15/4/10

Ιεραρχία: «Απεταξάμην» τη δημοτική

Την προσήλωση της Εκκλησίας στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος στο οποίο τελούνται οι λειτουργίες και τα ιερά μυστήρια επαναλαμβάνει η Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), με αφορμή την απόφαση του μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιου να επιτρέψει την τέλεσή τους στη δημοτική.

«Οιαδήποτε μετάφραση λειτουργικών κειμένων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενότητα της Εκκλησίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ωστόσο οι ιεράρχες αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο, αφού επισημαίνουν ότι θα διευρυνθεί ο διάλογος για το θέμα με τη συμμετοχή και των θεολογικών σχολών.

Η ΔΙΣ κάλεσε τον κ. Μελέτιο να δώσει εξηγήσεις, αλλά και να παραθέσει τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων που ακολούθησαν οι ιερείς της μητρόπολης στις λειτουργίες. «Κοινό σημείο των συζητήσεων ήταν ότι η ορθόδοξη λατρεία και δη η Θεία Λειτουργία είναι ένας μεγάλος λειτουργικός πλούτος, τον οποίο μας παρέδωσαν οι Αγιοι Πατέρες και όλη η διαχρονική παράδοση, όπως θαυμάζεται από τους ετεροδόξους, σε συνδυασμό με την ποιμαντική προσπάθεια μυήσεως των πιστών στα γινόμενα και τελούμενα της θείας λατρείας», αναφέρει η ΔΙΣ και σημειώνει ότι «εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος του παραδεδομένου τρόπου τελέσεως της Θείας Λειτουργίας και των ιερών μυστηρίων». Παράλληλα, τονίζεται ότι ο μητροπολίτης που έχει ειδικό ρόλο ανάγνωσης των κειμένων σε μετάφραση θα πρέπει να λαμβάνει άδεια από τη ΔΙΣ.

«Ανοίγματα» στους νέους
«Μαζί με τους καθηγητές Ιωάννη Κογκούλη και Παναγιώτη Σκαλτσή έχουμε εκδώσει ήδη τη μετάφραση της Θείας Λειτουργίας. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει κείμενο, μετάφραση και σχόλια στη Θεία Λειτουργία. Αυτό το έργο μπορεί να χρησιμοποιείται στους ναούς ως βοήθημα των πιστών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, οι οποίοι δεν κατανοούν είτε τη γλώσσα, είτε τη θεολογία της θείας λατρείας. Ως εκ τούτου, το κείμενο της Θείας Λειτουργίας είναι σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Εκείνο που προέχει είναι η εξοικείωση των ανθρώπων με τη βιωματική εμπειρία πρωτίστως της θείας λατρείας, χωρίς να παραγνωρίζεται και η γλωσσολογική διάσταση του κειμένου της Θείας Λειτουργίας», αναφέρει στον «Α» ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, Χρήστος Οικονόμου.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ
agelioforos/gr

29 σχόλια:

  1. Νικοπόλεως Μελέτιος «Έχω ευθύνη έναντι των πιστών»

    και

    Το γλωσσικό στα Εκκλησιαστικά κείμενα
    Για περισσοτερα σχετικα


    http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4753:-l-r&catid=13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζεται καὶ κάποιος νὰ μᾶς θυμίζη τὶς ρίζες μας.
    Ἡ γλῶσσα εἶναι πολὺ σημαντικὸ στοιχεῖο ἑνὸς ἔθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μηπως οι "Χριστοδουλικοι" αρχισαν ανακατωματα εν οψιν της φορολογησης της εκκλησσιας για να χαλαρωσουν λιγο οι πιστοι.. και να στρεψουν αλλου το νου;
    Λεω γω τωρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλά έκανε η Ιεραρχία.
    Και θα προσέθετα ότι η αντίδρασή της ήταν μάλλον ήπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρόβλημα που οι ιεροί πατέρες μας δεν θέλουν να κατανοήσουν δεν είναι η πλήρης κατανόηση των
    ''ιερών κειμένων'' αλλά η εσωτερική αναζήτηση και ενυνάμωση του νού, που λειτουργούν σαν ασπίδα ενάντια
    σε εξωτερικές επιβουλές της ψυχής,
    και που τείνουν να καταστούν τον άνθρωπο υποχείρειο του κάθε ενός.
    Αντί να προσπαθούν να διδάσκονται
    ξανά τα αρχαία Ελληνικά στα σχολειά μας προσπαθούν να γεμίζουν τους
    δίσκους απο το χαρτζιλήκι των νέων.
    Ευτυχώς οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τι υπάρχει πίσω απο τα μαύρα ράσα και τις γενιάδες
    και πόσο πίσω πηγαίνουν την κοινωνία αυτοί οι περίεργοι τύποι.
    Δεν γουστάρουμε ούτε αυτούς ούτε τα πιστεύω τους ούτε τα φράγκα τους αλλά ούτε και τις ανωμαλίες τους.
    Φυσικά δεν αναφέρωμαι στον απλό και ταπεινό ιερέα που είναι ο άνθρωπος του Θεού, αλλά στούς μεγαλοκαρχαρίες της ιεράς συνόδου
    που εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα,
    και που πάντοτε ήταν αντίθετοι προς τον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η χρήση της δημοτικής στην εκκλησία για τους νέους είναι η αποθέωση της υποκρισίας και αδιαφορίας των νέων για την ορθοδοξία.

