2/4/10

Εκδόθηκε δήλωση αντί κοινού ανακοινωθέντος

«Μετά από πολλές συναντήσεις μέχρι σήμερα για όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, είμαστε ενθαρρυμένοι από τη σημαντική πρόοδο που έχουμε επιτύχει στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της Οικονομίας», αναφέρεται συγκεκριμένα. Ακολούθως προστίθεται ότι οι δύο συνομιλητές είναι «πεπεισμένοι ότι με την επιμονή θα επιτύχουμε μία συνολική λύση».

Εκδόθηκε δήλωση αντί κοινού ανακοινωθέντος
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Κοινή δήλωση και όχι κοινό ανακοινωθέν είχαμε τελικά χθες από τους κ. Χριστόφια και Ταλάτ, μετά το πέρας της τελευταίας τους προγραμματισμένης συνάντησης. Αυτό το κείμενο, κατά την ερμηνεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν συνιστά κοινό ανακοινωθέν αλλά «μια απλή δήλωση». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά την αποχώρησή του από την οικία Ζεριχούν, «είναι μια απλή δήλωση, δεν είναι κοινό ανακοινωθέν», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνει κοινό ανακοινωθέν». Τόνισε, μάλιστα, ότι «δεν μπαίνουμε σε καμιά λεπτομέρεια», θέλοντας, ενδεχομένως, να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις, στη βάση των συζητήσεων των προηγούμενων ημερών.

Σημαντική πρόοδος
«Έχουμε εμπλακεί σε μία σοβαρή προσπάθεια για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν», είναι η πρώτη πρόταση της κοινής δήλωσης, την οποία διάβασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ακολούθως εκφράζεται η εκτίμηση των δύο συνομιλητών προς το πρόσωπο του Μπαν Κι Μουν για τις καλές του υπηρεσίες και ολοκληρώνεται το εισαγωγικό μέρος.
Το «ζουμί» της δήλωσης, όμως, βρίσκεται στη δεύτερη παράγραφο, όπου γίνεται λόγος για «σημαντική πρόοδο» (important progress). «Μετά από πολλές συναντήσεις μέχρι σήμερα για όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, είμαστε ενθαρρυμένοι από τη σημαντική πρόοδο που έχουμε επιτύχει στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της Οικονομίας», αναφέρεται συγκεκριμένα. Ακολούθως προστίθεται ότι οι δύο συνομιλητές είναι «πεπεισμένοι ότι με την επιμονή θα επιτύχουμε μία συνολική λύση».

Κοινή ανησυχία
Στην τρίτη παράγραφο της κοινής δήλωσης, επαναλαμβάνεται ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αρχή της «ενιαίας, ολοκληρωμένης προσέγγισης» (integrated whole approach), που σημαίνει ότι «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα».
Στη συνέχεια, κατά την τέταρτη παράγραφο, εκφράζονται οι κοινοί στόχοι των κ. Χριστόφια και Ταλάτ για σύντομη λύση, ενώ γίνεται αναφορά και στις αποκλίσεις. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή μας ανησυχία για το κοινό καλό των Ε/κ και των Τ/κ και η βούλησή μας για συνολική λύση, σύντομα θα μας οδηγήσει σε εξαντλητική συζήτηση των εναπομεινασών πτυχών του Κυπριακού και στο ξεπέρασμα των αποκλίσεων (divergent positions) σύντομα, ώστε να επιτύχουμε μίαν αμοιβαία, αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί σε χωριστά, ταυτόχρονα δημοψηφίσματα», είναι η πεποίθηση που εκφράζεται.
Τέλος, η δήλωση καταλήγει με τη επισήμανση ότι «παρά το γεγονός πως οι συνομιλίες παραμένουν εμπιστευτικές, αναγνωρίζεται ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να εξηγήσουν στις κοινότητές τους την πρόοδο που καταγράφηκε μέχρι τώρα και τις διαφορές που ακόμη πρέπει να επιλυθούν».

Και τώρα Εθνικό;
Ερωτηματικό παραμένει τώρα το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει αυτό το θέμα προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο της 7ης Απριλίου ή όχι, με δεδομένο το γεγονός πως δεν πρόκειται για κοινό ανακοινωθέν, αλλά κοινή δήλωση. Παρά την ιδιαιτερότητα του περιεχομένου της και τη σημαντική χρονική στιγμή στην οποία έχει εκδοθεί, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες δηλώσεις που ανέγνωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στο παρελθόν, συνεχίζει να παραμένει «μία απλή δήλωση», κατά τον Πρόεδρο Χριστόφια. Συνεπώς, σε αντίθεση με το κοινό ανακοινωθέν, για το οποίο είχε δεσμευθεί ο Πρόεδρος να περάσει από το μικροσκόπιο του Εθνικού Συμβουλίου προτού εκδοθεί, η δήλωση ενδεχομένως να τύχει απλά αξιολόγησης από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Χαιρέτισε ο Μπαν
Συγχαρητήρια απέστειλε προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε σχέση με αυτή την «απλή δήλωση». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μαρτίν Νεζίρσκι, ο Γ.Γ. θεωρεί ότι η κοινή δήλωση «υπογραμμίζει την ισχυρότερη από ποτέ δέσμευσή τους σε μία διευθέτηση» και αυτό γιατί «σημειώνει ότι σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και νομής της εξουσίας, των θεμάτων της Ε.Ε. και της οικονομίας».
Τα εγκωμιαστικά σχόλια του Γ.Γ., όμως, προσέλαβαν και προσωπικό χαρακτήρα, καθώς επισήμανε ότι το Κυπριακό παρέμεινε άλυτο για πολύ καιρό, αλλά «τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο κ. Ταλάτ είναι ηγέτες με θάρρος και όραμα, και έχουν αναλάβει τεράστιο πολιτικό ρίσκο, για να προωθήσουν τη διαδικασία». Ο κ. Μπαν τους καλεί περαιτέρω να συνεχίσουν το έργο τους για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ.
Μία λύση είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, οδηγώντας σε σταθερότητα, συμφιλίωση και μεγαλύτερη ευημερία για την Κύπρο, τόνισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι «θα αντιπροσωπεύει, επίσης, ένα κρίσιμο μέρισμα ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή». «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις και να στέκονται στο πλευρό του κυπριακού λαού, καθώς εργάζονται στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος», κατέληξε ο κ. Νεζίρσκι.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.