλή της Αδριανουπόλεως. Εκεί, χριστιανοί αυτοί, εξισλαμίζονται. Ο Μουράτ Β' εκτιμώντας τα χαρίσματα του Γεωργίου (ομορφιά, ευρωστία, γενναιότητα) τον συνεκπαιδεύει με τον διάδοχο του θρόνου, τον μετέπειτα Μωάμεθ Β' τόν Πορθητή της Κων/πόλεως. Ο Σουλτάνος θαυμάζοντας την παλληκαριά του, του προσέδωσε την τουρκική ονομασία «Ισκεντέρ μπέη» (Σκεντέρμπεη), που στα ελληνικά σημαίνει «Αλέξανδρος ηγεμών ή Μέγας Αλέξανδρος».


    Η ανάμνηση όμως της Κρούγιας, η πληροφορία του θανάτου του πατέρα του πρώτα και κατόπιν της μητέρας του, δεν τον άφησαν ήσυχο. Με την πρώτη ευκαιρία λιποτακτεί από τον Τούρκικο Στρατό και ξαναπαίρνει το χριστιανικό όνομα Γεώργιος. Νυμφεύεται την θυγατέρα του Αριανίτου, Ανδρονίκη Κομνηνή, και το 1443 κηρύσσει την επανάσταση εναντίον του Τούρκου κατακτητού. Ελευθερώνει την Κρούγια με τα 300 παλληκάρια του και αμέσως εισέρχεται στον Καθεδρικό Ναό της και ψάλλει ο ίδιος και οι συνακόλουθοί του Δοξολογία ευχαριστήριο προς τον Θεό. Διατάζει να υψωθεί στα κάστρα της ο δικέφαλος αετός με φόντο πορφυρό ως έμβλημά του, που ήταν, τι άλλο παρά , η πολεμική σημαία του Βυζαντίου. Συνήθιζε να φοράει το αρχαίο ελληνικό μακεδονικό κράνος με το διπλό κέρατο. Η μία μάχη ακολουθεί την άλλη για να κρατήσει ελεύθερη την Επαρχία του από τους τυρράνους. Πεθαίνει στις 17 Ιανουαρίου του 1468, σε ηλικία 64 ετών από πυρετό που προκλήθηκε από ελονοσία. Θάφτηκε στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Αλέσσιο (αρχαία Λισσός). Τον διαδέχθηκε ο υιός του Ιωάννης Καστριώτης.


    -ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ-


    Οι αγώνες του Γεωργίου Καστριώτου ήταν αγώνες Ορθοδόξου Χριστιανού ηγέτου εναντίον των Τούρκων για να κρατήσει την Επαρχία του ελεύθερη. Ήταν Ηπειρώτης Έλληνας, όπως αδιάψευστα διακηρύσσουν οι ακόλουθες Ιστορικές Πηγές, που αποτελούν μνημειώδη ντοκουμέντα :

