3/4/10

Διαστημικός ...Τσάβες

Την ειρωνική αντίδραση της Ουάσιγκτον προκάλεσε η συμφωνία Ρωσίας-Βενεζουέλας σύμφωνα με την οποία η Μόσχα θα συνδράμει έτσι ώστε το Καράκας να αποκτήσει διαστημική βιομηχανία.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά την επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στην Βενεζουέλα. «Η Βενεζουέλα μπαίνει πλέον σε διαστημική τροχιά. Η εμπειρία της Ρωσίας είναι τεράστια στον τομέα αυτόν», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε: «Μπορούμε να εγκαταστήσουμε εδώ έναν εκτοξευτήρα δορυφόρων και ένα εργοστάσιο. Αυτό γίνεται ήδη με την Κίνα, αλλά η Ρωσία μας προσφέρει την υποστήριξη έτσι ώστε η Βενεζουέλα να αναπτύξει τη δική της αεροδιαστημική βιομηχανία»

Η ανακοίνωση αυτή από πλευράς Τσάβες προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα «ενεργειακής ανεπάρκειας» που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, ο Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τσάβες θα «έπρεπε ίσως να έχει περισσότερο επίγειες πάρα διαστημικές προτεραιότητες».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Πούτιν, οι δύο χώρες υπέγραψαν περί τις τριάντα συμφωνίες, καμία ωστόσο από αυτές που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου δεν αφορά διαστημικό πρόγραμμα.

Η Βενεζουέλα αποτελεί σύμμαχο-κλειδί της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, ενώ οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μεταξύ 2005-2007 συνολικά 12 εξοπλιστικές συμφωνίες ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά από το Καράκας μαχητικών αεροσκαφών Σουκόι, μεταγωγικών ελικοπτέρων και όπλων Καλάσνικοφ. Η Βενεζουέλα εξασφάλισε επίσης νέα πίστωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια από τη Ρωσία αντιαεροπορικών συστημάτων και τεθωρακισμένων Τ72.

«Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Την Παρασκευή αυτή θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις συμφωνίες μας. Ορισμένες ισχύουν ήδη, άλλες είναι καινούριες. Πρόκειται επίσης να εξετάσουμε την κατάσταση της προόδου των προγραμμάτων προκειμένου να αυξήσουμε την αμυντική ικανότητα της Βενεζουέλας», δήλωσε ο κ. Τσάβες, ο οποίος επικαλείται συχνά τον αμερικανικό κίνδυνο.

Η ενέργεια αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα της συνάντησης των δύο ανδρών, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας. Οι πρόεδροι των δύο χωρών πρόκειται να επικυρώσουν τη δημιουργία μίας διεθνικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση της κοινοπραξίας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα, η οποία είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής στις εξαγωγές πετρελαίου. Το πρόγραμμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ως στόχο την άντληση 450.000 βαρελιών την ημέρα -περίπου το ένα πέμπτο της τρέχουσας παραγωγής των μελών του ΟΠΕΚ- από την πετρελαϊκή ζώνη του Ορινόκο.

Ο κ. Τσάβες ανακοίνωσε επίσης ότι το Καράκας είναι έτοιμο «να αρχίσει την επεξεργασία του πρώτου σχεδίου πυρηνικού αντιδραστήρα», διαβεβαιώνοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα, αλλά θα αναπτύξουμε πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την μετα-πετρελαϊκή εποχή», δήλωσε ο Τσάβες.

«Δεν χτίζουμε μία συμμαχία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύει η Ουάσινγκτον», συμπλήρωσε ο κ. Τσάβες προσθέτοντας ότι θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί «ταπεινές» αγορές όπλων από τη Μόσχα, οι οποίες είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τις αμυντικές ανάγκες της Βενεζουέλας.

Στο Καράκας έφτασε επίσης και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στενός σύμμαχος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον ρώσο πρωθυπουργό, καθώς η Βολιβία έχει ζητήσει πίστωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
http://www.theinsider.gr

9 σχόλια:

  1. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΝΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι πλέον καιρός που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να αρχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα από τον Έβο Μοράλες και τον Ούγκο Τσάβες?

