6/3/10

Νευρική κρίση στο ΠαΣοΚ

Σε μείζον ενδοκυβερνητικό ζήτημα εξελίχτηκε η σφοδρή επίθεση στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη που εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Βουλής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ Χρήστος Παπουτσής για τα νέα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Ο κ. Σαχινίδης μετά την επίθεση φέρεται να υπέβαλε την παραίτηση του- η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Το θέμα πάντως δείχνει ανάγλυφα το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, η οποία παρομοιάζεται από στελέχη του κόμματος με «καζάνι που βράζει».

«Σε ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι είστε υφυπουργός;» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Παπουτσής στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Φ. Σαχινίδη.

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι μετά το συμβάν, ο τελευταίος υπέβαλε την παραίτησή του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κλίμα αποδοχής της

«Σε ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι είστε υφυπουργός;» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Παπουτσής στη Βουλή, απευθυνόμενος στον κ. Σαχινίδη, απουσία του υπουργού Οικονομικών. Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ εξέλαβε ως προσωπική μομφή τη φράση του υφυπουργού Οικονομικών ότι «το δίλημμα ανάπτυξη ή δανεισμός είναι μεταφυσικό», αφού στην ομιλία του είχε αναφερθεί εκτενώς στην αναγκαιότητα να υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα, αλλά και επιτάχυνση του φορολογικού για να αποδοθεί αίσθημα δικαιοσύνης και επιτέθηκε με σφοδρό τρόπο στον κ. Σαχινίδη. «Δεν θα χάσουμε την ψυχή μας. Στη θέση που κάθεστε εσείς κάθησαν διαπρεπείς πολιτικοί. Άλλη φορά να μην ξεχνάτε αυτό το πλαίσιο. Ξέρετε κανέναν δανειστή που να ενδιαφέρεται να διασωθεί αυτός που τον δανείζει;».

Για φορολογικό. Εγκάλεσε μάλιστα τον παρόντα υφυπουργό γιατί δεν έχει φέρει ακόμα το φορολογικό και τα αναπτυξιακά μέτρα. «Τα έχετε καθυστερήσει. Αλλιώς οδηγούμαστε σε ύφεση. Μην ξεχνάτε ούτε μία στιγμή την ευθύνη του ΠαΣοΚ απέναντι στον κόσμο που μας εξέλεξε και την αγωνία τους», τόνισε.

Νωρίτερα στη συζήτηση, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπουτσής είπε ότι θα προχωρήσουμε «μπροστά με προϋποθέσεις», πως «πέρα από τις αγορές, τους αριθμούς και τα θεσμικά όργανα, υπάρχουν οι άνθρωποι, η ελληνική κοινωνία και η αγορά, που χρειάζονται τη στήριξη όλων». Σημειώνεται ότι ο κ. Παπουτσής φέρεται να έχει πει σε κυβερνητικές συσκέψεις ότι «τα μέτρα θα διαλύσουν το ΠαΣοΚ».

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι πως μετά το πέρας της συνεδρίασης κι ενώ ψηφίστηκαν τα σκληρά μέτρα με τις περικοπές επιδομάτων και μισθών, ούτε ο κ. Παπουτσής ούτε ο κ. Σαχινίδης θέλησαν να αναφερθούν στο επεισόδιο, ενώ ο δεύτερος εξήλθε σχεδόν τρέχοντας και κατακόκκινος από την αίθουσα. Για ώρες εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι ο κ. Σαχινίδης τηλεφώνησε στον κ. Παπακωνσταντίνου που βρισκόταν μαζί με τον κ. Παπανδρέου στη Γερμανία, και υπέβαλε την παραίτησή του- χωρίς όμως αυτή να γίνει αποδεκτή. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής.

Σχόλια. Το επεισόδιο προκάλεσε αμέσως τα σχόλια των εκπροσώπων άλλων κομμάτων, αφού τόσο ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Α. Ροντούλης από τον ΛΑΟΣ είπαν ότι εξαιτίας των σκληρών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση «άρχισαν τα όργανα στο ΠαΣοΚ».

Δεύτερη πράξη στον εμφύλιο για τα φάρμακα
Τα συντονισμένα πυρά όλων σχεδόν των βουλευτών του ΠαΣοΚ, που μετέχουν στις Επιτροπές Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι οποίοι κατήγγειλαν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα φορολογούνται μόνο με 2%, ενώ το κέρδος φαρμακείων και φαρμακαποθηκών είναι πολύ μεγάλο, δέχτηκε χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη. Τα... σκάγια δεν άφησαν αλώβητους τους δύο συναρμόδιους υπουργούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Λοβέρδο και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τη διάταξη που μείωνε 20% τις τιμές των φαρμάκων, η οποία προς το παρόν απεσύρθη. Κι ενώ και προχθές το βράδυ αλλά και χθες το πρωί, η κ. Κατσέλη επέμεινε στη διάταξη λέγοντας ότι θα τη φέρει ακριβώς ως έχει τις επόμενες μέρες σε άλλον νόμο, η μαζική αντίδραση, τα επιχειρήματα και ο τόνος των βουλευτών του ΠαΣοΚ ανάγκασαν την υπουργό να πει «όλοι μαθαίνουμε», και να προσθέσει πως «θα μας δοθεί η ευκαιρία να το ξαναεξετάσουμε την Τετάρτη που θα φέρω ξανά τη διάταξη στον νόμο για το ΕΣΠΑ».

