27/4/10

Θέλει ρόλο χωροφύλακα η Αγκυρα στο Αιγαίο!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
Αναβιώνει την… Οθωμανική Αυτοκρατορία η Αγκυρα επιβάλλοντας ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε αυτό το πνεύμα εντάσσονται και οι περιπολίες της στο Αιγαίο μέχρι και το Σούνιο. Και όλα αυτά όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαμογελάει φιλικά και προτείνει στην Αθήνα να σταματήσει να αγοράζει φρεγάτες και μαχητικά αφού αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα!

Την ώρα δηλαδή που η Τουρκία αποκτά στρατιωτική υπεροπλία, εκφράζει δημόσια την επιθυμία της η Ελλάδα να μειώσει και να συρρικνώσει το στρατιωτικό της προφίλ. Και όχι επειδή νοιάζεται για την ελληνική Οικονομία ούτε επειδή ενδιαφέρεται για το βιοτικό επίπεδο του λαού της γείτονος χώρας. Απλώς, μία ασθενής στρατιωτική παρουσία -γνωρίζει η «αλεπού» της διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ότι- δεν μετράει και δεν υπολογίζεται από το ΝΑΤΟ. Οπότε θα αναλάβει και επίσημα το ρόλο του χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή που τόσο πολύ επιθυμεί. Και μέσα από το ρόλο αυτό θα μειώσει στην πράξη την ελληνική κυριαρχία και θα την αμφισβητήσει.

Δεν είναι τυχαίες ούτε έχασαν το δρόμο οι τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες που έφθασαν έως το Σούνιο (τουλάχιστον τρεις φορές) σε μία επίδειξη δύναμης και αυθαιρεσίας.

Αξιωματούχοι του Ελληνικού Πενταγώνου, μεταφράζοντας τις κινήσεις της Αγκυρας, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία βαδίζει με βάση συγκεκριμένο σχέδιο για να καταστεί καταρχήν ισχυρή περιφερειακή δύναμη συμπληρωματική στους παγκόσμιους δρώντες, που θα εγγυάται την ασφάλεια όλων. Θα μεριμνά να τηρεί «την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφαλείας». Με τις δικές της βέβαια αρχές. Μέσα από αυτή τη στρατηγική θα νομιμοποιήσει όχι μόνο τις περιπολίες της έως το Σούνιο αλλά και τις παρεμβάσεις της στη Θράκη.

Προκαλεί εντύπωση πως σήμερα υλοποιεί σχέδια ενδείξεις των οποίων είχε δώσει το 2003 αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς τι κρυβόταν πίσω από ορισμένες ενέργειες που τότε χαρακτηρίζονταν… αψυχολόγητες. Επικαλούμενοι κωλύματα από τη Συνθήκη του Μοντρέ, που διέπει τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, αρνήθηκαν την επέκταση της επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας «Active Endeavour ΟΑΕ» από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα (adjacent waters). Κι αυτό γιατί είχαν άλλα σχέδια. Αμέσως μετά, Μάρτιο του 2004, η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «Black Sea Harmony, OBSH» στη Μαύρη Θάλασσα, αρχικά ως εθνική και στη συνέχεια ως πολυεθνική με τη συμμετοχή και άλλων παράκτιων κρατών: Ρωσίας, Ουκρανίας και πρόσφατα της Ρουμανίας. Οι σκοποί και οι στόχοι της επιχείρησης που τέθηκαν ήταν κατ’ ουσίαν αντιγραφή αυτών της επιχείρησης «Active Endeavour» κατά της τρομοκρατίας, της διάδοσης όπλων Μαζικής καταστροφής… με τον εντοπισμό και τον έλεγχο ύποπτων πλοίων.

Κύρια προσπάθεια της Τουρκίας όλ’ αυτά τα χρόνια ήταν αφενός η νομιμοποίηση της επιχείρησης αυτής επικαλούμενη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας και αφετέρου η προβολή και αναβάθμισή της εντός του ΝΑΤΟ ως ισότιμη ή συμπληρωματική με την ΟΑΕ. (Βεβαίως ουδέποτε η Αμερική τους συγχώρησε και ούτε μέχρι σήμερα έχει αποδεχθεί -έχει προσωρινά συμβιβασθεί- με το ότι τους εμπόδισαν να μεταφέρουν τη νατοϊκή και αμερικανική σημαία μέσω της ΟΑΕ στη Μαύρη Θάλασσα).

