6/4/10

Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας

Εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα στη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκηπα Έρμπαχ.

Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία «Μαρίτα» και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι που ήταν στριμωγμένος από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα»). Το σχέδιο «Μαρίτα» δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων μαζί με την Τουρκία που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.

Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παρέταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι αγγλικές δυνάμεις έλεγχαν τον άξονα Τεμπών - Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη.

Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά μήκος της λεγόμενης «γραμμής Μεταξά», ενός φιλόδοξου οχυρωματικού έργου στα πρότυπα της γραμμής Μαζινό, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά ως ασπίδα αποτροπής του βουλγαρικού κινδύνου. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες ζημιές.

Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου, παρακάμπτοντας τη «γραμμή Μεταξά». Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.

Οι υπερασπιστές της «γραμμής Μεταξά», περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμαλώτους έλληνες μαχητές. Οι ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης «Μαρίτα», γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ελληνικής αντίστασης.

Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 27 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

sansimera.gr

13 σχόλια:

  1. Ας μου εξηγήσει κάποιος που ξέρει απο στρατιωτικά θέματα, πως γίνεται να χάνεις μια μάχη σε ένα σημείο και να χάνονται τα πάντα; Δεν υπάρχει δεύτερη, τρίτη, τέταρτη γραμμή άμυνας; Το ίδιο έγινε και το '22 και τους σταμάτησε η θάλασσα, το '41 σταμάτησαν στην Κρήτη.
    Δηλαδή έτσι και πλακωθούμε με κάποιον απο τους γείτονες και τα πράματα (στην αρχή) πάνε άσχημα, που θα σταματήσουν; στον κάβο Μαλιά αν το επιθυμούν;
    Πως στο διάολο κράτησαν οι Ρώσοι το Στάλιγκραντ και το Λένιγραντ;

    Λάμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάμαχε, υπήρξαν πολλές γραμμές άμυνας,αλλά όλες κατέρρευσαν (άλλες σε ώρες και άλλες σε λίγες μέρες) κάτω από την τρομακτική πίεση του καλύτερου στρατού στο κόσμο εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο...
    Μη ξεχνάς επίσης ότι είχαμε αντιμετωπίσει ΚΑΙ την Ιταλία (στρατιωτική υπερδύναμη της εποχής)νικηφόρα για πάνω από 5 μήνες και ο κύριος όγκος του Ελληνικού Στρατού μαχόταν σκληρά στα βουνά της Β. Ηπείρου. Είναι σαν να μας επιτεθεί σήμερα η Τουρκία, να την αντιμετωπίσουμε νικηφόρα και να μας επιτεθεί ταυτόχρονα από τα Δυτικά και το...ΝΑΤΟ!!! Τι γραμμές άμυνας να κρατήσεις;;;...
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΑΜΑΧΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΥΦΤΒΑΦΕ.
    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΤΑΝ ΤΙΤΑΝΙΟΣ.
    ΗΤΑΝ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥΕΙΧΕ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΚΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ, ΜΕ ΟΠΛΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ.
    Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΦΟΒΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΑΥΤΟ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑΠΟΒΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΥΧΙΟΤΑΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΔΑΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΝΕΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΥΟΣ ΠΛΙΤΣΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΕΓΑΝ ΩΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΝΑΚΥΡΗΞΑΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΙΔΑΝ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΝ ΝΤΟΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ.ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΣΦΑΓΗ 49 ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.
    ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟ ΕΝΟΠΛΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΚΕ ΟΜΑΔΕΣ, ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΘΕΝΑΡΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΓΙΑΥΤΟ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΟΣ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ. ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΝ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΟ ΕΜΦΥΛΙΟ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΛΑΟΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΒΛΕΠΑΝ ΩΣ ΕΜΠΟΔΙΟ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η στρατιά είχε 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα όπως λέει η ανάρτηση,ενώ εμείς ουσιαστικά τίποτα από αυτά,οι γερμανοί της εποχής εκείνης είναι όπως οι usa σήμερα,δηλαδή δεν πιάνονταν σε ποιότητα και σε ποσότητα.οι μαχητές στα βουνά κρατούσαν και μπορούσαν για αρκετό καιρό να πολεμήσουν αλλα όταν τους ενημέρωσαν από το επιτελείο για την εξέλιξη του πολεμου δεν το πίστευαν στα αυτιά τους γιατί εκεί πάνω δεν πέρναγε τίποτα,ούτε άνθρωπος ούτε αεροπλάνο.ενώ οι γερμανοί κάνανε παρέλαση στην θεσσαλονίκη αφού μπήκαν από την βουλγαρία και προχώραγαν προς τον νότο,δηλαδή τα βόρεια σύνορα τις χώρας είχαν σπάσει,αυτοί εκεί πάνω κρατούσαν τις θέσεις τους. Οι πηγες λένε ότι οι μαχητές κλαμένοι παραδώσανε τα όπλα τους για το άδοξο τέλος του πολεμου στους γερμανούς.Όμως αμέσως μετά από την πτώση της χώρας κάποιοι γερμανοτσολιάδες κάνανε διαφορες δουλειές με τους κατακτητές,μέχρι και τον δικηγόρο στην γερμανική κατοχή,ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριοι,
    Τους πολέμους δεν τους κερδίζουν οι φαντάροι, οι οποίοι είναι απλά εκτελεστικά όργανα, Τους κερδίζουν οιστρατηγοί με τα εμπνευσμένα σχέδιά τους, τα οποία πολλαπλασιάζουν σε κρίσιμα σημεία του μετώπου την ισχύ του στρατεύματος, αναγκάζοντας τους εχθρούς σε αναδίπλωση. Δυστυχώς κατά την γερμανική εισβολή ουδείς είχε την έμπνευση να παρασύρει του Γερμανούς εκεί που εκμηδενίστηκε και η αριθμητική υπεροπλία των Ιταλών: στα βουνά!
    Ο στρατός μας έπρεπε να εγκαταλείψει την Μακεδονία και την Θράκη, καταστρέφοντας κάθε υποδομή, όπως δρόμους, λιμάνια, υδραγωγεία, αποθήκες, περάσματα κλπ. ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΜΠΗ.
    Η άμυνά μας έπρεπε να εκδηλωθεί με ΕΠΙΘΕΣΗ στα Σκόπια στην νοητή γραμμή Κίσεβο-Βέλες-Στιπ, η οποία λόγω του ορεινού ανάγλυφου θα αχρήστευε όλα τα τανκς, καθώς και την επίδραση των αεροπορικών επιθέσεων.
    Οι Γερμανοί ερχόμενοι αντιμέτωποι με το σοβαρό ενδεχόμενο αποκοπής από τις γραμμές εφοδιασμού τους, θα κατεύθυναν εκεί τον κύριο όγκο της επίθεσής τους και αυτό θα μας έδινε πολύτιμο χρόνο και άφθονο πολεμικό υλικό από τους συμμάχους οι οποίοι θα διέβλεπαν την πιθανότητα της εύκολης καταστροφής του Χίτλερ 4 χρόνια πριν το '45.
    Δυστυχώς, ουδείς το σκέφθηκε ή αν το σκέφθηκε φοβήθηκε την προσωρινή θυσία Μακεδονίας Θράκης και δεν το έπραξε.
    Οι τεράστιες απώλειες της κατοχής αποδεικνύουν το λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε γεννικες γραμμες συμφωνω και εγω οτι με καλλιτερο σχεδιασμο η προελαση των γερμανων θα ειχε αρκετες δυσκολιες. Η καταρευση του μετωπου δειχνει το τεραστιο κενο στην στρατηγικη της χωρας που εμφανιστηκε με το θανατο του Μεταξα. Εαν ζουσε ο σχεδιασμος θα ηταν διαφορετικος (οπως και εαν δεν ηγειτο της χωρας ο στρατος μαλλον θα ηταν τελειως απροετοιμαστος και εναντιων των ιταλων-το 1936 το στρατευμα/υλικο ηταν ενα μπαχαλο) Οταν επιτεθηκαν οι γερμανοι υπηρχαν πολλες διχογνωμιες μεταξυ των στρατηγων αλλα και μεταξυ ελληνων και αγγλων για την γραμμη αμυνας. θα επρεπε τα οχυρα να εγκαταλειφθουν και να ενδυναμωθουν αλλες θεσεις τυπου ¨θερμοπυλες". σιγουρα υπηρχε τροπος οι γερμανοι να εχουν μεγαλυτερες απωλειες.

