30/4/10

Τουρκική εκστρατεία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Η Τουρκία εξαπέλυσε εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με το Κυπριακό και το «απευθείας εμπόριο». Τις τελευταίες μέρες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε επαφές με την Ισπανική Προεδρία και σειρά άλλων κρατών, στις οποίες ανέλυσε για τις θέσεις της στο Κυπριακό και το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση θέσεων δεν έγινε μόνο με αφορμή τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και το αποτέλεσμά τους, αλλά και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου.

Τουρκικοί πυλώνες
Η Άγκυρα επιδιώκει να είναι ένα βήμα μπροστά. Και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, υποστήριξε προς την Ισπανική Προεδρία ότι:
1. Ο νέος Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου θα συνεχίσει τις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού από εκεί όπου έχουν μείνει οι Χριστόφιας-Ταλάτ.
2. Τίποτε δεν αλλάζει στη βάση των συνομιλιών που εξακολουθεί να είναι, κατά την τουρκική άποψη, η διζωνική λύση στην πρακτική των «δύο συνιστώντων κρατών».
3. Θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα λύσης του Κυπριακού για το τέλος του 2010.
4. Θα πρέπει να γίνει Διεθνής Διάσκεψη, για να βρεθεί κοινή θέση στα εκκρεμούντα ζητήματα.

Η Ισπανική Προεδρία έχει ήδη διαβιβάσει τη θέση αυτή στη Λευκωσία και ο Ισπανός ΥΠΕΞ Μιγκλέ Άνχεν Μορατίνο έχει διαβιβάσει προς την τουρκική πλευρά τις θέσεις του Προέδρου Χριστόφια. Ότι, δηλαδή, η Διεθνής Διάσκεψη θα μπορούσε να συγκληθεί στο τέλος της διαδικασίας των συνομιλιών για διεθνή ζητήματα, όπως οι εγγυήσεις, και εφόσον γίνει δεκτή από τουρκικής πλευράς η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμοιβαίες αναγνωρίσεις
Σχετικά με τον κανονισμό για το «απευθείας εμπόριο», η τουρκική θέση προβλήθηκε με τον εξής τρόπο: Εάν περάσει ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ανοίξει η Τουρκία αεροδρόμια και λιμάνια της στα πλοία και στα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ουσία, η τουρκική πλευρά προωθεί, μέσω της φόρμουλας αυτής, τη λογική της αμοιβαίας τριγωνικής αναγνώρισης και τον προκαθορισμό της διχοτομικής λύσης. Δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει την Τουρκία και να αποδεχθεί χωριστή οντότητα στο βορρά και η Τουρκία και το ψευδοκράτος να αναγνωρίσουν την «ε/κ διοίκηση» στη λογική των εν δυνάμει «συνιστώντων κρατών». Ως άλλη γραμμή επιδίωξης οι Τούρκοι θα ήθελαν να ασκηθούν πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για να ανοίξει νέα ενταξιακά κεφάλαια και να ξεπαγώσει τα ήδη παγωμένα.

Σουλτς, Ομήρου, Κυπριανού και... Πρόεδροι

Ο Εγκεμέν Μπαγίς ήταν χθες στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Η Τουρκάλα γυναίκα στο δρόμο προς την Ε.Ε.». Παρούσα ήταν και η σύζυγος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα του «απευθείας εμπορίου» ενδέχεται να τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων στις 12 αντί στις 20 Μαΐου. Στις 5 του μήνα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος ψήφισμα που αφορά στην έγκριση των θεμάτων που εστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση του απευθείας εμπορίου, όχι όμως ρητώς αλλά επί τη βάσει κωδικού! Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα δώσουν αρνητική ψήφο, είχαν χθες σύσκεψη με τη Μόνιμη Αντιπροσωπία για να εξετάσουν την παραπέρα δράση τους.

Την προσεχή εβδομάδα, Τρίτη και Τετάρτη θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και θα έχουν συνάντηση με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς. Εάν οι Σοσιαλιστές αλλάξουν στάση στο Κυπριακό, τότε οι εξελίξεις θα είναι θετικότερες ως προς το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης του απευθείας εμπορίου.

Πάντως, ακόμη και αν το θέμα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών αντί στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση, δεν είναι βέβαιο εάν η τελική απόφαση θα είναι θετική για την κυπριακή πλευρά. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά με καλύτερη επιλογή την έκδοση απόφασης από τη Διάσκεψη των Προέδρων ότι η νομική βάση του κανονισμού είναι λανθασμένη και ως εκ τούτου το Ευρωκοινοβούλιο αναρμόδιο να επιληφθεί του θέματος.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.