11/10/16

Χριστίνα Μουστακλή: Περιμένω ακόμη μια συγγνώμη

«Του ζήτησαν να μαρτυρήσει / Δε μίλησε / Του τσάκισαν τα δόντια / Του τσάκισαν τα δάχτυλα / Του τσάκισαν τα πλευρά / Σιωπούσε / Του ’καψαν το στήθος / Του ’καψαν τα πόδια / Του ’καψαν την κοιλιά / Δε μαρτυρούσε / Του θραύσαν τις μασέλες / Του μάτωσαν τα νεφρά / Του συνθλίψαν τους όρχεις / Αυτός σιωπούσε / Κοίταζε μόνο / Αιώνες μακριά / Με τα μάτια / Του Ιησού»

Οι στίχοι είναι γραμμένοι από κάποιον άγνωστο, για το μαρτύριο του Σπύρου Μουστακλή και την περιπέτειά του για δεκατρία ολόκληρα χρόνια και έχουν δημοσιευθεί στην «Ελευθεροτυπία». Καθώς τους διαβάζω στη Χριστίνα Μουστακλή, τη χήρα του Σπύρου Μουστακλή που βρίσκεται απέναντί μου, τα μάτια της βουρκώνουν και ο πόνος για άλλη μία φορά αυλακώνει το όμορφο και ήρεμο πρόσωπό της.

Μια γυναίκα που ζει ακόμη και σήμερα τα ανελέητα βασανιστήρια που δέχτηκε το κορμί του ήρωα με τα ολοκάθαρα, γαλάζια μάτια.
«Τον γνώρισα στην Κομοτηνή, στο οδοντιατρείο του θείου μου Κωνσταντίνου Καρουζάκη, το 1957. Είχε έρθει ως ασθενής. Ηταν τότε λοχαγός. Μας συνέδεσε μια βαθιά φιλία. Βρεθήκαμε ξανά στην Αθήνα το 1960 ούσα πρωτοετής στο πανεπιστήμιο και συνδεθήκαμε στενότερα. Το 1967, στις 18 Ιουλίου παντρευτήκαμε! Ο Σπύρος ήταν ένας άνθρωπος ολοζώντανος, γεμάτος θέληση για ζωή. Δυνατός και υπερδραστήριος. Αξιαγάπητος...»



Η Χριστίνα Μουστακλή όταν μιλά για τον άνθρωπο Μουστακλή έχει να θυμάται πολλά, αλλά λέει: «Το να λέμε εμείς, οι απόλυτα δικοί του άνθρωποι για τον χαρακτήρα εκείνων που αγαπάμε δεν είναι αρκετό. Δείτε λοιπόν τι γράφει ο Ν.Γ. Φιλάρετος, πρώην δήμαρχος της Ερμούπολης που γνώρισε τον Σπύρο τη δεκαετία του ’50: “Η προσωπικότητα του Σπύρου Μουστακλή, κατά τη γνώμη μου, ήταν από τις σπάνιες. Τον χαρακτήριζαν η τιμιότητα, η ευθύτητα, η φιλανθρωπία, η υποστήριξη των αδυνάτων, το θάρρος, το ππείσμα. Πίστευε θρησκευτικά στη δημοκρατία και το έδειχνε έμπρακτα, παρ’ όλο που εκείνα τα δύσκολα χρόνια, ως αξιωματικός, φάνταζε με μοναδική ιδιαιτερότητα κάνοντας παρέα με εμάς, τους αριστερούς εκείνης της εποχής, απομονωμένους και πάντοτε καυτηρίαζε ανοιχτά τις διώξεις μας”».

Η ζωή του βιβλίο
Η Χριστίνα Μουστακλή έχει μαζέψει δηλώσεις φίλων και συναγωνιστών του για το πρόσωπο και τη δράση του άνδρα της. «Θα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τη ζωή και το μαρτύριο του Σπύρου Μουστακλή. Γιατί όσα έχουν γραφτεί για εκείνον, όσα έχουν ειπωθεί και όσα τον χαρακτήριζαν θέλουν πολλές σελίδες αφήγησης».

- Δικαιώθηκαν ο αγώνας και η θυσία του Σπύρου Μουστακλή;
Σκύβει το κεφάλι και τα μάτια βουρκώνουν και πάλι. «Εμείς κάναμε το χρέος μας» μου λέει. «Ετσι έπρεπε να κάνουμε. Η δικτατορία και ό,τι ζήσαμε ήταν ολοκαύτωμα. Οσοι λένε ότι “μια χούντα μάς χρειάζεται” δεν έχουν ζήσει την κτηνωδία των ανθρώπων που έφεραν τη δικτατορία στην Ελλάδα. Οι οποίοι αμετανόητοι και σκληροί ώς απάνθρωποι, ούτε τότε, ούτε τώρα, ύστερα από 43 ολόκληρα χρόνια ζήτησαν ποτέ τους μια συγγνώμη... Οταν το 1973 ο Σπύρος Μουστακλής βρέθηκε στα χέρια των γιατρών του 401 “ένα κομμάτι συκώτι”, όπως τον χαρακτήρισε η κυρία Πολίτη που τον παρέλαβε, κανείς δεν τίμησε τον όρκο του στον Ιπποκράτη. Εκαναν ό,τι ήθελαν σε έναν άνθρωπο που είχε χάσει τα πάντα. Δεν ειδοποίησαν ποτέ κανέναν συγγενή του για την κατάστασή του και σαράντα επτά ολόκληρες μέρες έκρυβαν έναν ζωντανό νεκρό, συνωμοτώντας με τους δικτάτορες και καλύπτοντας του δήμιους των ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ούτε και εκείνοι ζήτησαν μια συγγνώμη όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ προσπάθησα να περισώσω ό,τι είχε απομείνει από τον άνδρα μου και να σταθώ δίπλα στην κόρη μας, τη Ναταλί, που ήταν τότε μόλις δεκαέξι μηνών. Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να υπερασπιστώ τον αγώνα και τη θυσία του και δεν σας κρύβω ότι ο ίδιος πόνος που βίωνα τότε, ίδιος και απαράλλαχτος σφίγγει την καρδιά μου. Η κόρη μου έλεγε: “Μαμά, γιατί δεν χαμογελάς; Οπως η θεία;” Ηταν μικρό παιδί και βίωνε αυτή την τραγική κατάσταση. Καθώς μεγάλωσε ένιωθε περήφανη για τον πατέρα της, αλλά δεν έπαυε να έχει ζήσει μέσα στη θλίψη τα παιδικά της χρόνια».

