2/3/10

«Η οικονομική κρίση ευκαιρία για εθνική ανανέωση»

Τρία στοιχεία του βρετανικού μοντέλου διακυβέρνησης έχει προτείνει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ένας εκ των πέντε ξένων εμπειρογνωμόνων που φέρονται να συμμετέχουν στην επιτροπή για τον εκσυχρονισμό του κράτους. Σύμφωνα με τον Αυστραλό Ρότζερ Γουίλκινς «οι φιλοδοξίες του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν ταιριάζουν με το διοικητικό μηχανισμό που έχει στη διάθεσή του». Ωστόσο υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση μπορεί να είναι η ευκαιρία για εθνική ανανέωση της χώρας.

Ο κ.Γουίλκινς,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί μιλώντας στην εφημερίδα «The Sydney Morning Herald», ότι η αποστολή του δεν είναι να κάνει την Ελλάδα να εφαρμόσει το αυστραλιανό σύστημα, αλλά να προσφέρει περισσότερα εργαλεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γουίλκινς έχει προτείνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό να υιοθετήσει τρία στοιχεία του βρετανικού μοντέλου διακυβέρνησης: ένα Υπουργείο του Πρωθυπουργού, ένα καλά δομημένο Διυπουργικό Γραφείο (Cabinet Office) και μια Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού (Strategy Unit).

Επίσης έχει προτείνει τη δημιουργία θεσμών μικροοικονομικής μεταρρύθμισης κατ' αναλογία με την Αυστραλιανή Επιτροπή Παραγωγικότητας.

Ακόμη σύμφωνα με τον ίδιο, έχει συμβουλεύσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δημιουργηθεί ένα σύστημα σύνδεσης των πολιτικών αποφάσεων με την ύπαρξη πόρων για την υλοποίησή τους, σύστημα που δε διαθέτει προς το παρόν η Ελλάδα.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση όμως "θα πρέπει να υπάρξουν ελληνικές λύσεις στα ελληνικά προβλήματα". Σε ανάλυση για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων της ίδια εφημερίδας, Πίτερ Χάρτσνερ, θεωρεί "θετικό το ενδεχόμενο να δοθεί οικονομική στήριξη στην Ελλάδα από την Ε.Ε., καθώς οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές".

Όμως θέτει το ερώτημα "πώς μπορεί να εμποδίσει κανείς να επαναληφθεί η κρίση;" επισημαίνοντας παράλληλα ότι "το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι δομικό και σχετίζεται με τη λειτουργία του ελληνικού κράτους". Ο κ. Χαρτσνερ τονίζει ότι "στην Ελλάδα δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή η δυνατότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις σοβαρότερες απώλειες της παγκόσμιας ύφεσης".

Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτό το γεγονός μπορεί να έχει τέσσερις κύριες αρνητικές συνέπειες:

"Πρώτον ένα νέο κύμα φόβου στις διεθνείς αγορές, δεύτερον την επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες που παρουσιάζουν μεγάλα δημόσια χρέη - και δεν πρόκειται μόνο για τις χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία), αλλά και για τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία- τρίτον τη στροφή των χωρών στο ΔΝΤ για δάνεια με σκληρούς όρους, που θα μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των χωρών αυτών και τέταρτον τη μείωση της αξιοπιστίας της Ε.Ε".

Βάσει αυτού του συλλογισμού ο συντάκτης εκτιμά ότι η Γερμανία και η Γαλλία, αν και δεν το επιθυμούν, θα ανακοινώσουν ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εντός της εβδομάδας - το οποίο όμως δε θα είναι ούτε φτηνό ούτε ευχάριστο" .

"Για αποφυγή της επανάληψης της κρίσης, η Ελλάδα έχει στραφεί στην Αυστραλία και συγκεκριμένα, κατόπιν πρότασης του Αυστραλού Πρωθυπουργού, στις συμβουλές του Ρότζερ Γουίλκινς, Γενικού Γραμματέα της Γενικής Εισαγγελίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αποστολή του κ. Γουίλκινς είναι να δώσει συμβουλές, ώστε το κράτος να λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια, καινοτομία και αποτελεσματικότητα" είπε.