    Οι νέοι μαθαίνουν αρχαία στο γυμνάσιο, ξοδεύουν χρόνια για να μάθουν αγγλικά, στα οποία η κάθε λέξη έχει προφορά άσχετη από τη γραφή, και αρχίζουν να μαθαίνουν κινέζικα με τα 5000 γράμματα και τις 2 προφορές ανά γράμμα.

    Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την κατανόηση της λειτουργίας θα τους έδινα 10 σελίδες με τις αντιστοιχίες των 500-1000 βασικών λέξεων των αρχαίων στη δημοτική και 5 σελίδες βασική αρχαία γραμματική.

    Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την ορθοδοξία γιατί δεν έχουν εμπειρίες.
    Πρέπει πρώτα να ζήσουν την απογοήτευση από την πολιτική, τον θάνατο κοντινών τους προσώπων, να δουν την τριβή στις οικογενειακές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις, να ζήσουν τις διαφορές μας από τους δυτικούς και ανατολικούς κτλ.

    Η εκκλησία είναι γεμάτη μεσήλικες και γέρους γιατί τα 40-50 χρόνια απιστίας τους δίδαξαν την αξία της ορθοδοξίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
    ( Ακατανόμαστος, πλάσμα Μ, Δράκουλας των Χανίων ή τσουνάμι) αποτελεί την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη εξελικτική μετάλλαξη δεινοσαύρου σε ανθρωποειδές. Το φαινόμενο Μητσοτάκης ανατρέπει ριζικά τη Θεωρία του Δαρβίνου και δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό σε διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους βιολόγων και παλαιοντολόγων.

    Πληροφορίες για την εμφάνισή του δόθηκαν για πρώτη φορά με την αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού από Καναδούς μελετητές το 1993. Το φαινόμενο Μ. φέρεται να εμφανίστηκε στην Κρήτη λίγο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας(ή λίγο πριν) και το συνακόλουθο τσουνάμι. Πιθανότατα ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας όπου διέμενε μαζί με άλλα παρόμοια πλάσματα απομεινάρια της Ιουρασικής περιόδου, γεγονός, που επιβεβαιώνεται κατά τους θερινούς μήνες όταν για ελάχιστα λεπτά εξαφανίζεται υποθαλάσσια κατευθυνόμενος προς την αρχική του κατοικία. Κάθε ελπίδα, όμως, για παραμονή του εκεί εξανεμίζεται λίγο αργότερα όταν αναδύεται και πάλι στη θαλάσσια επιφάνεια. Το είδος Μ. έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής, με αυγά ή διχοτόμηση, όταν ζευγαρώνει με παρόμοια πλάσματα (βλ.λ. Μαρίκα Μητσοτάκη). Ορισμένοι απόγονοί του όμως (βλ.λ. Ντόρα) εικάζεται πως προέκυψαν με την διαδικασίας της εκβλάστησης, η έναρξη της οποίας σηματοδοτείται από μια μηχανική παλληνδρομική κίνηση των ώμων προς τα πάνω. Ως εκ τουτου διατηρούν αναλλοίωτα κοινά χαρακτηριστικά και μπορούν να επιβιώσουν στο ίδιο περιβάλλον. Τρέφονται καταναλώνοντας σάρκες από παρεμφερή όντα όπως η παλαιολιθική οικογένεια Papandreicus Americanensis ή η συνομοταξία πρωτοθηλαστικών Caramanlius Damalensis. Αυτά που λένε ότι ο Μητσοτάκης είναι δημιούργημα του God, είναι μπούρδες. Γιατί ο Μητσοτάκης μπορεί να γκαντεμιάσει τον God. Το ΄χει κάνει αμέτρητες φορές. Ο God όμως μπορεί να γκαντεμιάσει το Μητσοτάκη, οέο; Βρείτε εσείς την απάντηση, γιατί εγώ τώρα εντωμεταξύνομαι.

