22/3/10

Αργομιθία και αργός θάνατος της Ελλάδος


Σχόλιο του Κ.Π. στο άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Μπορεί στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (Στρατός, Υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ) να αποτελούν το 2% του γενικού πληθυσμού και στην Ελλάδα το 12%+, το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ. Η άποψη μου αυτή στηρίζεται στις "αγοραστικές" προτιμήσεις των Ελλήνων, των ιδίων των δημοσίων υπαλλήλων μη εξαιρουμένων. Και όταν αναφέρομαι σε αγοραστικές προτιμήσεις δεν μιλάω για προϊόν αλλά για υπηρεσίες. Έτσι πάνω από το... 50% των Ελλήνων γεννά και περιθάλπτεται σε ιδιωτικά μαιευτήρια και νοσοκομεία και στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία ή/και φροντιστήρια, το 95% βλέπει και ακούει ιδιωτικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και το 60% μετακινείται με ΙΧ οχήματα και ποτέ με μέσα μαζικής μεταφοράς. Άρα ο κόσμος "ψηφίζει" κατά των άθλιων για τα λεφτά που κοστίζουν δημόσιων υπηρεσιών (με λαμπρές, πάντως, εξαιρέσεις που φευ, οφείλονται σε προσωπικό αγώνα κάποιου διευθυντή ή τμηματάρχη και μόνο). Αν εξαιρέσουμε Στρατό, Σώματα Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ) και υπαλλήλους του πυρήνα του κράτους (δηλ. Υπουργείων όπου υπάγονται και οι απαραίτητες για την συνέχεια του Ελληνικού Κράτους Δ. Ο. Υ., Δικαστικές Αρχές, Σύστημα Σωφρονισμού, Ανεξάρτητες Επιτροπές, Αγορανομία, Δασαρχεία, Πολεοδομίες, Τελωνεία κλπ κλπ), και ορισμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ όπως αυτές της καθαριότητας και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ηθελημένα ή αθέλητα οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί κατάφεραν (ή... τους κατάφεραν) να περισσεύουν. Για ποιο λόγο να ανέχομαι την ακριβούτσικη πλέον ΔΕΗ να μου κατεβάζει τους διακόπτες για κάθε αγωνιστική της κινητοποίηση, τους υπαλλήλους του παρακμιακού ΟΣΕ που απαξίωσαν πλήρως το έργο του να κόβουν πλασματικές υπερωρίες, το κράτος να εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό στον ΟΤΕ που με χαρατσώνει κανονικότατα για το site μου και για το ευρυζωνικό μου δίκτυο και τους χειριστές κλαρκ του ΟΛΠ να παίρνουν αποζημίωση εθελουσίας ίση με... μια Porsche Panamera; Το ίδιο με την Ολυμπιακή, το Μετρό, το Τραμ, τους άλλους Ελληνικούς λιμένες, τα αεροδρόμια και τελειωμό δεν έχει η λίστα με τις ΔΕΚΟ. Από αυτές λοιπόν πρέπει να ξεκινήσουμε. Δεν προτείνω να τις κλείσουμε και να διώξουμε τους προνομιούχους, όπως και να το κάνουμε, διορισμένους. Προτείνω το προφανές, να λειτουργούν όπως θα έπρεπε με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια._Κ.Π.

21 σχόλια:

  1. >>Προτείνω το προφανές, να λειτουργούν όπως θα έπρεπε με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια<<


    Θα πρέπει να αστειεύεσαι Κ.Π.
    Στην Σοβιετική Σοσιαλιστική δημοκρατία της Ελλάδας, ακόμα και μια τέτοια ΠΡΟΤΑΣΗ, αρκεί για να ξεσηκώσει τις "δημοκρατικές δυνάμεις", που μάχονται κατά του παγκοσμιοποιημένου φασισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω θα συμφωνησω με τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου απο την αρχη μεχρι το τελος ,

    ολα θεωρω ξεκινουν και περιεχονται απο αυτη την φραση :


    Αλλά για να γίνει οτιδήποτε, χρειαζόμαστε κυρίως εθνικό όραμα.


    Kυριε Καλεντεριδη,

    θεωρειτε οτι το προβλημα ειναι λογιστικο;
    το λαθος ειναι που εχουμε υπεραριθμους δημοσιους υπαλληλους;

    θα διωξουμε τους υπαλληλους και θα διατηρησουμε στην εξουσια αυτους που τους εκμεταλευτικαν ΠΟΛΙΤΙΚΑ για να ξεπουλησουν πορους και βαλουν τον Ελληνικο λαο σε ενα ειδο συγχρονης γαλερας που θα δουλευει για να ξεχρεωνει αυτους και τους χορηγους της εξουσια τους (βλεπε ζημενς και οσα δεν μαθαμε ποτε)


    οπως σωστα εστιασε ο Κωνσταντακόπουλος ρωταω ,

    εχουμε καποιο στοχο σαν κοινωνια ;
    θελουμε κοινωνια;
    τι κοινωνια θελουμε;


    θα διαφωνησω με το αρθρο του Κ.Π που αναρτησατε το οποιο καταληγει


    Προτείνω το προφανές, να λειτουργούν όπως θα έπρεπε με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια


    τοτε τι θελω το κρατος ;

    αν λειτουργουσε ετσι θα ειχε ρευμα τηλεφωνο ταχυδρομο η ανω παναγια ;

    θα ειχε πλοιο ,αεροδρομιο , γιατρο δασκαλο το ακριτικο νησι και η παραμεθωριος,

    ή δεν τα χρειαζομαστε ολα αυτα ;


    στο κρατος και στην κοινωνια δεν τα υπολογιζουμε ολα λογιστικα ...

