24/3/10

Μνήμη ολίγων κιλομπάιτ (ΚΒ)

O Μουσταφά Κεμάλ με στολή Γενιτσάρου

του Θοδωρή Σπανέλη
Το ποιοι ήταν οι γενίτσαροι είναι γνωστό, αλλά για να φρεσκάρουμε την μνήμη μας θα πρέπει να θυμίσουμε ότι με την διαδικασία του παιδομαζώματος οι Οθωμανοί έπαιρναν τα αγόρια – κύρια – χριστιανικών οικογενειών, τα οποία ξέκοβαν από τις ρίζες τους και με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση τα έκαναν πιστούς υπηρέτες του σουλτάνου, τον οποίον είχαν πλέον ως πατέρα. Γι’ αυτό και το σημαντικότερο στήριγμα του σουλτανάτου ήταν οι γενίτσαροι, ετοιμοπόλεμοι, σκληροί και αδίστακτοι ακόμη και προς τους «ομοεθνείς τους». Ποια ήταν η λογική όλου αυτού του πετυχημένου εγχειρήματος, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν ικανά και πιστά στελέχη τα οποία υπηρέτησαν σε σημαντικές θέσεις της αυτοκρατορίας; Να κόψει το άτομο από τις ρίζες του, από το παρελθόν και την ομάδα που ανήκε και να υποστεί την κατάλληλη «εκπαίδευση» επάνω σε νέες αντιλήψεις και απόψεις που εξυπηρετούσαν την κυρίαρχη οθωμανική τάξη. Ο γενίτσαρος ήταν χριστιανός στην καταγωγή και Οθωμανός στην ψυχή. Μάλιστα η σχέση γενίτσαρων και σουλτάνου ήταν σχέση «τροφής». Ο σουλτάνος ήταν αυτός που είχε την ευθύνη της «τροφής» τους και αυτοί την υποχρέωση να τον υπηρετούν μέχρι θανάτου. Γι’ αυτό το ιερότερο σύμβολο ήταν το καζάνι, η ανατροπή του οποίου σήμαινε ότι έχουν στασιάσει και ως σύμβολο εξουσίας είχαν μια κουτάλα, με την οποία έπαιρναν το μερίδιο της εξουσίας που τους παραχωρούσε ο σουλτάνος.

Η εξουσία ήταν το σύμβολο των γενιτσάρων ενώ για τους υπόλοιπους υπόδουλους η σκούφια! Γνωστή η φράση «από πού κρατάει η σκούφια σου;» με την οποία αναζητούμε τις ρίζες κάποιου. Από πού έρχεται, ποιοι ήταν οι προγονοί του; Δηλωτικά όλα της σημερινής του ταυτότητας. Σε αντιδιαστολή στους γενίτσαρους ποτέ δεν επιτρεπόταν να γίνει μια τέτοια ερώτηση, γιατί δεν υπήρχε «σκούφια» παρά μόνο «κουτάλα», δεν υπήρχε οικογένεια, κοινωνικό περιβάλλον, φιλίες, υπήρχε μόνο ένα πρόσωπο, ο σουλτάνος.
Το τελευταίο διάστημα στην Γαλλία, μια χώρα με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα, από τις πιο ισχυρές των νεώτερων χρόνων, έχει ανοίξει ο διάλογος για την εθνική ταυτότητα. Όχι άδικα καθώς νοιώθουν να απειλούνται από την ισλαμική ταυτότητα η οποία αναδεικνύεται τελικά ποιο ισχυρή από την δική τους.
Εμείς βέβαια εδώ δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, ως γνήσιοι γενίτσαροι οι νεοέλληνες, έχουμε αποποιηθεί καταγωγή, ιστορία, γλώσσα και παιδεία, οπότε με κυρίαρχο σύμβολο την κουτάλα πορευόμαστε προς το μέλλον. «Νυν υπέρ πάντων… η κουτάλα», το φωνάζαμε στο παρελθόν και το φωνάζουμε και τώρα ότι η διαφθορά και η «λαμογιά» δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε νομικό, ούτε οικονομικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ταυτότητας. Ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και που πάμε;
Αν κάποιον δεν τον απασχολούν τέτοια ερωτήματα και η μνήμη ολίγον ΚΒ (κιλομπάιτ) είναι αρκετή για να πορεύεται!!!
Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ - Καβάλα

7 σχόλια:

  1. αφησαμε λογιστες και δικηγορους να φτιαξουν κοινωνια...

    αν δεν διαπαιδαγωγεις την νεα γεννια πως θα στηριξεις το μελλον σου;

