28/4/10

Ερχεται η στήριξη - Για 25 δισ. ευρώ βοήθεια από το ΔΝΤ γράφουν οι Financial Times

Στις 2 Μαίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαική Ενωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαίου για την έγκριση του σχεδίου, όπως μεταδίδει η υπηρεσία Dow Jones Newswires.

Η υπηρεσία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις 4 Μαίου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαίου και στις 10 Μαίου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

Reuters

Χθες και το Reuters μετέδωσε πως η πρώτη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, θα διατεθεί πριν την ημερομηνία κλειδί της 19ης Μαΐου, επικαλούμενο προσχέδιο νόμου που ήλθε στην κατοχή του.

Το προσχέδιο που είχε τίτλο " Νόμος για την διατήρηση της σταθερότητας στη Νομισματική Ενωση", περιελάμβανε αναφορά σε ανεπίσημο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ψηφοφορία από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης στις 10 Μαΐου.

Το έγγραφο επισημαίνει επίσης ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει ένα 3ετές πρόγραμμα μείωσης δαπανών στις 6/7 Μαΐου.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι συζητήσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Κομισιόν στην Αθήνα έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση στις 2 Μαΐου.

ΕΕ
Εν τω μεταξύ, σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης, κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους» της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης στο Τόκιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας,τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας».

«Μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν στις 10 Μαίου την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα» τόνισε ο βαν Ρομπέι.

Financial Times
Σήμερα, η βρετανική εφημερίδα Financial Times γράφει ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισ. ευρώ το σύνολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας «Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ», γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει: «Η αύξηση κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθεί με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών».Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Nτομινίκ Στρος Καν
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "La Tribune" προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι "αφόρητη".

«Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν "ένα δυσάρεστο φάρμακο" και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους», τονίζει ο κ. Στρος Καν και προσθέτει: «Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση».

«Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση», αναφέρει ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στα 1,3167 δολάρια που αποτελεί το κατώτερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου του 2009. Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο «η υποχώρηση του ευρώ οφείλεται στην αβεβαιότητα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, κυρίως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας».

Κέρδος online 28/4/2010 09:17

1 σχόλιο:

  1. Ηδη τα λαμόγια και οι συνεργάτες τους στο Δημόσιο θα σκέφτονται πως θα γίνει να φάνε ΚΑΙ ΑΥΤΑ τα λεφτά...


    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.