    MMMMMA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. EDO O ANTIXRISTOS EMFANISTIKE!!!

    http://images.google.com/imgres?imgurl=http://images3.wikia.nocookie.net/uncyclopedia/images/4/4d/Mitsotakis_Dracula.jpg&imgrefurl=http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/File:Mitsotakis_Dracula.jpg&usg=__oQUgLuwl_Dp8psqJllCqwH9OFoE=&h=471&w=331&sz=86&hl=en&start=3&um=1&itbs=1&tbnid=0SaF8lf8k26RRM:&tbnh=129&tbnw=91&prev=/images%3Fq%3Dmitsotakis%2Bkonstantinos%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN%26rlz%3D1W1ADBF_en%26tbs%3Disch:1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θύματα του Μητσοτάκη

    Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Southampton καταφέρνουν να φωτογραφίσουν την απόλυτη aerumna!
    Δυστυχώς όταν γυρνούσαν στο πανεπιστήμιο, ένα αεροπλάνο έπεσε πάνω στο λεωφορείο τους και δεν επέζησαν.

    Τιτανικός:Ευχήθη στον Τιτανικό "καλό ταξίδι"
    Κέρρυ Κινγκ Κονγκ:Ευχήθη καλό σκαρφάλωμα στο Empire State Building

    Δίδυμοι Πύργοι:Είπε "Τί υπέροχα κτίρια"

    Πρόεδρος J. F. Kennedy: "Με τέτοια λιακάδα, θα ήταν καλύτερα να πας με το κάμπριο"

    Χιροσίμα: Το Πλάσμα Μ. την επισκέφθηκε για διακοπές

    Χριστόδουλος: Έφαγε από τα χέρια του (του Μητσοτάκη)

    Βασιλιάς Παύλος της Ελλάδας: Ρώτησε ο Μ. για την υγεία του βασιλέα, και 10 μερες μετα πέθανε.

    Δεινόσαυροι: Τους ευχήθηκε "Να ζήσετε"

    Δάση: Αερίστηκε

    Μικρή Αννούλα: Ήταν φιλιότσα του
    Πληγέντες του τυφώνα Κατρίνα: Φτερνίστηκε

    Ινδία: Μια στιγμή πριν το τσουνάμι είπε "Ωραίες παραλίες έχουν εδώ Μαρίκα."

    Πομπηία: Υπέδειξε την τοποθεσία για την κτίση της πόλης.

    Εθνική Ελλάδος: Την ώρα του αγώνα με την Σουηδία, το πλάσμα Μ εδινε συνεντευξη στον Τ/Σ "ΣΚΑΙ"

    Εθνική Πορτογαλίας:Ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    Αδόλφος Χίτλερ:Ευχήθη νίκη για τους Ναζί

    Άιρτον Σένα:Τον συμβούλεψε να παίρνει κλειστά τις στροφές

    Sea Diamond: 'Κοίτα Μαρίκα τι ωραίο πλεούμενο!'

    John Kennedy (του ευχήθηκε ακόμα 100 χρόνια στο Λευκό Οίκο)

    Πελοπόννησος (πέρασε από κει το καλοκαίρι του 2007)

    Κομμουνισμός (έπιασε ένα σφυροδρέπανο)

    Σκοπιανό: 'Σε 10 χρόνια όλοι θα έχουμε ξεχάσει αυτή την ιστορία!'.

    Βάσκοι: 'Εύχομαι να τα βρείτε σύντομα.'

    Ατλαντίδα: 'Δεν τη βρίσκω!' Εννοώντας στο χάρτη.

    Μινωϊκός πολιτισμός: 'Τι ωραία παλάτια!'

    Επιστημονική ομάδα: Μετά από έκκρηξη βρυτικών κυμάτων, όλως τυχαίως όλα τα μηχανήματα εντοπιμού τους έπεσαν από ρεύμα, την ώρα που ο Μητσωτάκης εκφωνούσε λόγο στο Αστεροσκοπείο.