    υπαρχουν αγραφοι νομοι ; αξιες ;
    τιποτα ολα τα εχουν ισοπεδωσει

    αυτη η κοινωνια εχει ημερομηνια ληξεως και δεν φταιει η οικονομια γιάυτο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ που νιώθεις γενίτσαρος μάθε ότι οι γενίτσαροι άρχισαν να ψοφάνε διότι υπάρχει αλλού μεγαλύτερη κουτάλα, αυτή της ανεξαρτησίας από τον Σουλτάνο.
    Το όλο θέμα είναι προετοιμασία για αναμέτρηση σε κάθε επίπεδο και όχι ο γενιτσαρισμός. Η όλη κατάσταση μυρίζει σύγκρουση προ των πυλών. Οι μεγάλοι συγγενείς αν είναι μαζί μας και πολιτικά και στον τομέα του υπόγειου πολέμου, θα δούμε απίστευτα πράγματα. Η θέση των απέναντι είναι πολύ επισφαλής, όπως είναι και η δική μας. Το όλο θέμα είναι συμμαχίες. Ας έχουμε υπόψη μας ότι τυχούσα νικηφόρος έξοδος από πόλεμο θα φέρει στην Ελλάδα μεγάλη οικονομική πρόοδο και θα την αναδείξει σε μεγάλο παίκτη. Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έρθει ακόμα και χωρίς πόλεμο, λόγω της μεγάλης υπογεννητικότητάς μας. Ας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για ουσιαστικές συμμαχίες, και ας είμαστε εμείς εκείνοι που θα καλέσουμε τους εταίρους μας συμμάχους στην συνεκμετάλλευση του υπεδάφους του Αιγαίου, με αντάλλαγμα την μεγάλη νίκη που θα δώσει νέα προοπτική στον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο νεογενιτσαρισμός ως εκσυγχρονισμένο και μεταλλαγμένο προϊόν δεν ενδύεται την οθωμανική περιβολή ,αλλά "περιορίζει τις βόλτες της τουρκικής φρεγάτας"εντός των Κυκλάδων.Φυσικά ούτε λόγος για τη Μύκονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενίτσαρους είναι γεμάτη πια η πατρίδα μας.
    Γενίτσαροι είναι όλοι οι βολεμένοι οι έχοντες και κατέχοντες που δεν άφησαν στιγμή την κουτάλα μέχρι που το καζάνι άδειασε.
    Και τώρα εμείς που η σκούφια μας κρατάει από τους μη έχοντες και κατέχοντες, πρέπει να ξαναγεμίσουμε το καζάνι για να φάνε ξανά οι γενίτσαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TI GEINANE OI GENITSAROI KSEREI KANENAS ?GIATI EPANASTATISAN ENANDIA STHN KOYTALA?TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας εξηγήσουμε πως φτιάχνονται οι Έλληνες γενίτσαροι τώρα, για να μην πούμε πως από το 1821 γίνανε μεγάλες προσπάθειες.

    Οι γονείς αφήνουν το σχολείο να μάθει τα παιδιά τους την γλώσσα, ιστορία και θρησκεία μας.
    1. Γλώσσα
    Το κράτος καταργώντας το πολυτονικό πήρε διαζύγιο με ότι είχε γραφτεί στα ελληνικά πριν το 1982. Κατάργησαν ακόμα και την δοτική και τον δυικό ρυθμό.
    Καταλήξαμε να μην μπορούμε να καταλάβουμε ότι γράφτηκε πριν το 1982.
    2. Ιστορία
    Η πρόσφατη ιστορία μετά το 1945 δεν υπάρχει. Θεωρούμαστε ότι καταγόμαστε από τους αρχαίους Αθηναίους με κάτι ψηλά από Κρήτη και Μακεδονία. Παρεμβάλλεται κάτι με το παράξενο όνομα Βυζάντιο, που είναι δύσκολο να καταλάβεις αν ανήκουν ή όχι στην ελληνική ιστορία.
    Και τέλος πετάγονται το 1821 οι αρχαίοι Έλληνες, μετά από ένα ύπνο 1900 χρόνων ξαναεμφανίζονται.
    Δεν παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία συνεχόμενα όπως πραγματικά είναι. Παρουσιάζεται όπως την θέλουν στην γερμανία, γαλλία, αγγλία και τώρα στην τουρκία.
    3. Θρησκεία
    Ο ορθόδοξος χριστιανισμός γίνεται μία βαρετή ηθικολογία προτεσταντικού τύπου, δηλαδή να είσαι καλός, να μην κλέβεις κτλ.
    Αν βάλουμε εξετάσεις πολλαπλών επιλογών σχετικά με το σε πιο είδος χριστιανισμού ανήκουμε, θα ανακαλύψουμε ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι προτεστάντες αλλά νομίζουν ότι είναι ορθόδοξοι.

    Ο γενιτσαρισμός συνεχίζεται στο πανεπιστήμιο όπου αντί για να είναι υπέρτατος σκοπός το πτυχίο, έχει καταλήξει να είναι η στελέχωση των κομμάτων.
    Έτσι έχουμε απαιτείται από τους Έλληνες να εφαρμόσουν την λύση του Μαρξ, για την ταξική γερμανία, στην ελλάδα, χωρίς να είχαμε ποτέ τα ίδια προβλήματα. Ποτέ δεν δίναμε το 10% του εισοδήματος μας(όχι κέρδους) στην εκκλησία, όπως κάνουν ακόμα και σήμερα οι γερμανοί, άγγλοι, αμερικάνοι προτεστάντες, στο ισλαμ και τον ιουδαϊσμό.
    Ακόμα εμφανίζονται οι "ΕΛΛΗΝΕΣ" που είναι τόσο έλληνες ώστε πουλάνε το βιβλίο του χιτλερ.
    Έχουμε το γερμανικό-αμερικάνικο ΠΑΣΟΚ-Οικολόγοι και τα γαλλικά ΝΔ-ΛΑΟΣ.
    Υπάρχουν όλες οι ξένες ιδεολογίες, με ιδεατές λύσεις για όλα τα προβλήματα, που δεν λύνουν κανένα πραγματικά ελληνικό πρόβλημα.

    Μας αποπροσανατολίζουν, πάμε για πτυχίο και ξαφνικά ανακατευόμαστε στην πολιτική. Ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρει η πολιτική τους, σε αναγκάζουν είτε μέσω της τηλεόρασης, είτε με αυτά που κάνουν, να ασχοληθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.