28/3/10

Το μετέωρο βήμα της Τουρκίας

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ Πίσω από τη σύγκρουση πολιτικών και στρατιωτικών, που χρόνια τώρα ταλανίζει την Τουρκία, υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας του τουρκικού λαού, το οποίο τώρα θα πρέπει να επιλυθεί για να προχωρήσει η χώρα στον δρόμο της ομαλότητας.

Οι Τούρκοι ομολογούν ότι βλέπουν τον Στρατό σαν τη μητέρα τους. Οσο κι αν δυσαρεστούνται μαζί της, όσο και αν της φωνάξουν, ξέρουν ότι όταν θα τη χρειαστούν εκείνη θα είναι εκεί. Αυτή η αντίληψη έχει επιτρέψει στον Στρατό να ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από τη δεκαετία του '60 ώς σήμερα. Οι πρόσφατες συλλήψεις στρατιωτικών για την υπόθεση «Βαριοπούλα» και οι επικείμενες δίκες για την υπόθεση «Εργκενεκόν» έχουν φέρει τον Τούρκο πολίτη στη δύσκολη θέση να βλέπει με μισό μάτι την ίδια του τη μάνα. Η διελκυστίνδα κυβέρνησης - πολιτικών ενοχλεί μερίδα των πολιτών στην Τουρκία, όπου ο Στρατός είναι ο πυρήνας της ζωής, με τους στρατώνες να είναι στο κέντρο μεγάλων πόλεων και με τον κόσμο να θεωρεί την υποχρεωτική θητεία ανδρική ωρίμανση. Ο Στρατός κάποτε ήταν το άπαν. Τώρα στελέχη του σύρονται σε φυλακές και σε δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν λέει ότι αυτό είναι μια επώδυνη αλλά αναγκαία διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ ώς τώρα δεν είχαν αμφισβητηθεί τόσο σοβαρά το κύρος και η εξουσία του Στρατού. Ο Στρατός δεν λογοδοτούσε ποτέ για ό,τι έκανε. Τώρα αρχίζει να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη. Κι έτσι επιστρέφουμε στο θέμα της ταυτότητας. Ο Στρατός και η Δικαιοσύνη, κυρίως τα ανώτερα στελέχη της, αποτελούν το κατεστημένο του κοσμικού κράτους της Τουρκίας. Πόσο διατεθειμένοι είναι να χάσουν έδαφος εξουσίας απέναντι σε μια συνεχώς ανερχόμενη μεσαία πολιτική τάξη συντηρητικών μουσουλμάνων, όπως την εκπροσωπεί τώρα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν; Οι Τούρκοι είναι ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Θεωρούν ότι ο Στρατός δεν θα θελήσει να πάει κόντρα στο κυβερνών κόμμα και την τεράστια κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Από την άλλη, φοβούνται ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ισλαμική ατζέντα και αν καταφέρει να αποδυναμώσει τον Στρατό και τη Δικαιοσύνη, θα την επιβάλει.

Και έξω από την Τουρκία είναι η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Θέλουν να ξέρουν ποιος κυβερνά σε μια χώρα που επιδιώκει να αναδειχτεί σε περιφερειακή υπερδύναμη, με κεντρικό διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, προσπαθώντας να παγιώσει τη θέση της ως μεσολαβητή ανάμεσα σε Αραβες και μουσουλμάνους. Σε αυτό το κλίμα υπάρχει ένα κυρίαρχο συναίσθημα: δυσπιστία. Πράγματι ο Στρατός (η εθνική υπερηφάνεια που θα δώσει λύσεις σε θέματα όπως η εξέγερση των Κούρδων, το Κυπριακό και ο θρησκευτικός φανατισμός) επιχειρεί να καταλύσει την νεοπαγή δημοκρατία; Κι αν η «Εργκενεκόν» είναι συνωμοσία των πολιτικών για να ξεδοντιάσουν τους στρατιωτικούς; Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι έρευνες στις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν» όπως και οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης του Συντάγματος πρέπει να γίνουν με προσεκτικούς χειρισμούς για να μην προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, κυρίως αν φανεί με κάποιο τρόπο ότι πρόκειται για προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας να επιβληθεί της στρατιωτικής.

«Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον νόμο για τους σκοπούς τους, αλλά έτσι ο νόμος δεν έχει νόημα. Ολοι οι θεσμοί είναι διασπασμένοι και ιδεολογικά διχασμένοι», δήλωσε στους «Financial Times», ο Σολί Οζέλ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπιλτζί. «Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να μειώσει την πόλωση», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Χαγκ Ποπ, της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων.

Η μέχρι στιγμής μετριοπαθής στάση του Στρατού δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως ηττοπάθεια. Οφείλεται μάλλον στον φωτισμένο αρχηγό του. Ο στρατηγός Μπασμπούγ, με πείρα από το πραξικόπημα του 1960, συνειδητοποιεί γιατί είναι μειωμένη η λαϊκή υποστήριξη στο στράτευμα. Ο κόσμος θέλει ομαλότητα και του αρέσει η οικονομική ανάπτυξη. Ομως ο μετριοπαθής στρατηγός αφενός έχει προειδοποιήσει ότι ο στρατός έχει και όρια, αφετέρου παραιτείται το καλοκαίρι. Και αν διαβάζει καλά τις δημοσκοπήσεις αυτός, ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα πρέπει να τις διαβάζει το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα. Και να αντιλαμβάνεται ότι το προβάδισμά του μειώνεται γιατί η οικονομική ανάπτυξη δεν πέτυχε να μειώσει την ανεργία, η οποία πέρυσι ήταν 14%, όπως γράφουν οι «Financial Times». Εχουν πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως η συνταγματική, που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

Η χώρα χρειάζεται ένα Σύνταγμα που θα προβλέπει ισότητα και ισονομία για όλους και κυρίως για τους Κούρδους και τις άλλες μειονότητες. Θα προβλέπει θρησκευτικές ελευθερίες για τις μειονότητες, ελευθερία του Τύπου, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που θα βασίζεται στην εφαρμογή του νόμου και όχι σε δοτούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η χώρα χρειάζεται κράτος δικαίου με νόμους που θα εφαρμόζονται. Πάνω από όλα χρειάζεται κράτος κοσμικό και όχι θεοκρατικό. Η Δύση δεν θα έχει έτσι άλλο δρόμο από το να στηρίξει την πολιτική ηγεσία που θα πάρει τέτοια τολμηρά μέτρα.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το δεύτερο τέλος μιας δικτατορίας

Tο πακέτο της Συνταγματικής Mεταρρύθμισης του Eρντογάν δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 22.3 και ο πρόεδρος του Aκυρωτικού Δικαστηρίου (Aρείου Πάγου) έσπευσε να το καταγγείλει ως αντισυνταγματικό, προαναγγέλλοντας έτσι σκληρή σύγκρουση. Tρεις είναι οι βασικοί άξονές του:

-Περιορίζει, αν δεν εκμηδενίζει, τη δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να διαλύει πολιτικά κόμματα με δίκη προθέσεων. Mε άλλα λόγια, καταργεί τη δυνατότητα νομιμοφανούς δικαστικού πραξικοπήματος. Mέχρι σήμερα, αρκούσε η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Aκυρωτικού Δικαστηρίου για να ανοίξει η διαδικασία. Mε τη νέα φόρμουλα χρειάζεται η έγκριση κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου εκπροσωπούνται ισότιμα όλα τα κόμματα της Bουλής.

- Kαταργούνται τα στεγανά στη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που μέχρι στιγμής ήταν μηχανισμοί ανεξέλεγκτοι που αυτοκαθόριζαν τη διαμόρφωση της ηγεσίας τους, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης της εκτελεστικής και ελέγχου της νομοθετικής εξουσίας.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που σημαίνουν την πλήρη κατεδάφιση του θεσμικού πλαισίου που είχε διαμορφώσει η Δικτατορία του Eβρέν το 1982, μια μεταρρύθμιση που όχι μόνον χειραφετεί την πολιτική από ανεξέλεγκτα κέντρα, αλλά ταυτόχρονα συνιστά ένα μεγάλης σημασίας βήμα εναρμόνισης προς το δημοκρατικό μοντέλο της E.E.

