25/4/10

Οι ΗΠΑ στήνουν παγίδα στο Ιράν

Στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα, την ώρα που μεθοδεύει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, είναι να στήσει μια μυγοπαγίδα, ώστε όσο πιο πολύ προσπαθούν οι Ιρανοί να παρακάμψουν τις κυρώσεις, τόσο να εγκλωβίζονται στην κολλώδη ουσία.

Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα, την ώρα που μεθοδεύει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, είναι να στήσει μια μυγοπαγίδα, ώστε όσο πιο πολύ προσπαθούν οι Ιρανοί να παρακάμψουν τις κυρώσεις, τόσο να εγκλωβίζονται στην κολλώδη ουσία.

Πρόκειται για έξυπνη ιδέα. Ακόμη όμως και αν λειτουργήσει με την ακρίβεια ενός καλοστημένου μηχανισμού, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα σταματήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Αμυνας, ο Μπομπ Γκέιτς, και άλλοι αξιωματούχοι ζητούν με πιεστικό τρόπο να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα για το Ιράν και να ολοκληρωθούν κατεπειγόντως σχέδια για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, τώρα που η αντιπαράθεση κλιμακώνεται.

Καθόλου δεν άρεσε στον Λευκό Οίκο ο χαρακτηρισμός «εγερτήριο» που απέδωσαν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης σε μνημόνιο του Γκέιτς τον περασμένο Ιανουάριο. Ευλόγως, αφού η κυβέρνηση έχει εργαστεί σκληρά για το θέμα του Ιράν. Ομως, από το άρθρο των «Τάιμς» γινόταν αντιληπτή η σπουδή με την οποία ο Γκέιτς και άλλοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα - αντιληπτός γινόταν και ο φόβος τους πως οι κυρώσεις δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Στο μνημόνιό του ο Γκέιτς απηύθυνε έκκληση για «συνετό σχεδιασμό και σώφρονα προετοιμασία» της αναμέτρησης με το Ιράν, σύμφωνα με τα λεγόμενα ανώτερου αξιωματούχου. Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε οι «κατεξοχήν αρμόδιες επιτροπές», οι ανώτατοι αξιωματικοί του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, να συζητήσουν όλα τα ζητήματα και τις εναλλακτικές λύσεις που τυχόν θα ανακύψουν.

Το επόμενο βήμα στην εκστρατεία αυτή της άσκησης πιέσεων είναι το στήσιμο της παγίδας, δηλαδή το καθεστώς των κυρώσεων, να το αναλάβει ο Στιούαρτ Λέβεϊ, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την τρομοκρατία και την οικονομική κατασκοπεία. Αναπόσπαστο στοιχείο του όλου εγχειρήματος είναι ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος των Φρουρών της Επανάστασης και των συνδεδεμένων με αυτούς επιχειρήσεων, καθώς και εις βάρος ιρανικών εταιρειών αναμεμειγμένων στην κατασκευή, μεταφορά και χρηματοδότηση εξοπλισμών και άλλων άνομων δραστηριοτήτων. Αυτό θα είναι μόνο η αρχή.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος θα αμβλυνθεί από τη Ρωσία και την Κίνα, θέλει όμως τις κυρώσεις ούτως ή άλλως σαν βάση για τη λήψη επιπλέον μέτρων εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Οι μονομερείς και ιδιωτικής φύσεως κυρώσεις είναι αυτές που θα πονέσουν. Η προσπάθεια των Ιρανών να τις αποφύγουν θα επισύρει νέα σκληρά μέτρα.

«Εάν γνώμονας των κυρώσεων είναι η κακή συμπεριφορά, τότε κάθε φορά που οι Ιρανοί θα προσπαθούν να ξεφύγουν, η τιμωρία θα σκληραίνει», εξηγεί κυβερνητικός αξιωματούχος.

Παράδειγμα για το πώς θα λειτουργήσει η μυγοπαγίδα είναι η περίπτωση της κρατικής τράπεζας Sepah. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της τον Ιανουάριο του 2007, με το επιχείρημα ότι χρηματοδοτούσε την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ο ΟΗΕ επέβαλε τις δικές του κυρώσεις εις βάρος της τράπεζας τον Μάρτιο του 2007.

