26/3/10

«O Ελληνισμός ξέρει να ξεπερνά τα λάθη και τις αντιξοότητες».

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό υπήρξε το μεσημέρι της Πέμπτης, με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Ρηγίλλης, συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίον θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα.

Αμέσως μετά τη συνομιλία, με εντολή του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρεθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου και εξέφρασε τις αντιρρήσεις για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος, καθώς εκτιμά ότι η ΕΕ δίνει την εικόνα πως δεν είναι αυτάρκης. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, με την καταφυγή σε εξω-ευρωπαϊκό θεσμό μπορεί να σταλεί μήνυμα αναξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: "Ως πολιτικός, τούς είπα ότι ο ελληνικός λαός πέραν των ήδη σκληρών μέτρων που υπάρχουν, κοινωνικά δεν μπορεί να αντέξει άλλα. Ως οικονομολόγος, τους είπα ότι φοβάμαι τον φαύλο κύκλο της ύφεσης... Ως Ευρωπαίος, τους είπα ότι είμαι ξεκάθαρα εναντίον της λύσης του ΔΝΤ. Οφείλω, όμως, να πω ότι η πλειοψηφία ήταν υπέρ".

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του ΕΛΚ μετείχαν -μεταξύ άλλων- οι Ζοζέ Μπαρόζο και Χερμαν Βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς επίσης οι κ.κ. Μέρκελ, Μπερλουσκόνι, Μπαλκενέντε και Σαρκοζί.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε σε ομογενείς και δήλωσε τη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης, για το καλό της Ελλάδας. "Πρέπει κι εμεις να συμβάλουμε στην υιοθέτηση αναγκαίων αποφάσεων που πρέπει να βγουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κυρίως, όμως, ήρθαμε εδώ φορώντας τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Ήρθαμε εδώ για να βάλουμε πλάτη σε ότι αφορούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας" υπογράμμισε.ΜΕGATV

Επικοινωνία με τον Γιώργο
Οι δύο άνδρες μίλησαν τηλεφωνικά στις Βρυξέλλες και συμφώνησαν ότι η κοινή γραμμή είναι για «ευρωπαϊκή» λύση. Μπαράζ επαφών και παρεμβάσεων από τον πρόεδρο της ΝΔ με τους ηγέτες των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων


Σε μπαράζ επαφών και παρεμβάσεων, με στόχο την αποφυγή -έστω και την ύστατη ώρα- του ΔΝΤ, επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στις κατ’ ιδίαν επαφές που έχει με τους ηγέτες των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης όσο και στην ομιλία του στη σύνοδο, επέμεινε ότι το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να έχει τη «σφραγίδα» της Ευρώπης.

Λίγο πριν από τη σύνοδο του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησε για το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η «κοινή γραμμή» είναι πως η λύση πρέπει να έχει «ευρωπαϊκό χαρακτήρα» και επέμειναν πως και οι δύο αυτό θα καταστήσουν σαφές στους συνομιλητές τους.

Ενημέρωση

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για τις επαφές που είχαν γίνει τα τελευταία 24ωρα και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα του παράσχει αυτή την ενημέρωση, κάτι που έγινε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο υπουργός Οικονομικών -ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού- επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς πήρε πρώτος τον λόγο, προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες για τις θέσεις της ΝΔ αλλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους έδωσε δύο εναλλακτικές επιλογές ως προς το σχέδιο διάσωσης:

* Σταθεροποίηση του καθεστώτος εγγυοδοσίας μέσω ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
* Οικονομική στήριξη της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου του ΕΛΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα τόνωσης της αγοράς στην Ελλάδα και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. «Ως πολιτικός», επεσήμανε, «τους είπα ότι ο ελληνικός λαός, πέραν των ήδη σκληρών μέτρων που υπάρχουν, κοινωνικά δεν μπορεί να αντέξει άλλα.

