11/4/10

Στις 14 Απριλίου η «Γιορτή της Απόδημης Ελληνίδας»


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), θα τιμήσει και φέτος επτά απόδημες Ελληνίδες.
..Η Χαρίκλεια Νικοπούλου Από το 2004 είναι διορισμένη σε μειονοτικό σχολείο της Θράκης, στο Πομακοχώρι του Μεγάλου Δερείου Έβρου, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από εθνικούς συλλόγους και δημόσιους φορείς για την προσφορά της και τη διδασκαλεία της στο μειονοτικό σχολείο του Δερείου Έβρου

Ποιες είναι οι τιμώμενες Ελληνίδες
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), θα τιμήσει και φέτος επτά απόδημες Ελληνίδες. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που “αγκαλιάστηκε” από την πρώτη στιγμή από το ΣΑΕ, να αποδοθεί φόρος τιμής στην ελληνίδα της διασποράς, στο πλαίσιο των εορτασμών της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.
Οι τιμώμενες Ελληνίδες για το 2010, που έχουν επιλεγεί όπως και τα προηγούμενα χρόνια από τις επτά περιφέρειες του ΣΑΕ, είναι η Αθανασία Σίσκου, από την Ευρώπη, η Μαρίνα Μουστάκα, από τις ΗΠΑ, η Μαργαρίτα Καπετανέα, από τη Ραμάλα, η Βρισηίς Μαύρου- Παϊδούση, από τον Καναδά, η Ιωάννα Ζωναρά, από την Αργεντινή, η Όλγα Κουπριάνοβα, από το Κιργιστάν και η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, από την Αυστραλία. Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι και φέτος το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με απόφαση του Νομάρχη, θα τιμηθούν για την προσφορά τους και άλλες δύο Ελληνίδες: η Έλενα Αμβροσιάδου και η Χαρίκλεια Νικοπούλου.

«Η Θεσσαλονίκη μας, η υπερήφανη πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, υποδέχεται και φέτος, για τρίτη φορά στη σειρά, τις Ελληνίδες της Διασποράς, τις Ελληνίδες του κόσμου, γυναίκες που μας κάνουν υπερήφανους για το σύνολο της προσφοράς τους, διδάσκοντας με τη ζωή τους αγάπη, ευαισθησία και ανθρωπιά», τονίζει σε μήνυμά του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Και συνεχίζει: «Σε αγαστή συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τιμούμε εφτά γυναίκες που έκαναν την υπέρβαση, θριαμβεύουν σε κάθε τομέα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, καταθέτουν περίσσευμα ψυχής και διαφημίζουν την Ελλάδα μας στα πέρατα της Οικουμένης.

Με τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια που τις διακρίνει, έχουν κερδίσει επάξια τον πιο σημαντικό έπαινο, την απεριόριστη εκτίμηση και τον θαυμασμό, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των συμπολιτών τους, εκεί όπου βρήκαν τη δική τους Ιθάκη, στον Καναδά, στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και έχτισαν μικρές Ελλάδες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, τονίζει ότι η «Γιορτή της Απόδημης Ελληνίδας», αποτελεί ελάχιστο δείγμα τιμής και αφοσίωσης απέναντι στην διαχρονική προσφορά της Ελληνίδας της Διασποράς στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

«Παντού και πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η Ελληνίδα της Ομογένειας αποδεικνύει ότι είναι εδώ, δίπλα μας, άξιος συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία που προβάλλει την ελληνικότητα, κάνοντας υπερήφανη τόσο τη χώρα καταγωγής της όσο και τον τόπο διαμονής της», τονίζει ο κ. Ταμβάκης.

«Για τρίτη συνεχή φορά τιμούμε, στην πρωτεύουσα του Απόδημου, την επιτυχημένη της πορεία, τιμούμε το παρόν και αναδεικνύουμε το μέλλον της, επικροτώντας στην πράξη τον αδιάκοπο αγώνα της να διατηρήσει άσβεστο το πατρογονικό φως στα πέρατα της Οικουμένης».

Η εκδήλωση, που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των τιμώμενων γυναικών:

Αθανασία Σίσκου , Περιφέρεια ΣΑΕ ΕυρώπηςΗ Αθανασία Σίσκου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 18 της χρόνια στην ακριτική Στέρνα Ορεστιάδας του Νομού Έβρου. Σπούδασε βιολογία, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και παιδαγωγικά στα Πανεπιστήμια του Dusseldorf και του Essen της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στη Γερμανία εντάχτηκε στο μεταναστευτικό και το φοιτητικό κίνημα. Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση των Κοινοτικών νεολαιών και των τμημάτων γυναικών των Ελληνικών κοινοτήτων, διατελώντας μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) από το1986 μέχρι το 2007 και Γραμματέας του για πάνω από δέκα χρόνια. Από το Μάρτη του 2008 ζει στην Αθήνα όπου και διευθύνει τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό KUMON στην Ελλάδα.