    καταφευγουμε εκει γιατι ευκολα μετριουνται,
    τι να μετρησεις ;
    το φιλοτιμο;
    την αξιοπρεπεια ;
    την συνειδηση ;

    αφησαμε την κοινωνια σε χερια λογιστων και δικηγορων

    μονο εδω σας δινω δινω δικιο οταν λετε οτι φταιμε ολοι μας (αν και δε το λετε γιαυτο το λογο)

    υπαρχει καποιο ιδανικο ;
    αν δεν υπαρχει φτιαχνουμε μια κοινωνια ζουγκλας

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευσεβείς πόθοι :

    Ελπίζω, σε μία ανεπανάληπτη οικονομική καταστροφή εξ αιτίας της λεγόμενης και φερόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
    Ίσως έτσι, επανέλθει η κοινωνική αλληλεγγύη, ως ένα πρώτο αναγκαίο βήμα, πρός την ανόρθωση της πατρίδας μας.

    Ελπίζω, μέσα από αυτήν την καταστροφή, να αναδειχθούν στο προσκήνιο οι φαύλες και ανήθικες πελατειακές σχέσεις πολιτικής-δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες, όσο δεν έρχεται αυτή η καταστροφή, θα παραμένουν ευσχήμως στο σκοτάδι.
    Ίσως έτσι, η δημόσια διοίκηση, κατανοήσει την τρομερή φθορά που έχει προκαλέσει στην πατρίδα μας, με την συνενοχή και τη συμμετοχή της στο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Ίσως, η κατάσταση αντιστραφεί και η δημόσια διοίκηση αρχίσει να φοβάται τους πολίτες και, το πολιτικό σύστημα αρχίσει να φοβάται τη δημόσια διοίκηση.

    Κυρίως όμως πιστεύω ότι, οι επόμενες εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν, γιατί, κάθε πολιτικός που θα τολμά να εμφανιστεί ενώπιον κοινού, θα φεύγει από εκεί με πίσσα και πούπουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Το δημόσιο δεν παράγει"....

    Γιατί, μήπως ο ιδωτικός τομέας "παράγει" κάτι τόσα χρόνια και δεν το έχουμε αντιληφθεί? Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά και πώς θα επιβιώσουν οι υπάρχοντες ιδιωτικοί υπάλληλοι με 200.000 ανέργους extra και χωρίς να υπάρχει ρευστό.

    Η ελληνική κυβέρνηση με την βοήθεια των ίδιων ΜΜΕ που κάποτε πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου κατασκευάζουν αφειδώς αποδιοπομπαίους τράγους,αποπροσανατολίζουν και διχάζουν τον κόσμο στρώνοντας τον δρόμο για τα επόμενα οικονομικά μέτρα που έρχονται. Αυτοί που τώρα κανιβαλίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι σύντομα θα έρθει και η δική τους σειρά.

    http://www.skai.gr/articles/news/views/%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%A5%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%88%CF%85%CF%87%CE%AE/

    ""Καλούνται από τους πρώτους να πληρώσουν την νύφη ―συγγνώμη, την κρίση. Είναι εκείνοι που άμεσα χτυπήθηκαν από τα νέα μέτρα για τον 13ο και 14ο μισθό και τα επιδόματα. Δημόσιοι υπάλληλοι. Ο βολικός, εύκολος στόχος: «πάρα πολλοί» και «τεμπέληδες» και «όλες οι θέσεις του δημοσίου είναι περίπου αργομισθίες» και «κάθονται» και «απολαμβάνουν έξτρα παροχές».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ξεχνάμε ότι οι πυροσβέστες που κάηκαν στην Πελοπόννησο ή οι πιλότοι της αεροπορίας μας είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Και βεβαίως, οι υπηρεσίες του μέσου ιδιώτη π.χ. υδραυλικού δεν είναι τόσο ανώτερες του μέσου δημοσίου υπαλλήλου ―όπως θα γνωρίζει όποιος χρειάστηκε ποτέ κάποιον για το σπίτι του. Μάλλον χειρότερες και υπερτιμημένες.

    Και, για ποιόν «ιδιωτικό τομέα» μιλάμε; Σε μια χώρα που δεν παράγει παρά ελάχιστα, οι περισσότεροι εξαρτώνται έμμεσα ή άμεσα από το Δημόσιο. Τα «μεγάλα έργα» είναι έργα του Δημοσίου. Οι «ανάσες» της «ιδιωτικής» αγοράς έρχονται από το Δημόσιο ―είτε με τα Ολυμπιακά έργα, είτε με το μοίρασμα των «πακέτων» της Ε.Ε.. Και όταν οι «ιδιώτες» βάλουν λουκέτο, πάλι το κράτος έρχεται να πληρώσει τα σπασμένα, με τις «προβληματικές» π.χ. ή με τα εκατοντάδες εκατομμύρια χαρισμένα ευρώ σε φοροαπαλλαγές και ξεγραμμένα χρέη.
    "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική, τολμώ να υποστηρίξω, με το δικαίωμα που μου δίνουν δύο γονείς δημόσιοι υπάλληλοι και 25 συναπτά εργάσιμα έτη στον ιδιωτικό τομέα.

    Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ανήκουν στα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Πληρώνονται έναν κανονικό μισθό ―συχνά μικρότερο από τους μισθούς ατόμων με τα ίδια προσόντα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (το επίδομα για το διδακτορικό ήταν 45 ευρώ το μήνα προ ΓΑΠ). Παράλληλα, έχουν μικρότερες προοπτικές εξέλιξης και κάνουν τη δουλειά τους όπως όλοι. Οι περισσότεροι εξ ημών τους αδικούμε. Θυμόμαστε ότι καθυστέρησαν να μας εξυπηρετήσουν στη ΔΕΗ αλλά ξεχνάμε την τεράστια ουρά όσων, όπως και εμείς, πήγαν τελευταία στιγμή να πληρώσουν το λογαριασμό τους. Θυμόμαστε το γιατρό με το φακελάκι, αλλά ξεχνάμε τους άλλους γιατρούς και τις άλλες νοσοκόμες που μας στάθηκαν αφιλοκερδώς σε δύσκολες ώρες, που εργάζονται ηρωικά σε άθλιους χώρους, με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, σε ένα σύστημα υγείας προβληματικό μεν αλλά άπιαστο όνειρο για το μέσο Αμερικανό πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας θυμίσουμε ότι και μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν μέρος της κυκλοφορίας του χρήματος, αφού δεν κλειδαμπαρώνονται σε σεντούκια, δεν καταλήγουν κάτω από στρώματα ούτε εξάγονται σε λογαριασμούς στην Ελβετία ή σε κάποια off shore. Καταλήγουν στο μπακάλη, στον εργολάβο, στον υδραυλικό, στο γιατρό, στον ψυκτικό, στον βενζινά, στον δικηγόρο και άλλους που, εν αντιθέση με τους δημοσίους υπαλλήλους, τα εισοδήματα των οποίων είναι μετρημένα, έχουν όλη την ευχέρεια να φοροδιαφύγουν και να υπερτιμολογούν.
    ...

    Έτερο επιχείρημα: ο δημόσιος τομέας είναι εξαιρετικά διογκωμένος και απομυζά το ελληνικό κράτος. Και, μη το ξεχάσω, «αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν». Και όμως, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΟΣΑ του 2009, τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά χώρα είναι τα εξής: Νορβηγία 28,8%, Σουηδία 28,3%, Γαλλία 21,9% και πολύ μετά η Ελλάδα στο 14,1%. Ταυτόχρονα, το κόστος των μισθών των ελλήνων υπαλλήλων στο δημόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 10% (πολύ κάτω από χώρες όπως η Δανία 17%, Σουηδία 16% κλπ). Το ότι μπορεί το ελληνικό δημόσιο να γίνει πιο παραγωγικό είναι αναμφισβήτητο ―αυτό όμως απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές, επανεκπαίδευση, μετατάξεις εκεί που υπάρχει ανάγκη, απλοποίηση του νομοθετικού και διοικητικού χάους, έλεγχο στα «ρετιρέ» και στις παρανομίες ―όχι κραυγές και συνθήματα από μια κυβέρνηση που αποδεικνύεται πως ούτε σχέδιο ούτε πρόγραμμα είχε και κυβερνά αυτοσχεδιάζοντας.

    Όσο για την περίφημη «άρση της μονιμότητας», θα φέρει το ακριβές αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντί να έρθουν οι «αξιότεροι», το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών θα αλλάζει με κάθε αλλαγή κυβέρνησης για να βολευτούν οι ημέτεροι. Στην Ελλάδα ζεις… Αυτό ακριβώς συνέβαινε πριν την θέσπιση της μονιμότητας ―και οι εκάστοτε απολυμένοι έκλαιγαν την μοίρα τους στην γνωστή πλατεία του Κλαυθμώνος. Η άρση της μονιμότητας θα συντελέσει επίσης στην αύξηση της ανεργίας, με άμεσες επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η σταθερότητα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων επηρεάζει τόσο την κίνηση της αγοράς όσο και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Το ξαναγράψαμε: κάθε αύξηση 1% της ανεργίας ρίχνει περίπου 7% τους μισθούς των νεοεισερχόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