- Τους έχετε συγχωρέσει ποτέ αυτούς που σας έκαναν ένα τέτοιο κακό;
Εκείνοι δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη. Ισως να μην ήθελαν να τους συγχωρεθεί τίποτε, γιατί ήταν πιστοί σε αυτό που έκαναν. Το θεωρούσαν καθήκον τους. Ηταν υπερασπιστές της δικτατορίας. Οταν πρωτοείδα τον Σπύρο μετά τα βασανιστήρια, στο 401, βρέθηκε με το όνομα Μιχαηλίδης, μου είπαν ότι είχε βρεθεί έπειτα από τροχαίο κοντά στον Ιππόδρομο. Φυσικά δεν τους πίστεψα. Το σοκ ήταν πολύ μεγάλο. Ομως έμεινα πιστή στα πιστεύω μου και υπερασπίστηκα όσο μπορούσα τον άνδρα μου. Πάλεψα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του συζύγου μου, αλλά και των άλλων ανθρώπων. Με όλα αυτά που βλέπω να συμβαίνουν γύρω μου δεν σας κρύβω ότι προβληματίζομαι, πικραίνομαι, πονάω. Ο πόνος μου συνεχίζεται...

- Αξίζει να κοιτάμε το παρελθόν κυρία Μουστακλή;
Λένε πως για να ατενίσουμε το μέλλον πρέπει να στηριχθούμε στους ώμους των προγόνων μας. Αρα πρέπει να δούμε τις πράξεις τους. Υπάρχουν οι γραπτοί και οι άγραφοι νόμοι. Θα μπορούσαν αν ήθελαν να βρουν κάποιο τρόπο να ζητήσουν συγγνώμη.

- Οσο ζούσε ο Σπύρος Μουστακλής ήταν για όλους αυτούς τους αίτιους και τους υπαίτιους ένα «καρφί». Περίμεναν τον θάνατό του; Αλλωστε ο Σπύρος μιλούσε με τη σιωπή του, έτσι δεν είναι;
Ο Σπύρος με κινήσεις και κάποιες ασυντόνιστες λέξεις μπορούσε να περιγράψει τι είχε υποστεί. Μάλιστα, ο χαράκτης Τάσσος φιλοτέχνησε το πορτρέτο του με στολή και οπλισμό στρατιώτη με φωτοστέφανο χωρίς να τον έχει δει ποτέ, μόνο και μόνο απ’ όσα διάβαζε και άκουγε. Ο Σπύρος Μουστακλής πρέπει να σας πω ότι πίστευε και αγαπούσε πολύ τους νέους και ήλπιζε σε αυτούς, περίμενε πολλά από αυτούς. Ηταν ένας δημοκράτης αξιωματικός που πάσχιζε για την ελευθερία, για τον άνθρωπο. Κατά την περίοδο της δικτατορίας υπήρξαν και άλλοι που ταλαιπωρήθηκαν, που υπέστησαν βασανιστήρια. Ο αείμνηστος Λεντάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης που με τα τραγούδια του κρατά νωπές τις μνήμες από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και άλλοι συνάδελφοι του Σπύρου, όπως ο Μήνης, ο Παπάς, ο Βαρδάνης... Ο Σπύρος ήταν το τραγικότερο θύμα αυτής της θηριωδίας. Αυτό που συνέβη στον Σπύρο ήταν προμελετημένο. Εγινε τόσο γρήγορα και είχαν τελειώσει μαζί του σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Εξι και επτά άνθρωποι χτυπούσαν λυσσαλέα το κορμί του μπροστά στα μάτια των διοικητών Χατζηζήση και Σπανού.

- Ελπίσατε ποτέ σε ένα θαύμα;
Θα μπορούσαμε να είχαμε αποτελέσματα αν τον βρίσκαμε νωρίτερα, από τις πρώτες ώρες που συνέβη το περιστατικό. Ομως μετά από τρεις και τέσσερις μήνες που προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι. Πήγαμε παντού, αλλά η απάντηση ήταν ίδια: «Η βλάβη ήταν πολύ μεγάλη». «Η λύπη είναι εκείνου που του λείπει», όπως έλεγε και ο παππούς μου, και είχε απόλυτο δίκιο. Τα μνημόσυνα δεν φέρνουν πίσω τους αγαπημένους μας και ούτε αποκαθιστούν την ψυχική οδύνη μας. Εμείς δεν περιμένουμε τίποτε από κανέναν. Πολλοί μου λένε ότι όλο πίσω βλέπω. Αλλά εγώ έχω σταματήσει σε εκείνη την εποχή και δεν βλέπω κάποια χαραμάδα από φως για να προχωρήσω μπροστά.

