5/3/10

To μυστικό που έκρυβε ο Μεσούτ Γιλμάζ επί 13 χρόνια και οι επιπτώσεις του "South Stream" στην Ελλάδα!


του Σάββα Καλεντερίδη
Ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αποκάλυψε στα τουρκικά ΜΜΕ ένα μυστικό που κρατούσε μέσα του επί 13 χρόνια. Το μυστικό αυτό αφορά η συμφωνία και τις διαδικασίες που οδήγησαν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream (Mavi Akım) και την αντίδραση στο όλο θέμα των ΗΠΑ.
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Bugün, ο Μεσούτ Γιλμάζ, αναφερόμενος στο θέμα και συγκεκριμένα στην επικύρωση της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού από την τουρκική βουλή, τον Ιούλιο του 1997, είπε τα εξής:
"Από την ημέρα εκείνη άρχισαν να επισκέπτονται τον υπουργό ενέργειας και μένα πρέσβεις διαφόρων χωρών, όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Αιγύπτου κλπ. Αυτό που επιδίωκαν ήταν να θέσουν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία από τη διεθνή αγορά ενέργειας και να ελέγξουν την τουρκική αγορά."
Ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να ακυρώσουν τον ρωσοτουρκικό αγωγό, για να πουλήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου του Κατάρ ως LPG στην τουρκική αγορά. Σημείωσε μάλιστα ότι τα αποθέματα του Κατάρ τα έχουν 'κλείσει' ήδη αμερικανικές εταιρείες.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση της Ρωσίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό ήταν πολύ ελκυστική, γεγονός που θορύβησε τον αμερικανό πρέσβη.
Ο Γιλμάζ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη είπε:
"Ο πρέσβης των ΗΠΑ με επισκέφθηκε δυο φορές. Μου είπε επί λέξει: 'Αν δεν ακυρώσετε τη συμφωνία, θα έχετε κακά ξεμπερδέματα, και σεις προσωπικά. Άλλωστε, ο αγωγός δεν μπορεί να περάσει κάτω από τη θάλασσα'. Και 'γω του είπα 'Δεν φοβάμαι. Η συμφωνία αυτή θα υλοποιηθεί γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μου".
Οι αποκαλύψεις του Μεσούτ Γιλμάζ, που έγιναν ενώπιον βουλευτών, προκάλεσαν τεράστια εντύπωση.

O Mεσούτ Γιλμάζ, ως αποτέλεσμα της 'αμαρτωλής' επιλογής του, το 1998 κατηγορήθηκε για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Τουρκίας (Emlak Bankası), που είχε πρωταγωνιστή τον Korkmaz Yigit, γρονθοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Βουδαπέστη (φώτο) τον Ιούλιο του 1998 από 'παρακρατικούς', ενώ στις εκλογές του 2002 δεν εξελέγη καν βουλευτής. Ο Μεσούτ Γιλμάζ εξελέγη και πάλι βουλευτής στις εκλογές του 2007, όταν έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στο Νομό του Ρίζαιου.
Αυτά, για όσους είχαν και συνεχίζουν να διατηρούν αμφιβολίες για το κόστος που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει από τα 'παπαγαλάκια' ο Κώστας Καραμανλής για τις αντίστοιχες επιλογές του και για τους λόγους που οδήγησαν τον νυν πρωθυπουργό να δηλώσει αυτά που δήλωσε προεκλογικά για τον αγωγό "South Stream".
Πηγή: Γενί Σαφάκ

14 σχόλια:

  1. Και να πως δένουν όλα τα σενάρια. Σε σημερινό δημοσίευμα στο Κέρδος με τίτλο "Σκέψεις για εισαγωγή LNG από το Κατάρ" αναφέρεται ότι η υπουργός περιβάλλοντος θα επισκεφτεί άμεσα το Κατάρ για να συζητήσει την εισαγωγή LNG!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιαυτο χτυπανε και τον μπερλουσκονι με τις ροζ ιστοριες και γενικα οπου βρουν χρησιμοποιοντας την αριστερα αυτην που βομβαρδιζε αμαχους στην γιουκοσλαβια αν θυμαστε ,εκει δηλαδη που καταληγουν αυτοι οι αγωγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και φρονίμως ποιών ο Καραμανλής δε βγάζει άχνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεντευξη Πετρου Μαρκαρη στο Σπιγκελ, οπου μεταξυ αλλων δηλωνει πως αμφιβαλλει πως ακομη και τωρα η Ελληνικη κυβερνησει θα εφαρμοσει τα μετρα.

    http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,681705,00.html

    Το καλυτερο θαψιμο στην Ελλαδα, το κανουν οι Ελληνες. Αν και ο Μαρκαρης, δηλωνει κοσμοπολιτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το άρθρο, όπως πάντα.

