16/3/10

«Κρουαζιέρες» στο Σούνιο από τουρκικά πολεμικά. Ερωτηματικά προκαλεί η νέα μορφή προκλήσεων

Έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά για τον σκοπό που υποκρύπτει προκαλεί στο ελληνικό Πεντάγωνο η νέα μορφή προκλήσεων που εφαρμόζει η Τουρκία, στέλνοντας συστηματικά και με μεγάλη συχνότητα τους τελευταίους τέσσερις μήνες πολεμικά πλοία της στο «ρουθούνι» της Αθήνας- ανοιχτά του Σουνίου.

Χθες για 11η φορά από τις 7 Νοεμβρίου 2009 - και 6η εντός του 2010- μια τουρκική κορβέτα πέρασε χωρίς εμφανή λόγο το στενό μεταξύ του Σουνίου και της Κέας (Τζιας) και μέσω του Στενού του Καφηρέα κατευθύνθηκε προς το Βόρειο Αιγαίο και τα Δαρδανέλλια. Σε όλες τις περιπτώσεις τα πλοία ξεκινούν από τον ναύσταθμο Ακσάζ στο ύψος της Ρόδου και η μόνη διαφοροποίηση που έχουν στην «άσκοπη περιπλάνησή τους» είναι ότι άλλα περνούν δυτικά και άλλα ανατολικά της Κέας. Παρόμοια πρόκληση είχε γίνει και στις 14/1/09 όταν στο πλαίσιο άσκησης η φρεγάτα «Τουργκούτ Ρέις» είχε φθάσει μέχρι τα όρια του Αργοσαρωνικού, οπότε και γύρισε προς τα Δαρδανέλλια όταν έγινε ελληνική διαμαρτυρία.

Ερωτήματα για κατασκοπεία
Ο πανομοιότυπος τρόπος που εκτελούν την κίνησή τους κορβέτες και φρεγάτες της Τουρκίας, όπως και η μεγάλη συχνότητα, έχουν δημιουργήσει υπόνοιες στην ελληνική πλευρά ότι πέραν της εμφανούς πολιτικής προκλήσεων ενδεχομένως να υποκρύπτεται και σχεδιασμός για κατασκοπευτική δράση. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού και από το ότι μία από τις 11 «άσκοπες περιπλανήσεις»αυτή της 22ας Δεκεμβρίου- έγινε από το σκάφος «Τσανταρλί» που έχει μετατραπεί σε πλοίο υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 2008, το συγκεκριμένο πλοίο είχε φθάσει 7 μίλια ανοιχτά της Κύμης στο πλαίσιο άσκησης και εκτέλεσε, όπως διαπιστώθηκε από τα όργανα (αισθητήρες) που είχε ανοιχτά, κατασκοπευτική δραστηριότητα...

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ που παρακολουθούν ξεχωριστά τη νέας μορφής πρόκληση της Τουρκίας προσπαθούν να δουν πού οφείλεται η τακτική αυτή και αν βρίσκεται «στα σκαριά» τυχόν άλλη διεκδίκηση. Οι επιτελείς του Ναυτικού αναλύουν τα δρομολόγια βήμα προς βήμα για το κατά πόσον υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θίγουν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης πέραν του ότι οι συγκεκριμένοι πλόες δεν εξυπηρετούν τη μετακίνηση από μία ανοιχτή προς άλλη ανοιχτή θάλασσα, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε χθες- μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη- ότι πρόκειται για «οριακή» περίπτωση αβλαβούς διέλευσης που παρακολουθείται, όπως όλα τα συμβάντα στο Αιγαίο, «με τη στρατηγική ψυχραιμία αλλά και με την εγρήγορση που απαιτείται». Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι τέτοιες κινήσεις εγκυμονούν πιθανούς κινδύνους.

Ελπίζουν να μην προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη Χάλκη
ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, ενώ ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία.

Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, ο Σ. Εργκίν δήλωσε σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης ότι είναι ζήτημα που μπορεί να λυθεί με νομοθετική αλλαγή, ωστόσο, ερωτηθείς για το πότε μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε πως «εξαρτάται από την απόδοση του υπουργείου. Δεν μπορώ εγώ να δώσω χρόνο, επειδή είναι το υπουργείο Παιδείας που καταβάλλει προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το Πατριαρχείο δεν θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Χθες, πάντως, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε. Ε και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν πρέπει να δυσχερανθούν από «πολιτικά προβλήματα», τα οποία, όπως είπε, «δεν έχουν άμεση συνάφεια με την ενταξιακή διαδικασία, όπως η Κύπρος».
Λ.ΔΗΜΑΚΑΣ
ΝΕΑ

16 σχόλια:

  1. 1) Ο φόβος παγώνει την αντίδραση στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο.

    2) Ο φόβος παγώνει την αντίδραση στα σκληρά οικονομικά μέτρα.

    3) Ο φόβος παγώνει την αντίδραση στην άρση του βέτο γιά να πουν την Βαρδάσκα Μακεδονία.

    4) Ο φόβος παγώνει την αντίδραση στο ότι η VISA γιά ΗΠΑ απλά λέγεται κάτι άλλο... και γενικά...

    Ο φόβος παγώνει την κοινωνία:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_20/02/2010_391537

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζηλεύω!!!!! Θέλουμε νάρθουν και στην Πάτρα...
    Γιατί γαμότο μόνο στην Αθήνα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ELA more probes kanoun, otan tha pexoun kanonika epi skinis to theatro tote tha trexoume!!!!!!

    JULIA kali mono skifti!
    ante gia na gelame kai ligo sauto to blog, tha katatisoume katathliptikoi,
    toulaxiston satiriste ta xalia mas!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να στείλουμε άμεσα φρεγάτα μεταξύ Κύπρου και τουρκιας και μετά να δέσει για κανα μήνα στην Κύπρο.

    Και να κάνει και τον περίπλου της Κύπρου ανα βδομάδα για να ξεμουδιάζει..Ετσι με αβλαβή διέλευση..

    Δέν θα ήταν μια καλή απάντηση αυτή?

    Επιμενιδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἡ Τουρκία χρειάζεται 2 εἰδῶν ἀπαντήσεις.
    Μία μακροπρόθεσμη μέσω διπλωματίας καὶ ἰσχύος οἰκονομικῆς καὶ στρατιωτικῆς (π.χ. αὔξηση θητείας ξανὰ στὸ 12μηνο).
    Μία βραχυπρόθεσμη π.χ. μία σύγκρουση πλοίων ἢ κάτι παρόμοιο.
    Ὅσο ὑποχωροῦμε τόσο περισσότερα θὰ γίνονται.
    Δὲν ὑπάρχει εἰρήνη, ὑπάρχει εἰρήνη καὶ ἀσφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειπαμε μετα τον φλεβαρη αρχιζουν τα ζορικα ..που θα γινουν πολυ- πολυ ζορικα .οι τουρκοι μυρισαν ψοφιμι και ορμουν μεχρι που?, αυτο το ξερουν οι ιδιοι και οι δικοι μας ...αναλυτες ΧΑ ΧΑ ΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οποιος εχει κοτσια (ποιος??)μπουκαρει στον βοσπορο και κανει πασχα στην πολη απ'εξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν καταλαβαίνω την επιμονή ορισμένων δημοσιευμάτων , όπως και αυτό «Των Νέων», γιατί πρέπει να βάζουμε στο τραπέζι των συζητήσεων- αναλύσεων διαφορετικά πράγματα –καταστάσεις- διεκδικήσεις κλπ.
    Δηλαδή εάν αύριο η Τουρκία άνοιγε τα λιμάνια της στα Κυπριακά πλοία , θα δεχόταν η Ελλάδα να σουλατσάρουν τα πολεμικά πλοία της γειτόνισσας στην Σαλαμίνα;
    Εάν άνοιγε η θεολογική σχολή της Χάλκης , θα επιτρεπόταν στα πολεμικά πλοία της γειτόνισσας να σουλατσάρουν στον Θερμαϊκό ή Κορινθιακό κόλπο;
    Άλλο η εθνική κυριαρχία , άλλο η Χάλκη και άλλο τα Κυπριακά πλοία.
    Είναι λάθος να κάνουμε όλα τα προβλήματα ένα σύνολο. Το σύνολο των προβλημάτων πρέπει να λυθούν ένα- ένα και να μην πέφτουμε στην παγίδα του «PAZAR» όπως θέλει πάντα η γειτόνισσα.
    Το «οριακά αβλαβής διέλευσης» για μας δεν σημαίνει τίποτα . Μπορούμε να το θέσουμε διαφορετικά και να την αναφέρουμε ως «οριακά επιβλαβή».
    Η Αθήνα κοιμάται ή έχει πέσει λιπόθυμη από τον φόβο της;
    Η μεγαλύτερη ευκαιρία και η καλύτερη χρονική στιγμή για να λυθούν τα προβλήματά μας με την γειτόνισσα είναι σήμερα μέσα από την οικονομική μας κρίση.
    Ο Έλληνας έχει υποστεί τέτοια ταπείνωση διεθνώς όσο και στο εσωτερικό. Βλέπει ότι χάνει τα πάντα σύντομα (σπίτι- δουλειά- ανεξαρτησία), τα αυτονόητα για αυτόν και φαντάζει το αβέβαιο το μέλλον του να μην έχει διέξοδο. Θέλει να γκρεμίσει το κατεστημένο που τον οδήγησε σε αυτή την κατάσταση αλλά είναι ανίσχυρος.
    Ποιος θα κατέκρινε σήμερα την κυβέρνηση εάν εχθές εμβόλιζε την κορβέτα στον Σαρωνικό; Τι θα μας έκανε η γειτόνισσα;
    Πάμε που πάμε κατά διαόλου και σύντομα θα είμαστε στο ΜΗΔΕΝ.
    Ας ξεκινήσουμε από το μηδέν ή την ώρα μηδέν για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.
    Αδέλφια δεν ονειροπολώ και δεν φοβάμαι , αλλά σας μεταφέρω απόψεις από το νησί μέσα από τα καφενεία και δεν είναι μόνο δικές μου. Δεν είμαι πολεμοχαρής ,παιδιά μεγαλώνω όπως όλοι μας Όλοι αγωνιζόμαστε για την επιβίωση γι’ αυτό λοιπόν
    ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο χέρι-χέρι τι γίνεται?Συγκυβερναει με ΠΑΣΟΚ?
    Θυμαμαι τι εκανε επι Καραμανλη:
    Ελεγε γιατι δε βάζει βέτο στην Τουρκια.Κατι υπερπατριωτες ειχαν ελπιδες οτι θα το κανει ο Γιωργακης.Τα ιδια λεγανε και τα ΜΜΕ.Τωρα δε μαθαμε ουτε αν εγινε συνοδος κορυφης.
    Γινοτανε παραβασεις και κοροιδευανε ολοι, ΜΜΕ,υπερπαριωτες,πασοκοι κλπ.Τωρα κοντευουνε οι Τουρκοι να πιουνε καφε στο μικριλιμανο και δεν κουνιεται φυλλο.Κανανε Ελληνες τους λαθρομεταναστες και κοιμομαστε.Μας πνιγουν οικονομικα και κοιμομαστε.Καλα, απο το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ το περιμενα.Ο χερι-χερι ομως δεν ξαναβλεπει βουλη ουτε με το κιαλι...Να το θυμαται.Εσχατη γραμμη ανασχεσεως:ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.Οσο λασπη και αν του ριξουν,οσο και αν τον φιμωνουν τα ΜΜΕ,οσο και να δεχεται εσωτερικο πολεμο.Θα τον κανουμε πρωθυπουργο κοντρα σε ολους γιατι κυλαει ελληνικο αιμα στις φλεβες του και εχει ελληνικη ψυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 11:38 (Κύπρος) και 11:46 (Βόσπορος), μαζί σας!


    Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία αφού εξασφάλισε τον αέρα (στέλνει τα αεροπλάνα της στην Ελλάδα, από το '75 ,αν δεν κάνω λάθος,και μετά), τώρα στέλνει και τα πλοία της, για να πάρει με τον ίδιο τρόπο και τη θάλασσα!
    Αφού έπιασε την πρώτη φορά,γιατί να μην πιάσει και τη δεύτερη;;;
    Μήπως θα αντιδράσει κανείς ;



    Άλλωστε το '75-'80-'90, είμασταν Έλληνες, τώρα είμαστε ...μια πολυπολιτισμική κοινωνία -η χαρα του εβραιοαμερικάνου, γιατί να μην πάρει κι η τουρκία το Σούνιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κεραταφέρη ξεπουλημενε, μας γελασες πραγματικά. Μέγα λάθος να στηριχτούμε πάνω σου. Τυχοδιώκτης καταγκιοζάκος είσαι τελικά και το κόμμα σου τελικά θνησιγενές είναι.