Μαρίνα Μουστάκα, Περιφέρεια ΣΑΕ Ηνωμένων Πολιτειών

Η Μαρίνα Μουστάκα έλκει την καταγωγή της από την Κοζάνη. Σπούδασε κοινωνική λειτουργός με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και συνέχισε με σπουδές Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Oregon, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Το 1999 ίδρυσε το Ίδρυμα και Μουσείο Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Institute and Museum of San Jos?), στο οποίο υπηρετεί ως σήμερα με την ιδιότητα της προέδρου και CEO. Η Μαρίνα Μουστάκα είναι μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, της Φιλοπτώχου Οργάνωσης της Αγίας Άννης και του Συλλόγου Golden Years της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Τα τελευταία χρόνια η Μαρίνα Μουστάκα γράφει ποιήματα, ενώ το όνειρό της είναι να δημιουργήσει ένα ελληνικό χωριό, στο πρότυπο του αντίστοιχου χωριού στο Solvang της Καλιφόρνια. Φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα μόνιμο και αυθεντικό ελληνικό περιβάλλον που, όπως η ίδια υποστηρίζει, θα αποτελεί «την καλύτερη επιλογή μετά από την επίσκεψη στην Ελλάδα»

Μαργαρίτα Καπετανέα , Περιφέρεια ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής.
Η Μαργαρίτα Καπετανέα γεννήθηκε στη Δράμα, το 1956. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, σε Ελλάδα και Βουλγαρία, παντρεύτηκε τον Παλαιστίνιο Δρ. Χάνι αλ Χρουμπ, ανώτατο στέλεχος, σήμερα, της Παλαιστινιακής Αρχής. Το 1994 μετέβη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στον προσφυγικό καταυλισμό Ντχέσια της Βηθλεέμ και αμέσως έγινε μέλος του Συνδέσμου Παλαιστινο-Ελληνικής Φιλίας (ΣΠΕΦ). Το 1995 μετακόμισε στην Ραμάλα και από το Δεκέμβριο του 1999 είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιστινο- Ελληνικής Φιλίας.

Βρισηίς Μαύρου- Παϊδούση, Περιφέρεια ΣΑΕ Καναδά
Η Βρισηίς Μαύρου Παϊδούση γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1963, όμως, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στον Καναδά και βρέθηκε στο Μόντρεαλ, όπου εργάστηκε στην τράπεζα Toronto Dominion. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Βρισηίς Μαύρου- Παϊδούση πρωτοστάτησε στην ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων, όπως ο Μακρυγιάννης, το ΠΑΜ, το Greek Relief Fund, οργάνωση που συγκέντρωνε χρήματα για την ανακούφιση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Στο ίδιο διάστημα πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εργατικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων και της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα του Πολίτη, με σκοπό την αρωγή στους Έλληνες μετανάστες και βοήθεια για την ένταξή τους στην καναδική κοινωνία. Υπήρξε ενεργό μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου της αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το διαβατήριό της.Η Βρισηίς Μαύρου- Παϊδούση πρωτοστάτησε, επίσης, στην ίδρυση της Ελληνοκαναδικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Κύπρο, με άμεση μέριμνα για τη συγκέντρωση υλικού για τους ξεριζωμένους από τις εστίες τους Ελληνοκυπρίους και τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφισή τους. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή του πανεπιστημίου ΜcGill Μιχάλη Παϊδούση, Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στο Μόντρεαλ.

Ιωάννα Ζωνναρά, Περιφέρεια ΣΑΕ Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
Η Ιωάννα Ζωνναρά γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1949 και ανατράφηκε στους κόλπους μιας εργατικής οικογένειας Ελλήνων μεταναστών που της μετέδωσε τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Από το 2002 είναι Διευθύντρια του Γλωσσικού και Πολιτιστικού Κέντρου της ελληνικής κοινότητας της Cordoba, όπου διδάσκονται τα ελληνικά σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες ελληνικής καταγωγής, καθώς και φιλέλληνες της Cordoba.Επιπλέον, παραδίδει σεμινάρια σε σχέση με τα ελληνικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Με την ενεργό συμμετοχή της στη ζωή της κοινότητας, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην κοινωνική προσφορά, στην Εκκλησία, θεωρείται στυλοβάτης της διάδοσης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην κοινωνία της C?rdoba και της Αργεντινής γενικότερα.

