27/3/10

Επιτροπή αλά Τούρκα.Ανοίγει το φάκελο του απευθείας εμπορίου μέσω Λισαβόνας


Αληθές, βεβαίως, είναι ότι η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με την Τουρκία και ο κ. Φούλε είχε συζητήσει το θέμα προ δέκα ημερών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προχθές με τον Εγκεμέν Μπαγίς στις Βρυξέλλες.Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είχε «απολύτως καμιά ενημέρωση» για την ενεργοποίηση της έγκρισης του απευθείας εμπορίου ενώπιον της Ευρωβουλής από τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε, παραδέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Ανοίγει το φάκελο του απευθείας εμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ αφορμής της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δική της άποψη επί του θέματος, που θέλει τα κατεχόμενα να είναι τρίτη υπό ένταξη επαρχία. Με βάση τη νέα Συνθήκη, ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο εντάσσεται στα ζητήματα συναπόφασης, που σημαίνει ότι λόγο έχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επικαλούμενη, λοιπόν, η Επιτροπή τη Συνθήκη της Λισαβόνας έφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η σχετική έκθεση δόθηκε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, με εισηγητή τον τουρκικής καταγωγής Βούλγαρο ευρωβουλευτή Καζάκ Μετίν. Σε πρώτη, όπως λέμε, ανάγνωση οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα να θέσουν επί της έκθεσης τροπολογίες.

Τουρκικός στόχος
Η τουρκική επιτυχία δεν είναι προκαθορισμένη. Μετά την Ευρωβουλή το θέμα θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο για τη διατύπωση κοινής θέσης και θα επιστραφεί από το Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ξανά στο Συμβούλιο. Υπάρχει το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία, επειδή όπως και τώρα έχει πολιτική χροιά και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία δύο τρίτων από το Συμβούλιο, να μείνει ξανά παγωμένη σε επίπεδο Συμβουλίου.

Εκτός, λοιπόν, της απόφαση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπάρχει και η βαρύνουσα θέση του Συμβουλίου, όπου εκεί έχουν λόγο οι κυβερνήσεις. Και η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έχει διαφορετική θέση από εκείνην της Επιτροπής. Η μεν Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα κατεχόμενα θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια στη λογική της τρίτης υπό ένταξη περιοχής, ενώ η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου θεωρεί λανθασμένη τη θέση αυτή, διότι με βάση το πρωτόκολλο 10 εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Συνεπώς, δεν μπορούν τα κατεχόμενα να θεωρούνται ως τρίτη υπό ένταξη επαρχία. Στην ουσία αρχίζει μια νέα μάχη, η οποία εκτιμάται ότι θα πάρει και αυτή χρόνο, χωρίς να μπορεί κάποιος να προβλέψει το αποτέλεσμα. Στόχος, βεβαίως, της Επιτροπής και της τουρκικής πλευράς είναι να διατυπώσουν μέσω του Ευρωκοινοβουλίου φιλοτουρκική θέση για να πιέσουν, μαζί με την Επιτροπή, το Συμβούλιο.