«Ηταν ένας δημοκρατικός αξιωματικός»
Ο Μιχάλης Βαρδάνης, αντιστράτηγος ε.α. που βασανίστηκε επίσης από το ΕΑΤ-ΕΣΑ γράφει για τον Σπύρο Μουστακλή: «Τον πρωτοσυνάντησα στην Κύπρο, Ιούνιο του 1965, σε στρατόπεδο της Αμμοχώστου, ταγματάρχης διοικητής τάγματος και εγώ υπίλαρχος. Είχε προηγηθεί η φήμη του ως κεντρώου, δημοκρατικού αξιωματικού με πολεμικές περγαμηνές στον ΕΔΕΣ, στον εμφύλιο, στην Κορέα. Για την τρίτη περίπτωση (Κορέα) αισθανόταν άβολα, το δικαιολογούσε όμως. Οτι συμμετείχε στο εκστρατευτικό σώμα, γιατί είχε συγκροτηθεί επί ημερών κυβέρνησης Πλαστήρα και το παραλλήλιζε με το αντίστοιχο του 1919 στην Ουκρανία που απαρτίστηκε από βενιζελικούς αξιωματικούς. Ημασταν εθελοντές στην Κύπρο από το 1964, αλλά ο Ιούνιος του ’65 μύριζε κινδύνους ανωμαλίας. Ο παλιός αντάρτης οσφραινόταν περισσότερο τον κίνδυνο που ερχόταν. Τον είδα ανήσυχο με τις αθρόες αφίξεις αξιωματικών γνωστών για τις ακροδεξιές τοποθετήσεις τους και προσκείμενων στις τότε βασιλικές ίντριγκες. Δεν έκαναν τίποτε άλλο, παρά να παρακολουθούν τους δημοκρατικούς αξιωματικούς και να ετοιμάζουν λίστες υπογραφών».

Ενας σύγχρονος ήρωας
Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν αξιωματικός του Στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1926 και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ελαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του Ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του Στρατού που πήραν μέρος. Το σχέδιό τους προέβλεπε τον αποκλεισμό του Πειραιά και άλλων μεγάλων λιμανιών και την κατάληψη της Σύρου, που θα ήταν το ορμητήριό τους. Στο νησί υπήρχε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, την οποία αφού καταλάμβαναν, θα τον τοποθετούσαν ως διοικητή και θα σχημάτιζαν εκεί «εθνική κυβέρνηση». Το Κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν από την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973). Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για σαράντα επτά ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ. Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια. Το εγκεφαλικό του προκάλεσε ολική παραλυσία. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή, αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμη σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης. Πέθανε στις 27 Απριλίου 1986 και κηδεύτηκε στο Μεσολόγγι με τιμές ήρωα.

ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ
Φωτ.: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

Espressonews.gr

46 σχόλια:

  1. Αν ποτέ αναστηθεί η Ελλάδα, αυτό θα είναι έργο των νεκρών ηρώων μας.
    Αυτοί οι οποίοι πρέπει να κλείσουν τον εμφύλιο είναι αυτοί που τον άρχισαν και τον συνέχισαν με τον ποιο απάνθρωπο τρόπο, οι Χιτλερικοί. Χιτλερικοί ήταν τα αφεντικά των βασανιστών του Μουστακλή, το γνωρίζουν και οι πέτρες. Με τους Χιτλερικούς συνεργάστηκαν οι βασιλοαπανδρεϊκές ηγεσίες για πολλά χρόνια. Οι βασιλοπαπανδρεϊκοί, με τον δικό τους αντικομμουνισμό, αρνήθηκαν την συμβίωση με τους κομμουνιστές όταν έπρεπε, και ανέδειξαν τους Χιτλερικούς σε επιβήτορες της Ελλάδας. Η Ελλάδα μέσα από τον βιασμό των Χιτλερικών γέννησε το πρασινομπλέ σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια αλλά λενε οι αριστεροί που έζησαν όπως ο Λαζαριδης. Ο μουστακλης παρεμπιπτόντως δεν ήταν κομμουνιστής

      Διαγραφή
  2. THA ANAFERTHO STO ATOMO MOU . OTAN LEO MIA XOUNTA MAS XRIAZETE TO LEO GIA TOUS POLITIKOUS POU MAS KIBERNOUN .KANIS DEN THELI XOUNTA EDO STIN KITIDA TIS DIMOKRATIAS OMOS PLEON DEN EXOUME DIMOKRATIA ALA MAS KIBERNOUN 5 IKOGENIES KAI TA 300 IPOXIRIA TOUS ME BOITHOUS TOUS MERIKOUS XILIADES IPALILOUS TOUS POU TRONE TI SARKA TIS PATRIDOS MAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Γ. Σ.

    >Χιτλερικοί ήταν τα αφεντικά των βασανιστών του Μουστακλή< (!!!!)

    >βασιλοαπανδρεϊκές ηγεσίες< (;;;;)

    Τι πίνεις και δεν μας δίνεις; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >KANIS DEN THELI XOUNTA EDO STIN KITIDA TIS DIMOKRATIAS<

    Κατ' αρχάς: Γράφετε ελληνικά!!!

    Η παραπάνω φράση λέγεται και ξαναλέγεται εντελώς αβασάνιστα. Πού "εδώ"; Μόνον η αρχαία Αθήνα είχε Δημοκρατία και αυτή λίαν "σφικτή". Η αρχαία Ελλάδα ήταν δειγματολόγιο πολιτευμάτων. Μην τρελαθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ¨Ενας απο τους βασανιστές του ήταν ο περίφημος Τσέλιγκας, ο συμμαθητής μου και σειρά μου,γεννηθείς το 1951, το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Αγγελής και είχε γεννηθεί στην Αράχωβα, μετά τιμωρήθηκε επτά χρόνια και βγήκε απο μέσα με την μεσολάβηση του Προέδρου τότε της Βουλής Δ.Παπασπύρου συνεπικουρούμενος απο τις υπογραφές των συγχωριανών του.

