1/3/10

Νέα κόμματα...


ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε προ ημερών ότι νέο κόμμα ιδρύεται μόνο όταν δημιουργηθεί κενό που δεν καλύπτεται από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Νέες ανάγκες, νέο κόμμα. Έχει απόλυτο δίκιο. Οι κκ Τσοβόλας, Αρσένης, Στεφανόπουλος, Αβραμόπουλος (χωρίς να ξεχνάμε τον κ. Σαμαρά) αποδεικνύουν ότι τα νέα κόμματα είναι θνησιγενή αν δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες. Αντίστροφα, ωστόσο, τόσες επαναλαμβανόμενες απόπειρες υποδηλώνουν ότι η ανάγκη ίσως υπάρχει αλλά δεν εκδηλώθηκε στην κατάλληλη συγκυρία.
Μετά τη Μεταπολίτευση δυο μόνο απόπειρες ευτύχησαν. Στα αριστερά, το ΚΚΕ (εσωτερικού)που μετεξελίχθηκε στον σημερινό ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να επιβιώσει, ως τώρα. Στα δεξιά ο κ. Καρατζαφέρης ίδρυσε και ενέπνευσε ένα κόμμα που χωρίς αυτόν δεν φαίνεται ικανό να συνεχίσει. Ο ΛΑΟΣ απόκρουσε με επιτυχία τις προσπάθειες των αντιπάλων να τον τοποθετήσουν στην ακροδεξιά. Το τίμημα ήταν ότι ο ΛΑΟΣ δεν κατάφερε να συγκροτήσει ένα διακριτό ιδεολογικό ρεύμα, ενώ πολιτικά στριμώχνει και στριμώχνεται από τη ΝΔ ανάλογα με τη συγκυρία και τα τρέχοντα θέματα. Ο ΛΑΟΣ είναι ένας ζωντανός, με δυναμισμό, οργανισμός αλλά παραμένει, προσώρας τουλάχιστον, στην άκρη χωρίς να είναι ακραίος. Η σύγκριση με τον ΣΥΝ (και την προσπάθεια συγκατοίκησής του με το ΠΑΣΟΚ) είναι προφανής. Όσο και η αποτυχία της.
Τα μικρά κόμματα δεν απόκτησαν δική τους, αυτόνομη, ιδεολογική και πολιτική οπτική. Τελικά περιορίστηκαν, σε βάθος χρόνου, σε ρόλο εισαγγελέα, στο να κατακρίνουν το μεγαλύτερο κόμμα του χώρου τους. Γι’ αυτό δεν μπορούν να συσπειρώσουν ένα συγκεκριμένο, σταθερό μερίδιο του εκλογικού σώματος ώστε να γίνουν παράγοντες εξελίξεων. Συσπειρώνουν διαμαρτυρόμενους. Τα μικρά κόμματα δεν αποδεικνύουν τον ιδιαίτερο λόγο της ύπαρξής τους την ίδια στιγμή που τα μεγάλα αποδεικνύουν την αναξιοπιστία τους. Είναι το πολιτικό αδιέξοδο του συστήματος.
Η αίσθηση του κόσμου τοποθετεί την κ. Μπακογιάννη στο νεοφιλελεύθερο χώρο όπου κινήθηκε ο κ. Σημίτης και απότυχε. Η κυβέρνηση εφαρμόζει, έστω εξ ανάγκης, νεοφιλελεύθερα μέτρα. Αν πετύχει, ο δρόμος νέου κόμματος κλείνει. Αν αποτύχει, επίσης. Ποιος δοκιμάζει για τρίτη φορά το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό; Και ο κ. Αλαβάνος προετοιμάζει, ίσως, νέο αριστερό κόμμα. Τρίτο κόμμα στον ίδιο χώρο μάλλον τον θρυμματίζει παρά τον διευρύνει. Εκτός αν το ΠΑΣΟΚ δεν αντέξει στην οικονομική και πολιτική συγκυρία. Νέο κόμμα απαιτούν και όσοι ψήφισαν, με πείσμα, τον κ. Σαμαρά ζητώντας ριζική ανανέωση προσώπων και ιδεών. Μόνο νέες ιδέες, ριζοσπαστικές, θα προσελκύσουν και θα συσπειρώσουν νέα πρόσωπα. Διαφορετικά, ο Μανωλιός θα έχει βάλει τα ρούχα του αλλιώς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Δευτέρα 1-3-10

7 σχόλια:

  1. . . . το πολιτικό αδιέξοδο του συστήματος!

