8/4/10

Συγχαρητήρια στο Βαγγέλη Βενιζέλο. Να περιμένουμε και άλλες ενέργειες για τη διάσωση της χώρας;


Ανακαλεί το ΝΑΤΟ το έγγραφο για το Αιγαίο με παρέμβαση Ε. Βενιζέλου
Mε παρέμβαση στο ΝΑΤΟ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης ανακάλεσε το απαράδεκτο έγγραφο με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2010 με το περιεχόμενο του οποίου αφαιρούνταν στο νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου από το στρατηγείο της Λάρισας (CAOC-4), αλλά το χειρότερο όλων, είναι ότι μετέτρεπαν σε «γκρίζα ζώνη» ολόκληρο το Αιγαίο «μέχρι να αποσαφηνιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας»!
Η επιστολή αυτή εστάλη στο ΑΤΑ στη Λάρισα, αφού ο διοικητής του είναι και ταυτόχρονα διοικητής του CAOC-4. Mάλιστα ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήριζε το Αιγαίο ως «ουδέτερη» και «ευαίσθητη περιοχή»! Ακόμα στην επιστολή αναφερόταν ότι «Η Συμμαχία θα αποκτήσει πάλι εικόνα του Αιγαίου όταν επιλυθούν οι διαφορές και αποσαφηνιστεί ποια χώρα θα χαρακτηρίζει τα ίχνη στην περιοχή».
Τι θα σήμαινε αυτό αν δεν έπαιρνε πίσω τα έγγραφο ο Αμερικανός διοικητής της Σμύρνης; Η τουρκική Αεροπορία θα μπορούσε να «αλωνίζει» στο Αιγαίο και το ΝΑΤΟ να έχει το πολιτικό «άλλοθι» ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται στο Αιγαίο. Δεν θα υπήρχαν επίσημες καταγραφές και βέβαια ουσιαστικά θα «ένιπταν τας χείρας τους» σε οτιδήποτε συνέβαινε, από «θερμό» επεισόδιο μέχρι τις καθημερινές επιθετικές συμπεριφορές της Άγκυρας.

Εκτός αυτών, σήμερα το CAOC-4 χαρακτηρίζει στο ΝΑΤΟως «άγνωστα» και «πιθανές ασύμμετρες απειλές» όλα τα τουρκικά μαχητικά που κινούνται στο FIR Αθηνών χωρίς προηγουμένως να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Αυτό θα έπαυε να υφίσταται από την στιγμή που θα ίσχυε η νέα ρύθμιση.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κλασική «παρενέργεια» των όσων συμβαίνουν εδώ και τριάντα χρόνια στο Αιγαίο: Η Άγκυρα έχει πετύχει να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της σε επίπεδο ΝΑΤΟ και να έχει θετική αποδοχή αυτών των θέσεων τουλάχιστον ως προς τον χαρακτηρισμό «αμφισβητούμενη περιοχή». Οπωσδήποτε η επιτυχία Βενιζέλου ήταν σημαντική, αλλά το θέμα είναι πολύ ευρύτερο και θέτει και πάλι επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της γενικότερης αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.
Η σχετική δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το θέμα έχει ως εξής:
«Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC).
Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάϊο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας.
Μία τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του. Επιπλέον, τέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με τις οδηγίες μου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών- η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή.
Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό την μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου- Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων διοίκησης του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης.
Ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, στις 29 Μαρτίου 2010, επισύναψε σε επιστολή του προς τους διοικητές των CAOC και τους Αρχηγούς των ΓΕΑ της περιοχής, τεχνικό έγγραφο που μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις ως προς το Αιγαίο.
Σύμφωνα με οδηγίες μου, ο Αρχηγός ΓΕΑ, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ζήτησε, με επιστολή του από τον διοικητή του CCAIR Σμύρνης, να ανακαλέσει το έγγραφό του αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων που θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας.
Κατόπιν αυτού, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, με νεότερο έγγραφο του, της 6ης Απριλίου 2010, που απευθύνεται σε όλους τους παραλήπτες του αρχικού εγγράφου του της 29ης Μαρτίου 2010, ανακάλεσε το αρχικό αυτό έγγραφο».

Πηγή: defencenet

15 σχόλια:

  1. Πότε θα τον χάσουμε? Είναι ή δεν είναι απορίας άξιον το πως η πράξη του αυτή πάει κόντρα την κομματική πολυαρχική δικτατορία των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ?

    Μήπως θέλει όλο το credit γιά την αποδόμηση της Ελλάδας γιά τον εαυτό του? Φοβάται δηλαδή μήπως το ΝΑΤΟ του φάει το credit?