Συνεννόηση με Άγκυρα
Αληθές, βεβαίως, είναι ότι η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με την Τουρκία και ο κ. Φούλε είχε συζητήσει το θέμα προ δέκα ημερών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προχθές με τον Εγκεμέν Μπαγίς στις Βρυξέλλες. Οι κινήσεις που αφορούν στο άνοιγμα του φακέλου για το απευθείας εμπόριο είναι ενταγμένες στην πολιτική του της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης του «απευθείας εμπορίου», που συνιστά πάγιο τουρκικό αίτημα με στόχο να οδηγήσει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ήδη, έχουν αρχίσει από πλευράς ευρωβουλευτών κινήσεις, ώστε να ακουστούν οι θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης. Οι κινήσεις αυτές στηρίζονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2004, που τονίζει ότι η όποια στήριξη προς τους Τ/κ πρέπει να συντελεί και να οδηγεί στην επανένωση. ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ανέστησε απευθείας εμπόριο
Για «φάουλ» του Φούλε κάνει λόγο η Λευκωσία, ενώ ο Επίτροπος επιμένει
Ο ΤΣΕΧΟΣΕπίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε εμμένει σε «ανάσταση» και έγκριση του απευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα κατεχόμενα. Ο Στέφαν Φούλε, ο οποίος κλήθηκε από τον «Φ» να τοποθετηθεί, διαμήνυσε μέσω της επίσημης οδού ενημέρωσης, ότι «η Κομισιόν εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στην πρότασή της» για έγκριση του απευθείας εμπορίου. Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η εν λόγω πρόταση Κανονισμού οδηγεί σε επικίνδυνη αναβάθμιση και ταϊβανοποίηση του ψευδοκράτους, ο κ. Φούλε υπεραμύνθηκε του απευθείας εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι «θα εξυπηρετήσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και θα μειώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαδικασία επανένωσης», της Κύπρου. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η διαδικασία έγκρισης του Κανονισμού από την Επιτροπή «Διεθνούς Εμπορίου» της Ευρωβουλής έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Σχετική έκθεση θα υποβάλει εισηγητής από την πολιτική Ομάδα των Φιλελευθέρων, με δύο μέχρι στιγμής βασικούς υποψηφίους. Τον ευρωβουλευτή Μετίν Καζάκ, Βούλγαρο, τουρκικής καταγωγής και τον Ιταλό Νίκολο Ρινάλντι.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν χθες, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Μπαρόσο, ενώ παρεμβαίνει προς πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκοντας να σταματήσει την προσπάθεια έγκρισης του απευθείας εμπορίου «εν τη γενέσει της». Η Λευκωσία, πάντως, χρειάστηκε σχεδόν δέκα ημέρες για να ενημερωθεί για τις κινήσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης.
Φούλε: Δεσμεύομαι για εμπόριο

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάνει λόγο για «φάουλ» του Τσέχου Επιτρόπου
ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Διάβημα Χριστόφια προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προκάλεσε η ενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης του απευθείας εμπορίου Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤουρκοκυπρίων ενώπιον της Ευρωβουλής από τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες ο «Φ». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ενώ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε ως «φάουλ και σοβαρό φάουλ» την ενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης του απευθείας εμπορίου, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι είναι ο Επίτροπος, ο κ. Φούλε που έχει κάνει αυτή την κίνηση», και ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν «δεν φαίνεται να γνώριζε την κίνηση του σχετικού Επιτρόπου». Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι το απευθείας εμπόριο βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια εκτός ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου και της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «για να μην πω ότι είναι νεκρό, θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον σε κώμα». Ο Τσέχος Επίτροπος εμμένει πάντως σε «ανάσταση» και έγκριση του απευθείας εμπορίου. Ο Στέφαν Φούλε, ο οποίος κλήθηκε από τον «Φ» να τοποθετηθεί, μας διαμήνυσε μέσω της επίσημης οδού ενημέρωσης, ότι «η Κομισιόν εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στην πρότασή της» για έγκριση του απευθείας εμπορίου. Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η εν λόγω πρόταση Κανονισμού οδηγεί σε επικίνδυνη αναβάθμιση και ταϊβανοποίηση του ψευδοκράτους, ο κ. Φούλε υπεραμύνθηκε του απευθείας εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι «θα εξυπηρετήσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και θα μειώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαδικασία επανένωσης», της Κύπρου. Το γραφείο του Επιτρόπου διεύρυνσης απέδωσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης του απευθείας εμπορίου στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στα δικαιώματα συναπόφασης που απέκτησε το Ευρωπαϊκό Κοινο βούλιο, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι «ο Επίτροπος Φούλε δεν ενεργοποίησε μια νέα διαδικασία».

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η διαδικασία έγκρισης του Κανονισμού από την Επιτροπή «Διεθνούς Εμπορίου» της Ευρωβουλής έχει ήδη ενεργοποιηθεί (βλέπε φωτοτυπία απόφασης των Συντονιστών). Σχετική έκθεση θα υποβάλει εισηγητής από την πολιτική Ομάδα των Φιλελευθέρων, με δύο μέχρι στιγμής βασικούς υποψηφίους. Τον ευρωβουλευτή Μετίν Καζάκ, Βούλγαρο, τουρκικής καταγωγής και τον Ιταλό Νίκολο Ρινάλντι. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει εκδηλώσει παρεμβάσεις προς πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκοντας να σταματήσει την προσπάθεια έγκρισης του απευθείας εμπορίου «εν τη γενέσει της».