Ως οικονομολόγος, τους είπα ότι φοβάμαι τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Δηλαδή οι εισπράξεις να είναι λιγότερες λόγω της κρίσης, λόγω της ύφεσης, γι’ αυτό χρειάζονται καινούργια μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους και τα νέα μέτρα να φέρουν και πάλι καινούργια ύφεση.

Τέλος, ως Ευρωπαίος, τους είπα ότι είμαι ξεκάθαρα εναντίον της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Γιάννη Σαραντάκου
saradakos@pegasus.gr
EΘΝΟΣ

4 σχόλια:

  1. Γιατί να έχουμε τόσο γελοίους πολιτικάντηδες να μας ξεσκίζουν;
    Γιατί πρασινοτσολιάδες δημοσιοκάφροι απο εχτές μας έχουν ξεσκίσει στην παπαροπληροφόρηση και μας παρουσιάζουν τον λαπά ώς χαβιάρι και εμείς το τρώμε όπως μας το δίνουν;
    Πόσο μα πόσο μαλ@κες είμαστε επιτέλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια, πρόεδρε Αντώνη, που σε ψηφίσαμε κατ΄ αρχήν για να υπάρχει κάποια έστω αντιπολίτευση, αν αυτό που κάνεις είναι αντιπολίτευση, εγώ είμαι η... Τζούλια Αλεξανδράτου! Δεν φτάνει που κάναμε αγώνα να μην βγει ο Τζέφρι και να μην περάσουμε ότι περνάμε τώρα ΟΛΟΙ παρέα -παρά τα καραγκιοζιλίκια της κυβέρνησης καραμανλή- θα μας προσάψουν και την ύβρι του καραμανλανθρώπου, απλώς επειδή δεν μας αρέσει η συλλογή από σφαλιάρες που μας επιφυλάσσει η χαρούμενη παρέα του πράου πράσινου πρωθυπουργού μας. Διώξε όλους τους αποτυχημένους που έφαγαν και ήπιαν στην υγειά μας τα τελευταία έξι χρόνια, διώξε ακόμη και τον Κωστάκη που έκανε πραγματικά αγώνα τον Οκτώβριο για να μην βγει. Αν μάλιστα κατορθώσεις εσύ ο ίδιος να κλειστεί έστω και ένας "πρωτοκλασάτος" της ΝΔούλας φυλακή και να δημευτεί η περιουσία του, θα έχεις μετά κάποιο ηθικό έρεισμα για όσα ζητάς και μια μεγαλύτερη πειστικότητα στα λόγια σου. Αυτά τα ολίγα και σκέπτομαι μήπως το μέλλον μας είναι σε ένα κόμμα μη - επαγγελματιών πολιτικών, ανθρώπων της καθημερινότητας όπως οι σχολιαστές αυτού του blog, μακριά από διχαστικές έννοιες δεξιάς και αριστεράς (που εισάγαμε από την Δύση του 18ου αιώνα, για να μην ξεχνιόμαστε)._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΒΩΜΑΡΑ

    «Τυφλός τα τ' ώτα, τον τε νουν, τα τ' όματ' ει.»
    ΣΟΦΟΚΛΗΣ (Οιδίπους τύραννος)