    Αμετανόητος βγήκε απο την φυλακή,είχε πει μετά οτι του άρεσε που ήταν σκληρός απέναντι σε όλους, δεν είχε πάρει ειδικές εντολές να συμπεριφέρεται έτσι, είχε διηγηθεί πως βασάνιζε και τον Παναγούλη με το γλόπ, τελικά πέθανε απο καρκίνο
    Ζει μόνον ένας αδελφός του, ο οποίος έφυγε πικραμένος απο τότε για την Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να έχουμε και μια σοβαρή ιστορική αντίληψη του ζητήματος και να μην περιοριζόμαστε στα κλαψουρίσματα των αριστερών είναι απαραίτητο να λεχθεί τη σχεδίαζε το κίνημα του ναυτικού που συμμετείχε ο Μουστακλής.

    Το κίνημα του ναυτικού λοιπόν σχεδίαζε στασιασμό του στόλου και πλεύση του στη Κρήτη όπου θα δημιουργούσαν κίνημα κατά των Απριλιανών. Με λίγα λόγια ο σκοπός τους ήταν να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.
    Αυτούς σήμερα τιμάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βοηθήστε με σας παρακαλώ, με τίποτα δεν θέλω να προσβάλω την μνήμη κανενός.

    Μην με βρίσετε, ρωτάω με ειλικρίνια καλοπροαίρετα !

    Ποιός ήταν ο αξιωματικός που πιστός στον όρκο του στον τόπο της εκτόπισης, έκανε βουτιά στην θάλασσα και έσπασε την σπονδυλική του στήλη.

    Μετά τον έβγαλαν ότι τον σακάτεψε η χούντα.

    Με τον Παναγούλη κρατούμενος στις Στρατιωτικές Φυλακές ήταν και ο φίλος μου Απόστολος Φ. ως ... ανυπότακτος. Κατά τον φίλο μου, ο Παναγούλης ήταν μια χαρά στην φυλακή.

    Εγώ γνωρίζω έναν τέτοιο ασυμβίβαστο αξιωματικό, στρατιώτη από 15 ετών στον ΕΔΕΣ. Όταν τον κυνήγησε η χούντα διότι δεν υπέγραφε το σχετικό συναινετικό έγγραφο, απαντώντας ότι ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα κ.τ.λ. πήγε στην Κύπρο και οργάνωσε τους Κυπριακούς ΛΟΚ.

    Νομίζω τι τον έλεγαν Γεώργιο Καρούσο και ήταν σπουδαίος αξιωματικός.

    Όταν ήτανε Λοχαγός στο ΚΕΝΚ όλος ο Λόχος πήγαινε ... τρέχοντας στα Εξαμίλια για ασκήσεις, ενώ ο Καρούσος έκανε τρέχοντας ..... "αζιμούθια" γύρω από τον Λόχο !

    Τον έχετε ακουστά τον Γεώργιο Καρούσο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καρουσος έχει δώσει και συνέντευξη πρόσφατα σχετικά στο οναλερτ που αξίζει να διαβαστεί για τα άλλα δεν μπορώ να έχω αποψη

      Διαγραφή
  8. δηλαδή πρέπει να πιστέψουμε τα σενάρια παναγούλη ότι του έβαζαν πυρακτωμένη καρφίτσα στην ουρήθρα του πέους.....καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν μιλαμε για αριστερά είναι αδύνατο να ξέρουμε τι μπορεί να πιστέψει κανεις

      Διαγραφή
  9. Πόσοι, άραγε, Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Μουστακλής έκανε αντίσταση κατά των συνταγματαρχών και πόσοι γνωρίζουν ότι η Μερκούρη υπήρξε "αντιστασιακή", και μάλιστα απ΄ τις πιο μεγάλες;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Μερκουρη το μόνο που έκανε ήταν να υποδαυλίζει τα ελληνικά συμφέροντα μεαω της αμερικανικής πρεσβείας η Μερκουρη ήθελε με κάθε κόστος την πτώση της χούντας αν σου λέει κατι....Ευτυχώς εχουν καταγραφεί όλα στα αρχεία του αμερικανικού υπεξ

      Διαγραφή
    2. Το Μελινακι μας εκανε φοβερη αντισταση στο εξωτερικο. καπου στο Παρισι κλπ. τι ειδους αντισταση εκανε δεν γνωριζω. Το ιδιο και καθε καλλιτεχνης που δεν μπορουσε να ''εκφραστει'' εδω . Τωρα τι ακριβως και πως ηθελε να εκφραστει δεν γνωριζω. Ο Ληναιος ειπε οτι πηγε στο Λονδινο γιατι δεν μπορουσε λεει. Πως η Καρεζη και ο Καζακος μπορουσαν μια χαρα να εκφρασθουν εδω και να κανουν και 2 θεατρικα ομολογουμενως καταπληκτικα τι να σας πω.Και αλλοι αριστεροι μια χαρα εκφραζοντουσαν εδω.