    Μάικλ Τζάκσον:Να ζήσεις,παλικάρι μου!

    AKI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. DESTE FATSES

    http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%9D%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B1.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αλήθεια είναι ότι οι εκκλησίες πλέον έχουν ερημώσει από τη νέα γενιά!!Το Πάσχα στην πόλη μου στην μητρόπολη που είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα οι νέοι που παρακολουθούσαν λειτουργία!!
    Παιδιά και εγώ ήξερα πολύ καλά αρχαία μέχρι και το λύκειο αλλά μετά λόγω κατεύθυνσης τα ξέχασα...
    Δεν βρίσκω το λόγο να απαγορεύεται το κήρυγμα και η Θεία Λειτουργία στα νέα ελληνικά..
    Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι μόνο θέλουν να κάνουν την εκκλησία κλειστό κλαμπ ολίγων είναι αυτοί που συμφωνούν με τα αρχαία ελληνικά..
    Δυστυχώς σε λίγα χρόνια θα είναι άδειες οι εκκλησίες..Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστιανισμός είναι το θρήσκευμα αυτό στο οποίο αγαπάς τον συνάνθρωπό σου, δηλαδή όπως έχει πει και αυτός ο Πανούσης που μοιάζει για παπάς "Γαμάτε γιατί χανόμαστε". Οι δύο παραπάνω θέσεις είναι ταυτόσημες, όπως επιβεβαιώνει κι ο Μπάμπης Νιώτης. Επίσης, στον Χριστιανισμό αποφεύγονται πολλά. Αναλόγως το συμφέρον την Εκκλησία του καθενός, εννοείται. Αλλά όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται! Απόδειξη; Μια ματιά στο ειδησεογραφικό δελτίο, κάθε φυλακή έχει τον δικό της εξωμολόγο - γιατί παντού υπάρχει ένας μύθος παπάς. Ο καθένας, όμως, λέει ό,τι θέλει και γι' αυτό έχουν σχηματιστεί τόσες διαφορετικές Εκκλησίες και δόγματα. Επίσης, γι' αυτό έφυγε κι ο Mustain από τους Metallica. Κεντρική φιγούρα του Χριστιανισμού αποτελεί ο Ιησούς Χριστός (Υιός του Θεού και Μεσσίας, κατά τους περισσότερους Χριστιανούς) κι ο Chuck Norris. Αλλά όχι πάντα ο δεύτερος. Αλλά υπάρχει, αυτό μετράει.

    Σύμφωνα με τον μέγα κωμικό και σκιτσογράφο Κάρλ Μάρξ, η θρησκεία (ειδικότερα, ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα) είναι παράγωγο του φόβου για τον Μητσοτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απεταξαμην το παπαδαριο απο την Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολλές φορές έγινε η πρόταση, αλλά και η απόπειρα καθιέρωσης της δημοτικής στην Εκκλησία και της μετάφρασης της Θ. Λειτουργίας και των Ιερών Κειμένων σ' αυτήν.

    Το 1901, τα "Ευαγγελικά" συντάραξαν την Αθήνα.

    Όταν πριν αρκετά χρόνια ο μακαριστός πλέον αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε την σκέψη αυτή, βρήκε και πάλι αντίδραση και η ιδέα δεν προχώρησε.

    Όποιος θέλει να διαβάσει Καινή Διαθήκη στην δημοτική, μπορεί να το κάνει, αφού υπάρχουν μεταφράσεις. Εγκυρότερη θεωρείται αυτή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Όμως, η καθιέρωση της δημοτικής στην Θεία Λειτουργία θα ήταν καταστροφική, αφού δεν θα μπορούσε να συνδυασθεί με το μέλος.
    Ο καθηγητής Γιανναράς το εξηγεί αυτό σε μία επιφυλλίδα του στην "Καθημερινή" (δεν θυμάμαι χρονολογία πια), με την παρατήρηση ότι, όποιος επιθυμεί, μπορεί να διαβάσει το κείμενο της Θ.Λ. στην δημοτική, να ξέρει τι λέει, αλλά στην Εκκλησία μέσα πρέπει να ακούγεται όπως ακουγόταν πάντα. Μήπως πολλοί δεν κρατούν μεταφράσεις την ώρα της Θ. Λειτουργίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ώστε η γλώσσα μας, έγινε γλωσικό ιδίωμα δημοσιογράφα της δεκάρας!
    Το γεγονός ότι, οι Έλληνες έχουν καταντήσει τελείως αγράμματοι και δεν καταλαβαίνουν ούτε τη δημοτική ούτε την καθαρεύουσα, δεν σε απασχόλησε καθόλου, υπόδουλο δεσποινάριο ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στις ΗΠΑ, Ταἰβαν, Ιαπωνία, Ρωσία, Γερμανία κτλ, μαθαίνουν αρχαία ελληνικά για να διαβάζουν την καινή διαθήκη από το πρωτότυπο. Ακόμα και οι Αλβανοί που πάνε στην εκκλησία στην Ελλάδα μαθαίνουν αρχαία. Πολλές εκκλησίες κάνουν δωρεάν μαθήματα αρχαίων.

