30/4/10

Όνειρο απατηλό η διδασκαλία των πομάκικων στα σχολεία της Θράκης.

Δεν πρέπει να είναι και πολύ αισιόδοξοι οι Έλληνες Πομάκοι της Θράκης για την έκβαση του παγίου αιτήματός τους να διδάσκονται τα παιδιά τους στα σχολεία την μητρική πομακική γλώσσα. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα πομακόπουλα δεν θα μαθαίνουν ούτε καν ελληνικά αλλά μόνο τουρκικά!

Έτσι, με αυτήν την πολιτική που φαίνεται ότι οριστικοποιεί η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (σε θαυμαστή συνέχεια και ομοιότητα με αυτήν της Ν.Δ.), επιβραβεύεται η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Θράκη και κυριολεκτικά της χαρίζονται οι έχοντες ελληνική εθνική συνείδηση Πομάκοι της περιοχής.

Ολα αυτά συνάγονται, λοιπόν, από συζήτηση που διεξήχθη στην Βουλή μεταξύ του Βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Ηλία Πολατίδη και της Υφυπουργού Παιδείας κ. Π. Χριστοφιλοπούλου σε Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλε ο πρώτος προς το Υπουργείο. Ο κ. Πολατίδης ανέφερε στην Ερώτησή του ότι παρά τις επανειλημμένες γραπτές Ερωτήσεις του σχετικά με το θέμα, ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε και ότι πρόσφατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης απέστειλε μία επιστολή προς το Υπουργείο στην οποία αναφέρεται ότι οι Πομάκοι υποχρεώνονται από το επίσημο ελληνικό κράτος να μάθουν τουρκικά, μία γλώσσα που δεν επιθυμούν να μάθουν και δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ. Τονίζουν ακόμη ότι εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος τους μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτιστική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών που έχουν το θάρρος να αυτοπροσδιορίζονται ως Πομάκοι της Ελλάδος και ότι το ελληνικό κράτος στερεί από αυτούς και τα παιδιά τους όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαιδεύσεως στη μητρική τους γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαιδεύσεως στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική.

Τέλος, ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. ερωτούσε το Υπουργείο τι μέτρα προτίθεται να λάβει έτσι ώστε να αποτραπεί ο επιχειρούμενος από την Άγκυρα και ανεπιθύμητος από τους Έλληνες Πομάκους εκτουρκισμός τους και εάν είναι στις προθέσεις του η δημιουργία δίγλωσσων σχολείων στα πομακοχώρια του Νομού Ξάνθης (ελληνικά και πομακικά).
Η κ. Χριστοφιλοπούλου λοιπόν απήντησε ότι γνωρίζει τις διαμαρτυρίες των Πομάκων, ότι η κυβέρνηση είναι πιστή στην Συνθήκη της Λωζάνης (παρέλειψε να πει βέβαια ότι εμείς την τηρούμε πάντοτε εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, ενώ η Τουρκία δεν την τηρεί καθόλου και πάντοτε πάλι εις βάρος μας), μίλησε για προαγωγή της ελληνικής γλώσσας στα μουσουλμανόπαιδα (προφανώς εννοεί ότι οι Πομάκοι στην διαμαρτυρία τους λένε ψέματα) και τέλος, παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να εισαγάγει την πομακική στα σχολεία, διότι η γλώσσα αυτή δεν έχει εγκεκριμένη γλωσσολογικά μέθοδο εκμάθησης! Μάλλον, δηλαδή, έχει πλήρη άγνοια του θέματος και δυστυχώς καθόλου βούληση, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση μαζί, να εμποδίσουν την Άγκυρα στα σχέδιά της για εκτουρκισμό των Ελλήνων Πομάκων.

Ο κ. Πολατίδης στην τοποθέτησή του της επεσήμανε ότι πρώτη φορά μία κυβέρνηση απαξιοί τόσο ωμά τους Πομάκους και τόσο ξεκάθαρα και ότι δυστυχώς μ’ αυτόν τον τρόπο στερεί από τους Έλληνες Πομάκους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και τους παραδίδει κατ’ ουσίαν στους πληρωμένους πράκτορες του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και στις άγριες διαθέσεις τους (είναι γνωστές οι απειλές, εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί κ.λπ. αυτών προς το πομακικό στοιχείο). Τόνισε ακόμη ότι είναι ανήκουστο ένα ολόκληρο Υπουργείο να μην μπορεί να καταρτίσει ούτε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα εκμάθησης της πομακικής στα σχολεία, μιας και υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα από το εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν σημείωσε, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, με πρόσφατες αποκαλυπτικές δηλώσεις του να αναγνωρίζει την πομακική εθνότητα και εμείς στην ουσία με την πολιτική μας να το αρνούμαστε. Τέλος, προέτρεψε την κυβέρνηση λέγοντας: Δώστε στους Έλληνες Πομάκους τα εφόδια της κατοχής της ελληνικής γλώσσας, ούτως ώστε να συμμετάσχουν στο ελληνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και να μη θεωρείτε πολυπολιτισμό, μόνον ότι είναι εγκεκριμένο από την νέα τάξη πραγμάτων.

Στην δευτερολογία της η κ. Χριστοφιλοπούλου επέμενε σαν να μη συμβαίνει τίποτε. «Υπάρχουν πάρα πολλές σοβαρές δυσκολίες να τυποποιηθεί η εκμάθηση της πομακικής γλώσσας», επανέλαβε μονότονα. Τουλάχιστον στο τέλος αναγκάσθηκε να δηλώσει ότι «αναγνωρίζουμε την πομακική γλώσσα και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Πομάκων». Κάτι είναι κι αυτό. Πάντως ένα είναι βέβαιον. Ο ΛΑ.Ο.Σ. θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων Πομάκων, θα υπερασπίζει τα δίκαια αιτήματά τους και πάντα θα βρίσκεται απέναντι στην οποιαδήποτε τουρκική προκλητικότητα!
www.kavalanet.gr

4 σχόλια:

  1. Με Παπανδρέου πρωθυπουργό, υπουργό παιδείας τη Διαμαντοπούλου και γενική γραμματέα τη Δραγώνα τί περιμένεις Πομάκε.
    Τούρκο θα σε κάνουνε.
    Εδώ θα κάνουνε Τούρκους και μας!
    Αλλά μην ναησυχείτε.
    Έρχεται η ώρα τους.
    Δεν θα μπορύν να περπατήσουν στους δρόμους σε λίγο.
    Αρχιλαμόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε 30 Απριλίου 2010 11:00 π.μ. ξεχασες τη Ντορκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφη φωτογραφία!
    Όμορφη,επειδή δείχνει την αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. {Η κ. Χριστοφιλοπούλου λοιπόν απήντησε ότι γνωρίζει τις διαμαρτυρίες των Πομάκων, ότι η κυβέρνηση είναι πιστή στην Συνθήκη της Λωζάνης...}


    Μα, αν ήταν πιστή στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα έπρεπε να διδάσκονται οι Πομάκοι τα πομακικά στα σχολεία.Αφού η Συνθήκη ορίζει πως οι Μουσουλμάνοι πρέπει να διδάσκονται τη ΜΗΤΡΙΚΗ τους γλώσσα!Δεν λέει,την τουρκική για όλους.Άρα ,καθένας τα δικά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.