Ο κ. Γουίλκινς, υποστηρίζει ότι "το πρόβλημα του χρέους δεν είναι κυκλικό, είναι δομικό ζήτημα" και προσθέτει ότι "η άποψη οποιουδήποτε γνωρίζει την Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα είναι οι πελατειακές σχέσεις - μια νέα κυβέρνηση έρχεται με πελάτες, με υποστηρικτές που περιμένουν τη φροντίδα της. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τύπο θεσμικής διαφθοράς τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν".

Τέλος ο Ρότζερ Γουίλκινς "αναγνωρίζει την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης, αλλά θεωρεί ότι στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης δε θα πρέπει να είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά η αύξηση των εσόδων μέσω της αντιμετώπισης της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της προβληματικής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών".

Καταλήγοντας, ο συντάκτης επισημαίνει ότι "αν οι Έλληνες αγκαλιάσουν την ευκαιρία μιας νέας κυβέρνησης, που γεννιέται εν μέσω φοβερής αναταραχής, τότε η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε Δούρειο Ίππο για την εθνική ανανέωση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

4 σχόλια:

  1. Η ΕΛΛΑΣ ΕΣΩΘΗ!!!
    ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!
    ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΗΜΩΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Das Kapital)!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ!
    ΞΕΚΩΛΗΣΣΑΜΕ!
    ΑΡΓΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΗΡΘΑΝ!
    ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ!
    ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΘΕΛΑΜΕ!
    ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ…
    ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΚΥΨΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΡΕ!
    ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΡΚΕΤΑ;
    ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ;
    ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ;
    ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ;
    ΤΑ ΣΠΡΕΝΤ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ;
    ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ;
    ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΙΣΩΣ ;
    ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΟΥΜΕ…
    ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ!
    ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ!
    ΣΕ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΔΟΛΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:
    ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ, ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΗΡΗΤΟΙ,
    ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ, ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ, ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΖΥΓΙΑ,
    ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΟΙ, ΕΤΑΙΡΟΙ (ΕΕ) ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΣ !
    ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΡΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ:
    ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ (ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ)!
    ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ !
    ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ!
    ΟΙ ΝΕΟΙ ΘΑ ΞΕΝΙΤΕΥΤΟΥΝ!
    ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΑΠΟΔΗΜΗΣΟΥΝ (ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ)!
    ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ!
    ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΛΟΙΠΟΝ! ( ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΥΧΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΟΛΙ ΡΕΝ)
    ΥΓ 1: Ο επαναπατρισμός (των κλεμμένων) κεφαλαίων με φόρο …5% και με εξαίρεση από το πόθεν έσχες μήπως θυμίζει επίσημο πλυντήριο ΜΑΥΡΟΥ χρήματος; Αυτό δεν είναι σκάνδαλο;
    ΥΓ 2: Σάββα, τι λες τώρα, πρέπει να λογοδοτήσει κανένας υπεύθυνος ή είναι ακόμη νωρίς. Μήπως πρέπει, χάριν της ομονοίας , να περιμένουμε την απόδοση των μέτρων και την οριστική ανόρθωση της οικονομίας μετά το 2030…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ τηλεόραση βλέπεις Τζέφρυ ή σε βάζουν να βλέπεις. Δεν σου έχουν πει ότι κάνει κακό ;
    Ολα αυτά τα συστήματα και οι μεταβλητές για διακυβέρνηση είναι για τους Άγγλους (τις λούγκρες) ή για τους Αμερικανούς (του καναπέ και του ποπκορν).
    Αφού τα λατρεύεις τόσο πολύ, γύρνα πίσω στην πατρίδα σου, δεν θα μας λείψεις καθόλου.
    Πόσο βλαμένο είναι το παιντί ρε παιδιά, πόσο ;

