1/3/10

Ογκνιάν Ατανάσοφ - Αντέμ Χουσεϊνογλου βίοι παράλληλοι των μεγαλέμπορων ναρκωτικών

Ο κακοποιός που “λάδωνε” τους πάντες .Δώδεκα χρόνια τώρα ο 47χρονος βούλγαρος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Ογκνιάν Ατανάσοφ έχει μετατραπεί σε πρόσωπο-φάντασμα για τις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Περίεργες δικαστικές αποφάσεις, ύποπτα σημειώματα από αστυνομικές και σωφρονιστικές αρχές για “καλή διαγωγή”, καταγγελίες και εισαγγελικές έρευνες για κυκλώματα που λυμαίνονταν τις φυλακές, οι οποίες όμως κατέληξαν στο αρχείο, και σειρά ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

Όλα αυτά συνοδεύουν τον 47χρονο βούλγαρο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Ογκνιάν Ατανάσοφ, ο οποίος δώδεκα χρόνια τώρα έχει μετατραπεί σε πρόσωπο-φάντασμα για τις ελληνικές διωκτικές αρχές. “Με την παρουσία του Ατανάσοφ στην Ελλάδα είναι αρκετοί που θησαύρισαν”, αποκαλύπτει στη “ΜτΚ” έγκυρη δικαστική πηγή, που την εποχή των γεγονότων με τον βούλγαρο δραπέτη παρακολουθούσε από κοντά τις έρευνες που γίνονταν. “Ακούστηκε ότι κατά την παρουσία του στην Ελλάδα ξόδεψε περίπου 600 εκατομμύρια δραχμές”, συμπληρώνει αστυνομικός που παρακολούθησε τη δράση του.

Η σύλληψή του τον Αύγουστο του 1995, για εμπόριο 2,5 κιλών ηρωίνης, αποτέλεσε την αρχή σειράς αποκαλύψεων σε βάρος σωφρονιστικών και αστυνομικών, όμως ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς. Ο ίδιος ο Ατανάσοφ, που είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη για τέταρτη φορά από τις αρχές της χώρας του, οι οποίες υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Ελλάδας, αναμένεται ωστόσο να αφεθεί πάλι ελεύθερος. Από την απόδρασή του μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι διακίνησε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης, μέσω συνεργών του, ορισμένοι από τους οποίους εκτίουν ποινές ισοβίων.

Ο Βούλγαρος συνελήφθη στην Κάτω Αμπέλα Σερρών και στη δικογραφία περιγράφεται ως ένας από τους σκληρότερους κακοποιούς που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ναρκωτικών, καθώς ήλεγχε τη διακίνησή τους στη γραμμή συνόρων - Σόφιας.


Πλήρωσε για να πέσει στα μαλακά

Ο Ατανάσοφ καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Ακούγοντας την ποινή, αρχίζει να φωνάζει στο δικαστήριο πως πλήρωσε για να πέσει στα μαλακά. Ακολουθεί έρευνα και κατηγορούνται ένας πρώην αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ, ένας κρατούμενος και ένας δικηγόρος ότι του απέσπασαν σαράντα εκατομμύρια δραχμές “για να πληρώσουν τους δικαστές”. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο πράγματι πέφτει στα μαλακά. Σπάζουν τα ισόβια και καταδικάζεται σε κάθειρξη 18 ετών εξαιτίας εγγράφου της Ασφάλειας ότι βοήθησε στην αποκάλυψη τριών κυκλωμάτων ναρκωτικών.

Με παρόμοιο σημείωμα, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους των Διαβατών αυτή τη φορά, ότι βοήθησε στην αποτροπή εξέγερσης Αλβανών, μετάγεται στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας και στις 25 Νοεμβρίου 1998 δραπετεύει, αφού στις ανοιχτές φυλακές δεν υπάρχει κανείς να τον εμποδίσει. Η μεταγωγή του στην Κασσάνδρα αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ερευνών, καθώς φήμες εμφάνιζαν τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών να έχει πληρώσει εξήντα εκατομμύρια δραχμές. Αρχικά συντάσσει έκθεση για κυκλώματα των φυλακών ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Σιδέρης και ακολουθεί άλλη έρευνα, τον Απρίλιο του 2002, σε βάρος σωφρονιστικών. Ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρώσσης Τάτσης ασκεί διώξεις σε τέσσερις υπαλλήλους για παράβαση καθήκοντος, για να απαλλαγούν από τα Συμβούλια Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2003. Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διαβιβάζει έγγραφο στην Αθήνα, ζητώντας να αναζητηθούν ευθύνες στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Και αυτό καταλήγει στο αρχείο, ενώ η μετάθεση στα σύνορα ενός εισαγγελέα εκείνη την περίοδο δεν θεωρήθηκε τυχαία.

Συλλαμβάνεται για τα… μάτια
Τον Μάρτιο του 2000 ο τότε διευθυντής Ασφαλείας Αθανάσιος Δαλαμαγκίδης ανακοινώνει με ικανοποίηση ότι οι Βούλγαροι συνέλαβαν τον ομοεθνή τους για κατοχή μισού κιλού ηρωίνης. Όλοι πιστεύουν πως θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, για να αποκαλυφτούν όλες οι πτυχές της περίεργης μεταγωγής και της έκδοσής του.