    Χρήσιμο για σκέψεις, δεν πρέπει όμως να συμψηφιστεί η παντελής ανεπάρκεια του κ.Καραμανλή να διαχειριστεί τη χώρα (και να ελέγξει του επικίνδυνους υπουργούς του)

    Σίγουρα δέχτηκε πόλεμο από τους Αμερικανούς και τα συμφέροντά τους στην Ελλάδα και τις φαμίλιες που υποστηρίζουν, αλλά δεν "έπεσε" για αυτό. 5,5 χρόνια στον αυτόματο πιλότο ήταν πολλά για την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, ο κ. Καραμανλης, γι αυτο εχασε με 16 μοναδες. Αυτος κυβερνουσε καλα, αλλα καπου καπου του εβαζαν μια τρικλοποδια, που εμποδισε τελικα το λαο να αναγνωρισει το ΤΕΡΑΣΤΙΟ εργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ασφαλώς και θα έλθει η ώρα που θα αποδοθούν οι ευθύνες.
    Ασφαλώς ο Καραμανλής, με τον Παυλόπουλο, τον Μεϊμαράκη, τον Βουλγαράκη, τον Ρεγκούζα, τον Αλογοσκούφη, και κάτι άλλα σ++++ που διάλεξε να βάλει στην κυβέρνησή του, δεν μπορούσε να τα πάει καλύτερα.
    Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα το υπέρογκο εξωτερικό χρέος, ο Καραμανλής έχει ευθύνες.
    Η ευθύνες τους όμως περιορίζονται στο ότι δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και όχι στο ότι αυτός το δημιούργησε.
    Το εξωτερικό χρέος της χώρας δημιουργήθηκε από το 1980 και εντεύθεν κυρίως από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
    Απλά, ο Καραμανλής δεν ανέτρεψε τα πάντα, εννοώ τις πασοκικές συντεχνίες και νοοτροπίες διακυβέρνησης και δεν έλυσε το Ελληνικό Πρόβλημα.
    Αυτά.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τον Πολύδωρα θα πούμε κάτι? Μπορεί να μην άρεσε σε κάποιους για διάφορους λόγους, Αλλά ήταν αυτός που μίλησε στις φωτιές για ΑΣΥΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ όπου και έπεσε η πολιτική του ταφόπλακα,ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ,μετά ήρθαν το ένα μετάτο άλλο τα βιντεάκια με μαλακίες αστυνομικών,ΤΥΧΑΙΑ,ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ........ΟΛΑ ΚΑΛΑ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ελλαδα θελει πολιτικο με αρχ...α και πυγμη. Με εξυπναδα και ικανοτητες να τα βαλει με το "σαπιο κατεστημενο", χωρις να υπολογιζει πολιτικο και προσωπικο κοστος.
    Οταν βρεθει, εγω και πολλοι αλλοι θα ειμαστε με τα χιλια μαζι του μεχρι τελους.
    Μεχρι τοτε θα μας κυβερνουν φοβισμενα και υπακουα προβατακια σαν τον "Μπουχεσα" και το ΓΑΠ και οι Κ...ελληνες θα εξακολουθουν να ασχολουνται με την καθε Τζουλια.....
    Ξυπνηστε και παρτε τη ζωη τη δικη σας και των παιδιων σας στα χερια σας. Αν δεν σας αρεσουν οι κομματικες δυναμεις που πρωταγωνιστουν στην πολιτικη σκηνη, αναδειξτε νεες.
    Εγω προσωπικα ψηφισα στις τελευταιες εκλογες το κομμα των Δημοκρατικων. Επιλογες υπαρχουν και ο (υγιης) λαος εχει την πραγματικη δυναμη στα χερια του. Αρκει να ξυπνησει και να επιβαλλει πλεον δυναμικα τη θεληση του με γνωμονα και ΜΟΝΟ το συμφερον της πατριδας του σε συνδυασμο με την προσωπικη του ευημερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Το σχόλιο του κ. Καλεντερίδη τα λέεει όλα, για τον Καραμανλή κλπ. Οι δηλώσεις Γιλμάζ επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνεται ότι ισχύει το "κοινή γαρ η τύχη...σε σχέση με κάποιους παράγοντες" αυτό μας δείχνει τουλάχιστον το εν λόγω άρθρο.
    Οντως ο Καραμανλής δεν έλυσε το ελληνικό πρόβλημα γιατί επέλεξε την οδό της "ήπιας προσαρμογής" και δεν είχε καλούς συνεργάτες. Ομως μάλλον η καταψήφισή του, ΄δεν οφείλεται σ΄αυτό αλλά σε άλλου είδους "παραμέτρους".
    Θα το καταλάβει όμως ποτέ αυτο ο ελληνικός λαός ή θα τον αντιμετωπίζει σαν φταίχτη για όλα-πράγμα που βολεύει και την τωρινή κυβέρνηση; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ
    ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΟΜΩΣ..
    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΛΑ
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ήδη χθες επιβεβαιώθηκε η επένδυση από το Κατάρ για υγροποιημένο φυσικό αέριο και μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό. 10 δις ευρώ! Όλα δένουν, τώρα.

    Ο Καραμανλής δεν έχασε λόγω της οικονομικής κατάστασης (που σε μεγάλο βαθμό τα φούσκωσε ο ΓΑΠ για να του τα φορτώσει, με ολέθριες συνέπειες που ζούμε αυτή τη στιγμή και δεν μπόρεσε ο ΓΑΠ να τις προβλέψει), αλλά επειδή έχασε το ηθικό πλεονέκτημα. Και αυτό το έχασε σε μεγάλο βαθμό από τα κατασκευασμένα σκάνδαλα (με κυριότερο αυτό του Βατοπαιδίου, που ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο μη-σκάνδαλο). Ο Κοττάκης στα επίκαιρα (τεύχος 21-27 Φεβρουαρίου) μιλάει ανοιχτά για μη-σκάνδαλο και συμμετοχή ξένης δύναμης στην κατασκευή του.

    Συνεπώς, ο Καραμανλής έχασε από αυτά και όχι για τις δήθεν ευθύνες του για την οικονομική κατάτσαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.