10/4/10

Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο πρόεδρος της Πολωνίας


Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι είναι μεταξύ των νεκρών από την συντριβή στο Σμόλενσκ της Ρωσίας του προεδρικού αεροσκάφους Τουπόλεφ 154, στο οποίο επέβαιναν 132 άνθρωποι.

Αυτό υποστηρίζει ο κυβερνήτης της επαρχίας Σμόλενσκ Σεργκέι Ανούφριεφ σε τηλεφωνική του συνέντευξη προς την ρωσική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Αυτό επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Καζίνσκι ταξίδευε στη Ρωσία προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση με αφορμή τα 70 χρόνια από τη Σφαγή του Κατίν, όταν η σοβιετική μυστική αστυνομία εκτέλεσε χιλιάδες Πολωνούς αξιωματικούς. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε τη σύσταση επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν, που θα εξετάσει τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Σύμφωνα με το υπουργείο πολιτικής προστασίας, το δυστύχημα σημειώθηκε κατά την προσγείωση του αεροπλάνου, ενώ στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη.

Προτίμησε το Σμόλενσκ ο πιλότος
Νεκροί ο Λεχ Κατσίνσκι και η σύζυγός του Μαρία
Για ανθρώπινο λάθος κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Σλάβομιρ Σκρίτσιπεκ, διευκρινίζοντας ότι υπεδείχθη στον πιλότο του μοιραίου αεροσκάφους να προσγειωθεί στο Μινσκ, αλλά ο τελευταίος προτίμησε το αεροδρόμιο του Σμόλενσκ. Μεταξύ των νεκρών φέρονται να είναι επίσης η σύζυγος του Λεχ Κατσίνσκι, Μαρία, ο πρόεδρος της πολωνικής κεντρικής τράπεζας και άλλοι αξιωματούχοι. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τη θλίψη τους για το θάνατο του πολωνού προέδρου εξέφρασαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, εκφράζοντας την συμπαράσταση της Γερμανίας στον πολωνικό λαό.dpa, afp/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος http://www.dw-world.de

Πρόωρες εκλογές στην Πολωνία
Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Κατσίνσκι.Την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σύμφωνα με το σύνταγμα θα πρέπει να διεξάγουμε πρόωρες εκλογές» δήλωσε ο Πάουελ Γκρας.«Προς το παρόν αυτομάτως ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι αντικαθιστά προσωρινά τον πρόεδρο» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πρέπει να ανακοινωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο μήνες από την ανακοίνωση.www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

6 σχόλια:

  1. Κάπου στις αρχές Απριλίου δεν ήταν να μπουν οι Αμερικάνικοι patriot σε Πολωνικό έδαφος;Μήπως έχει κάποια σχέση αυτό;Δηλαδή,απλώς έπεσε ή το έριξαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος 6:47μ.μ.

    Ω ναι!
    http://www.reuters.com/article/idUSTRE61K1EY20100221

    http://missiledefense.wordpress.com/2010/02/22/1274/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το Πολωνικό Α/Φ Tupolev Tu-154 (τρικινητήριο - 3 κινητήρες στο ουραίο τμήμα όπως το Boeing 727) Σοβιετικής κατασκευής, να προσεγγίζει τον αερολιμένα προορισμού σε πυκνή ομίχλη πετώντας πολύ χαμηλά πάνω από δένδρα δασών αλλά με την μία πτέρυγα σε ΚΛΙΣΗ ως προς το έδαφος. Άλλες πληροφορίες Ρωσικής προέλευσης ήδη αναφέρουν ότι ο πύργος ελέγχου στο Σμολένσκ είχε παρωτρύνει το πλήρωμα του Πολωνικού κυβ. Tu-154 ν' αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στην πόλη Μίνσκ λόγω των επικρατούμενων καιρικών συνθηκών ομίχλης στο Σμολένσκ.

    Από φωτογραφίες και μαγνητοσκοπήσεις εμφαίνεται ότι το Πολωνικό Tu-154 προσέκρουσε στο έδαφος με σχετικά υψηλή ταχύτητα δεδομένου ότι λίγα και μόνο ουραία τμήματα του Α/Φ είναι αναγνωρίσιμα. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα κλασσικό αεροπορικό ατύχημα ελεγχόμενης πτήσης εναντίον εδάφους (controlled flight into ground). Οι συσκευές αποτύπωσης στοιχείων πτήσης και συνομιλιών χειριστών έχουν ήδη βρεθεί (flight data and voice recorders). Φυσικά, θα εξετασθεί το κατά πόσον οι ηλεκτρονικές συσκευές καθοδήγησης προσγείωσης στο Σμολένσκ (instrument landing system - ILS) λειτουργούσαν, άν ήταν ικανές να κατευθύνουν ένα Α/Φ σε τέτοια κατάσταση ομίχλης (άν ήταν μόνο ILS I μάλλον δεν θα είχαν την σχετική επάρκεια, πυκνή ομίχλη χρειάζεται ILS II και ΙΙΙ), και άν οι αντίστοιχοι δέκτες ILS στο Α/Φ λειτουργούσαν σωστά και το πλήρωμα έκανε την σωστή τους χρήση.

    Λάμπρος Ε.Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    10-4-2010, τοπική ώρα 16:32, ώρα Ελλάδος 23:32

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τραγική και ειρωνική η ιστορία για τον Leck Kaczinski. Φανατικό αντικομουνιστή και με έντονα φιλοΑμερικανικά & ταυτόχρονα αντιΡωσικά αισθήματα , πολέμιο της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη και δούρειος ίππος της αμερικανικής πολιτικής, έπεσε θύμα της ειρωνικής τύχης του αλλά και πολιτικής επιλογής του. Η εμμονή του να προσγειωθεί στο Σμολένσκ και όχι στην Μόσχα όπως του είχε υποδειχθεί, (καθότι είχε δώσει όρκο ότι δεν πάταγε ποτέ το πόδι του εκεί) απέβη μοιραία, στην προσπάθεια του να επικυρώσει με την παρουσία του στο ΚΑΤΥΝ τα αντιρωσικά του αισθήματα και τις εμμονές του στο σκοτεινό ιστορικό παρελθόν των γεγονότων στο ΚΑΤΥΝ. Το αεροπλάνο του συνετρίβη 14 μόλις χιλιόμετρα από το σημείο των εκτελέσεων των Πολωνών αξιωματικών. Στην πρώτη φωτογραφία οι δίδυμοι αδελφοί σε σχολική θεατρική παράσταση.

    http://garizo.blogspot.com/2010/04/tragic-end-of-kaczynskis-national.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή,απλώς έπεσε ή το έριξαν;

    ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικα μαλλον το αεροπλανο το εφαγε το στραβο κεφαλι του Πολωνου προεδρου.Κριμα αλλα τι να περιμενε κανεις απο ανθρωπο ο οποιος ηταν ενθερμος οπαδος του Μπους και της εισβολης στο Ιρακ? Ομοιως τον ομοιο αει πελαζει!Ισως και να ειναι και "Θεια Δικη" αλλα δεν ειμαι σιγουρος για αυτο...Κριμα παντως για τους υπολοιπους επιβατες
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.