    Όσοι χάρηκαν, επομένως, με το κόψιμο των επιδομάτων και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, μάλλον βιάστηκαν. Πρόκειται για μέτρα που δεν θα αργήσουν να εφαρμοστούν και στον ιδιωτικό τομέα ―και που θα έχουν ούτως ή άλλως επιπτώσεις στην αγορά. Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος, και όταν η μια κατηγορία εργαζομένων τα βάζει με την άλλη χαίρονται όσοι επιθυμούν να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα χωρίς αντιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και γιατί η χήρα του υπαλλήλου γραφείου της ΔΕΗ, να πληρώνει εφ' όρου ζωής το ένα τρίτο του λογαριασμού της ΔΕΗ, και να κάνει αλόγιστη υπερκατανάλωση λόγω αυτής της παράλογης παραχώρησης, ενώ οι υπόλοιποι τον πληρώνουμε ολόκληρο;
    Να μια οικονομική περικοπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "αν λειτουργουσε ετσι θα ειχε ρευμα τηλεφωνο ταχυδρομο η ανω παναγια ;" Αγαπητέ h, προφανώς και θα είχε. Το Δημόσιο ούτως ή άλλως είναι και θα παραμείνει ο ιδιοκτήτης του Ηλεκτρικού Δικτύου (πρόκειται για Φυσικό Μονοπώλιο, απαγορευτικού κόστους για ιδιωτική εταιρεία, τουλάχιστον με την σημερινή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας), ρεύμα πλέον μπορείτε να παράγετε και να πωλείτε και εσείς. Ούτως ή άλλως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας δεν ορίζεται πλέον από την ΔΕΗ αλλά από Ανεξάρτητες Αρχές. Για τηλεφωνία, δεν το συζητάμε (κινητή η σταθερή, στην επαρχία δεν έχει μάλιστα το πρόβλημα των πόλεων όσον αφορά τις κυψέλες). Το ταχυδρομείο επίσης έχει εν μέρει υποκατασταθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών σε όλη την επικράτεια (ενώ και τα ίδια τα ΕΛΤΑ δεν είναι πλέον και τόσο.. Δημόσια, ειδικά στις χρεώσεις τους). Για το σχολείο, έχετε δίκιο όσον αφορά το τυπικό του ζητήματος, στην ουσία όμως αν ο πιτσιρικάς στην παραμεθόριο πέσει πάνω σε κακό δάσκαλο (και με δεδομένη την απουσία Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Δωρεάν Χρήσης Διαδικτυακών Υπηρεσιών, πρόσθετης διδασκαλίας θετικών επιστημών, Αρχαίων Ελληνικών, Μουσικής και ξένων γλωσσών) δύσκολα θα αγαπήσει την γνώση και θα προχωρήσει. Το όλο θέμα "Παιδεία" (που είναι και το σημαντικότερο, κατά την ταπεινότητα μου) χρειάζεται απίστευτη δουλειά, οργάνωση και όραμα (και από ειδικούς, όχι "δικηγόρους" και "λογιστές" αλλά... Οικονομολόγους!- δεν είναι της παρούσης). Για τα υπόλοιπα:
    "πλοιο ,αεροδρομιο , γιατρος". Τα πλοία φυσικά και δεν ανήκουν στο Δημόσιο αλλά επιδοτούνται (όπως εμμέσως πλην σαφώς υποννοώ ότι πρέπει να γίνεται και με τις "ιδιωτικές" ΔΕΚΟ, μέσω συστήματος κουπονιών (vouchers), τα οποία χρησιμοποιούσα και εγώ ως φτωχός φοιτητής στην επαρχία για την σίτιση μου). Το ίδιο ισχύει και για το αεροπορικό εισητήριο. Στο τέλος, γράφετε και ένα αστείο: "γιατρός"! Τι είναι αυτό; Κατάγομαι από την Ικαρία. Δεν ξέρω αν έχετε μείνει χειμώνα εκεί, πάντως σας εύχομαι αν είστε μεγάλης ηλικίας να μην σας τύχει. Διότι δεν υπάρχουν γιατροί! Αν είσαι τυχερός, προλαβαίνεις μέχρι Σάμο, αν όχι, πεθαίνεις ή έχεις ήδη πεθάνει στον δρόμο για Πειραιά. Και μιλάω γι' αυτά που ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ, όχι για ιδεατές καταστάσεις του πως ΘΑ έπρεπε να είναι το Ε.Σ.Υ. κλπ κλπ. Η μόνη λύση εδώ είναι κάποιο ποσοστό των υγειονομικών υποχρεώσεων της Πολιτείας στην παραμεθόριο να αναληφθούν από τον Στρατό._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Επιτέλους μερικοί άρχισαννα καταλαβαίουν τισημαίνει απόλυση ή περικοπές αμοιβων στους δημόσιους υπαλλήλους. Σημαίνει κατάρρευση της οικονομίας. Το Δημόσιο, το έχω ξαναπεί πολλέςφορές, είναι αρωγός εναντίον της ανεργίας. ΟΙ αμοιβές των δ.υπ. είναι πηγή κατανάλωσης. Οι δ,υπ. είναι οι πρώτοι μονίμως που πληρώνουν φόρους.
    Δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι. Είναι συχνά αγενείς και ελάχιστα εξυπηρετικοί. Αλλά ποιος ακρι΄βως φταίει; Ποιος ευθυνεται για την έλλειψη εκπαίδευσης και ελέγχου συμπεριφοράς καιαπόδοσης;
    Ο ιδιωτικός τομέας. Τι παράγει; Ούτε χτένες. Και δουλειά δεκάωρη τουλάχιστον με 700-800ευρω. Αυτό θέλουμε; Ε! ανέλαβε να το εφαρμόσει η κυβε΄ρνηση και η ΕΕ. Για΄τι φωνάζουμε;