    Λες... μπα... αλλά... ποιός ξέρει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε που καταντήσαμε...Να περιμένουν να πούμε και μπράβο για τα αυτονόητα που θα έπραττε ακόμα και ο τελευταίος πολίτης άν μπορούσε πόσο μάλλον ο αρμόδιος Υπουργός.
    Ξεχνάμε τις "οριακές αβλαβείς διελεύσεις" υπερπτήσεις κ.α
    Καταντημένε Έλληνα που θα φτάσει η κατρακύλα σου να δώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΥΕΑ είναι απο τους μετρημένους ανθρώπους στην κυβέρνηση ο οποίος συνδυάζει συσωρευμένη γνώση και εξυπνάδα.
    Οταν έχει πρωτοβουλία κινήσεων και θέλει μπορεί να κάνει παππάδες.
    Ειναι επίσης γνήσιος Ελληνας και όχι μισαδάκι όπως μερικοί άλλοι.
    Σίγουρα αντιλαμβάνεται την δεινή θέση που είναι η χώρα, αλλά στην παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, γιατί τα
    ΜΜΕ υποστήριζαν και υπστηρίζουν για κάποιους λόγους τον άχρηστο ακαμάτη.
    Είθε να συνεχίσει έτσι και να παίρνει πάνω του περισσότερες προτοβουλίες.
    Επίσης ίσως να πρέπει να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω σε στρατιωτικά θέματα και γεωστρατιγικής για να
    μπορεί να ανταπεξέλθει ώς πρωθυπουργός όταν έρθει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει μην τα παραλέμε μπορεί να υπάρχει το χάος μεταξύ ΓΑΠ και Μπένυ, αλλά αν δεν έβγαινε στην δημοσιότητα το θέμα μπορεί να μην είχαμε τα ίδια.

    Παραμένω επιφυλακτικός αν και σε σχέση με το γιωργάκη απλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης είναι η μέρα με την νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η εξέλιξη που βλέπουμε, γιατί περί εξέλιξης πρόκειται στα ελληνοτουρκικά, πρέπει να σχετίζεται με την εξέλιξη των τουρκοϊσραηλινών αλλά και των αμερικανοίσραηλινών σχέσεων. Ετσι ερμηνεύεται η στάσή του Βενιζέλου κι όχι ότι υπάρχει διαφορά πολιτικής ουσίας με τον Μείμαράκη που αποδέχθηκε την εναλλαγή έλληνας-τούρκος διοικητής στη Λάρισσα. Τα ίδια θα είχε αποδεχθεί κι ο Μπένυ αν είχε βρεθεί πέρσυ στη θέση του Μεϊμαράκη. Δε διαφέρουν σε τίποτα Πασόκ με ΝΔ... Ας μη ξεχνάμε οτι ο "φαυλεπίφαυλος" Βενιζέλος είναι ο συντάκτης του νόμου περί ευθύνης υπουργών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΕΥΠ ΤΩΡΑ στο Βενιζελο.Και οχι αλλες μαλα@ιες.Αλλιως θα γινει το "ελα να δεις".ΣΧΕΔΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ
    13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά τα πήγε ο Μπένυ στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά στο θέμα της επαναφοράς ενός άθλιου υποκειμένου και η τοποθέτησή του στο γραφείο του και η τοποθέτηση ανίκανου ανωτάτου στον καλύτερο σχηματισμό της χώρας, δείχνουν έλλειψη συνέπειας.
    Ο νοών νοείτω.

    Ο ΚΡΙΤΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί τα αυτονόητα θα πρέπει να τα επιβραβεύσω;
    Τελικά ούτε οίκος ανοχής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η χώρα ακόμα και εκεί υπάρχει το αυτονόητο που είναι απο όλους δεδομένο.
    Αν δλδ ο στρατηγός δεν λιποτακτήσει στη μάχη θα πρέπει να του δώσω παράσημο;
    Η να πω ότι από τους περισσότερο άχρηστους ο λιγότερο είναι κάλλιστος;
    Ας μη θεωρηθεί το σχόλιο ότι δεν αναγνωρίζω ότι έπραξε καλώς αλλά ας μου πει κάποιος πως χαρακτηρίζεται το καλό από το καθήκον τελικά για να ξέρω γιατί έχω χάσει το μπούσουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ αλλά παραδέχομαι ότι ο Βενιζέλος έχει ....κότσια και είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που αγαπάνε την πατρίδα τους τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπωντας την Ελλαδα θα επαινεσω οποιονδηποτε δημιουργει ανασχεση και ελπιδα....

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η βασική αρχή της εκπαίδευσης (είτε αφορά σκύλους είτε αφορά ανθρώπους) είναι : "τιμωρία" της κακής συμπεριφοράς και επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς.
    Γι' αυτό καλό είναι να επιβραβεύουμε τον κάθε Βενιζέλο έστω και αν οι πράξεις τους είναι ουσιαστικά τα αυτονόητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστή η κίνηση του υπουργού, σε πρώτη φάση. Μακάρι να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ιδωμεν... Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΜΑΙΝΕ ΒΕΝΙΖΕΛΕ!!!ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙ ΟΝΟΜΑΤΙ ΔΡΟΥΤΣΑΣ...ΜΝ ΠΩ ΤΠΤ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ-- ΘΑ ΤΟΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ - ΚΑΙ ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΜΕga -
    ΕΚΑΝΕ ΑΡΧΗΓΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΈΥΘΥΝΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ - ΟΠΟΙΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ... ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ ΠΟΥ ΕΠΙΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΛΠ ΕΧΑΣΕ - ΚΡΙΜΑ ... ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.