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είχε «απολύτως καμιά ενημέρωση» για την ενεργοποίηση της έγκρισης του απευθείας εμπορίου ενώπιον της Ευρωβουλής από τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε, παραδέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Η ειλικρινής τοποθέτηση του κ. Χριστόφια καταδεικνύει ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η κίνηση Φούλε είχε εκδηλωθεί από τις 17 Μαρτίου, πριν δηλαδή από 10 μέρες. Ως αποτέλεσμα, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού γνώριζε για την κίνηση Φούλε πέντε μέρες αργότερα όταν είχε συναντηθεί με τον Τσέχο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε, ο οποίος βεβαίως δεν μπήκε στον κόπο να τον ενημερώσει, προφανώς για να μην εκδηλωθούν κινήσεις αποτροπής από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα επιμένει να συζητήσουν το θέμα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Σοβαρή εκτροπή είδαν τα κόμματα-Σφυροκοπούν την Κυβέρνηση για ευθύνες
ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕάπαντες στη Λευκωσία, η βόμβα για το «απευθείας εμπόριο» και την προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους από τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Οι πολιτικές δυνάμεις είδαν σε αυτή την κίνηση, οπισθοδρόμηση με σοβαρές επιπτώσεις για την ελληνοκυπριακή πλευρά, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την πορεία των κατεχομένων σε αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου λεγόμενου προέδρου του ψευδοκράτους. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για σοβαρότατη πρόσθετη εκτροπή μετά την οπισθοδρόμηση στο θέμα του περιουσιακού με την απόφαση του ΕΔΑΔ. Προέτρεψε τον Πρόεδρο Χριστόφια να προβληματιστεί για τα «αποτελέσματα της ανυπαρξίας μιας πραγματικά αξιόπιστης ευρωπαϊκής πολιτικής συμμαχιών» και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Επίτροπο Φούλε και να μην γνώριζε τις προθέσεις του. Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε την Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει σε ποια διαβήματα προέβη προς αποτροπή των δυσάρεστων εξελίξεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε ότι η Λευκωσία έχει επιχειρήματα για το ζήτημα και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας αλλά δεν θα τα αποκαλύψει, συστήνοντας προς όλους να μην πανικοβάλλονται. Ο Στ. Στεφάνου σημείωσε ότι δεν είναι τόσο απλό για όσους πιθανόν να θέλουν να επαναφέρουν το θέμα του απευθείας εμπορίου. Αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον Επίτροπο Φούλε ουδέν περί τούτου λέχθηκε άνκαι ο Μάρκος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτό το απευθείας εμπόριο, με τη Λευκωσία να εμμένει στην αρχή ότι το κράτος μέλος πρέπει να ερωτάται για θέματα που το αφορούν. Το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι η αναζωπύρωση των προσπαθειών για την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο εξυπηρετούν τη λεγόμενη «ταλατοποίηση» του Κυπριακού.

Για το ΕΥΡΩΚΟ, ασήκωτες είναι οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας που όχι μόνο δεν λειτούργησε προληπτικά και αποτρεπτικά και δεν προειδοποίησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ταλατοποίηση του Κυπριακού βλάπτει σοβαρά τον κυπριακό λαό, ήταν η αντίδραση των Οικολόγων που μέμφονται την Κυβέρνηση για σιγή και αδράνεια. Εντονα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ Γ. Λιλλήκας και συνέστηκε στην Κυβέρνηση επαναφορά του ζητήματος του απευθείας εμπορίου στη βάση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί επί Λουξεμβουργιανής προεδρίας και διασύνδεσής του με την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα σε μας είναι γνωστό οτι ο Φούλε ανοίκει στον όμιλο "φίλοι της Τουρκίας" στην ΕΕ. Ούτε οι δικοί μας τον πήραν χαμπάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.