    Εμείς μαθαίνουμε γλώσσες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ(π.χ. γαλλικά), αποβλακωνόμαστε 4-6 ώρες την ημέρα(1400-2100 ώρες το χρόνο) στην τηλεόραση ή τον Η/Υ, διαβάζοντας χιλιάδες σελίδες και δεν μπορούμε να αφιερώσουμε 100 ώρες για να μάθουμε αρχαία, που τα καταλαβαίνουμε ήδη κατά 70-80%. Αν κάποιος κάνει επανάληψη 5-10 ώρες τα αρχαία που γνωρίζει, δεν θα έχει πρόβλημα.

    Μαθαίνοντας αρχαία μπορούμε να διαβάσουμε ότι γράφτηκε στα ελληνικά πριν το 1950-60 που μας άλλαξαν την γλώσσα. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα, δεν περιορίζεται στην εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σκοπος μας ως ελληνες ορθοδοξοι πρεπει να ειναι η βοηθεια στην εκκλησια κ το λειτουργημα της, και να αναγνωρίσουμε οτι οπως καποτε εσωσε την ελληνικη παραδοση και κουλτουρα μεσα απο τα διασωθεντα και συντηρηθεντα χειρογρραφα(σε τουρκοκρατια,πολεμους, κατοχες) ετσι και τωρα οπως αναφερθηκε πιο πανω ειναι ο μονος "φορέας" που κραταει ακομη την αρχαια ελληνικη.Συνεπως δε συμφωνω με προηγ σχολιαστη που λεει οτι λογω των αρχαιων δεν πηγαινουν οι νεοι στην εκκλησια κ οτι θα βοηθησει η δημοτικη..

    οποιος πιστευει και εχει αναγκη τελικα ας την ψαξει κι ας μαθει κι αρχαια! Η εκκλησια είναι ανοιχτη και περιμένει.Εγω ειμαι στα 23 και πηρα εγχειριδιο μεταφρασης για να καταλαβω τη Θ λειτουργια (3,5 ευρω)κι απο τοτε θαυμαζω τις λεξεις(αρχαιες) που αποδιδουν τα νοήματα στις ακολουθίες!!
    Αναφερομενος τέλος σε προηγ σχολια για μαρξ Μητσοτακη παπαδες
    γενιαδες κλπ,


    θα παρακαλουσα τους διαχειριστες να μετριαζουν τα σχολια πιο προσεκτικα


    γιατι το blog τεινει να χασει τη σοβαρότητά του και ειναι κρίμα για μια τετοια οαση στο διαδυκτιο..
    Ευχαριστω, χαιρετισματα απο το Βορρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Απεταξαμην το παπαδαριο απο την Ελλαδα"

    Σωστα φερτε τους Ραββινους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @15 Απριλίου 2010 3:06 μ.μ.

    +1

    Εάν κάποιος έχει παρακολουθήσει λειτουργία προτεσταντική σε μεγάλη γιορτή π.χ Χριστούγεννα θα καταλάβει τι σημαίνει πλούτος νοημάτων και μουσικότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑΣ (των Ευαγγελίων στην συγκεκριμένη περίπτωση).

    Πάνε να τα κάνουν όλα για προσκόπους. CHEAP AND EASY όπως και η Α-ΠΑΙΔΕΙΑ μας.

    Εάν έχεις τέτοιες πολιτικές για την Γλώσσα σου τι στο διάολο πολιτικές για την Οικονομία σου θα έχεις;
    Καλά για ποια δημοτική μιλάμε ρε παιδιά αφού τα υποστρώματα της Ελληνικής γλώσσας είναι ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ που ο όρος Δημοτική είναι εκτός απο υπεραπλουστευτικός και σχεδόν ηλίθιος.