Βεβαίως οι υποχθόνιες ενέργειες της Αγκυρας δεν σταματούν εδώ. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν σε όλα τα φόρα, τις συσκέψεις και τους διεθνείς Οργανισμούς: «Η Τουρκία είναι το ¼ του πληθυσμού των ΗΠΑ, δηλαδή σχεδόν υπερδύναμη…», «η Τουρκία αποτελεί ενεργειακό και εμπορικό κόμβο από την Ανατολή προς τη Δύση και από το Βορρά προς το Νότο. Αποτελεί μία φυσική γέφυρα (για τους υφιστάμενους και μελλοντικούς αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και αερίου) από τις πλούσιες σε πηγές χώρες προς την «πεινασμένη» για ενέργεια παγκόσμια αγορά». Αναφερόμενοι με ιδιαίτερη έμφαση στους θαλάσσιους διαδρόμους μεταφοράς ενεργείας που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα διαμέσου των Στενών, παράλληλα και με τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου. Κι όλ’ αυτά συνδεόμενα άμεσα με τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας και της παγκόσμιας αγοράς.

Ετσι κατά την ολοκλήρωση και τα εγκαίνια των τερματικού σταθμού στο Τσεϊχάν της Τουρκίας του πετρελαιαγωγού Μπακού – Τιφλίδα – Τσεϊχάν η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και έστησε νέα επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας και άλλων ασύμμετρων, παράνομων δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο με την ονομασία «Mediterranean Shield» σε περιοχές που εκτείνονται από τα Δωδεκάνησα έως και την περιοχή δράσης της Unifil στο Λίβανο και δυτικά μέχρι και τους μεσημβρινούς δυτικότερα από την Κύπρο.

Πάλι επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας και βέβαια τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας τους αλλά και αντίστοιχα περιφερειακά και παγκόσμια συμφέροντα. Και βέβαια, πάλι προσπάθησαν με κάθε μέσο πίεσης και διαφήμισης να την καθιερώσουν στην αντίληψη της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και στο ΝΑΤΟ ως συμπληρωματική της ΟΑΕ και συνεργαζόμενη με την Unifil αλλά και γενικότερα τους διεθνείς οργανισμούς ασφαλείας.
Τα μέσα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αυτές είναι πλοία επιφανείας, υποβρύχια, αεροσκάφη και ελικόπτερα για απ’ αέρος περιπολίες, αεροσκάφη με ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής και εντοπισμού, ενώ η θαλάσσια εικόνα συμπληρώνεται και από τα στοιχεία που λαμβάνονται από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αισθητήρων που έχουν εγκαταστήσει όλες οι χώρες.

Δεν είπε τυχαία εξάλλου ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι το 50% του Αιγαίου είναι… ανοιχτή θάλασσα. Μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει τα ελληνικά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους ότι υπερέβαλαν με τις περιπολίες των τουρκικών πολεμικών πλοίων έως το Σούνιο και πως οι διελεύσεις τους ήταν αβλαβείς. Ισχυρισμούς που καταρρίπτονται για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς το Ναυτικό Δίκαιο. Πιθανόν να θέτει τώρα σε εφαρμογή τα σχέδιά της και για το Αιγαίο για τη «διασφάλιση των ζωτικών της συμφερόντων», όταν μάλιστα θεωρεί ότι η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι ενιαία. Και βέβαια η Ουάσιγκτον αν και γνωρίζει τα απώτερα σχέδια της Αγκυρας, βολεύεται και αφήνει το ρόλο του χωροφύλακα στην Τουρκία αφού το ΝΑΤΟ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε κρίση. Διαθέτει περιορισμένα μέσα, κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό για τις ανάγκες του. Συρρικνώνεται αφήνοντας ζωτικό έδαφος στη γείτονα χώρα «αλληλένδετη» βάσει των ισχυρισμών του Νταβούτογλου.

Δυστυχώς στην ελληνική κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία παρατηρείται μία δυστοκία. Περιορισμένα αντανακλαστικά, όπως σχολιάζουν αναλυτές, χωρίς να υλοποιείται μακροχρόνια στρατηγική για να αναβαθμίσουμε το γεωστρατηγικό ρόλο μας. Αρκούμαστε σε στιγμιαίες αντιδράσεις περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Ακόμα και οι προτάσεις από άλλες χώρες βρίσκονται καταχωνιασμένες στα συρτάρια μας που ελλείψει στρατηγικής προφανώς δεν ξέρουμε πώς να τις χειριστούμε. Χωρίς μεγάλη στρατιωτική δύναμη πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια; Και πώς άραγε μπορούμε να έχουμε μία μεγάλη στρατιωτική δύναμη όταν έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα;
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

9 σχόλια:

  1. Θὰ μᾶς φάη ἡ μιζέρια. Τὸ ἔθνος χρειάζεται ὄραμα γιὰ νὰ ζήση καὶ ὄχι Θάλειες Δραγώνα στὸ ὑπουργεῖο παιδείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτα τα συνεχομενα αρθρα με αντικειμενο την τουρκικη επιθετικοτητα στο αιγαιο και τις απαιτησεις τους ,που αποβλεπουν?ειναι ενημερωση η' σπασιμο του ηθικου?
    Στο τελος το πολυ το κυρ'ελεησον το βαριεται και ο παπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "το πολυ το κυρ'ελεησον το βαριεται και ο παπας."
    O παπάς, μπορεί, ο Θεός όμως...ποτέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παλαιά ιστορία !

