21/4/10

Εκδήλωση για πρώτη φορά στην Τουρκία για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων Από ομάδα διανοουμένων

..Οι διοργανωτές τις εκδήλωσης, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γενοκτονία» καλούν όλους τους πολίτες της Τουρκίας που αισθάνονται πόνο για τα θύματα της «Μεγάλης Καταστροφής» να υποκλιθούν τιμώντας τη μνήμη τους, «ντυμένοι στα μαύρα, σιωπηρά, με κεριά που θα ανάψουμε για την ψυχή τους, με λουλούδια. Ο πόνος αυτός είναι δικός μας, το πένθος ανήκει σε όλους μας»...

Ομάδα προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών προγραμματίζει φέτος για πρώτη φορά τη διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης στην Τουρκία για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στις 24 Απριλίου, ανήμερα της επετείου που οι οθωμανικές Αρχές αποφάσισαν τον εκτοπισμό από τις εστίες τους περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν περίπου 90 ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες και διανοούμενοι, σημειώνεται , μεταξύ άλλων, ότι «το 1915 όταν ο πληθυσμός της χώρας ήταν 13 εκατομμύρια ζούσαν στα εδάφη αυτά περίπου 1,5-2 εκατομμύρια Αρμένιοι» και προστίθεται: «Στις 24 Απριλίου του 1915 άρχισε ο ‘εκτοπισμός’ τους. Τους χάσαμε. Οι περισσότεροι δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Δεν υπάρχουν καν οι τάφοι τους».

Οι διοργανωτές τις εκδήλωσης, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γενοκτονία» καλούν όλους τους πολίτες της Τουρκίας που αισθάνονται πόνο για τα θύματα της «Μεγάλης Καταστροφής» να υποκλιθούν τιμώντας τη μνήμη τους, «ντυμένοι στα μαύρα, σιωπηρά, με κεριά που θα ανάψουμε για την ψυχή τους, με λουλούδια. Ο πόνος αυτός είναι δικός μας, το πένθος ανήκει σε όλους μας».

Ορισμένους από τους καδημαϊκούς που υπογράφουν το κείμενο είχαν επιχειρήσει το 2008 να συγκεντρώσουν υπογραφές για ένα κείμενο με το οποίο οι Tούρκοι πολίτες θα ζητούσαν συγγνώμη από τους Aρμένιους για τα γεγονότα του 1915. Η πρωτοβουλία αυτή είχε «άδοξο» τέλος μετά την αντίδραση των Τούρκων στρατηγών, του ίδιου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισαν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων ούτε να ζητήσει συγγνώμη.
ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. "Η πρωτοβουλία αυτή είχε «άδοξο» τέλος μετά την αντίδραση των Τούρκων στρατηγών, του ίδιου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισαν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων ούτε να ζητήσει συγγνώμη."
    Μα γιατι να ζητησουν συγνωμμη αφου ετσι ηταν η ΄πολιτικη τους παντασ και αυτη συνεχιζουν παντα (Βλεπε Κυπρος και Κουρδισταν) και επιπλεον στο Ναγκογνο-Καραμπαχ προσπαθησαν μεσω των "φιλων" τους των Αζερων να αποτελειωσουν την "δουλεια" δηλαδη την εξοντωση τρων Αρμενιων.
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.