Δύο μήνες μετά, όμως, οι δικαστικές αρχές της Βουλγαρίας τον αφήνουν ελεύθερο και ο ίδιος ποτέ δεν δίνει λεπτομέρειες στην κατάθεση που του ζητήθηκε. “Δεν πρόκειται να μιλήσει, ούτε να επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, άλλωστε τώρα είναι στη... δύση του”, εξηγεί αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Συλλαμβάνεται βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος που εξέδωσε η Ελλάδα άλλες τρεις φορές, αλλά οι βουλγαρικές αρχές τον αφήνουν ελεύθερο.

Ο Ατανάσοφ συνελήφθη στις 8 Φεβρουαρίου, πάλι σε ενεργοποίηση ευρωεντάλματος που εξέδωσε η Ελλάδα. Τα “γυμνάσια” των βουλγαρικών δικαστικών αρχών συνεχίζοντα. Ζητήθηκε η δικογραφία μεταφρασμένη εντός... 72 ωρών, με την απειλή ότι θα τον αφήσουν πάλι ελεύθερο. Δώδεκα χρόνια τώρα ο 47χρονος βούλγαρος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Ογκνιάν Ατανάσοφ έχει μετατραπεί σε πρόσωπο-φάντασμα για τις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Συνελήφθη ο Χουσεϊνογλου Tετάρτη 18 Οκτωβρίου 1995

ΕΝΑΣ από τους μεγαλύτερους εμπόρους ηρωίνης της Ευρώπης ο Αντέμ Χουσεϊνογλου, γνωστός στις πιάτσες των τοξικομανών ως "Μάκης ο Τούρκος", συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη χθες μετά από σήμα της "Ιντερπόλ" και σύντομα αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Ο Χουσεϊνογλου έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις διωκτικές αρχές για αγοραπωλησία ναρκωτικών και μάλιστα η "Ιντερπόλ" τον έχει στα πρώτα ονόματα διακίνησης του θανάτου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Πολλές φορές έχει συλληφθεί και έχει καταφέρει να αποδράσει πληρώνοντας αδρά.

Ο Χουσεϊνογλου εξέτιε ποινή κάθειρξης 22 ετών στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου των Πατρών για εμπορία ναρκωτικών.

Παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν ο μεγαλύτερος έμπορος ηρωίνης στην Ευρώπη, οι αρμόδιοι των φυλακών, κάτω από περίεργες συνθήκες, του παραχώρησαν πενθήμερη άδεια στις 8 Μαϊου 1994. Είναι δε αξιοσημείτο το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί ως "υπόδειγμα κρατουμένου" από τους υπευθύνους των φυλακών Αγίου Στεφάνου οι οποίοι και του χορήγησαν την άδεια.

Φυσικά ο "Μάκης ο Τούρκος" μόλις κατάφερε να περάσει την πόρτα των φυλακών δεν ήταν κορόιδο να επιστρέψει. Από τότε εξαφανίστηκε και τον καταζητούσαν οι αστυνομικές αρχές παντού.

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κουβελάκης έδωσε εντολή να μην δίδονται σε εμπόρους ναρκωτικών πενθήμερες άδειες όπως δίδονται στους άλλους κρατουμένους.

Στην Ολλανδία

Ωστόσο, το περασμένο Ιούλιο ο Αντέμ Χουσεϊνογλου είχε συλληφθεί στην Ολλανδία για παράνομη οπλοφορία και μάλιστα είχε εμφανιστεί στις ολλανδικές αρχές με το ψευδώνυμο Μιχάλης Λαιμοδέτης. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει την έκδοσή του στην Ελλάδα οι Ολλανδοί κατά περίεργο τρόπο τον άφησαν ελεύθερο.

Τότε διατύπωναν πολλοί την άποψη ότι ο Χουσεϊνογλου καταφέρνει να λαδώνει κρατικούς λειτουργούς ακόμα και στην Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι ο Χουσεϊνογλου άρχισε την θανατηφόρο δράση του το 1983 όταν είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για ναρκωτικά. Κατά περίεργο τρόπο, όμως, δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να αποδράσει.

Το πόρισμα που είχε συντάξει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ανδρέας Φλούδας, που όπως είναι γνωστό σκοτώθηκε αργότερα σε τροχαίο δυστύχημα, αφιέρωνε πολλές σελίδες για το πως κατάφερε να αποφυλακιστεί με δικαστική απόφαση ο Χουσεϊνογλου, ο οποίος εμφανιζόταν ως... τοξικομανής ενώ ήταν γνωστός στους πάντες ότι ήταν έμπορος ηρωίνης.

Αργότερα ο Χουσεϊνογλου ξαναμπήκε στις φυλακές, αλλά απέδρασε στις 9 Δεκεμβρίου 1988 από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και όπως ειπώθηκε τότε πάλι "λάδωσε" αστυνομικά όργανα. Το 1989, αρχές του καλοκαιριού, είχε συλληφθεί και πάλι στην Τουρκία και όταν τον είχαν ρωτήσει πως τα κατάφερε και απέδρασε είχε ομολογήσει ότι λαδώνει εδώ και εκεί και μπορεί και ξεφεύγει.

Τέλος ο Χουσεϊνογλου το 1991 επιχείρησε να αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού. Αργότερα κατηγορήθηκε για εισαγωγή ενός κιλού ηρωίνης μέσα στις φυλακές την οποία διακινούσε με το συνεργάτη του Αλέξανδρο Ζεκερίδη. Για την ίδια δε υπόθεση είχε κατηγορηθεί και ο γνωστός αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού Φωτάκης. Ο Ζεκερίδης έχει συλληφθεί και αυτός στην Τουρκία και αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.