29/4/10

"Δεν είμαστε εθνικιστές, απλώς ρεαλιστές" (2)

Σχόλιο του Ελευθέριου Β. στην ανάρτηση "Δεν είμαστε εθνικιστές, απλώς ρεαλιστές"
Επειδή αυτούς τους τελευταίους μήνες η προπαγάνδα οργίασε και κανείς δεν άκουγε κανέναν σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να κατηγορήσουν οι πάντες τους πάντες πρέπει να ειπωθούν σταράτα κάποια πράγματα. Δεν είναι μόνο γερμανικό προνόμιο η τιμιότητα. Ας το θυμηθούμε αυτό λίγο εμείς οι έλληνες. Δεν είναι μόνο γερμανικό αίσθημα τιμής να μην χρωστάς σε κανένα. Ας το θυμηθούν λίγο αυτό οι γερμανοί.
Τα προβλήματα της οικονομικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας είναι γνωστά. Πολλοί σοκαρίστηκαν από την απροθυμία της Γερμανίας να βοηθήσει. Αλλά δεν θα έπρεπε να σοκάρονται από αυτό το γεγονός. Το σοκαριστικό γεγονός είναι ότι σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες η Ελλάδα για την διάσωσή χρειάζεται το ελάχιστο και αν όλα πάνε καλά το μυθώδες ποσό των 120 δις ευρώ. Αυτό θα έπρεπε να μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας σύγκλισης με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο καταφέραμε να έχουμε αυτά τα χρέη.
Θα μπορούσα να καταφύγω σε εύκολα αναθέματα. Ανάθεμα στους γερμανούς που δεν μας βοηθούν. Ανάθεμα στους έλληνες πολιτικούς που έκλεψαν τα λεφτά. Ανάθεμα στους ευρωπαίους πολιτικούς που δεν προχώρησαν σε πολιτική ένωση τουλάχιστον στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής.
Τα αναθέματα εύκολα εκτοξεύονται αλλά δεν δίνουν λύσεις. Αυτή την οικτρή αλήθεια πρέπει να την γνωρίζουν οι γερμανοί εταίροι. Άλλωστε αυτοί οι κοινοί κώδικες της λογικής είναι που μας επιτρέπουν να θεωρούμαστε εταίροι.
Ποια αντιμετώπιση λοιπόν επιτάσσει η λογική; Η λογική λέει πώς αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα καταρρεύσει το ευρώ όχι γιατί η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική απ’ όποια άλλη χώρα του ευρώ αλλά διότι η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ. Αλλά ακόμα και αν δεν ήταν χώρα της ευρωζώνης, είναι τέτοιο το οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας που δεν θα συνέφερε μια πιθανή οικονομική της κατάρρευση. Είναι πολύ κοντά στην Γερμανία λοιπόν για να αφεθεί στην τύχη της.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι τι κάνουμε υπό τις παρούσες συνθήκες. Τα χρήματα της διάσωσης πρέπει να δοθούν. Το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Ας γνωρίζουν οι γερμανοί ότι τα χρήματά τους ουσιαστικά είναι δάνεια που θα επιστραφούν και μάλιστα με πολύ καλούς όρους. Ας γνωρίζουν οι γερμανοί ότι αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα θα είναι τεράστιο εργασιακό – κοινωνικό σοκ. Τα χρήματα που θα δώσουν δεν θα είναι για καλοπέραση. Αυτά τα έχουν δώσει και έχουν άθελά τους δημιουργήσει το πιο παράλογο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με παραγωγικούς παραλογισμούς που δεν μπορεί να βρει κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο και που αυτός ο παραλογισμός καταπιέζει πρώτους απ’ όλους τους ίδιους τους έλληνες. Επίσης ας γνωρίζουν οι γερμανοί ότι η όποια προσπάθεια για πολιτική ένωση είναι μια δυναμική προσπάθεια που εμπεδώνεται η αναγκαιότητά της μέσα από την κοινή πορεία. Για να είναι το όλο εγχείρημα επιτυχημένο πρέπει πρώτα απ’ όλα να εμπιστευτούν τους έλληνες αλλά η εμπιστοσύνη θα πρέπει να μεταφραστεί σε μεταφορά μέρους της παραγωγής εδώ. Να τους εμπιστευτούν μέρος των αγορών τους και να μην τους αντιμετωπίζουν μόνο ως πελάτες της παραγωγής τους. Να τους εμπιστευτούν σαν εταίρους με τους οποίους μπορούν να ενώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις τους. Αν για αυτό χρειάζεται οικονομική επιτροπεία ας γίνει. Αλλά θα πρέπει να γίνει και παραγωγική ανακατανομή εντός της Ευρώπης και εξαγωγική προσπάθεια στον υπόλοιπο κόσμο για να σταματήσει αυτή η παρακμή της Ευρώπης. Αυτά δεν τα λέω επειδή θέλω να εκμεταλλευτώ την κατάσταση αλλά διότι η λύση της εθνικής απομόνωσης δεν είναι καν στις πιθανές επιλογές μας με την απελευθέρωση του εμπορείου όπως υπάρχει σήμερα.-

ΥΓ Και επιτέλους ας παγιώσουμε τα σύνορα της Ευρώπης. Αν επωμιστούν οι υπόλοιπη ευρωπαίοι ένα τέτοιο μυθώδες ποσό για την Ελληνική διάσωση για ποια τουρκική ένταξη μπορούμε να μιλάμε την στιγμή που μόνο τα ποσά της σύγκλισης στην τουρκική περίπτωση είναι τεράστια και από κάποιον πρέπει να πληρωθούν. Προτεραιότητα λοιπόν είναι η πολιτική μετάλλαξη σε ομοσπονδία όσων είναι ήδη μέσα. Εναλλακτικός δρόμος μας η διάλυση.

1 σχόλιο:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Νομίζω ότι πρέπει να διαβαστούν ταάρθρα των Κωνσταντακόπουλου/Δελαστίκ σε συνδυασμό με το σχόλιο του Ελ.Β. Για το τελευταιο μια μόνο παρατήρηση. Στο Υ.Γ του λέει ότι πρέπει επιτελους να παγιωσουμε τα σύνορα της Ευρώπης. Ας σκεφθεί ο ίδιος (και όλοι μας) γιατί δεν παγιώνονται. Αλλά επίσης: τι σημαίνει το "παγιώσουμε"; Ποιοι ακριβώς θα το κάνουν ώστε να χωράνε στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο; Όλοι οι "ευρωπαίοι¨ίσα κι όμοιοι είμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.