    Η γλώσσα των εκκλησιαστικών κειμένων είναι "δύσκολη" και ακατανόητη ΜΟΝΟ για τους νέους αναλφάβητους και χαβαλέδες του cheese and easy.

    Όποιος ΘΕΛΕΙ μαθαίνει αλλά με τέτοια ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ(ΓΑΜΩ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ) τι να περιμένεις;

    Εγώ πάντως θα πρότεινα ΟΛΑ τα ορθόδοξα κείμενα να μεταφραστούν και να διδάσκονται σε ΚΩΔΙΚΑ ASCII.

    !Α ρε ξεφτίλες ΑΟΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ!

    ΝΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ἅγια καί σωστά ἔπραξε ἡ Σύνοδος!!
    Τό "Βυζάντιο" δέν ἔχει πεῑ ἀκόμα τήν τελευταῖα του, λέξη....

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σέ ὄλους....φίλους καί ἐχθρούς!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ
    Ας κοιτάξουμε καί ἐδῶ...
    http://www.youtube.com/watch?v=QfYa3Rp8uGg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και πολύ σωστά πράττει η Ιεραρχία, αν και δεν είμαι πολύ της εκκλησίας... Δεν έχουμε πια γλώσσα. Ας μείνει και κάτι να θυμίζει ότι κάποτε είχαμε τα καλύτερα εργαλεία του κόσμου, ενώ τώρα είμαστε των σκυλιών...και στην γλώσσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γλωσσικό "ιδίωμα" είναι η εμετίλα που μιλά η συντάκτρια του εν λόγω άρθρου, πουν να την παρει και να την σηκώσει αυτήνανε και την τύφλα της.

    Η εκκλησία στα λειτουργικά της κείμενα χρησιμοποιεί αυθεντικά ΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, με τα οποία διατυπώνει σαφέστατα τις αλήθειες της.

    Αν οι σύγχρονοι νεο-"έλληνες" κατάντησαν κούτσουρα απελέκητα, (με την "ζώσα δημοτική" που δεν αξίζει φράγκο) δεν τους φταίει η εκκλησία.

    Ας ξεστραβωθούν αν πιστεύουν ότι αξίζει να προσεγγίσουν υπερ-ανθρώπινες αλήθειες.

    "ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΟΥ" είχε πει ο μέγας Βίτκενσταιν. Και αν θέτεις στον εαυτό σου στενά γλωσσικά όρια, μην περιμένεις να προσεγγίσεις ποτέ μεγάλες αλήθειες. Η "δημοτική", το παρακμιακό δηλα-δη λήμμα της Ελληνικής είναι παντελώς ακατάλληλη για την διατύοωση υπερκοσμίων εμπειριών για 3 λόγους:
    -φτωχό λεξιλόγιο
    -δυσλειτουργική γραμματκή
    -παιδριώδες συντακτικό.

    άντε, ας σοβαρευομαστε επιτέλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η απλούστευση δεν σημαίνει διευκόλυνση στην μάθηση.
    Η εξίσωση αυτή είναι αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και αυτοαναιρούμενη.

    Όσα μαθαίνουμε είναι για να τα χρησιμοποιούμε όχι για να τα αποστηθίζουμε για ηλίθιες παπαγαλοεξετάσεις...

    Αν αρχίσουμε να κοιτάμε την απλούστευση και την ευκολία μόνο, τότε η Διαμαντοπούλου έχει δίκιο: Αγγλικά και μόνο κι ας αφήσουμε τα Ελληνικά για μεταπτυχιακούς φιλολόγους...

    Η τεμπελιά και η αδιαφορία δεν μπορούν να βαφτίζονται...ευκολία...

    Οι Εβραίοι (άλλο ένα μπανάλ παράδειγμα) από το 200 π. Χ. (ναι προ Χριστού όχι μετά) έπαυσαν να μιλάνε Εβραϊκά!
    Προφανώς πρέπει να ήταν εντελώς βλάκες που άφησαν τα γίντις (κυρίως), δηλ. την Γερμανική με εβραϊκό αλφάβητο και ξανάμαθαν τον 20ό αιώνα πάλι εβραϊκά...