    Γιατί δενέβγαλε κανείς μιλιά, έστω ένα σχόλιο, όταν η Ναυτιλία από υπουργείο υποβιβάστηκε σε δήθεν υφυπουργέια; Ξέρουμε τι πηγή εισοδήματος είναι η Ναυτιλία καιπόσο ενοχλεί τους ξένους επειδή δίνει βάρος στη χώρα μας δυσαναλογο μετο μέγεθόςμας. Αλλά μιλιά.
    Αντιδρούμε στα τυφλά και μόνο όταν θίγεται προσωπικό μας συμφέρον.Ακόμα και τώρα έχουν πεισθεί οι περισσότεροι ότι τα μέρτρα είναι για να σωθεί η πατρίδα. Αλλά: οι πραγματικά έχοντες εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο. Και κυρίως: Η κ. Κατσέλη (Καθημερινή της Κυριακής)λέει ότι το Πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης (δηλαδή τα μέτρα)ουδεμία σχέση έχει με τα spreeds. H δημοιοσγράφςο κ. Μαργωμένου ειρωνεύεται την υπουργό. Αν όμως η κ.Κατσέλη έχει στάλα δίκιου τότε θα πρέπει καποιος να εξηγήσει: Είναι όντως τόσο χάλια η οικονμία μας; Ποιος ζήτησε αυτά τα μέτρα; Γιατί τα δέχθηκε η κυβέρνηση; Διότι διαβάζω ότι η γαλλι΄δα ΥΠΕΞ υποστηρίζει πχ ότι η Γερμανία επωφελείται από την υποβάθμιση των οικονομιών των χωρών της Ν.Ευρώπης. Χαφτουμε πολλά ψέμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πρόβλημα με τον δημόσιο τομέα εχει δύο σκέλη υπεράριθμο προσωπικο και αχρείοι πολιτικοί.Οι προτάσεις μέχρι τώρα αφορούν το υπεράριθμο προσωπικό. Συμφωνώ, ας απολύσουμε όσους δεν χρειάζεται αφού όμως βάλουμε στην φυλακή τον πολιτικό που υπέγραψε τον διορισμό και να τον κρατήσουμε μέσα μέχρι την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΠΛΆ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ. ΚΑΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η κακοδαιμονια του ελληνικου γιγνεσθαι αποδιδεται απο τους πληρωμενους και στρατευμενους κονδυλοφορους στο υπερτροφικο κρατος που ομως βάσει των επισημων στοιχειων της Ευρωπαϊκης Ενωσεως στοιχιζει στην Ελλαδα μονο 11% του Α.Ε.Π. ενω το ιδιο κρατος στη Γαλλια στοιχιζει 25% και συγκριτικα με τα λοιπα κρατη της Ε.Ε. ειναι το φθηνοτερο, ενω την ιδια στιγμη κανεις δεν διαμαρτυρεται οσο θα επρεπε για την φορολογικη ατελεια των υψηλων εισοδηματων και των παντοτε κερδοφορων τραπεζιτικων δηθεν ιδρυματων. Θεσμοθετημενα με αισχρους νομους προαγεται ο γκαγκστερισμος των μεγαλων εισοδηματων που τους παρεχεται η δυνατοτητα μεσα απο υπερακτιες (off shore) εταιριες για ξεπλυμα χρηματος και τοποθετηση των κεφαλαιων τους στο εξωτερικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oρισμένες διευκρινήσεις διότι βλέπω ότι αρκετοί... παρεξηγιούνται, παίρνοντας το προσωπικά επειδή δουλεύουν στο Δημόσιο ή έχουν συγγενείς που δουλεύουν εκεί και έχουν την αίσθηση ότι υπάρχουν δυο αντίπαλα στρατεύματα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Προφανώς τίποτα τέτοιο δεν ισχύει και η κάθε επιχειρηματολογία απαιτεί ψυχρή λογική και όσο το δυνατόν λιγότερο συναίσθημα. Παρ' ότι και οι δικοί μου γονείς ήταν δημόσιοι υπάλληλοι όπως και η σύζυγος μου, (άρα με "βολεύει" να μείνουν τα πράγματα ως έχουν και να μην μου μειωθεί το οικογενειακό μου εισόδημα), δεν πιστεύω, ακριβώς λόγω της χαμηλής ποιότητας και μικρής ποσότητας παραγωγής των ιδιωτών/ ιδιωτικών εταιρειών και λόγω του φαύλου κύκλου που δημιουργείται από την κομματοκρατία και τον κρατισμό, ότι το ελληνικό οικονομικό υπόδειγμα μπορεί να επιβιώσει. Αν είχαμε πλούσιο και υγιή ιδιωτικό τομέα, με αστείρευτους πόρους (όχι τον ήλιο και τον άνεμο και άλλα τέτοια χαριτωμένα) και δυνατά brands (όπως το παλαι ποτε την Πειραϊκή Πατραϊκή, την IZOLA, τον Μεταξά και τον Πετζετάκη), και ο Δημόσιος Τομέας δούλευε ρολόι και δεν διοριζόταν μαζικά προ εκλογών/ εκβίαζε/ αργοπορούσε/ λαδωνόταν, προφανώς δεν θα είχαμε οικονομικό πρόβλημα. Αν πάτε στην κατακερματισμένη Φινλανδία, της οποίας τα μισά εδάφη κατέχει ακόμη η Ρωσία (Καρελία), θα διαπιστώσετε ότι αρκεί η σοβαρή Παιδεία (κορυφαίο πανευρωπαϊκά το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε), η κατασκευή σοβαρών υποδομών για πραγματικά αειφόρο ανάπτυξη / εξορύξεις με σεβασμό στον περιβάλλον, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας - εθνικός πρωταθλητής και κορυφαίο brand (η φινλανδική Nokia) και κάποιοι δορυφόροι (π. χ. η εταιρεία διατρητικών Tamrock ή η ασυσχέτιστων δραστηριοτήτων Nokian) για να "τραβήξουν" εμπρός την οικονομία. Από εκεί