      Διαγραφή
  10. Κι αν αναρρωτιέται κανείς γιατί μετά την πτώση της χούντας δεν έστησαν τους πραξικοπηματίες, τους βασανιστές, και όλο το υπόλοιπο σκυλολόι στον τοίχο, ας απευθυνθεί στον άλλο κόσμο στον 'εθνάρχα' και τον προσωπικό γεφυροποιό του (Αβέρωφ) και τι συμφωνίες είχαν κάνει με τον Κίσσινγκερ. Θα πάρει επίσης απαντήσεις γιατί δεν άνοιξε ποτέ πραγματικά ο φάκελλος της Κύπρου και γιατί οι χουντικοί δεν αποκάλυψαν ποτέ τίποτα για την προδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου γιατί ο Παπαδοπουλος και ο Πατακος θα εβγαιναν λαδι, αντίθετα ο Καραμανλης ο Πσπανδρεου ο Ιωαννιδης, που ήταν τσιρακι τους, και άλλοι θα είχαν σοβαρά προβλήματα

      Διαγραφή
    2. Μηπως γιατι ολοι οι πολιτικοι ηταν ενημεροι για το Απριλιανο πραξικοπημα και εβαλαν τους στρατιωτικους να κανουν την βρωμοδουλεια στην /κυπρο που ηταν ο αντικειμενικος σκοπος της χουντας.

      Διαγραφή
    3. Ειναι πολυ σημαντικό ιστορικά να διαχωρίσεις την περίοδο Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη, πρόκειται για δυο διαφορετικές διακυβερνήσεις

      Διαγραφή
  11. @ 11.38
    να τι πίνω, αλλά πρέπει να έχεις γερό στομάχι
    ellinikesaxies.blogspot.com
    Λέω βασιλο-παπανδρεϊκοί
    Η λίστες με τους χουντικούς που υπηρ'ετησαν στην Βέρμαχτ και τη Γκεστάπο υπάρχει, ψάξε στο γκούγκλ και θα τα βρεις όλα. Όταν οι χουντικοί δεν ήταν χιτλερικοί, ήταν στην καλύτερη χίτες και άλλα παρόμοια.

    @ 1.27, υπήρξαν και εντολές . Υπήρξαν και βασανιστές που μετάνιωσαν. στο βινταάκι παραπάνω μιλάει ο Πέτρου, έχω και στο δικό μου αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Nομίζω με όλες αυτές τις απίστευτες αρλούμπες που διαβάζουμε περί καρφιτσών στις ουρήθρες και όλο αυτό το απιθανοαπίθανο κλαψούρισμα θα πρέπει να φτιαχθεί νέος είδος λογοτεχνίας. Θα λέγεται junto-splatter porn literature.

    Μιλάμε η αριστερά στην Ελλάδα έχει ξεφύγει ολοκληρωτικά και αμετάκλητα πλέον. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί η κοινωνία μας είναι σε αυτά τα χάλια. Μα όταν πέρνουμε στα σοβαρά τις παρλαπίπες των κομμουνιστών εγκεφάλων είναι φυσική κατάληξη το τι μας συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το πως σακατευτηκε ο Μουστακλης ειχε ειπωθει λιγο μετα την μεταπολιτευση. Απορω γιατι ο Παττακος δεν το ειχε επιβεβαιωσει.

      Διαγραφή
  13. Παρακαλούνται οι αδαείς και αμαθείς να μάθουν τι σημαίνει ΕΔΕΣ και τέλος ας μιλήσει για τον Ηρωα αυτόν της Ελλάδας όποιος έχει έστω και ένα απο αυτά που εχει κρεμασμένα στο στήθος του ο Ηρωας.Ειδάλως ισχύει η παροιμία όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΑ ΧΩΡΙΣ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΟΣΗ ΑΠΗΧΗΣΗ, ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ήτανε αριστερός το παλληκάρι αυτό, ήτανε Βενιζελικός όπως ο ήρωας του ΠΝ Καπετάν Βασίλης Λάσκος.

    Οι άνθρωποι με τα μυαλά του Μουστακλή είναι οι πιο αγνοί πατριώτες και η καλύτερη πάστα μέσα στο σώμα των Ελλήνων Αξ/κών.

    Να με συγχωρείτε παιδιά έχει πέσει πολύ δουλειά τώρα τελευταία και δεν έχουμε νετάρει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μου έχουν πει ότι ο Μουατακλής έπασχε από ασθένεια των δυτών και ήδη είχε πρόβλημα πριν ''συλληφθεί''.

    ο δε Παναγούλης είχε ΚΑΙ εφημερίδα στην φυλακή τον είχαν στα ώπα ωπα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και συ πασχεις απο ''αμεροληψια'' αλλα δεν το κανουμε θεμα

      Διαγραφή
  17. Είναι αλήθεια ότι ο Μουστακλής βασανίστηκε απάνθρωπα από πανηλίθιους αυτόκλητους υπερτιμητές της δικτατορίας που ήθελαν να φανούν επαναστατικότεροι των πρωτεργατών.
    Ξέχωρα όμως από αυτό, είναι παράλογο κάποιοι να καπηλεύονται πολιτικά τέτοια περιστατικά και να κατηγορούν όλο το σύστημα. Πάντως μετά το γράψιμο των άπειρων εγκωμίων και των πολύ καλών λόγων για τον μακαρίτη Μουστακλή θα παρακαλούσα να μας πουν αν συμφωνούν με το διχασμό που προετοίμαζε το κίνημα του Ναυτικού, αν γνωρίζουν ότι ο Μουστακλής είχε αποταχθεί στο βαθμό του Λοχαγού, τον λόγο και πότε επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία.

    ΦιτυλαΝαύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απλα πρεπει να προσεχομε, διοτι η αριστερα καταφερνει και οικειοποιηται θυσιες ασχετων με αυτην...Ο μουστακλης ειναι ενδοελληνικο θεμα και δεν εχει καμια σχεση με αυτες τις βδελλες του κομμουνισμου..Τα καθαρματα της αριστερας ζουν με το αιμα των ηρωων..Η θυσια οποιουδηποτε ειναι για την αριστερα ευκαιρια για ιδεολογικο παρτυ..Οι σαπιοι προδοτες του ΚΚΕ καννιβαλιζουν πανω στις σορους των ηρωων..Ο κοινωνικος καρκινος ζει με τους Μουστακληδες που ειχαν τοση σχεση με το ΚΚΕ οση ο ελεφας με τα κομπιουτερ...Επισης οι θυσιες των ηρωων προσφερονται για ιδεολογικες αρπαχτες απιθανων τυπων οπως το σκυλολοι του ΠΑΣΟΚ που κατεστρεψε την χωρα με 25 χρονια κλεψιας και διαλυσης.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγνώμη κύριοι, αλλά για τον εμφύλιο που ετοίμαζε το "κίνημα του ναυτικού" με το να στασιάσει κομμάτι του στόλου και τα στρατεύματα στη Κρήτη θα απαντήσει κανείς;

    Από εσάς τους δημοκράτες το ζητάω (σε περίπτωση που δε το καταλάβατε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι όπως τα λες, γιατί δεν κατηγορείς και το βασιλιά ότι θα προκαλούσε εμφύλιο όταν έκανε το αποτυχημένο κίνημα του Δεκ. 1967; όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά...

      Διαγραφή
    2. πιστευω οτι τοσο το βασιλικο αντικινημα οσο και του ναυτικου το σταματησαν οι Αμερικανοι. θα γινοταν εμφυλιος στην πτερυγα του νατο και ο σκοπος της χουντας δεν θα πραγματοποιουταν

      Διαγραφή
    3. Απλώς δεν πρόλαβαν, έγινε ένα πραξικόπημα που δεν περίμεναν και το άφησαν γιατί δεν ήταν κομμουνιστικό όπως του Ασπίδα και μπορούσαν να το ρίξουν εύκολα.

      Διαγραφή
    4. Επίσης δεν υπήρχε σκοπός πραξικοπήματος αν εννοείς το κυπριακό. Το κυπριακό προέκυψε στην πορεία και το έθεσαν οι Τούρκοι. Δεν έγινε πραξικόπημα για να εισβάλουν οι Τούρκοι μετά από εφτά χρόνια, αν αυτό εννοείς...

      Διαγραφή
    5. τυχαιο που σχεδον ολοι οι πραξικοπηματιες ηταν φιλοτουρκοι;

      Διαγραφή
  20. Ενδιαφέρουσες απόψεις:

    "αυτοί που μετείχαν στο κίνημα του ναυτικού θα έκαναν εμφύλιο πόλεμο..." υπονοώντας προφανώς ότι "εντάξει τώρα, αν σε κάποιους απ' αυτούς τους έσπασαν τα κόκκαλα, ε μην το κάνουμε και θέμα, δεν τρέχει τίποτα"

    "Ο Μουστακλής είχε από πριν προβλήματα υγείας..." ανάλογης λογικής με την περίφημη ζαρτινιέρα της Θεσσαλονίκης πριν μερικά χρόνια!

    Κάπως έτσι προσπαθούσαν τα διάφορα ολοκληρωτικά καθεστώτα (χούντες, 'σοσιαλιστικοί' παράδεισοι, κλπ) να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και περίπου να εμφανίσουν τα θύματα ως θύτες. Όμως αυτό είναι το χαρακτηριστικό των ολοκληρωτισμών, πριν αρχίσουν να εκτελούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, εκτελούσαν πρώτα τα μυαλά των υποστηρικτών τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τεμετερον Σαββα,απο κατι τυπους σαν τον bio και τους αλλους χουντικους που συχναζουν στο μπλογκ σου περιμενεις υποστηριξη;
    Δεν πιστευω να μας βλεπεις εμας τους υπολοιπους μαζι με αυτους τους δοξαστες των πρακτορων της ΣΙΑ;
    Με εκτιμηση σε εσε,Τραπεζουντιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή συνεχίζεις να γράφεις ανιστορητα πράγματα, κατσε διάβασε κανένα βιβλίο να δεις ποιοι ήταν πράκτορες της Σια ποιοι ήταν απλώς ηλίθιοι και μετά ξεχώρισε τις περιόδους για να δεις τι λάθη έγιναν και ποιοι τα έκαναν. Κανένας δεν είναι χουντικός αλλά αυτό που ζούμε τώρα έχει ξεπεράσει τη χούντα προ πολλού. Απλώς να σου θυμισω ότι οι σημερινές φασιστερες πρακτορατζες ξεπούλησαν τα πάντα για 100 χρόνια , προσωρινά δηλαδή, και άνοιξαν θέμα νησιών Αιγαίου και τσαμουριας γεμίζοντας την Ελλάδα ταυτόχρονα με εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες αγνώστου ταυτότητας...

