29/4/10

Ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο «βλέπει» ο Χαρίρι

Το Ισραήλ προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα νέο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου εξαπολύοντας επίθεση με αφορμή τους πυραύλους Σκουντ που φέρεται να έχει η Χεζμπολάχ, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al Watan του Κατάρ που κυκλοφορεί την Πέμπτη.

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς και τις απειλές του Ισραήλ. Το εβραϊκό κράτος προσπαθεί να δικαιολογήσει έναν πόλεμο εναντίον του Λιβάνου που μπορεί να εξαπολύσει τη στιγμή που το επιλέξει», δήλωσε ο Χαρίρι.

«Ποιές είναι οι αποδείξεις του Ισραήλ για την κατοχή από τη Χεζμπολάχ τέτοιων πυραύλων, ενώ το ίδιο διαθέτει πυρηνικά όπλα;» διερωτήθηκε.

Ο Χαρίρι είπε ότι αρνείται να «ζητήσει από τη Χεζμπολάχ να διαψεύσει πως κατέχει τέτοιους πυραύλους». Πρόσθεσε ότι δεν θέλει ο Λίβανος «να τεθεί στη θέση του κατηγορουμένου και να δώσει στο Ισραήλ το δικαίωμα να εξαπολύει κατηγορίες σε βάρος του».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κατηγόρησε τη γειτονική Συρία ότι προμηθεύει τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου με πυραύλους Σκουντ που μπορούν να πλήξουν το σύνολο του εδάφους του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις χωρίς να μπορούν να επιβεβαιώσουν αν πράγματι αυτό συμβαίνει.

Η Ουάσινγκτον που θεωρεί ότι η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση, έχει προειδοποιήσει ότι μια μεταφορά πυραύλων και όπλων συνιστά απειλή για τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου και υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν. Ο λιβανέζος πρωθυπουργός πρόσφατα απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η Χεζμπολάχ έλαβε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Σκουντ από τη Συρία και υποστήριξε ότι τις φήμες αυτές διοχετεύει το Ισραήλ για να απειλήσει τη χώρα του.

Η Δαμασκός έχει απορρίψει τις ισραηλινές κατηγορίες.

Στη διάρκεια του πολέμου το καλοκαίρι του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση εκτόξευσε περισσότερες από 4.000 ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ. Η σύγκρουση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 1.200 ανθρώπων στο Λίβανο, κυρίως αμάχων και 160 Ισραηλινών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.