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!
    Άρχισαν τα πανηγύρια …
    Και τα λιβανιστήρια….
    Το παίρνουμε το δάνειο φίλοι μου.
    Και μαζί χρυσά δώρα από Τρισε (Νέα) και σωσίβια.
    Ναι όπως το ακούτε…
    Μας τα υποσχέθηκαν οι εταίροι μας.
    Και το … ΔΝΤ φυσικά.
    Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μαζί
    Και … λίγο ΛΑΟΣ για να μην αδικούμε κανένα…
    Μόνιασαν για να σώσουν την Πατρίδα
    Έβαλαν στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα
    Μαζί στα δύσκολα
    Σαν μια Γροθιά…
    Σαν ένας άνθρωπος …
    Τη μεγάλη αυτή μέρα της εθνεγερσίας απέδειξαν ότι η ελληνική φυλή θα μεγαλουργεί για πάντα…
    Εμείς οι απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα, του φοβερού Αλκιβιάδη, του μεγάλου Θεμιστοκλή, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Μορδοχάι Φριζή.
    Αλλά (γιατί όχι) και του Εφιάλτη, των μηδισάντων, των γενίτσαρων, των νενεκων, των γερμανοτσολιάδων, των κουκουλοφόρων (της κατοχής βέβαια), των δωσίλογων …
    Για άλλη μια φορά τα καταφέραμε!
    Τι τα καταφέραμε …
    Νικήσαμε.
    Μέχρι τον Ιούνιο, Θεού θέλοντος και Ανγκελας επιτρέπουσας, δεν μπαίνουμε σε στάση πληρωμών.
    Τώρα ο λαός πρέπει να προσέχει!
    Μη χαλάσουμε το κλίμα
    Μη χάσουμε τα κεκτημένα
    Απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων λιτότητας λοιπόν.
    Σφίξτε όλοι το ζωνάρι και τσιμουδιά.
    Και ψηλά το κεφάλι Έλληνες …
    Τώρα που υπάρχει το μοναδικό πνεύμα ομοψυχίας …
    Τώρα που σχεδόν όλοι φοράμε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.
    (Αλήθεια μέχρι τώρα τι φορούσαμε;)
    Κουράγιο!
    Κάτι ψιλά απομένουν ακόμη…
    Να εκεί στο Αιγαίο κάτι μικροδιευθετήσεις, κάποιες ανακατατάξεις στη Θράκη, η λύση του Κυπριακού, το όνομα των Σκοπίων, η εξέλιξη των μέτρων λιτότητας, και τελειώσαμε.
    Τελικά η εθνική μας αξιοπρέπεια είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη εθνική μας στραβωμάρα. Και δυστυχώς από τη δεύτερη υπάρχει τεράστια ποσότητα σε όλους μας.
    Ας ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΟΥΜΕ λοιπόν!
    ΦΙΛΙΚΑ
    ΣΤΡΑΒΩΝ (και καλά ξεστραβώματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γκολ αυτοί; Σέντρα εμείς!
    JiHAD ATHENS VOICE

    Σε ένα περίτεχνο παιχνίδι στρατηγικής επικοινωνίας επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει τις κερδοσκοπικές πιέσεις πάνω στα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αύξησε τα spreads και ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ζητήσει ευρωπαϊκή στήριξη, με αποτέλεσμα τα spreads να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται βοήθεια, γεγονός που προκάλεσε πανικό στους κερδοσκόπους, με αποτέλεσμα τα spreads να ανεβούν κι άλλο.

    Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Ελλάδα ανέσυρε την απειλή προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πράγμα που έφερε τα spreads σε επίπεδο ρεκόρ και έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επανέλθει στην αρχική γραμμή περί χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα τα spreads να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Το περίπλοκο αυτό επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο με αξιοθαύμαστη επιδεξιότητα επιδίδεται η κυβέρνηση, μας επιτρέπει να διατηρούμε τον έλεγχο της κατάστασης απέναντι στους κερδοσκόπους, που είναι πλέον πανικόβλητοι. Μέχρι στιγμής η ελληνική στρατηγική έχει αποδώσει καρπούς, καθώς έχει γίνει σαφές ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται πλέον με επιτόκιο πιστωτικής κάρτας, αλλά από την άλλη θα συμμετάσχει σε κλήρωση για ένα σετ μαχαιροπίρουνα.

    Το μυστικό της ελληνικής επιτυχίας είναι η περιοδεία που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα ο πρωθυπουργός, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι σέρνεται με το ζόρι στη λήψη μέτρων που θα αποβούν άκαρπα και καταστροφικά για τη χώρα, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και οι συνομιλητές του, ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι και τον συγχαίρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.