Eίναι βέβαιο ότι ο Eρντογάν δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Bουλή για την επικύρωση της Mεταρρύθμισης, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να φαίνεται ως αναπόφευκτη. Aν η κυβέρνηση συναντήσει εμπόδια από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τότε είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να διεκδικήσει την τρίτη κατά σειρά εκλογική νίκη με το δίλημμα «ποιος κυβερνά ο λαός ή οι στρατηγοί;».

H Συνταγματική Mεταρρύθμιση έρχεται με καθυστέρηση δυόμισι και πλέον χρόνων, καθώς αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Eρντογάν από τις παραμονές των πρόωρων εκλογών του Iουλίου του 2007. Bραχυκυκλώθηκε από την προσπάθεια διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος το 2008, σκιάστηκε από το συνεχές ξήλωμα των παρακρατικών μηχανισμών που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την προώθηση του σήμερα.

H προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική περίοδος, καθώς αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Kεμαλικού Kατεστημένου να προσπαθήσει να βραχυκυκλώσει νομιμοφανώς τον θεσμικό εκδημοκρατισμό. Oι προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων - όπως το πιστοποιούν και τα όσα εκτυλίχθηκαν πάνω από το Φαρμακονήσι στις αρχές της βδομάδας - θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Eυτυχώς έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση του σχεδίου «Bαριοπούλα» και έτσι κάθε πρόκληση αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό και έντασης στο Aιγαίο χρεώνεται αυτεπαγγέλτως σε ένα κατεστημένο που δίνει την ύστατη μάχη οπισθοφυλακής.
Γιώργος Καπόπουλος-ΙΣΟΤΙΜΙΑ

6 σχόλια:

  1. Το κουρδικό ζήτημα όλο και περισσότερο προκαλεί πονοκέφαλο στο καθεστώς, το ΝΑΤΟ και η Αμερική ζητούν απ’ τις αρχές να παίξουν περισσότερο ρόλο στον επεκτατισμό του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ζητούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες σημαίνουν για τον εργαζόμενο λαό περισσότερη φτώχεια και ανεργία κ.λπ.
    Η ανεργία ξεπερνάει πλέον το23%. Την περισσότερη φτώχεια για τον λαό , δεν την δημιούργησε ο στρατός , αλλά η πολιτική Ερντογάν. Κατανοεί πλέον ότι η Μεγάλη Τουρκία που ονειρεύεται η πολιτική Ερντογάν τους οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση και ο φτωχός γίνεται φτωχότερος. Τι να την κάνει την «περιφερειακή δύναμη» όταν δεν θα μπορεί να εξασφαλίζει τα προς το ζην.
    Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο Ερντογάν είχε βάλει στοίχημα και είχε δηλώσει επανειλημμένες φορές μπροστά στην κοινή γνώμη ότι θέλει οπωσδήποτε το δήμο του Ντιάρμπακίρ και του Τούντζελι. Οι δύο αυτές κουρδικές πόλεις αποτελούν σύμβολο του αγώνα του κουρδικού λαού. Να υπενθυμίσουμε ότι μεγαλύτερες κουρδικές αντιστάσεις στην ιστορία γίνανε σ’ αυτές τις πόλεις και παίξανε σημαντικό ρόλο.Πήραν 8% λιγότερους ψήφους. Χάσανε και στις δύο πόλεις Ντιάρμπακιρ και Τούντζελι με τεράστια διαφορά (στο Ντιάρμπακιρ το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα πήρε 67%, και στο Τούντζελι ο υποψήφιος του DTP με την υποστήριξη του Κόμματος Εργασίας ΕΜΕΡ πήρε πάνω από 45%). Και όχι μόνο αυτό. Το κυβερνών κόμμα έχασε το δημαρχείο της πόλης Σιίρτ που είχε εκλεχτεί ως βουλευτής ο Ερντογάν. Ενώ στη Σμύρνη δεν μπορούσαν να εκλεχτούν, Στην Αγκυρα και την Κων/πολη δυσκολεύτηκαν πολύ. Η Σμύρνη πλέον δεν τον θέλει , η Άγκυρα αγκαλιάζοντας τον στρατό περισσότερο του γυρνά την πλάτη και στην Κων/λη κατάλαβαν ότι η ισλαμική πολιτική του κλείνει την Ευρωπαϊκή προοπτική της , χάνει τις επερχόμενες εκλογές .
    Στο δίλημμα «ποιος κυβερνά ο λαός ή οι στρατηγοί;» μάλλον θα αποτύχει , γιατί ο λαός κρέμεται από τον στρατό 90 χρόνια. Οι τελευταίες εξελίξεις με τις αναγνωρίσεις γενοκτονιών ,αποδίδουν ευθύνες στην πολιτική Ερντογάν.
    Στο πολιτικό πόκερ της γειτόνισσας θα έχουμε εκπλήξεις σύντομα.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία δεν έχει σωτηρία με κανένα τρόπο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ο Κεμαλισμός τελείωσε μόνο και μόνο διότι δεν μπορούσε να κρατήσει την Τουρκία ενωμένη. Οι Τούρκοι έχουν τεράστιο πρόβλημα ταυτότητας. Μόνο εάν δώσουν την χώρα τους σε Κούρδους, Αρμένιους και μειονότητες, θα καταφέρουν να επιβιώσουν σαν μία διεθνική ομοσπονδία με άλλο όνομα (όχι Τουρκία), αφότου φυλακίσουν πολλούς ακροδεξιούς εγκληματίες. Ελπίζω να μην έχουν εμφύλιους, διότι και αυτοί λαοί είναι. Σε κανένα δεν αξίζουν οι σφαγές. Το μέλλον είναι στην συνύπαρξη, την συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στάση Τουρκίας απέναντι στις Μειονότητες ήταν η τελευταία και νεώτερη σε ηλικία στάση του Βυζαντινού Μετρό πριν από τα τείχη της πόλης στην ανατολή (δεύτερη μετά τη Στάση του Νίκα) και βρισκόταν απέναντι από το συγκρότημα των ανακτόρων των Μειονοτήτων (γνωστά και ως Μειονότητες) τα οποία με το μέρος τους πήραν ο όνομά τους από τον αρχιτέκτονα Μείονα Β΄ Μέγιστο, έναν εγγονό του Νικίωνα Νίκα, διάσημου στρατηγού του Βυζαντίου που κατατρόπωσε τους Βούλγαρους στην ιστορική μάχη του Λος Άντζελες αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

    Γύρω από την Στάση Τουρκίας απέναντι στις Μειονότητες υπήρχαν μαγαζιά που πουλούσαν χαρτικά και μουσικά είδη, είδη πλεξίματος όπως επίσης το τοπικό μπουρδέλο (Η στάση της Νίκας) και επιτρεπόταν η κατανάλωση καφέ και τσιγάρων, αλλά όχι φαγητού και ποτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οταν μας τον κατσουν στο αιγαιο να δεις τι ομορφα που θα'ναι

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν εχει καμια απολυτως σημασια η φτωχεια και η ανεργια ενος κομματιου του λαου, στο να γινει μεγαλη δυναμη καποιος.
    και η αμερικη εχει εκατομυρια φτωχους και πεινασμενους...
    αλλα πραγματα μετρανε οπως η διεθνης συγκυρια, το ταιμινγκ, η γεωπολιτικη σου θεση η νοοτροπια και κυριως η ΒΟΥΛΗΣΗ να γινεις μεγαλος και ισχυρος και η ψυχολογια του νικητη.
    ολα αυτα τα εχει η τουρκια και τα χρησιμοποιει.
    ενω εμεις που ειμαστε ο πιο παχυσρακος λαος στον κοσμο και ο πιο υπερκαταναλωτης- και το παιζουμε και φτωχοι...- εχουμε την ψυχολογια του ηττημενου και εξεφτελισμενου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ.ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.