      Διαγραφή
  22. Πολύ θάψιμο στην αριστερά έχει πέσει σε αυτό το ιστολόγιο. Ποιός άρχισε τους βασανισμούς και τους ευνουχισμούς χιλιάδων Ελλήνων πριν ακόμα αρχίσει ο Β πόλεμος; Η αγριότητα της Δεξιάς και τα στελέχη της, εκπαιδευμένοι από φασίστες και ναζιστές. Από την άλλη εκπαιδευμένοι από Λενινιστές, Σταλινιστές, τροτσικιστες. Και οι μεν και οι δε υπηρέτησαν απάνθρωπες ιδεολογίες. ΄
    Οποιος είναι δεξιός ή αριστερός και ρίχνει τις ευθύνες στους αντίθετους συνεχίζει την καταστροφή της χώρας. Αριστερά, δεξιά και άκρα αποτελούν τον εθνικό διανοητικό και οικονομικό υπόκοσμο. Το διεθνές πολιτικό σύστημα των παρατάξεων είναι φτιαγμένο για πρωτόγονους και όχι για σκεπτόμενους ανθρώπους. Οι τοπικές κοινωνίες τουλάχιστον ας αφήσουν κατα μέρους τις παρατάξεις και ας μάθουν να εκλέγουν τους εντιμότερους και ικανότερους ανεξάρτητους και ενωτικούς ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή συνεχίζεις να γράφεις ανιστόρητα πράγματα σου απαντώ. Στην Ελλάδα υπήρξε αριστερός πρωθυπουργός πραγματικός αριστερός και ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Με τους κομμουνιστές δεν ασχολήθηκε κανένας ιδιαίτερα εκτός ίσως μόνον από τους πολύ οργανωμένους που ήταν μια χούφτα άνθρωποι και πάλι όμως ακόμα και επί καθεστώς Μεταξά μόνον μεμονωμένα περιστατικά βίας εναντίον κομμουνιστών υπήρξαν και μάλλον ήταν στο πλαίσιο προσωπικών διαφορών. Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ αποκήρυξε το ΟΧΙ του Μεταξά και είπε να ανοίξουμε τις πόρτες στους φασίστες, αυτές βλέπεις τις οδηγίες είχε πάρει από το Λένινγκραντ τότε ακόμα υπήρχε το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Στη συνέχεια και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο και κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής, το τριπλής το έχουν σβήσει βολικά από την ιστορία, υπήρξε μόνον μια οργανωμένη κομματική παράταξη στην Ελλάδα, το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δημιούργησε το ΕΛΑΣ όπως αποδείχθηκε με μόνον σκοπό να πάρει τα όπλα για την κυριαρχία στη χώρα και όχι ενάντια στον κατακτητή. Το ενάντια στον κατακτητή απλώς το χρησιμοποίησε για να παρασύρει πατριώτες να γίνουν μέλη του μη ελληνικού αυτού εκτρώματος, της διαχρονικής πέμπτης φάλαγγας, του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος. Το ΕΛΑΣ λοιπόν επιτέθηκε μόνο του και αναίτια, όπως οι ίδιοι οι καπετάνιοι του μαρτυρούν, σε αντιστασιακές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, στον ΕΔΕΣ Ηπείρου, στο τάγμα Ψαρρού, στο ΠΑΟ στην Μακεδονία. Οι άνθρωποι αυτοι ήταν ακομμάτιστοι! Μπορεί ο Ζέρβας να ήταν Βενιζελικός αλλά τα μέλη του ΕΔΕΣ ήταν από όλους τους πολιτικούς χώρους εκτός του ΚΚΕ, το ίδιο και στο τάγμα Ψαρρού και στο ΠΑΟ. Υπήρχαν και άλλες οργανώσεις βέβαια που δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες. Όσον αφορά στην Πελοπόννησο επιτέθηκαν και καταλήστεψαμ πόσα χωριά και ανάγκασαν τους κατοίκους των χωριών αυτών να ζητήσουν βοήθεια από τις αρχές οι οποίες ήταν φιλογερμανικές. Επειδή όμως οι Γερμανοί δεν τους εμπιστεύονταν τους έδιναν όπλα για πέταμα σε σχέση με αυτά που έπαιρνε το ΕΛΑΣ από Άγγλους και Ιταλούς! Αυτοί είναι οι και καλά συνεργλατες των Γερμανών οι Ταγματασφαλίτες....Αυτοί που φύλαγαν τα σπίτια τους από τους συμμορίτες του ΕΛΑΣ δηλαδή. Υπήρχαν όντως συνεργάτες των γερμανών χιτλερικοί οι οποίοι ήταν πραγματικά ελάχιστοι, ένας αξιωματικός Πούλος είναι ο πιο γνωστός και κάτι άλλοι συμμορίτες που τους βόλευε καλύτερα να είναι με τους Γερμανούς παρά με το ΕΛΑΣ. Στην έναρξη του εμφυλίου εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν από τις τάξεις του ΕΛΑΣ ενώ ήδη απο νωρίτερα όποιος έλεγε την αλήθεια για τους σκοπούς του ΚΚΕ, το ίδιο το ΚΚΕ τον παρέδιδε στους Γερμανούς! Έγιναν εγκλήματα στην Αθήνα και από τις δυο παρατάξεις? Ναι έγιναν, ωστόσο και χωρίς να δικαιολογώ αυτούς που άσκησαν τυφλή βια εναντίων των αριστερών, οι υπαίτιοι των αγριοτήτων ήταν αποκλειστικά το ΚΚΕ. Ήδη είχαν αρχίσει με σφαγές όπως στον Μελιγαλά όπου η σφαγή έγινε με την σύμπραξη των ίδιων των Άγγλων γιατί τάχα εκεί ήταν μαζεμένοι οι συνεργάτες των Γερμανών. Λοιπόν, η κομμουνιστική προπαγάνδα πρέπει να τελειώσει. Έχεις ποτέ ακούσει δεξιό να λέει ότι κέρδισε στον εμφύλιο? Προσωπικά ποτέ! Ξέρεις γιατί γιατί ο εμφύλιος δεν έχει ηττημένους και νικητές. Ωστόσο στο ΚΚΕ επικράτησαν οι αμετανόητοι αυτοί που έχασαν όπως λένε τον πόλεμο και θέλουν εκδίκηση. Ρώτα παππούδες να σου πουν ιστορίες από τον εμφύλιο να δεις με τι πόνο μιλάνε όλοι και τι λένε και ρώτα από Ελασίτες, 1 στους 2 έχει μίσος και αυτό το 50% του ΚΚΕ είναι που έχει πάρει την εξουσία!

