28/3/10

Τουρισμός - πολιτισμός από... αέρος

Του ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΡΜΗΓΚΑ. Βίζες πολλαπλών εισόδων, αλλά όχι δωρεάν, για Ρώσους τουρίστες υποσχέθηκε στη Μόσχα ο Γερουλάνος.Σε υπουργούς «αέρος-αέρος» έχουν μεταβληθεί οι επί του Πολιτισμού και Τουρισμού αρμόδιοι Παύλος Γερουλάνος και Αντζελα Γκερέκου.

Πετούν ακαταπαύστως από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο (Κολιάτσου-Παγκράτι κοντεύει να κάνει τη διαδρομή Αθήνα-Νέα Υόρκη ο κ. Γερουλάνος), εγκαινιάζουν περίπτερα του ΕΟΤ ακόμη και σε ήσσονος σημασίας τουριστικές εκθέσεις, αναλίσκονται σε μη δεσμευτικές συζητήσεις με παράγοντες του διεθνούς τουρισμού, βρίσκοντας στο μεταξύ και λίγο χρόνο να τα πουν στο περιθώριο των εκθέσεων με τους εγχώριους φορείς του τουρισμού, που σπανίως συναντούν εδώ.

Τα αποτελέσματα, όμως, των επισκέψεων αυτών είναι μέχρι στιγμής πενιχρά, αφού ο τουρισμός προφανώς χρειάζεται σχέδιο, δράση, πόρους και όχι απλά διεκπεραιωτικές ή ανούσιες τις πιο πολλές φορές συναντήσεις.

Μπαίνοντας στη νέα σεζόν, ξεκαθαρίζει λ.χ. ότι οι βασικές αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας, που στέλνουν τους μισούς ξένους τουρίστες στη χώρα, δεν δείχνουν ιδιαίτερα διατεθειμένες να «πουλήσουν» φέτος Ελλάδα.

Η χαμηλού κόστους (12 εκατ. ευρώ) φετινή διαφημιστική καμπάνια της χώρας στο εξωτερικό, με μότο την «kalimera» σε συνδυασμό με τα απλήρωτα ακόμη χρέη του ΕΟΤ σε ξένα ΜΜΕ και σε τουρ-οπερέιτορ, δεν συνιστούν και τα πιο αποτελεσματικά όπλα της χώρας στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με περισσότερο «απλόχερες» χώρες, όπως η Τουρκία, η Κροατία κ.ά.

Στην καλύτερη περίπτωση, λένε οι ειδήμονες, η κίνηση από Γερμανία και Βρετανία θα περιοριστεί φέτος στα περσινά, διόλου ικανοποιητικά επίπεδα. Σε επίπεδο προκρατήσεων εξάλλου, η κάμψη από τις δύο αυτές χώρες έφτασε στις αρχές του χρόνου ακόμη και στο -10% και όλες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί πλέον στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Επαναπροσέγγιση
Από την άλλη μεριά, η Αμερική, που θέλει να επαναπροσεγγίσει τουριστικά την Ελλάδα, ζητά απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με Νέα Υόρκη και η Ρωσία (η νέα ελπιδοφόρα αγορά) θέλει κατάργηση της βίζας, για την οποία το μεν πνεύμα Δρούτσα - Γερουλάνου πρόθυμο, η δε σαρξ των προξενείων ασθενής κ.ο.κ.

Ακριβώς σε αυτά τα προβλήματα που δημιούργησε στην ομογένεια και στους Αμερικανούς τουρίστες η διακοπή της απευθείας πτήσης της Ολυμπιακής με Νέα Υόρκη για λόγους οικονομίας, αλλά και στην τραγική κατάσταση των οικονομικών του ΕΟΤ αναφέρθηκε ο κ. Γερουλάνος, όταν επισκέφθηκε την ετήσια ταξιδιωτική έκθεση των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στο Μανχάταν (σ.σ. προηγουμένως είχε εγκαινιάσει ο ίδιος έκθεση για το Βυζάντιο στη Βόνη της Γερμανίας, ενώ λίγες μέρες αργότερα ξαναπέταξε στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ), δίχως όμως να κομίσει ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού λύσεις στα προβλήματα αυτά.

Το μόνο ίσως που πέτυχε ο κ. Γερουλάνος στην Αμερική ήταν να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ομογενών για τις εκδηλώσεις και τον μαραθώνιο που ετοιμάζονται στην Αθήνα, με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, φτάνει να μην εξελιχθεί και αυτό σε εθνικό κιτς. Πώς, όμως, μπορεί να «δέσει» τον πολιτισμό με τον τουρισμό ο κ. Γερουλάνος, όταν τα μισά μουσεία της χώρας παραμένουν κλειστά για λόγους οικονομίας;

Φλερτ με Ρωσία
Στην έκθεση της Μόσχας εξάλλου ο κ. Γερουλάνος πληροφόρησε τους Ρώσους δημοσιογράφους (με τους Ελληνες εκπροσώπους των ΜΜΕ έχει, ως φαίνεται, άπωση ο υπουργός) ότι θα καθιερωθούν βίζες πολλαπλών εισόδων 6-12 μηνών ώς και 5 ετών για τους Ρώσους πολίτες. Απέκλεισε ωστόσο, τη χορήγηση δωρεάν βίζας λόγω συνθήκης Σένγκεν.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν παράγοντες του τουριστικού χώρου, η έντονη κινητικότητα που επιδεικνύουν οι κ. Γερουλάνος και Γκερέκου δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, αν δεν γίνεται επί τη βάσει ενός στρατηγικού σχεδίου, με συντονισμένες μεταξύ τους κινήσεις και με τη βοήθεια των θεσμοθετημένων οργάνων. Κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής... *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. mprabo kati sosto epitelous
    rossoi kai Rossides touristries

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ!!!!!!!!

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.