    Δημοκρατικη΄Αναγέννηση +Σαμαρας η λύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. The first time a dispute between the two countries in the Aegean touched on questions of actual sovereignty over territories was in early 1996 at the tiny barren islets of Imia/Kardak, situated between the Dodecanese island chain and the Turkish mainland. The conflict, triggered by the havary of a Turkish merchant ship on the islets, was originally caused by factual inconsistencies between maps of the area, some of which assigned these islets to Greece, others to Turkey. The media of the two countries took up the issue and gave it a nationalistic turn, before the two governments even had the time to come to a full technical understanding of the true legal and geographical situation. Both governments finally adopted an intransigent stance, publicly asserting their own claims of sovereignty over the islets. The result was military escalation, which was perceived abroad as quite out of proportion with the size and significance of the rocks in question. The two countries were at the brink of war for a few days, until the crisis was defused with the help of foreign mediation.
    During the crisis and in the months following it, both governments elaborated legal arguments to support their claims to sovereignty. The arguments exchanged concerned the interpretation of the Treaty of Lausanne of 1923, which forms the principal basis for the legal status of territories in most of the region, as well as certain later diplomatic dealings between Turkey, Greece and Italy. Για την αντιγραφή:_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Other "Grey Zones"
    In the wake of the Imia crisis, the Turkish government widened its argumentation to include not only Imia but also a possibly large number of other islands and small formations across the Aegean. Since then, Turkish authorities have spoken of "grey zones" of undetermined sovereignty. According to the Turkish argument, these islets, while not explicitly retained under Turkish sovereignty in 1923, were also not explicitly ceded to any other country, and their sovereignty has therefore remained objectively undecided.
    The Turkish government has avoided to state exactly which islets it wishes to include in this category. On various occasions, Turkish government sources have indicated that islands such as Pserimos, Agathonisi, Fournoi and Gavdos[9] (situated south of Crete) might be included. Most of them, unlike Imia/Kardak, had undeniably been in factual Greek possession, which had never previously been challenged by Turkey, and many are inhabited. In a 2004 publication by Turkish authors close to the Turkish military leadership the following (among other, even smaller ones) were listed as potentially "grey" areas:
    • Kalogeroi,
    • Antipsara (west of the islands of Psara and Khios),
    • Pontiko (between Samos and the Turkish coast),
    • Fournoi,
    • Arkoi,
    • Agathonisi (Gaidaros),
    • Pharmakonisi,
    • Kalolimnos (near Imia/Kardak),
    • Pserimos,
    • Gyali (between Kos and Nisyros),
    • Kandheliousa (south of Kos),
    • Sirina (SE of Astypalaia)
    While Turkey has not made any attempt at challenging the Greek possession of these islands on the ground, the claims add to the number of small military incidents already numerous due to the 10-mile airspace and the FIR issues. The Turkish air force has reportedly adopted a policy of ignoring Greek claims to all airspace and territorial waters around such formations that it counts as grey zones. According to Greek press reports, the number of airspace violations within the 6-mile limit recognised by Ankara rose sharply in 2006, as did the number of unauthorised Turkish military flights directly over Greek islands themselves.[11] Renewed reports of systematic Turkish military flights directly over Greek islands like Pharmakonisi and Agathonisi were made in late 2008 and early 2009. Φίλοι δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ, τα παραπάνω και άλλα πολλά ("δημοκρατία της Γκιουμουλτσίνα", "τούρκοι" της Θράκης κλπ) δημοσιεύονται με τον τόνο στην Wikipedia. Δεν θέλει πολύ χρόνο και κόπο για να μπείτε και να τα αλλάξετε (το έχω κάνει ήδη δύο φορές μόνος μου)._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η λύση (νομίζω) απλή:

    ένα ναυτικό ατύχημα με εμπορικό πλοίο υπό σημαία Λιβερίας.... (ή Μάλτας για να θυμίζει και το Μάλτα γιοκ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μήπως, λέω μήπως φοβούνται τους ετοιμοπόλεμους ταλιμπαν που υπάρχουν στην Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.