και ύστερα και με τον παροιμιώδη προτεσταντικό, τσιγγούνικό τους τρόπο (που εμένα προσωπικά, με ξενίζει) έχουν απίστευτα οργανωμένο και αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα. Δεν σπαταλιέται ούτε σέντσι, οι μονίμως παγωμένοι δρόμοι δεν στέκονται ποτέ αιτία για ατύχημα (απίστευτες για εμάς υποδομές, παρότι είναι μόλις 4,5 εκ. κάτοικοι), λαμβάνουν πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την ώρα που γεννιούνται, μέχρι που υπάρχουν ελικόπτερα για ΔΩΡΕΑΝ μεταφορά μεμονωμένων μαθητών στο σχολείο όταν απαιτείται υπό συνθήκες παγετού στο νησάκι στις 1000+ λίμνες τους! Άρα προφανώς, συμβαίνει αυτό που λέμε "καμμία σχέση". Φυσικά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (παρ' ότι αρκετοί από αυτούς, ειδικά σε τελωνεία, εφορίες και πολεοδομίες πρέπει να απολυθούν πάραυτα, για να το πω ευγενικά) αλλά αυτοί που τους διόρισαν, αγοράζοντας την ψήφο τους με τα δικά μου όμως λεφτά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεπώς δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι (ούτε και συλλήβδην, αυτές είναι χιτλερικές λογικές) και ούτε και πρέπει να απολυθούν. Αυτό όμως ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ δεν παράγουν δημόσιο αγαθό, με την στενή έννοια του όρου αλλά αμοιβόμενες από εμένα υπηρεσίες. Αν τώρα δεν πληρώναμε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια και πρόγραμμα ΕΤ, ΝΕΤ και ΕΡΤ-3 "υψηλού επιπέδου" (eurovision κ.α.) και ήταν ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ, το πράγμα θα άλλαζε. Πουθενά όμως στον κόσμο δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και έτσι οι ΔΕΚΟ πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ελεγχόμενες αυστηρά από το Κράτος (πρέπει να υπάρχει regulation κατόπιν και της πρόσφατης αποτυχίας του φιλελεύθερου μοντέλου) και με ένα ΜΙΚΡΟ κέρδος που θα τους επιτρέπει να αναπτύσσονται αυτόνομα. Δυστυχώς τόσο σε μίκρο όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι νόμοι της οικονομίας είναι δεδομένοι. Η λογική ότι το μοντέλο μπορεί να επιβιώσει "μπάζει" επειδή εκ των πραγμάτων, ο ίδιος ο Δημόσιος Τομέας αδυνατεί να θρέψει τον εαυτό του. Αλλιώς, θα είμασταν όλοι διορισμένοι στο Δημόσιο._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχουμε ανάγκη πάντα, σε όλες τις δύσκολες περιόδους ,να δαιμονοποιούμε κάποιους και να τους φορτώνουμε όλα τα δεινά και τα άγη μας.Τώρα είναι στην κατηγορία αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι.
    Τα όσα ακούγονται με κάνουν να ντρέπομαι για όλους τους συγγενείς και φίλους που κατέτρεψαν την Ελλάδα. Ο φίλος μου ο Παναγιώτης , μηχανολόγος του ΕΜΠ και με μεταπτυχιακές σπουδές, ο φίλος μου ο Αντώνης γιατρός του ΕΣΥ , η φίλη μου και συμφοιτήτρια Γιώτα που ο άντρας της διαμαρτύρεται γιατί παίρνει δουλειά και στο σπίτι. Ο φίλος και αδελφός Μανώλης που αρνιόταν να εισπράττει τα πλασματικά οδοιπορικά και τώρα που συνταξιοδοτήθηκε πάει στην υπηρεσία του μέχρι να εκπαιδευθούν οι διάδοχοί του. Η γυναίκα μου που με τις σπουδαίες δραστηριότητες χάριν του δημοσίου, με τα εύσημα για την εικόνα της χώρας ενώπιον των ξένων , με μεταπτυχιακά κλπ. Εγώ ο ηλίθιος- καίτοι δεν ήμουν στον στενό δημόσιο τομέα- που αποποιηθηκα μετανάστευση και τοποθέτηση σε βιβλιοθήκη αμερικανικού πανεπιστημίου,ως information librarian επί της βιβλιογραφίας του Βυζαντίου, καί άλλοι πολλοί. Καταστρέψαμε το κράτος. Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για την καταβολή του μισθού μας των 1300 Ευρω. Α, οι έχοντες διδακτορικό πήραν και ένα 20 % αν το αντικείμενο της εργασίας τους είχε σχέση με το θέμα του διδακτορικού τους. Χα, ο Παναγιώτης το έχασε γιατί το διδακτορικό του είναι στη πςεριφερειακή ανάπτυξη και αυτός ήταν σε διεύθυνση για τα βενζινάδικα. Καλά να πάθει γιατί δεν ήθελε να πάει στου Βαρδινογιάννη και ως χριστιανός- σοσιαλιστής ήθελε να προσφέρει τις σπουδές του στο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Μπορεί στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (Στρατός, Υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ) να αποτελούν το 2% του γενικού πληθυσμού και στην Ελλάδα το 12%+, το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό.
    "