    Σωστά! Το σύστημα της πολυαρχίας είναι σε πολιτικό αδιέξοδο σε όλον τον πλανήτη.

    Μήπως, λέω μήπως είναι καιρός γιά δημοκρατία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημητρης απο Χανια
    Για την κ.Ντορα Μητσοτακη, Κουβελου και Μπακογιανη, η χρηματοδοτηση του ο'ποιου, νεου κοματος θα προελθη απο τα 5-6 κοντεινερ με κλοπιμεα του Γλυξπουρκ απο το Τατοι μια νυχτα, που τα φυγαδευσε ο πατερας της για να εχουνε το κατι τις, στους δυσκολους καιρους που ερχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέν χρειαζόμαστε καινούρια κόματα στην βουλή αλλά καινούριους ανθρώπους και καινούρια μυαλά.
    Αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο
    είναι επιζήμιοι και επικύνδυνοι για τον τόπο.Οσα κόματα και να γίνουν εάν μέσα σε αυτά υπάρχουν ο σιμήτης, η μπακογιάννη, ο κυριάκος,
    οπαπαντωνίου, ο αλογοσκούφης , ο παπανδρέου και τα συνάφια τους
    οι κουμπάροι θα συνεχίσουν να λυμαινονται το δημόσιο χρήμα και τον ιδρώτα μας.
    Αλλαγή ρότας και πορείας χρειαζόμαστε και
    όχι ξαναζεσταμένο φαί
    Για να σωθούμε μόνο μια λύση υπάρχει .
    Βίαιη εξορία αυτών που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια και
    επαναπατρισμός των καταθέσεών τους
    απο τις ξένες τράπεζες.
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύο είναι τα στοιχεία που θα παραθέσω:
    1) όλοι αυτοί έχουν αποσπαστεί από ένα χώρο και δεν τους ακολούθησαν.
    2) όλα αυτά τα μικρά κόμματα τα οποία επιχορηγούνται (ταϊζονται) για να πιάνουν όλους τους ψήφους που δεν θέλουν να ψηφίσουν τα μεγαλύτερα κόμματα. Έτσι όταν μια ομάδα ανθρώπων δημιουργήσει ένα κόμα, το τοποθετούν στη μάζα των αποτυχημένων κομάτων χωρίς να του δώσουν δυνατότητες να αναπτύξει λόγο. Πρέπει να σταματήσει η επιχορήγηση όλων αυτών των μικρών κομάτων που κάνουν ζημιά στην ελλάδα και δεν αφείνουν την ανάπτυξη νέων. Να σας θυμίσω τις φράσεις "ψήφισε ένα μικρό κόμα", "ψήφισε λεβέντη να τους ξεφτυλίσει" ενοούν χαβαλέ. Επομένος ταϊζουν τα μικρά κόματα για να κόψουν τις βλέψεις κάποιων ομάδων για δημιουργεία κόμματος και τελικά να πάνε πίσω από τα μαγαλύτερα. Ετσι και τα μικρά κόματα είναι μέρος του σάπιου συστήματος ( το καταλαβαίνετε από την άνετη ζωή που ζουν οι κοματάρχες χωρίς να δουλεύουν και χωρίς να εκλέγονται ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα φιλοτιμηθεί κανείς από τους παραπάνω, οι οποίοι ευθύνονται για την κατάντια της Ελλάδας, να ακολουθήσει το παράδειγμα και την προτροπή της κ. Νάνας Μούσχουρη και να αποποιηθεί την βουλευτική του σύνταξη, αν δεν την έχει ανάγκη για να ζήσει; Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει τρεις συντάξεις: βουλευτική, δικηγορική και δημοσιογραφική. Δεν θα αποποιηθεί τουλάχιστον την μία; Ο Σημίτης χάρισε αμέσως από την αρχή την σύνταξη του καθηγητή στο Πάντειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καιρός νά καταργηθεί επιτέλους η 'δημοκρατία',διότι αυτό είναι τό σύστημα...μιά ωραία 'έκτακτη διακυβέρνησις σοφών' μέ τήν ασπίδα τών σωμάτων ασφαλείας καί τού Στρατού.Καί σέ καμμιά 200 χρόνια ξανασυζητάμε γιά 'δημοκρατία'...

    γραφικός(μά τί γραφικός!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Na upotheso oti o grafikos theorei euaton etoimo na "sosei" tin Ellada?poios tha mas sosei apo tous sotires?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.