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μονη μου απορια ειναι τι θα γινοταν αν μας επιτιθενταν κατευθείαν οι γερμανοι ειτε στα ελληνοαλαβανικα συνορα ειτε στα ελληνοσκοπιανα χωρις τη βοηθεια των ιταλων.
    Ειναι η μονη μου και διαρκη απορια για τον Β Π.Π.!
    Αν θελει καποιος παρακαλω πιο σχετικος να απαντησει!
    Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 9:59 Τα αποτέλεσματα της Μάχης της Κρήτης αποτελούν την πιο σαφή απάντηση στο ερώτημα σου. ομως υπάρχει μια σημαντική παράμετρος την οποία και είχε επισημάνει ο Ιωάννης Μεταξάς, τα φιλογερμανικά αισθήματα πολλών ανώτερων ιεραρχικά ελλήνων αξιωματικών και πολιτικών λ.χ.Πλαστήρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φοβάμαι ότι και τους Ιταλούς δεν τους νίκησε το ελληνικό επιτελείο στρατού αλλά ο στρατηγός Κατσιμήτρος διοικητής για καλή μας τύχη της Μεραρχίας των Ιωαννίνων. Μάλλον δεν έτυχε να έχουμε έναν Κατσιμήτρο στη θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοβάμαι ότι και τους Ιταλούς δεν τους νίκησε το ελληνικό επιτελείο στρατού αλλά ο στρατηγός Κατσιμήτρος διοικητής για καλή μας τύχη της Μεραρχίας των Ιωαννίνων. Μάλλον δεν έτυχε να έχουμε έναν Κατσιμήτρο στη θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποιοι στρατηγοί που έχετε όλες τις λύσεις έτοιμες,καλύτερα να κόψετε τα σκληρά που παίρνετε......

    Ο όγκος του στρατού ηταν στην Αλβανία,το επιτελείο περίμενε οτι η Γιουγκοσλαβία θα αντισταθεί περισσότερο και οχι οτι θα συνεργαστεί(!!),η μακεδονια ειναι πεδιάδα και οι Γερμανοί ενδιαφερόταν περισσότερο για μια γρηγορη προέλαση στο κέντρο,εφοσον η αντίσταση στα Τέμπη θεωρήθηκε άδικος κόπος απο τους φίλους και συμμάχους Άγγλους και η υπόλοιπη Ελλάδα ηταν θεμα χρονου να πέσει,δεν έχουμε βαθος και φυσικά δεν κόβει και στα 2 τη χώρα κανας μεγαλος ποταμός οπως συνεβει με το σταλινγκραντ πχ.Βέβαια βρέθηκε κλασσικά κι ενας εφιάλτης(καλα βρέθηκαν 2) και παρέδωσε τα παντα οπως οπως.

    Οι Γερμανοί δεν θα έκαναν επίθεση ποτε στην Ελλαδα,γιατι ηδη εκεινη την εποχη μας έλεγχαν οικονομικά(τι μου θυμίζει αυτό άραγε..),γιαυτο άλλωστε και Χιτλερ τα πηρε στο κρανίο με τον βλακα τον Μουσολινι(απο Ιταλο τι να περιμενει κανεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1) Προς Λαμαχο η προελαση των Γερμανων ηταν τοσο γρηγορη που ο Ελληνικοσ Στατος δεν ειχε χρονο να αντιδρασει ,το ιδιο ακριβως ειχαν παθει οι Γαλλοι την προηγουμενη χρονια,χαρακτηριστικα οναμαζαν την 7 Panzer Division του Erwin Rommel "Μεραρχια- Φαντασμα" γιατι ποτε δεν μπορεσαν να προβλεψουν που θα κινηθη, επισης οι Ρωσοι θα παθαιναν το ιδιο με τουσ Γαλλους το καλοκαιρι του 1941 κατα την διαρκεια της επιχειρησης "Barbarossa" και σε μικροτερη κλιμακα το καλοκαιρι του 1942 (επιχειρηση "Blau") ενω οι Αγγλοι θα δοκομαζαν και αθτοι την ταχυκινησια των Γερμανων στην Β. Αφρικη.Οντως οι Ρωσοι αναχαιτησαν τελικα τους Γερμανους αλλα στην Μοσχα (1000 χιλ. απο τα τοτε γερμαμορψσικα συνορα) και στο Σταλινγραντ (1500 χιλ.) αλλα η Ελλαδαψ εεν ειχε την πολυτελια του στατηγικου βαθους
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η απορία μου είναι γενικότερη και διαχρονική, ανάφερα και το '22.
    Νομίζω όμως ότι οφείλουμε να το αναλύσουμε ιστορικά και να δούμε τι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτό που ομολογούμε όλοι μας ως "κατάρρευση". Πιστεύω ότι μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο, μας άξιζε.
    Όσο για τα φιλογερμανικά αισθήματα διαφόρων που εκδηλώθηκαν μετά τον θάνατο του Μεταξά, (που ανάφερε κάποιος πιο πάνω) θα πρόσθετα την πεποίθησή μου ότι εκτός απο αισθήματα είχαν και μια φιλογερμανική αφέλεια, δηλ. πιστευαν ότι μπορούσαν να επιτύχουν μια ανακωχή που θα άφηνε εδαφικά την πατρίδα μας αλώβητη.

    Λάμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.