    Ο Marini Barletii, πρώτος του Βιογράφος από την Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αι.), τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών», ενώ ολόκληρη η βιογραφία αναφέρεται μόνο σε Ηπειρώτες και καθόλου σε Αλβανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συνέχεια για τον
    04 Μαρτίου 2010 1:32 μ.μ.:
    Επίσης, ο ίδιος ο Σκεντέρμπεης απευθυνόμενος προς τον ηγεμόνα του Τάραντα Ιωάννη Αντώνιο και προδίδοντας έτσι την καταγωγή και τα αληθινά του αισθήματα, γράφει : «οι προπάτορες ημών ήσαν Ηπειρώτες , εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος του οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι ηδυνήθησαν να αντικρούσουν».
    Παρομοίως ως απόγονος των Ηπειρωτών και όχι των Ιλλυριών αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460.
    Ακόμη προς τον Βασιλιά Αλφόνσον, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει: «Τω λαμπροτάτω και κραταιώ Βασιλεί Αλφόνσω, Μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας, Σκεντέρμπεης Πρίγκιψ των Ηπειρωτών χαίρειν τε και ευ πράττειν».
    Ομιλώντας ενώπιον του Πάπα Παύλου Β' τονίζει: «Μετά την υποδούλωσιν της Ασίας και της Ελλάδος, μετά την σφαγήν των ηγεμονικών γόνων της Κων/πόλεως, της Τραπεζούντος… και την ερήμωσιν μεγίστου μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, απέναντι του αγρίου κατακτητού του αγωνιζομένου να συντρίψη τον σταυρόν, να ανυψώση επί του Καπιτωλίου την ημισέληνον και να πληρώση δούλων τον κόσμον όλον … μόνος εγώ ίσταμαι μετά των λειψάνων των στρατιωτών μου και μετά της μικράς μου επικρατείας…».
    Υπήρξε κάτοχος της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας, αφού από το μετερίζι του στέλνονταν έγγραφα γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα.
    Επιπλέον ο Τούρκος βιογράφος του Αλή Πασά, Αχμέτ Μουφίτ, γράφει για τον Καστριώτη: «το έτος 1443 δραπέτευσε από το οθωμανικό στρατόπεδο του Μοράβα ο Έλληνας ηγεμόνας Καστριώτης και πήγε στην έδρα των προγόνων του, την Κρόια».
    Ιταλικές, Αγγλικές και Σουηδικές αναφορές θεωρούν τον Σκεντέρμπεη Έλληνα. Έτσι ο Ιταλός A. Salvi στην τραγωδία του (1718) τον αναφέρει ως Έλληνα (Greco). Ο Άγγλος C. Randall το 1810 τον αποκαλεί Έλληνα Ήρωα (Grecian Hero) και οι Σουηδοί Barrau αρχικά και Rudbeck αργότερα (1835) θεωρούν τον Γ. Καστριώτη Έλληνα.
    Η Ιστορία του Γάλλου ιστορικού Παγανέλ (Paganel: Histoire de Scanderbey), που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1855 τον αναφέρει ξεκάθαρα ως Έλληνα.
    Θέλετε και μια Αλβανική παραδοχή της Ελληνικής Ηπειρωτικής καταγωγής του Σκεντέρμπεη; Το αλβανικό γραμματόσημο του 1968, συμπληρώνοντας εκείνη την χρονιά 500 έτη από τον θάνατό του, παρουσιάζει το εξώφυλλο της προαναφερθείσης Ιστορίας του Barletii, που αναγράφεται σ’ αυτό καθαρά, ότι ήταν Ηπειρώτης Πρίγκιπας (Epirotarum Principis) και όχι Αλβανός η Ιλλυριός. Γράφει το εξώφυλλο : «HISTORIA DE VITA ET GESTIS SCANDERBEGI EPIROTARUM PRINCIPIS».
    Επομένως, ορθώς ο Δανός Φραντς Ντε Ζεσσέν, στρατιωτικός ανταποκριτής της εφημερίδος «Le Temps» των Παρισίων, αμφιβάλλει για την αλβανική καταγωγή του Καστριώτου, τονίζοντας σε διάλεξή του : «Ζήτημα δε είναι, εάν και αυτός ο Σκεντέρμπεης δύναται να θεωρηθή Αλβανός, αφού ήτο υιός του Έλληνος μεγιστάνος Ιωάννου Καστριώτου και Σερβίδος πριγκιπίσσης». Τέλος

    Η Ιστορία περίτρανα αποδεικνύει αβίαστα την Ελληνικότητα του Γεωργίου Ιωάννου Καστριώτου. Η όποια προσπάθεια πλαστογραφήσεως και φαλκιδεύσεως της Ιστορίας έρχεται ώρα που φανερώνεται και ξεσκεπάζεται . Διότι , «μεγάλη η αλήθεια και υπερισχύει » (Α' 'Εσδρας 4,41).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.