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτο θεμελιώδες λάθος του κυρίου «ειδικού» είναι η έμφαση που δίνει στα έσοδα. Είναι αρχές Μαρτίου. Ήδη θα έπρεπε να υποβάλουμε φορολογικές δηλώσεις. Αυτό δεν γίνεται διότι εν μέσω κρίσης και ενώ βαδίζουμε στο χείλος της χρεοκοπίας οι φορολογικές δηλώσεις δεν μας έχουν ακόμα αποσταλεί. Ίσως διότι οι κυβερνώντες διαβουλεύονται με «αυστραλιανούς σοφούς»… Οι δηλώσεις που θα υποβληθούν με πρωτοφανή καθυστέρηση θα υποβληθούν με το ισχύον νομικό πλαίσιο διότι αναφέρονται σε εισοδήματα του 2009 άρα το όποιο προϊόν διαβούλευσης και αποφάσεων δεν έχει εφαρμογή στο τρέχον έτος αλλά στο επόμενο. Αλλά η διαβούλευση αυτή καθ’ αυτή και η «προσαρμογή του ελληνικού κράτους στις φιλοδοξίες του κου Παπανδρέου με αυστραλιανά πρότυπα» θα στοιχίσουν κρίσιμα έσοδα για ικανό χρονικό διάστημα. Άρα ακυρώνεται η όποια προσπάθεια για άμεσα έσοδα. Τα άλλα μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση των εσόδων όπως η αύξηση ΦΠΑ και η αύξηση στα καύσιμα είναι μέτρα που έχουν απόδοση εφ’ όσον υπάρχει κατανάλωση. Αν κανείς μιλάει με ανθρώπους της αγοράς που φυσικά κινούνται μέσα στην ελληνική αγορά και όχι στις αγορές της Μελβούρνης ή της Καμπέρας θα έχει σίγουρα ακούσει πως η κατανάλωση ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες έχει επίπεδα απίστευτα χαμηλά ακόμα και σε είδη διατροφής. Κόβονται όλα τα έξοδα και περιορίζονται ακόμα και ανελαστικές δαπάνες διότι κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει εξ’ αιτίας της κυβερνητικής ασάφειας που σέρνεται πέντε μήνες τώρα. Άρα δεν θα αγοράσει ρούχα δεν θα αγοράσει παπούτσια δεν θα αγοράσει γυαλιά ηλίου δεν θα αγοράσει ηλεκτρικές συσκευές αλλά θα προτιμήσει κάποιος να κόψει ακόμα και από τις αγορές τροφίμων προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και στα μέτρα που εξαγγέλλονται αλλά δεν παίρνονται και δεν αναλύονται με σαφήνεια ώστε να δοθεί προοπτική εξόδου από την κρίση. Διότι ας μην ξεχνάμε οι μισθοί τώρα ποια με το που τους παίρνουμε είναι ήδη χρωστούμενοι σε υποχρεώσεις… Λοιπόν από πού αλλού να περιμένει το κράτος έσοδα; Μήπως από το φορολογικό νομοσχέδιο που αλλάζει κάθε τρεις και λίγο με διαρροές και δεν έχει κατατεθεί ακόμα και ΘΑ αφορά τα εισοδήματα του 2010 άρα ΘΑ έχει έσοδα το κράτος το 2011;
    Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει οι ανάγκες είναι άμεσες και μόνο το σκέλος της περικοπής των εξόδων μπορεί να δώσει κάποια προσωρινή ανακούφιση.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως έχω ξαναπεί αυτή η κρίση μπορεί και να είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια για τον απλό λόγο ότι εδώ που φτάσαμε και έτσι που μας έχουν όλοι στη μπούκα ίσως (και λέω "ίσως")και να δεήσει επιτέλους η κυβέρνηση και να κάνει 5 πράγματα που να οφελήσουν τη ρημάδα τη πατρίδα που όλοι ξέρουμε πόσο ασθενεί.
    Είναι το πάγωμα ή κόψιμο των μισθών, η αύξηση του ΦΠΑ, οι φόροι και όλα όσα συζητάνε αυτά που θα οφελήσουν την Ελλάδα; Όχι. Ή εν πάσει περιπτώσει δεν είναι αυτά η ουσία.
    Η ουσία είναι (1)να πάψει επιτέλους η διαφθορά στο δημόσιο με έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών (2) Να υπάρξουν επιτέλους ελεγκτικοί μηχανισμοί που δεν θα επιτρέπουν το (απροκάλυπτο) κλέψιμο και την σπατάλη στο δημόσιο ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά (3)Να κοπεί η υπέρμετρη γραφειοκρατία που αντιμάχεται κάθε προσπάθεια επιχειρηματικότητας (4) Να υπάρξει ουσιατικός έλεγχος της αγοράς ώστε οι τιμές των βασικών προϊόντων να έχουν μία λογική και όχι να υπακούν στην αισχροκέρδεια των καρτέλ που δρουν ανενόχλητα (5) Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες, οι βιομηχανίες που ακόμα και εν μέσω κρίσης έχουν υπερκέρδη να φορολογηθούν επιτέλους όσο τους αρμόζει αντί να το παίζουν κινέζοι.
    5 απλά πράγματα. Ας κάνει μια λίστα η κυβέρνηση και να μας δείξει στο τέλος της τετραετίας τι έκανε και τι όχι.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.