Ανταρσία. Η οργή των βουλευτών που μετατράπηκε σε ανταρσία άρχισε όταν ενώ είχε συμφωνηθεί να προηγηθεί συζήτηση για το θέμα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά στο σύστημα της υγείας, είδαν έκπληκτοι να μπαίνει στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα που ψηφίστηκε χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διάταξη για μείωση της τάξης του 20%. Οι βουλευτές που έχουν αντιρρήσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Όπως έλεγαν χθες, «δεν είναι δυνατόν να γίνονται σημεία και τέρατα και σπατάλες στο σύστημα των φαρμάκων, και να φαίνεται ότι περνάμε εν κρυπτώ το βασικότερο στοιχείο που είναι η τιμολόγηση του φαρμάκου με διάταξη που δεν προκαλεί κανέναν πονοκέφαλο στη φαρμακοβιομηχανία».

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους ούτε όταν η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι κόβονται «μαχαίρι» οι ιατρικοί επισκέπτες από τα νοσοκομεία και εφεξής θα επιτρέπεται μόνο δύο φορές τον μήνα στο αμφιθέατρο, ούτε όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη βδομάδα θα ποινικοποιήσει το να έχουν στα φαρμακεία βιβλιάρια Ταμείων. Αντιθέτως, οι βουλευτές έβαλαν με ιδιαίτερη ένταση το πρόβλημα, ενώ αρκετοί είπαν ότι θα σκεφτούν πολύ να ψηφίσουν την επίμαχη διάταξη εάν ξαναέρθει. «Το πάρτι να λάβει τέλος, πρέπει να αλλάξουμε όλο το σύστημα», είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας ζητώντας μεταξύ άλλων να μειωθεί το περιθώριο κέρδους στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε να «μην μπει ταφόπλακα σε ό,τι έγινε την τελευταία 5ετία, με τα χρέη στον τομέα της υγείας να έχουν ανέλθει σε ιλιγγιώδες ποσό». Ο Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε «καρχαρίες και τρωκτικά» όσους λυμαίνονται τον χώρο της υγείας και ζήτησε επιτακτικά να μπει πόθεν έσχες σε όσους πέρασαν από τον ΕΟΦ την τελευταία δεκαετία.

Οι βουλευτές Κατερίνα Φαρμάκη (ΠαΣοΚ) και Κ. Βελόπουλος (ΛΑΟΣ) έβαλαν το ζήτημα της εισδοχής στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής και στα βιολογικά που στην Ελλάδα διατίθενται στα φαρμακεία «από κολοσσούς που πιέζουν και θα πιέζουν πολύ περισσότερο για διάφορα χωρίς κανόνες», ενώ ο Μανώλης Σκουλάκης έκανε έκκληση ιδιαίτερα στην κ. Κατσέλη «για δεύτερες σκέψεις» στην επίμαχη διάταξη.

ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. Πολλοί λένε πάντως ότι οι "λαικές" θέσεις Παπουτσή είναι προσχεδιασμένες.. στο ρόλο καλού - κακού, ώστα να πεισθούν οι Ελληνες στην αναγκαιότητα των θυσιών όταν τελικα το πεί και ο λαικος Παπουτσής, αλλά και για να έχει και φιλολαικο άλοθι το ΠΑΣΟΚ αν χρειαστεί ανασχηματισμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πιστεύω ότι ο Παπουτσής λαϊκίζει ώστε εκ των υστέρων να λέει στον κόσμο: "Σας τα έλεγα. Ήμουν πάντα στο πλευρό σας, γνήσιος σοσιαλιστής. Τώρα ψηφίστε με στο δήμο της Αθήνας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν έχουν σημασία τα κίνητρα του κ. Παπουτσή, ακόμα και τα πιο ταπεινά. Δεν έχει καν σημασία το αν η πρωτοφανής παρέμβασή του είχε στόχο να μαζέψει τις αντιδράσεις. Σημασία έχει το ίδιο το γεγονός που προστίθεται, σε οξυμένη μορφή, σε προηγούμενες διαμάχες με επίκεντρο άλλοτε τον κ. Πάγκαλο άλλοτε την κ.Κατσέλη κλπ. Αυτές οι διαμάχες όσο περνάει ο καιρός δεν θα μπορούν να κουκουλωθούν, όπως τώρα, από τα ΜΜΕ. Ιδίως επειδή θα απηχούν κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά και απαιτήσεις μεγαλοεργολάβων ή ξένων συμφερόντων κλπ που δεν θα ικανοποιουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι ο Παπουτσής με διαστημόπλοιο ήρθε προχθές από άλλο Γαλαξία. Δεν ήταν σημαντικό μέλος κυβερνήσεων και στελεχάρα του ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες... καμμία ευθύνη δεν έχει για τίποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ, ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ.
    ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΛΕΟΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ, ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ, ΤΑΞΕΙΣ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΕΙΠΕΔΟ.
    ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟ ΜΑΡΞ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.
    ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΣΑΛ.ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΣΑΦΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΧΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΩΝ -ΓΙΟΥΝΚΕΡΣ.
    Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
    Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΡΕΤΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ.
    ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΟΜΡΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΙΘΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
    ΚΑΤΑΝΤΙΑ!
    ΚΑΤΑΝΤΙΑ!
    ΚΑΤΑΝΤΙΑ!
    ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΙΚΟ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
    ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - 2ΗΘΗΤΕΙΑ - ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ - ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟ 7 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΣ - ΜΗΠΩΣ ΞΑΙΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΡΩ - ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ......ΣΑΜΙΟΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.