    Μπορεί η πραγματική δημοκρατία να βγήκε από την κλασική Ελλάδα, αλλά οι Έβο Μοράλες και Ούγκο Τσάβες είναι πιό Έλληνες από την πολυαρχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην νεοτερικότητα. Ναι, έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΩΝΥΜΕ 6:28,
    ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΥΓΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.
    ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΛΙΒΙΑ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΔΩ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΔΙΝΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΩΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ;
    ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ! ΣΕ ΠΟΙΥΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ; ΕΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΩΡΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΘΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ.ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΟΥΛΟ, ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ.ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΤΣΙ! ΘΑ ΚΤΙΣΤΕΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ.

    ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ;
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ!
    ΜΗΝ ΑΛΗΘΩΡΙΣΕΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΙΟΤΙ, ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΡΥΓΓΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ.
    ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΗ Ή ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. MAsonoi einai oloi oi politikoi mas,
    apla oloi theatro pezoun.
    H masonia ek fisis katargei tin dimokratia afou ebergetei ta melh ths perrisotero!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μονη επιτυχια που εχει το ΚΚΕ, και η αριστερα συνολικα, στην Ελλαδα, είναι ότι εκαναν τις εννοιες πατριωτισμος και κομμουνισμος συνωνυμα!!! ενω στην πραγματικοτητα ο πατριωτισμος αναιρει την εννοια του κομμουνισμου και τουμπαλιν...Σ'αυτο τα εχουν καταφερει τα κουφαλια....μην μασατε ο κομμουνισμος ειναι ο καρκινος της καθε κοινωνιας, εμφανιζεται σαν ζωντανο κανονικο κυτταρο και στην συνεχεια την διαλυει...μακρυα απο αυτο το σιχαμα..........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν πράγματα που δεν πιστεύω ότι γράφτηκαν από λογικοί άνθρωποι!

    Ξέρετε τι συμβαίνει στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα;

    Ο Μοράλες και Ούγκο Τσάβες είναι νάνοι που υπηρετούν τον Σατανά!

    Ακούσετε........αυτήν την τρέλα......

    Ο Μοράλες και Ούγκο Τσάβες είναι.......πιο Έλληνες.....

    Είναι σοβαρό αυτό;

    Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Άγγελος Γαβριήλ να διαβάσετε αυτές τις παρατηρήσεις.....

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πάντε πάντε στην βενεζουέλα έχει και γα@ώ τις δημοκρατίες πάρτε και τις κόρες σας μαζί θα γουστάρουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΝΩΝΥΜΕ 7:37
    ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
    ΕΔΩ ΟΛΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΕΡΝΑΝΕ.
    ΞΥΠΝΑΑΑ.
    LOGO ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ;
    ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΤΟ ΑΛΕΙΦΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει δίκιο ο Πατρινός. Εγώ είμαι εθνικιστής αλλα συμφωνώ μαζίτου.
    Αναλογιστήται φίλτατοι αντικομμουνιστές "εθνικιστές" νεροκουβαλιτές του ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού 2 πράγματα:
    1ον. Μέχρι το 80 είχαμε δεξιά. Με το που λίγει ο ψυχρός πόλεμος, ανεβαίνει το πασοκ στην εξουσία. Τυχαία.
    2ον Όσο έχουμε ψυχρό πόλεμο, έχουμε εθνικό κράτος, εθνική οικονομία, εθνική παιδία και κοροϊδεύουμε τους ανατολικούς που έχουν αμάξια πεπαλαιωμένης τεχνολογίας. Με το που τελειώνει ο ψυχρος πόλεμος, ανεβαίνει η αριστερά του ανδρέα που είναι όμως και λίγο πατριωτική. Με το που καταρέει η Σ. Ενωση, το πασοκ μετατρέπεται απο πατριωτικό, σε ανθελληνικό.

    Κατα τα άλλα φταίει ο κομμουνισμός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.