    Από ο,τι διαβάζω σε άλλο άρθρο η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική:

    " σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΟΣΑ του 2009, τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά χώρα είναι τα εξής: Νορβηγία 28,8%, Σουηδία 28,3%, Γαλλία 21,9% και πολύ μετά η Ελλάδα στο 14,1%. Ταυτόχρονα, το κόστος των μισθών των ελλήνων υπαλλήλων στο δημόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 10% (πολύ κάτω από χώρες όπως η Δανία 17%, Σουηδία 16% κλπ)"
    ===========================

    Αν περιμένετε ότι οι μαζικές απολύσεις ανθρώπων θα σώσουν την ελληνική οικονομία κάνετε μέγα λάθος. Αν σκοπός της κυβέρνησης είναι η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας ας ξεκινήσουν με τους μεγαλο-οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου. Τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, κρατικοδίαιτοι "βιομήχανοι" με παραγεγραμμένα χρέη κοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. :-))Ενημερωτικά...μιας και γνωρίζουμε νέο κόσμο που είναι τώρα στο ξεκίνημα... Τι προσόντα χρειάζεται κανείς για να γίνει "information librarian" Στις ΗΠΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επειδή κάποιοι ενώ επικαλούνται τίτλους σπουδών που τουλάχιστον εξασφαλίζουν κάποιο βασικό επίπεδο γνώσης, πεισματικά δεν εννοούν να καταλάβουν αυτό που συμβαίνει πραγματικά θα παίξω λίγο με τους αριθμούς μήπως και συνειδητοποιήσουν αυτοί που θα διαβάσουν την κατάσταση. Το σχόλιο αναφέρει ότι το 12% + του ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι σε μια χώρα με πληθυσμό ελαφρά μεγαλύτερο από 10 εκατομμύρια υπάρχουν περισσότεροι από 1200000 άνθρωποι που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει πως η αναλογία 14% που δίνουν κάποιοι επί του ενεργού πληθυσμού είναι ανοησίες της ΑΔΕΔΥ. Η πραγματικότητα είναι ότι το ένα τρίτο του ενεργού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείται στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Τώρα πολλοί παίρνουν σαν παραδείγματα τις Σκανδιναβικές χώρες. Μα η φορολογία των χωρών αυτών είναι τεράστια επί του ποσοστού των μικτών εσόδων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά αυτό που συμβαίνει εκεί είναι ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι υψηλότεροι από τους μισθούς του δημοσίου άρα λογικά φορολογούνται οι περισσότεροι και πλουσιότεροι ιδιωτικοί υπάλληλοι ώστε να στηρίξουν το μεγάλο κράτος που αμοίβει χειρότερα. Εδώ που είναι εντελώς αντεστραμμένη η πυραμίδα της μισθοδοσίας ποιος ιδιωτικός υπάλληλος αντέχει να αυξήσει τις εισφορές του στο κράτος ώστε να κρατηθεί ακόμα αυτό το ανορθολογικό σύστημα που θα παίρνει από λιγότερο ευνοημένους μισθολογικά για να δίνει σε περισσότερο ευνοημένους; Κάποιοι κακίζουν τον ιδιωτικό τομέα για χαμηλή παραγωγικότητα. Πολύ καλά θα το δεχτώ αλλά θα τους υπενθυμίσω πως κανείς δεν μπορεί να κρατήσει μια επιχείρηση ή ένα εργαζόμενο που δεν δουλεύει τόσο ώστε να βγάλει κέρδος ή τουλάχιστον να μην συσσωρεύει ζημιές. Διότι απλούστατα κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να χρηματοδοτεί επ’ άπειρο μια δουλειά μη επικερδή. Άρα η χειρότερη ιδιωτική επιχείρηση είναι κακή μόνο για το αφεντικό της και τους εργαζομένους της. Επίσης σε αυτούς που μοιράζουν με άνεση εικονικά χιλιάρικα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για να τους εξισώσουν με του δημοσίου θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι α) όποιοι και αν είναι αυτοί οι μισθοί πάντα τα λεφτά τους αντλούνται από την αγορά και όχι από το κράτος και β) πάντα όταν μιλούμε γενικά για μισθούς συγκρίνουμε μέσους μισθούς ιδιωτικού τομέα με μέσους μισθούς δημοσίου τομέα. Και σε τελική ανάλυση όταν κάποιοι κλαίγονται για τους μικρούς μισθούς του δημοσίου ας ψάξουν να βρουν μεγάλους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και εφόσον θεωρούν ότι είναι άξιοι δεν έχουν παρά να παραιτηθούν ώστε να βρουν αυτές τις επίζηλες θέσεις. Κάθε εργαζόμενος αν βρει μια καλύτερη εργασιακή ευκαιρία έχει δικαίωμα να αλλάξει δουλειά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Ελευθέριε, αυτό που δεν θέλεις να κατανοήσεις είναι ότι και αν ακόμη κανιβαλίσετε τον δημόσιο υπάλληλο των 1000 ευρώ η πυραμίδα ΔΕΝ πρόκειται να αναστραφεί. Αντίθετα η έλλειψη ρευστού στην αγορά και η εισροή 200.000 νέων ανέργων θα οδηγήσουν σε κατάρρευση και του ιδιωτικού τομέα. Τα στοιχεία που παρέθεσα είναι του ΟΟΣΑ και όχι της ΑΔΕΔΥ. Το κόστος των μισθών των ελλήνων υπαλλήλων στο δημόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 10%. Δεν είναι αυτοί η πηγή του κακού. Και επειδή αναφέρεις ως παράδειγμα την βαριά φορολογία στις σκανδιναβικές χώρες, εκεί υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος (τα λεφτά των φόρων δηλ. πάνε εκεί που πρέπει) ενώ η φοροδιαφυγή είναι σχεδόν μηδενική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε των 11¨39, σε ποιους απευθύνεσαι;

