28/4/10

Οι ΗΠΑ εντείνουν την άσκηση πίεσης στην Άγκυρα

Ψήφισμα του Συμβουλίου του ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το συντομότερο δυνατό, επιθυμούν οι ΗΠΑ.«Είμαστε ενεργά απασχολημένοι στη Νέα Υόρκη σε διάφορες ομάδες για να καταλήξουμε στις λεπτομέρειες ενός ψηφίσματος και το θέλουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Κρόουλι.

«Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει αυξήσει αυτό το Σαββατοκύριακο τις τηλεφωνικές συνομιλίες γι' αυτό το ζήτημα με τους ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ», πρόσθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.Ο Φίλιπ Κρόουλι απέκλεισε ακόμη τον κίνδυνο υποβάθμισης των συζητήσεων στον ΟΗΕ από το Λίβανο, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο και έχει εκφράσει την αντίθεση του στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν.Οι ΗΠΑ εντείνουν την άσκηση πίεσης στην Άγκυρα σχετικά με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Σύμφωνα με τον τύπο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Jeffrey, τόνισε πως αναμένουν απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. για το θέμα των κυρώσεων στο Ιράν και πρόσθεσε σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν, να παραμείνει επιφυλακτική : «Αυτό έχει την έννοια του ‘όχι’».

Ο Αμερικανός πρέσβης σε δηλώσεις του στο Δ/ντη της εφημερίδας Cumhuriyet στην Άγκυρα, Ουτκού Τσακίροζερ, στη δεξίωση για την 23η Απριλίου στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση αναφέρθηκε στις προσδοκίες των ΗΠΑ από την Τουρκία και τόνισε ότι σύντομα περιμένουν απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. προς την κατεύθυνση εφαρμογής νέων κυρώσεων στο Ιράν, λέγοντας: «Η απόφαση μπορεί να ληφθεί μέχρι τέλος Απριλίου. Και στην περίπτωση, που ακόμη αυτό καθυστερήσει, δεν θα είναι καθυστέρηση για μήνες αλλά θα περιοριστεί σε εβδομάδες».

Ο Jeffrey επεσήμανε ότι περιμένουν υποστήριξη από την Τουρκία στην ψηφοφορία που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και υπογράμμισε: «Όπως από όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζεται θετική ψήφος και από την Τουρκία. Για να μπορέσει ένα σχέδιο να πάρει τη μορφή απόφασης θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 9 από τα 15 μέλη, γι’ αυτό και κάθε ψήφος που δεν είναι ‘ναι’ έχει την ίδια έννοια με το ‘όχι’». Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, έχει περιέλθει σε δεινή θέση καθώς από τη μια πλευρά προκειμένου να ικανοποιήσει τους ισλαμιστές της κομματικής βάσης και τα πάγια συμφέροντα της χώρας από το γειτονικό της Ιράν, δεν μπορεί εύκολα να δεχθεί νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνη και ταυτοχρόνως γνωρίζει ότι η άρνησή της να στηρίξει την αμερικανική πολιτική στο ζήτημα αυτό κινδυνεύει να την οδηγήσει σε σημαντικές πολιτικές ήττες εντός των κόλπων της Συμμαχίας αλλά και να δημιουργήσει νέα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Άγκυρας με Ουάσιγκτον.Αυτό που ενδέχεται να κάνει τελικά είναι να απόσχει της ψηφοφορίας, αλλά και στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, επί της ουσίας ψηφίζει “όχι”.