Τότε λέγεται ότι οι Ιρανοί ανέθεσαν τη χρηματοδότηση σε δύο άλλες κρατικές τράπεζες, τις Melli και Mellat. Οι ΗΠΑ τις τιμώρησαν και αυτές με κυρώσεις και άσκησαν πιέσεις σε διεθνείς τράπεζες ώστε να μη συνεργάζονται με τις ιρανικές. Οι τράπεζες που κατηγορήθηκαν ότι βοηθούν τις ιρανικές τιμωρήθηκαν με υψηλά πρόστιμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η βρετανική Lloyds δέχθηκε να καταβάλει 217 εκατ. δολάρια και η Credit Suisse 536 εκατομμύρια. Οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες διαπίστωσαν ότι οι συναλλαγές με την Τεχεράνη δεν αξίζουν τον κόπο και τους κινδύνους.

Στην παγίδα πιάστηκε και η κρατική Islamic Republic of Iran Shipping Line, την οποία μνημόνευαν οι ΗΠΑ στις κυρώσεις του 2008. Η εταιρεία προσπάθησε να ξεγλιστρήσει από τον κλοιό, δίνοντας νέο όνομα σε διάφορα πλοία της. Επειτα οι Βρετανοί διέγραψαν την ιρανική ναυτιλιακή από τον κατάλογο των ασφαλισμένων. Οι Ιρανοί αναζήτησαν λύση στους Ρώσους και στις Βερμούδες, τους καταδίωκαν όμως οι Αμερικανοί παρατηρητές και επόπτες, που ισχυρίστηκαν ότι η συμπεριφορά της Iran Shipping Line αποδείκνυε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Και όμως, παρά τις επιθετικές αυτές πιέσεις, το Ιράν συνεχίζει και τις τραπεζικές και τις ναυτιλιακές δραστηριότητές του, πράγμα που με τη σειρά του αποδεικνύει και πόσο δύσκολο είναι να επέλθει μεταβολή σε συγκεκριμένη πολιτική με μοχλό τις κυρώσεις, αρχίζοντας από το Ιράκ και καταλήγοντας στην Κούβα.

Οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής πιστεύουν ότι η συλλογιστική γύρω από το Ιράν και τις κυρώσεις μετατοπίζεται πλέον στο ευαίσθητο πεδίο, που αναφέρεται στο μνημόνιο του Γκέιτς, δηλαδή στη ζώνη ανάμεσα στις κυρώσεις και στη στρατιωτική δράση. Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις και επιλογές, πλην του πολέμου, που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, μέσω των οποίων το κόστος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα γίνει δυσβάσταχτο για τους Ιρανούς; Υπάρχουν τρόποι το πρόγραμμα αυτό να μεταλλαχθεί, να αναχαιτισθεί ή να εξουδετερωθεί με δολιοφθορά, χωρίς να χρειαστεί να βομβαρδιστούν οι ιρανικές εγκαταστάσεις;

