26/3/10

FT : Και εγένετο… συμφωνία για την Ελλάδα!



By Quentin Peel, Ben Hall και Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)

Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για τις αρχές ενός μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας, που δίνει μεγάλο ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά αφήνει τους Ευρωπαίους να δανείσουν τα περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy και της Καγκελαρίου κας Angela Merkel, η Αθήνα, στην περίπτωση «πολύ μεγάλης δυσκολίας», θα λάβει κοινοπρακτικά διμερή δάνεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη καθώς και την βοήθεια του ΔΝΤ. Η πλειοψηφία των κεφαλαίων θα προέλθουν από την ευρωζώνη. Τα δάνεια θα δοθούν με «μη επιδοτούμενα» επιτόκια.

Η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις που θα κάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι η Ε.Ε. θα κρατήσει τον έλεγχο των όρων της διασωσης. Πάντως η Βρετανία εξασφάλισε την δέσμευση ότι η συμβολή του ΔΝΤ θα είναι «σημαντική.»

Η οποια απόφαση των 16 κρατών της ευρωζώνης για δανεισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ομόφωνη, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, που ουσιαστικώς δίνει το δικαίωμα βέτο στη Γερμανία.

Εάν χρειαστεί η βοήθεια, τα μέλη της ευρωζώνης θα διαθέσουν δάνεια αναλόγως με το κεφαλαιακό τους μερίδιο στην ΕΚΤ, που σημαίνει ότι η Γερμανία θα κάνει την μεγαλύτερη εισφορά.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι κα το Βερολίνο γλιτώνει την ευρωζώνη, που βρέθηκε στο χείλος μιας καταστροφικής διαμάχης για το πώς θα βοηθούν τα μέλη με προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Επιτείνοντας της προσπάθειας να ηρεμήσουν οι αγορές, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο αναβάθμισης των απαιτήσεων για τα κατώτερα επίπεδα εγγυήσεων, στα τέλη του έτους.

Η ανέλπιστη κίνηση ανακούφισε τις πιέσεις στην Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα θα αποκλείονταν από τους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ, αν η πιστοληπτική της ικανότητα υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο δεν επιλύθηκαν πλήρως με τους όρους της συμφωνίας.

«Τα βασικά δύσκολα σημεία ήταν το πόσο θα πρέπει να ματώσει η Ελλάδα μέχρι να της δοθούν τα διακρατικά δάνεια, και πόσο σκληρές θα είναι οι μελλοντικές κυρώσεις,» σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αν και η κα Merkel επέμενε ότι θέλει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ε.Ε. με την εισαγωγή πιο αυστηρών κυρώσεων για τα υπερβολικά ελλείμματα, ως αναγκαία συνθήκη για την στήριξη δανείου, η συμφωνία αναμένεται μόνο σε «νομικές τροποποιήσεις.»

Το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν να ανατεθεί στον Herman Van Rompuy, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, να σχεδιάσει προτάσεις έως το τέλος του έτους για το πώς θα δυναμώσει ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής πολιτικής.

Η κα Merkel ζητούσε να δείξει η Ελλάδα ότι έχει εξαντλήσει όλα τα οικονομικά μέσα, πριν αποτανθεί στους εταίρους της στην ευρωζώνη, οι οποίοι τότε θα συμπλήρωναν τα κενά της χρηματοδότησης του ΔΝΤ. Όμως, οι Γάλλοι πρότειναν να είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ που θα θέσουν τους όρους του πακέτου.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που παρακολούθησε τις συνομιλίες, το ποσοστό του δανεισμού μπορεί να προέρχεται κατά το ένα τρίτο από το ΔΝΤ και κατά τα δύο τρίτα από την ευρωζώνη.
EURO2DAY.GR

2 σχόλια:

  1. piriki i bombitsa tupou δντ?

    mexri kai tin ameriki tha tha paroume sto diaba.
    Danistite apo tous tourkous kalitera tha itan.


    Ztimaras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τραπεζική και όχι πολιτική η λύση...


    Καταλυτική η παρέμβαση Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα,που στην ουσία παροπλίζει τους οίκους αξιολόγησης και το παιχνίδι κερδοσκοπίας που τόσους μήνες παρακολουθούσαμε...
    Βεβαίως τα κέρδη που αποκόμησαν στη πλάτη της Ελλάδας είναι τεράστια,αλλά με την απόφαση αυτή,οι ίδιες πλέον οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στο παιχνίδι,αφού δίνεται η δυνατότητα για εσωτερικό δανεισμό με άντληση κεφαλαίων πολύ χαμηλοτέρων επιτοκίων..
    Επί πλέον,μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στη Πορτογαλία,που μετά την πρόσφατη υποβάθμισή της αποτελεί τον επόμενο στόχο,πλην όμως έγινε σαφές οτι η απόφαση για δημιουργία μηχανισμού που θα αποτρέπει τέτοιου είδους πρακτικές έχει ληφθεί...

    Με το spread στις 305 μ.β. αυτή την ώρα και το ΧΑΑ να ανοίγει με τον γενικό δείκτη στο 3,5 θα έλεγε κανείς πως τα σύννεφα άρχισαν να απομακρύνονται...
    Εγώ πάλι θα έλεγα να περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο που ακόμη μεταφράζεται,για να δούμε και τις κρίσιμες διατυπώσεις που αφορούν στην ανάμειξη τουΔΝΤ...
    Αν π.χ. η διμερής αυτή βοήθεια προυποθέτει και την επιβολή νέων ,πιό σκληρών μέτρων...
    Πράγμα που θα σαφώς θα βυθίσει σε μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία που σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και χωρίς σοβαρά μέτρα ανάπτυξης,όχι απλά σύννεφα αλλά καταιγίδες θα επιφέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.