27/4/10

Ιωάννης Αριστοδήμου ένα 18χρονο παλικάρι

Ο Ιωάννης Αριστοδήμου, γιος του Σάββα και της Ζωίτσας από τη Δρύμου της Πάφου, ήταν μόλις 18 χρονών όταν έγινε η τουρκική εισβολή. Η αποφράδα εκείνη ημέρα της 20ης Ιουλίου βρήκε τον Ιωάννη να υπηρετεί στον 120ο Λόχο Βαρέων Όπλων (ΛΒΟ) στη Λακατάμεια. Μόλις λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 1974, είχε καταταγεί στο στρατό για να εκτελέσει τη στρατιωτική του θητεία.

Με το ξέσπασμα της εισβολής στις 20 Ιουλίου, ο Ιωάννης και 29 άλλοι συνάδελφοί του πήραν διαταγή να μεταφερθούν στην Κερύνεια για να βοηθήσουν στην ανακοπή της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων. Αρχικά, οι 30 άνδρες ενεπλάκησαν σε μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, μετά στον Παχύαμμο, και αργότερα σε άλλες περιοχές στην πόλη της Κερύνειας. Το πρωί της 21ης Ιουλίου, τα 30 αυτά παλικάρια, μαζί με ομάδα καταδρομέων πήραν νέες διαταγές για να μετακινηθούν στις παρυφές της πόλης της Κερύνειας για να κτυπήσουν τα προελαύνοντα τμήματα του τουρκικού στρατού. Μια πορεία, όμως, που δεν έμελλε να ολοκληρώσουν. Καθ’ οδόν, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς εντοπίσθηκαν από την τουρκική πολεμική αεροπορία και δέχθηκαν επίθεση από αέρος. Ταυτόχρονα, δέχθηκαν και κανονιοβολισμούς από τα τουρκικά πλοία, όπως και από ομάδα τουρκικών αρμάτων. Μετά τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν, οι άνδρες μας διατάχθηκαν να οπισθοχωρήσουν. Στη διαδικασία της οπισθοχώρησης τα ίχνη του Ιωάννη Αριστοδήμου χάθηκαν και έκτοτε η τύχη του αγνοείτο.

Τα λείψανα του Ιωάννη εντοπίσθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή έξω από την Κερύνεια 33 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το 2007, και ταυτοποιήθηκαν μετά από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA που διενεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 18 Απριλίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στη Δρύμου της Πάφου κηδεύτηκε με τις αμόζουσες τιμές ο 18χρονος ήρωας Ιωάννης Αριστοδήμου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ,moi.gov.cy

8 σχόλια:

  1. προς admin , αν δεν ειναι σε γνωση .http://www.zagalisa.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σε γνώση μας απο τον ιστολόγιο του φίλου Vripol ο ιστότοπος της εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ.Σε ευχαριστώ για την επισήμανση Κώστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αιωνία η μνήμη Έλληνα Στρατιώτη!
    Αναπαύσου στα Ηλύσια Πεδία,ξεδίψασε με νερό της λήθης και μην κοιτάς προς τα εδώ!
    Εδώ βασιλεύει η αθλιότητα και η ανηθικότητα!!!

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καυκασιε υπαρχει και αυτο το μπλογκ του Σεμπαιδην Καραχοτζα

    http://www.natpresh.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλοίμονο σέ αυτούς πού έζησαν τόν Εθνικό ξεπεσμό σέ όλο του τό μεγαλείο...σάν αρχαία τραγωδία χωρίς όμως τόν από μηχανής θεό....
    αλοίμονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κ74 έχουν γίνει ήδη τρείς αναδημοσιεύσεις απο το Ιστολόγιο του Κου καραχόζα σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καυκάσιε, σας έστειλα μια αναφορά Έλληνος Αξιωματικού του ΠΝ, σχετική με την απόφαση για ανέγερση τζαμιού στον Βοτανικό. Την λάβατε;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κωνσταντίνε την έλαβα και σε ευχαριστώ θερμά.Θα την προωθήσω στο Κο. Σάββα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.