Όλγα Κουπριάνοβα, Περιφέρεια ΣΑΕ Χωρών τ. Σοβιετικής Ένωσης
Η Όλγα Κουπριάνοβα γεννήθηκε το 1950 στην Περιφέρεια Γιουζνο-Καζακστάνσκαγια του Κιργιστάν. Είναι μέλος της Κοινότητας των Ελλήνων της Κιργισίας «Φιλία» από την ίδρυσή της το 1994. Από το 1997 είναι μέλος του Συμβουλίου και Γραμματέας του. Χάρη στη μεγάλη συμβολή της στην ανάπτυξη της κοινότητας, το 2007 εξελέγη στην θέση του Προέδρου.Καταλυτική υπήρξε η συνεισφορά της στην εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε γνωστά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πρωτεύουσας Μπισκέκ. Η Όλγα Κουπριάνοβα είναι διακεκριμένο μέλος της Ομογένειας, όχι μόνο στην ελληνική κοινότητα του Κιργιστάν, αλλά συμπεριλαμβάνεται στους διαπρεπέστερους εκπροσώπους του ομογενειακού Ελληνισμού της τ. Σοβιετικής Ένωσης.

Αλεξάνδρα Βακιτσίδη, Περιφέρεια ΣΑΕ Ωκεανίας

Η Αλεξάνδρα Βακιτσίδη γεννήθηκε το 1951, στον Λαιμό Φλωρίνης. Σε ηλικία 17 ετών, μετανάστευσε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας όπου και υπηρέτησε την ελληνική παροικία επί σειρά ετών, με καταλυτική συμβολή στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.
Το 1992 ο Δήμαρχος της περιοχής Port Adelaide, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες της στην κοινωνία της πόλης, την πρότεινε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, όπου εξελέγη η πρώτη Ελληνίδα δημοτικής σύμβουλος στη Νότια Αυστραλία. Η δυναμική αυτή Ελληνίδα είναι μία από τις πρωτεργάτριες της δημιουργίας του Οργανισμού Ελληνίδων και Ελληνοκυπρίων Γυναικών Αυστραλίας και συνεχίζει ακούραστη μέχρι σήμερα το εθελοντικό της έργο, εξυπηρετώντας Έλληνες και μη, με την ίδια ευκολία και χωρίς καμία διάκριση.

Έλενα Αμβροσιάδου
Η Έλενα Αμβροσιάδου σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Leeds, με master στην Τεχνολογία και Ανάπτυξη από το Imperial College του Λονδίνου και MBA από το Cranfield. Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας IKOS, μιας από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές εταιρείες αντισταθμιστικών κεφαλαίων, ασχολήθηκε ενεργά με την ανάπτυξη του ομίλου IKOS από το 1991.Το 2007, 2008 και 2009, η Έλενα Αμβροσιάδου βρέθηκε στη λίστα του Financial News των 100 γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Έλενα Αμβροσιάδου συμμετέχει σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως το ARK (Absolute Return for Kids), την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό. Η Έλενα Αμβροσιάδου είναι η δυναμική επιχειρηματίας που κάλυψε οικονομικά την αποστολή των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Αϊτή, όπου και πέτυχαν τον απεγκλωβισμό ενός 24χρονου νεαρού από τα ερείπια, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Χαρίκλεια Νικοπούλου
Η Χαρίκλεια Νικοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και, έπειτα από κατατακτήριες εξετάσεις, στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές τις σπουδές, τελειοποίησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο και στο ακορντεόν.

Εργάστηκε ως δασκάλα στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Αριστοτέλειο Κολέγιο» (1999-2001) και το 2001 διορίστηκε σε δημόσια σχολεία στη Ζάκυνθο, στην Κομοτηνή και στην Αιτωλοακαρνανία. Από το 2004 είναι διορισμένη σε μειονοτικό σχολείο της Θράκης, στο Πομακοχώρι του Μεγάλου Δερείου Έβρου, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από εθνικούς συλλόγους και δημόσιους φορείς για την προσφορά της και τη διδασκαλεία της στο μειονοτικό σχολείο του Δερείου Έβρου.

provoles.de

2 σχόλια:

  1. Συντομα μας βλεπω να αποδημουμε εις Κυριον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 9:34 π.μ.

    Mήπως είσαι η Δραγώνα και θα αποδημήσεις εις τόπον χλοερόν, επειδή βραβεύουν την Νικοπούλου;

    Φρόντισες να της κάνεις ξανά επίθεση από την Κομοτηνή, όπου έδωσες ρεσιτάλ απρέπειας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Απρέπειας, που ανάγκασε τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο και να ζητήσει να μην ξαναπατήσεις το πόδι σου εκεί.

    (Για τους μη γνώσιν έχοντας, "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" 11/4/10, σελ. 25).

    Εκτός από θρασεία, είσαι και παράνομη, κερά Θάλεια, γι αυτό και ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Πανάρετος, έχει πάρει τις αποστάσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.