Ωστόσο, τόσο ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έχου απορίψει κατ' επανάληψη την επιβολή νέων κυρώσεων υποστηρίζοντας οτι η διπλωματία είναι "η καλύτερη επιλογή» για να διευθετήσουμε το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ισραηλινό πυρηνικό οπλισμό, εκφράζοντας την ανησυχία του για διάδοση των πυρηνικών στη Μέση Ανατολή.Το Ισραήλ πιστεύεται ότι διαθέτει πυρηνικές κεφαλές, αν και η χώρα αυτή ποτέ δεν έχει αρνηθεί ούτε έχει επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Η Τουρκία έχει επικρίνει συχνά το Ισραήλ για το γεγονός ότι δεν έχει επικυρώσει την Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.«Θέλουμε την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης αυτής καμία χώρα δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη συμμετοχή σε αυτή τη συνθήκη δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε ομιλία του προς τους υπουργούς των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει επικεντρωθεί στην αποδυνάμωση της προσπάθειας η οποία καθοδηγείται απο τις ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων.Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί συναντήθηκε σήμερα το πρωί στη Βιένη με το γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) Γιουκία Αμάνο, δήλωσε η Τζιλ Τιούντορ εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ.Στόχος των συνομιλιών αυτών ήταν να "εξεταστούν διάφορα θέματα σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και κυρίως μια ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, είχε δηλώσει ο Μοτακί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA πριν από τη συνάντηση αυτή."Ο γενικός διευθυντής και ο υπουργός συζήτησαν σχετικά με την παράδοση καυσίμου για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης και η συνομιλία διεξήχθη σε ατμόσφαιρα εργασίας", τόνισε η Τιούντορ χωρίς άλλες διευκρινίσεις.Σύμφωνα με το IRNA,, ο Αμάνο χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Μοτακί "εποικοδομητική".

Διαλλακτική η Βραζιλία για τις κυρώσεις στην ΤεχεράνηΗ Βραζιλία καταβάλλει προσπάθειες για την αποτροπή της επιβολής νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ, ο οποίος επισκέπτεται την Τεχεράνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι το Ιράν πρέπει να δώσει στη διεθνή κοινότητα εγγυήσεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς.Ο ίδιος κάλεσε επίσης το Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου.«Το Ιράν θα πρέπει να έχει ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες και η διεθνής κοινότητα να έχει εγγυήσεις ότι αυτές δεν παραβιάζουν (τους διεθνείς κανονισμούς) και ότι δεν θα μετατραπούν σε δραστηριότητες για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Αμορίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη.
«Η Βραζιλία τονίζει ότι όλες οι αμφιβολίες, που υπάρχουν ορισμένες φορές, πρέπει να διαλυθούν», προσέθεσε.«Δίδουμε μεγάλη σημασία στην ανταλλαγή ουρανίου. Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Είναι μια σημαντική συμφωνία που θα επιτρέψει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης όμως, όπως σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν ευελιξία», κατέληξε.Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί σημείωσε ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας συμφωνίας προσεχώς. «Αν όλες οι πλευρές δείξουν ότι έχουν σοβαρά καλή θέληση, μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την ανταλλαγή (πυρηνικού) καυσίμου στο εγγύς μέλλον», σημείωσε.Ο Αμορίμ είχε εξάλλου διαβεβαιώσει νωρίτερα σήμερα ότι η χώρα του προτίθεται να εξετάσει μια ενδεχόμενη πρόταση για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου στο έδαφός της.

Ντ. Μεντβέντεφ: Ορατές οι νέες κυρώσεις στο ΙράνΣτην «ανεύθυνη» συμπεριφορά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας ότι η πιθανότητα νέων κυρώσεων είναι ορατή.«Επί του παρόντος, το Ιράν δεν επιδεικνύει την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση και συμπεριφέρεται με ιδιαίτερα ανεύθυνο τρόπο. Πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός», είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο δανικό κρατικό δίκτυο, που αναδημοσίευσε το Κρεμλίνο.«Εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, τότε τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων. Φυσικά, οι κυρώσεις είναι κάτι άσχημο, διότι σπάνια από μόνες τους φέρουν καρπούς. Εάν όμως όλες οι άλλες οδοί έχουν αποκλεισθεί, γιατί όχι;», πρόσθεσε.Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας την υπογραφή στις αρχές του μήνα της νέας συνθήκης για τον πυρηνικό αφοπλισμό: «έχουμε καλές σχέσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και προσωπικά έχω μία καλή σχέση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα», τόνισε.
http://e-dragoumanos.gr/?p=5112,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.