    Κατά τον αείμνηστο ιστορικό Ιωάννη Πικρό [Τουρκικός Επεκτατισμός, Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ], ήδη το 1945 η Τουρκία προσπάθησε να αναλάβει αστυνομικό ρόλο στα Βαλκανια και να μας "απελευθερώσει" (!) από τους γερμανούς .......

    Ευτυχώς δεν της βγήκε και η Ελλάς απλευθερώθηκε από τους Άγγλους "συμμάχους" μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτι άκουσα πριν λίγο στις ειδήσειςότι σήμερα Ο Παπανδρέου είχε μυστικές συναντήσεις με Άραβες για πολύ μεγάλες επενδύσεις. Και επίσης ότι οι Άραβες τον εμπιστεύονται και ότι μπορεί να παίξει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Αραβικού κόσμου και Ουάσιγκτον. Δλδ αυτό που θέλει να κάνει ο Ερτνογάν με τον Νταβούτογλου. Αν είναι έτσι χαλάμε τη σούπα των Τούρκων! Κρατήστε το!
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρατηρώ αυτές τις εξελίξεις στην Τουρκία μέσω το blog. Εάν οι βλέψεις αυτές των Τούρκων δεν μεταφραστούν σε κάτι παραπάνω από κινήσεις στρατιωτικές και δεν αλλάξουν σε αλλαγές στην κοινωνία τους και την δημοκρατία τους υπάρχει κάτι το παθογόνο.
    Κοινώς, αυτές οι κινήσεις είναι φασαρία για το τίποτα και κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσες φρεγάτες και να "παρελάσουν" στο Σούνιο, ο "Αβέρωφ" περιμένει ακόμα στον Φλοίσβο.

    Δεν θ'αργήσει η στιγμή που οι εναπομείναντες τούρκοι θα βλέπουν το θωρηκτό να μπαίνει ξανά στον Βόσπορο, σχεδόν 100 χρόνια μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σενάριο επιστημονικής φαντασία λένε κάποιοι εγώ λέω απλά ότι και το 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα όταν γράφτηκε το ίδιο έλεγαν άρα :
    ΔΝΤ = ΗΠΑ στο μέγιστο (Γιατί έχουμε και τις γνωστές μειονο-πλειονότητες του κόσμου)
    ΗΠΑ = προώθηση τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο, και όχι μόνο .
    Γερμανία = λυκοφιλίες με Τουρκία (το συμφέρον βλέπεις)

    Βρε πως δένουν όλα ......
    Το μόνο που μένει είναι να αποφασίσει ο λαός και είτε να ξυπνήσει και να νιώσει ότι λεφτά χωρίς πατρίδα είναι σαν λίμνη χωρίς νερό είτε να κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου γιατί την τελευταία στιγμή αποφάσισαν οι φίλοι μας να μας βοηθήσουν λίγο για να μας γλυκάνουν αυτό που θα ζητήσουν και σίγουρα δεν είναι μονο τα μέτρα λιτότητας....

    Κλείνοντας ο τίτλος θα έπρεπε να λέει κατά τη γνώμη μου

    Η Τουρκία θέλει να επικυρώσει τον ρόλο χωροφύλακα στο Αιγαίο!!!!

    Αλλά ξέχασα το Αιγαίο έχει και μελτέμια εεε όλο και κάποια σημαία θα πέσει στα γαλανά νερά του...

    Ουσστττ !!! και επειδή θα χρησιμοποιήσω αυτό που είπε η Ελίνα σε άλλο σχόλιο, αν και γένους θηλυκού τζάμπα μάγκες έχουμε στην πολιτική κάτι τέτοιους ακόμα και εμείς οι γυναίκες τους έχουμε για ορντινάντσες στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς Ανώνυμο 9.30

    Με συγκίνησε πολύ η αναφορά στον Ιωάννη Πικρό, καθότι ήταν θείος μου. ΄Τον χάσαμε πριν δύο χρόνια και δυστυχώς, το τελευταίο του βιβλίο για την Κύπρο, έμεινε ημιτελές, δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Αναρωτιέμαι συχνά τι θα έλεγε τώρα αν έβλεπε τις εξελίξεις που βιώνουμε...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.