      Διαγραφή
    2. Ο Μεταξάς είχε στείλει για εκπάιδευση στην Γκεστάπο αυτούς που ήρθαν και έκαναν της μόδας τις παγοκολώνες και το στρίψιμο των όρχεων, πριν να αρχίσει ο πόλεμος. Εάν δεν είχε βασανιστεί και ευνουχιστεί ο Βελουχιώτης ίσως να μην υπήρχε και ο ΕΛΑΣ. Τα της ιστορίας τα γνωρίζω τόσο καλά όσο ελάχιστοι. Από την άλλη πλευρά έπεφτε επίσης εκπαίδευση ακράιων στοιχείων.
      Τα κτηνώδη και μαζικά βασανιστήρια ιδεολόγων και εντίμων είναι αυτά που δεν κλείνουν πληγές. Πρέπει να γίνουν ομολογίες, οι σφαγές των αμμάχων που έκανε η δεξιά ήταν αντίστοιχες τουλάχιστον της αριστεράς. Όποιος συνεχίζει να είναι δεξιός ή αριστερός είναι για εμένα εξ ορισμού προδότης και παίζει το παιχνίδι των αφεντικών μας. Διαίρει και βασίλευε.
      Πλήρωσαν, πληρώνουν και θα πληρώνουν όσους διχάζουν. Αυτούς που ενώνουν δεν τους βλέπω να κάνουν έργο.

      Από την εποχή του Καποδίστρια είχαμε εμφύλιο με πληρωμές από ξένους. Οι δεξιοί και οι αριστεροί στη χώρα μας έφεραν την εξαθλίωση, και μας έκαναν δούλους ξένων. Δείτε τους Αυστριακούς αριστερούς και δεξιούς πως ενώθηκαν μετά τον Β πόλεμο και τη χώρα έφτιαξαν, αυτό έχω μόνο να πω. Στην Ελλάδα επικρατούν ακόμα τα ακραία αντεθνικά αριστερά και δεξιά στοιχεία, τα οποία όλα (σε ηγετικές θέσεις) έχουν επαφές με ξένες υπηρεσίες.

      Διαγραφή
    3. Ωραία όλα αυτά περί διχασμού αλλά σε παρακαλώ πες μας μια σφαγή της Δεξιάς? Γιατί στον εμφύλιο είχαμε ουσιαστικά έναν πόλεμο μεταξύ κομμουνιστών και των υπολοίπων. Μόλις τώρα σου έγραψα ότι ο ΕΔΕΣ και ο Ψαρρός δεν ήταν δεξιοί τουλάχιστον οι ηγεσίες τους. Δεν μπορεί να τα ισοπεδώνουμε όλα. Ποιες ήταν οι σφαγές της δεξιάς οι αντίστοιχες με του κομμουνιστικού κόμματος. Και είναι απολύτως πρέπων να διαχωριστεί από την ελληνική αριστερά ο κομμουνισμός, ο οποίος έχει νικήσει την πρώτη πλήρψς στο πολιτικό πεδίο!

      Διαγραφή
    4. Επίσης, ο Βελουχιώτης ήταν απλώς ένας χρήσιμος ηλίθιος του κόμματος τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Τον εκμεταλλεύτηκαν και τον πέταξαν έπειτα ως αποδιοπομπαίο τράγο. Απλώς ήταν φανατικός ιδεοληπτικός και παντελώς ανήθικος άνθρωπος. Άλλωστε τον περιγράφουν και οι Άγγλοι που συνεργάστηκαν μαζί του....

      Διαγραφή
    5. Μάλλον είσαι ξένος, από άλλη χώρα. Αν δεν γνωρίζεις για τις σφαγές που έκαναν τα βασιλοβενιζελικά τάγματα ασφαλείας, άρχισε με την πρώητ σφαγή τους, των αναπήρων του Αλβανικού μετώπου μέσα στα νοσοκομεία, και μετά προχώρα στα ολοκαυτώματα χωριών, βρεφών, με μαρτυρίες που υπάρχουν από μάρτυρες που ήταν παιδάκια και τα είδαν. Υπάρχουν και στο γιουτιούμπ. Αυτά πότισαν τον διχασμό και έβγαλαν και οι άλλοι μαχαίρια. Για τον Άρη διάβασε τον Αρχηγό των Ατάκτων του Χαριτόπουλου, και μετά ξαναγράψε σχόλια αν δεν έχεις φύγει για το εξωτερικό.

      Διαγραφή
  23. Τελικα το Ελλαδιισταν εχει φαει τον λαπα της αριστερας οπως τις ανοησιες της δηθεν δεξιας. Χιλιαδες θυματα του εμφυλιου και αλλες καποιες χιλιαδες θυματα πριν την δεκαετια του 30 και μυαλο δεν εχει βαλει κανενας....Τελικα τις πταιει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φταίει το ότι δεν είμαστε πρώτα Έλληνες αλλά κάτι άλλο, δεξιοί αριστεροί, φιλοάγγλοι, φιλορώσσοι, φιλοαμερικάνοι, φιλοπακιστανοί...κ.ο.κ αλλά όχι Έλληνες

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.