17/4/10

Η Τουρκία "απαγορεύει" αποστολή έρευνας-διάσωσης στα Ψαρά - "Δεν δικαιούστε" λέει...

Η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 12:34 σήμερα αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης του άτυχου ψαρά που αναζητείται από χθες στην περιοχή των Ψαρών με την αιτιολογία ότι η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέρα του 25ου Μεσημβρινού και ειδικότερα στην περιοχή των Ψαρών, ανήκει στην Τουρκία!

H NOTAM εκδόθηκε την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε την γ.γ. του ΚΚΕ στην Βουλή Αλέκα Παπαρήγα ότι "Δεν υπάρχει θέμα διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό". Είναι τόσο προκλητική αυτή η κίνηση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η όλη υπόθεση αφορά την διάσωση ενός ανθρώπου, αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή.

Η Άγκυρα υποστηρίζει στη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε ότι η περιοχή (τα Ψαρά!) σε ότι αφορά την έρευνα και διάσωση είναι τουρκικής αρμοδιότητας. Προφανώς έχουν μείνει στην εποχή που τα Ψαρά ήταν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στις έρευνες που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή των Ψαρών ξεκίνησαν από χθες 15/04 όταν ένας 69χρονος ψαράς έφυγε τα ξημερώματα με το σκάφος του, αλλά αργά χθες το απόγευμα δεν είχε επιστρέψει και η οικογένειά του ενημέρωσε το Λιμενικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών καμία ανακοίνωση για την κίνηση της Τουρκίας.

Αρχικά εκδόθηκε από ελληνικής πλευράς η ακόλουθη τυπική ΝΟΤΑΜ για αποστολές έρευνας-διάσωσης :


A0705/10 - DUE TO MISSING FISHING BOAT SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL
TAKE PLACE WITHIN THE AREA RADIUS 10NM CENTERED ON 383900N0252500E
AMSL/5000FT LIMITED WI ATHINAI FIR.
DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC,INDIVIDUAL UNITS ARE
REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE
ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA SITUATED WITHIN THE ATHINAI FIR
WHICH FALLS WITHIN ITS COMPETENCE. 00000FT AMSL - 05000FT AMSL, APR 15 1630
TILL APR 18 1630, 15 APR 16:30 2010 UNTIL 18 APR 16:30 2010. CREATED: 15 APR
17:13 2010

Σήμερα η Τουρκία απάντησε με την παρακάτω ΝΟΤΑΜ:

A1387/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0705/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
ACTIVITY AREA MENTIONED IN THE GREEK NOTAM A0705/10 IS WITHIN
TURKISH SEARCH AND RESCUE REGION (SSR) AS DECLARED TO THE IMO AND
INCLUDED IN THE IMOS GLOBAL SAR PLAN. ALL SAR ACTIVITIES WITHIN THE
TURKISH SSR MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES. 000FT AMSL
- FL050, 16 APR 12:32 2010 UNTIL 18 APR 16:30 2010. CREATED: 16 APR 12:34 2010

Το θέμα της αρμοδιότητας των αποστολών έρευνας-διάσωσης είναι ένα από τα θέματα που θέλει να συζητήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάϊο.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

4 σχόλια:

  1. Ε ! Καλά !!!!Δηλαδή τί άλλο περιμένετε ;;;τΟ 2006 στο νησάκι Νέρα ΔΥΤΙΚΑ της Καλύμνου βρέθηκε τούρκος βατραχάνθρωπος με σπασμένο πόδι .... απαίτησε να έρθει γιατρός να τον παραλάβει και κατά τον χρόνο αναμονής ήλθε το τουρκικό-ΝΑΙ ! στην Νέρα- και ενώ οι δικοί μας κυττούσαν τα 40 κύματα,πήραν τον τραυματία και απεχώρησαν...Τώρα τί λέτε ;;;;Πάμε καλά ;;; Κατά διαβόλου πάμε αφού αποκλείεται ο δικός μας καπετάνιος να πήρε μόνος του την απόφαση.Και ξαναρωτάω : Πάμε καλά ;;;Μας κοροϊδεύουν ή όχι ;;;;( μας κοροϊδεύουν οι δικοί μας φυσικά) Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία βαδίζει σύμφωνα με το όραμά της και τους σχεδιασμούς της πολλών ετών.
    Από την Ελλάδα λείπουν και τα δύο για πολλά χρόνια.
    Από το 1985 έως το 2000,βαδίζοντας από άκρη σε άκρη όλα τα Μικρασιατικά παράλια, μου έκανε εντύπωση η ραγδαία αύξηση οικοδομικών συγκροτημάτων σε όλα τα παράλια. Μιλάμε για πολλά συγκροτήματα που ξεφύτρωναν στο πουθενά.
    Ρωτώντας τους ντόπιους σε πολλά μέρη για να λύσω την απορία μου στο τι γίνεται ,η απάντηση ήταν , τα χτίζουν για να αγοράσει όποιος θέλει όμορφα και καινούργια σπίτια. Η προσέγγιση αυτού του θέματος τότε από την δικιά μας πλευρά ήταν ότι τα χτίζουν για να μεταφέρουν Κούρδους από το εσωτερικό ώστε να τους αλλοιώσουν πληθυσμιακά. (Μην γελάτε).
    Κοιτάξτε τώρα το όραμά μας και τον σχεδιασμό που είχαμε για το Αιγαίο και τα νησιά μας μέχρι σήμερα. Από το 1985 έως και σήμερα πληθυσμιακά στο Ανατολικό Αιγαίο έχουμε μετακινήσει το 50% του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και από 1,2 εκ πληθυσμό σήμερα βρισκόμαστε σε λιγότερο από 0,5 εκ.
    Αντίστοιχα στα Μικρασιατικά παράλια από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αύξηση πληθυσμιακά κατά περιοχή απο500-1200%. Τρομακτική διαφορά .
    Παρατηρούμε λοιπόν ότι στον ζωτικό χώρο του Ανατ.Αιγαίου να έχουμε διεκδικήσεις από την πλευρά μας για 0,5 εκ πληθυσμό και οι Τούρκοι από την άλλη για 15 εκ πληθυσμό. Εμείς διεκδικούμε το δίκιο μας και οι Τούρκοι διεκδικούν καινούργιο χώρο «ζωτικής σημασίας» που τον χρειάζονται. Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επίλυση του θέματος στην Χάγη.
    Τέλος με το μικρό χειροπιαστό παράδειγμα του σήμερα θα καταλάβετε πολλά.
    Στην Σάμο είναι καταγεγραμμένα στα νηολόγια 350 μικρά σκάφη (βάρκες-ταχύπλοα κλπ.) και στο Κουσάντασι (ακριβώς απέναντι) καταγεγραμμένα στα νηολόγιά τους 2.800 μικρά σκάφη.
    Συμπέρασμα χάσαμε την ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ στο Ανατ. Αιγαίο αδέλφια.
    Και τα χειρότερα έρχονται.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία κατά την συνήθη πρακτική της λέει, λέει, λέει μέχρι να βρεθεί κάποιος βλάκας απο εμάς και να πειστεί ή να υποκύψει.
    Δεν πα' να εκδόσει 100 ψευτοΝΟΤΑΜ και κουραφέξαλα, μέσα στο Αιγαίο εμείς θα έχουμε το πάνω χέρι και ας το χωνέψει.
    Όσο για αυτούς που λένε ότι η Τουρκία έχει πχ 100 μέσα διάσωσης και εμείς πχ 20 ας σκεφτούνε ότι μιλάμε για το Αιγαίο και όχι για τον Ειρηνικό ωκεανό. Καλό είναι να υπάρχουν αρκετά μέσα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ελλείψεις (και που δεν έχουμε άλλωστε) αλλά μην τρελαινόμαστε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 3:40 μ.μ.

    >Δεν πα' να εκδόσει 100 ψευτοΝΟΤΑΜ και κουραφέξαλα, μέσα στο Αιγαίο εμείς θα έχουμε το πάνω χέρι και ας το χωνέψει.<

    Μην είσαι καθόλου σίγουρος (πού βασίζεις την άποψή σου;) ότι θα έχουμε το πάνω χέρι. Ούτε τώρα το έχουμε, αφού οι τουρκικές φρεγάτες κάνουν βόλτα στο Σούνιο. Εσύ μπορείς να πας στα Ίμια. Η Ελλάδα είναι πια πολύ αδύναμη στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία και το ξέρει.

    Αν μπορείς, πάρε το σημερινό "ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ" και διάβασε στην σελίδα 28 το άρθρο του Γιώργου Δινυσόπουλου "Τουρκικές αποστολές κατασκοπίας πάνω από το Αιγαίο".

    Φαίνεται ότι η Τουρκία, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θέλει κάποια σύρραξη με την Ελλάδα. Διαφορετικά, ... θα ήμασταν σαν την γάτα με το ποντίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.