    Σε αρειανους που προσγειώθηκαν στον πλανήτη πριν από λίγες μέρες.

    Δεν υπάρχουν Δ/Υ των 1000 ευρώ.

    Και γιατί συγκρίνεις το ποσοστό των μισθών με το ΑΕΠ και όχι με τα έξοδα του δημοσίου.
    Σαν δημιουργική λογιστική μου ακούγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η συλλογιστική των συμπολιτών δημοσίων υπαλλήλων είναι λάθος από την αρχή. Τι σημαίνει "κανιβαλισμός" δημοσίου υπαλλήλου; Η απόλυση του; Μα, αυτό είναι κάτι που όσοι εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια φορά στην επαγγελματική μας ζωή (χωρίς να περιλάβω τις οικειοθελείς αποχωρήσεις) και υπάρχει περίπτωση να το ξαναβρούμε μπροστά μας λίαν (μα, πολύ λίαν) συντόμως! Τουλάχιστον στο παρελθόν, αρκετοί που δικαίως ή αδίκως "φάγαμε πόρτα" στην επιχείρηση που εργαζόμασταν, συνεχίσαμε, και μάλιστα καλύτερα από πριν. Άλλοι δεν τα καταφέραν και τόσο καλά, πάντως κανείς δεν ταμπουρώθηκε πίσω από την διεθνή πατέντα της "μονιμότητας". Αν πάντως πράγματι ισχύει η εξίσωση (Απόλυση)=(Κανιβαλισμός), τότε γιατί ΚΑΝΕΙΣ από τους φίλους δημόσιους υπαλλήλους του blog δεν υπερασπίζεται το ίδιο και τον ιδιωτικό υπάλληλο και τον επιχειρηματία που κινδυνεύει να απολυθεί ή να κλείσει το μαγαζί του, αντίστοιχα; Αν με την ληστρική πλέον φορολογία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την συρρίκνωση της "πίττας" (προφανώς ΚΑΙ λόγω συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα), αύριο με διώξουν -και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν πια δουλειές στην Ελλάδα και ότι δεν σκοπεύω να χαρίσω το σπίτι μου στην τράπεζα - οι δρόμοι που μου ανοίγονται, είναι: 1)μπαρκάρισμα, 2)μετανάστευση, 3) ληστείες. Απορρίπτοντας την τρίτη λύση ως ανθυγιεινή, οι άλλες δύο εξασφαλίζουν ανατροπή όλου του "οικοδομήματος" που έστησα τα τελευταία είκοσι έξι έτη και ξεκίνημα από την αρχή, με δύο βρέφη στην αγκαλιά. Συνεπώς, και με την επαγγελματική φρίκη να καραδοκεί στην γωνία, το ερώτημα δεν είναι αν κάνουμε τους "βολικούς" δημόσιους υπαλλήλους "αποδιοπομπαίους τράγους" και "εύκολο στόχο" αλλά αν στο επερχόμενο τσουνάμι της ανεργίας εμείς οι ηλίθιοι του ιδιωτικού τομέα είμαστε τελικώς «λιγότερο ίσοι» εμπρός στον κοινό κίνδυνο σε σχέση με τους "βολικούς", "αποδιοπομπαίους τράγους" δημόσιους υπαλλήλους._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή η παρατήρηση του ΛΑΖΑΡΟΥ για το άνισο καθεστώς πληρωμών στους καταναλωτές της ΔΕΗ.
    Υπάρχουν πολλές τέτοιες "μαύρες τρύπες" που αν και φαίνονται μεμονωμένα ασήμαντες, μπορεί στο σύνολο να προσφέρουν εξοικονόμηση -αν φυσικά τις κλείσουν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.