Αυτή η «γκρίζα περιοχή» δεν πρόκειται να συζητηθεί δημοσίως. Ομως, στους αμέσως επόμενους μήνες αυτή θα βρεθεί στο επίκεντρο της ενασχόλησης των Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς αυτοί θα προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η έξυπνη παγίδα του Λέβεϊ να μη λειτουργήσει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Για να μην κάνω αναλύσεις επί τσαρλατανιών, όπως κάνουν οι Αλαφούζιοι μεταφραστές στις τσαρλατανιές και μυγοπαγίδες του "Ιρλανδού" David Ignatius έχω να επισημάνω ότι ο Ignatius ουδέποτε ανερωτήθη (γιατί άλλωστε) για τα ατομικά του Ισραήλ. Μας αποκαλύπτει λοιπόν τον ρόλο ενός άλλου "Ιρλανδού" (αυτός κι αν είναι Ιρλανδός-δες τε φάτσα) στην Αραβοκρατούμενη Κυβέρνηση Ομπάμα, του Στούαρτ Λέβεϊ, ο οποίος με μυγοπαγίδες πια, θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τους Πέρσες αποτρέποντας τους οικονομικά να υπερασπίζονται την Πατρίδα τους από τα ατομικά του Ισραήλ.
    Και ενώ γίνονται όλα αυτά στον οικονομικό τομέα έρχεται κάποιος ο κ. Γκιράλντι να μας πληροφορήσει για κάποιαν "Ιρλανδή" κι αυτή, αλλά στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. Την κα Ελεονόρα Κας (Lani Kass) η οποία αν και γεννημένη, μεγαλωμένη και σπουδαγμένη στην "Ιρλανδία" κατάφερε με την "άξια της" να ανέβει τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του Αμερικανικού Πεντάγωνου (παραμερίζοντας πολλούς αμερικανούς αξιωματικούς) και να γίνει ανώτατος σύμβουλος του πτέραρχου Νόρτον Σουάρτζ αρχηγού της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Μας λεει λεπτομερώς ο κος Γκιράλντι:
    -Σε πρόσφατη άποψη μου για την καριέρα της Δρ Lani Kass βασίστηκα σε αυτό που έχει εμφανιστεί γι' αυτήν σε δημόσια έγγραφα αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και ιδικών της παρατηρήσεων όσον αφορά εθνικά θέματα πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Συνοψίζοντας, η Kass έχει γεννηθεί, εκτραφεί και εκπαιδευτεί στο Ισραήλ . Έχει διδακτορικό σε ρωσικές μελέτες και μιλά άπταιστα ρωσικά και εβραϊκά εκτός από τα αγγλικά. Η Kass κατά πληροφορίες, έφθασε στο βαθμό του υποστρατήγου στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία πριν τον ερχομό της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την άνοδο της στα ανώτατα κλιμάκια της άμυνας των ΗΠΑ. (Άκουσον-άκουσον λεω γώ. Δηλαδή να σούρθει ενας αξιωματικός των Τούρκων και να τον βάλεις στα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Αμυνας της Ελλάδας). Είναι σήμερα ο ανώτερος σύμβουλος του Norton Schwartz, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Πολεμικής Αεροπορίας, και θεωρείται να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες στον αμυντικό τομέα. Η Kass είναι καλύτερα γνωστή στο κοινό για το ρόλο της στην προώθηση της Πολεμικής Αεροπορίας cyberwarfare, αλλά φαίνεται επίσης να είναι και σημαντικός παράγοντας στην πολιτική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ του πολέμου κατά του Ιράν, ακόμη κι αν το βιογραφικό της δεν μας υποδεικνύει ότι κατέχει κάποιο υπόβαθρο σ' αυτά τα ζητήματα. Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο ενάντια του Ισλαμοριζοσπαστισμού (καινούργιος ορος αυτός) και ότι η "νίκη" κατά του Ιράν είναι απαραίτητη, αλλά ο αμερικανικός λαός ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ που πρέπει να είναι πρόθυμος να πληρώσει το τίμημα (αίματος και χρήματος) για να επιτύχει.
    Όλο το άρθρο εδώ στα αγγλικά:
    http://original.antiwar.com/giraldi/2010/04/21/israel-first-more-on-dr-lani-kass/

    Και συνοψίζοντας καταλήγω.
    Βλέπουμε λοιπόν τους "Ιρλανδούς" να δουλεύουν πρόσω ολοταχώς για τον "ευλογημένο πόλεμο τους" που εύχονται από χρόνια με τους Πέρσες. Έχουν πιάσει τα πόστα στην κυβέρνηση Ομπάμα, όπως έκαναν και στην κυβέρνηση Μπούς στην πρίν Σαντάμ εποχή αλλά και στην κυβέρνηση Κλίντον επί Μιλόσεβιτς.
    Αλλά παρατηρούμε ότι βάζουν τους Αμερικανούς ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΑΛΙ, να πολεμήσουν και να πεθάνουν γι αυτούς, αφού βέβαια εξανεμίσουν και το οικονομικό μέλλον των παιδιών της Αμερικης.

    Και ο νοών νοείτω.





    Γιώργος Μανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε Γιωργο Μανακη.Χρονια Πολλα κατ'αρχας για την εορτη σου.Το σχολιο σου πραγματι ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα και μπραβο για τις πηγες σου.Ομως πρεπει να γνωριζεις οτι οι αμερικανοι ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιηθηκαν σαν τους χαμηλοδεικτους απο ευφυια μπραβους που πηγαινουν οπου τους διαταξει το αφεντικο.Θεωρεις οτι ειναι τυχαιοι οι σημαντικοι για το παιγνιδι Ιρλανδοι;.Το νησι ηταν παντα ο σοβαρος και υπευθυνος τοποτηρητης του συστηματος ιδιως οταν 'μπολιαστηκε' απο τους προγονους-δημιουργους της σοβαρης κυριας που σημερα μας κανει ναζια για να 'σταξει' κανενα μαρκο,συγνωμη ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.