    Αντί να κοιτάξουν οι ηλίθιοι την ευκολία τους και να αναπτύξουν τα γίντις-γερμανικά κάθησαν να ξαναμάθουν μία σημιτική γλώσσα κι ένα περίεργο αλφάβητο, δηλαδή άλλη γραμματική και συντακτικό και άλλη φωνολογία (το λεξιλόγιο σε μία γλώσσα είναι δευτερεύον)...

    Ενώ εμείς είμαστε πιο πονηροί...

    Και οι Ιρλανδοί μπουμπούνες ή οι Ουαλλοί παλεύουν να ξαναμάθουν γλώσσες με φρικαλέα ορθογραφία αντί να πάρουν το παράδειγμά μας...

    Χώρια οι κουτόφραγκοι Άγγλοι και Γάλλοι που δεν μεταρρυθμίζουν την ορθογραφία τους...

    Εδό Ελάδα όλα με ιότα κε όμικρο (σαν τους πανέξυπνους Ιταλούς που τα ισοπέδωσαν όλα στην γλώσσα τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πως καταργείς ένα έθνος :

    Καταργείς την οικογένεια

    Διαστρεβλώνεις την ιστορία

    Καταστρέφεις την γλώσσα υπεραπλουστεύοντας την και ακυρώνοντας το εύρος της ένεκα της απλοποίησης και της διευκόλυνσης

    Συγχέεις την πίστη με τους εκπροσώπους της. Το αν το παπαδαριό είναι ότι είναι δεν αλλάζει αυτά που διδάσκει .Θα μου πεις δάσκαλε που δίδασκες και θα συμφωνήσω αλλά κύριοι και οι γιατροί λένε οδηγίες στου αρρώστους αλλά δεν τις ακολουθούν πάντα οι ίδιοι, αυτό τι σημαίνει ότι θα πρέπει να μη το κάνει και ο ασθενής; Αν δεν το κάνει είναι επιλογή του και το κόστος σαφώς δεν θα το έχει ο γιατρός γιατί απλά εκείνος θα πληρώσει την δική του επιλογή.

    Τελικά ευτυχώς που ο καθένας έχει την ψυχή του μόνος του γιατί αν και αυτή πήγαινε συλλογικά μαύρο φίδι που μας έφαγε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπάρχει ομως και ο αντιποδας των οσων παρατέθηκαν περι γλώσσας που ακουει στο ονομα ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ!
    Ελληνας με "Ε" κεφαλαίο και ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΗΣ"!Για να μην αναφερθω και στον ΠΑΛΑΜΑ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πιστέψτε με, το μικρότερο εμπόδιο για την προσέγγιση και κατανόηση των λαμβανόντων χώρα στις ακολουθίες της εκκλησίας, είναι η γλώσσα.

    Άλλα είναι τα ανυπέρβλητα εμπόδια και σχετίζονται με την διάθεσή μας! Αυτή είναι που αποκλείει από την συμμετοχή στη ζωή της εκκλησίας όσους δεν πλησιάζουν.

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ 16 Απριλίου 2010 9:55 π.μ.

    Ολα αυτα τα ειπε πριν καιρο και ο Κισσινγκερ. Για το πως δηλαδη να διαλυθη η Ελλαδα και οι Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το ξέρω ανώνυμε όμως επειδή θα βγουν κάποιοι να πουν ότι μετά το αρνήθηκε και ότ ιδεν το είπε και πως είναι προπαγάνδα εναντίων των ''φίλων'' μας των Εβραίων που έχουν περάσει τόσα και πως κάτι αντίστοιχο είπαν και για τον ΓΑΠ ότι προτιμά να πουλήσει μερικά στρέμματα γης για να κοιμόμαστε πιο άνετα το βράδυ είπα να το αναφέρω΄.
    Αλλωστε δεν χρειάζεται να μας πει ο Κισσινγκερ πως μπορούμε να διαλύσουμε την Ελλάδα το κάνουμε πολύ εύκολα και απο μόνοι μας, δεν θέλει μυαλό πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. 1. Τα όσα, δήθεν, είπε ο Κίσσιγκερ είναι ένας μύθος. Το ότι, πάντως, ο άνθρωπος έβλαψε μεγάλως τον Ελληνισμό, δεν αμφισβητείται.
    2. "Αν θέλεις να καταστρέψεις ένα έθνος, ξεκίνα από την γλώσσα του". Τάδε έφη Βλαδίμηρος Λένιν.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.