1/4/10

Αγώνας Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας


του Μάριου Ευρυβιάδη
Ο αγώνας που άρχισε πριν 55 χρόνια τούτο τον Απρίλη μήνα δεν ήταν αγώνας επιλογής. Ήταν αγώνας ανάγκης. Ήταν αγώνας κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας και ευρύτερα κατά του βρετανικού ιμπεριαλισμού. Ήταν αγώνας ελευθερίας.
Τον αγώνα αυτό δεν τον άρχισαν οι Κύπριοι ούτε από ματαιοδοξία ούτε για να γίνουν ήρωες. Τους τον επέβαλαν οι Βρετανοί. Ήταν ένας αγώνας που θα μπορούσε, ναι, να αποφευχθεί εάν οι Άγγλοι αποικιοκράτες στα 80 και περισσότερα χρόνια κατοχής εφάρμοζαν στοιχειώδη αυτοδιοίκηση και αποδέχοντο την εφαρμογή αυτονόητων ελευθεριών. Για 80 χρόνια οι Εγγλέζοι δεν έκαναν τίποτα από αυτά. Διοικούσαν την Κύπρο με αυθαίρετο τρόπο. Με ένα τρόπο χωρίς σχεδόν προηγούμενο στις υπόλοιπες αποικίες. Δεν καταπατούσαν μόνο τα δικαιώματα των υπηκόων και υποδαύλιζαν διαιρέσεις. Περιγελούσαν οι Βρετανοί τις υποχρεώσεις τους που ανέλαβαν τόσο με το Σύστημα Εντολών επί Κοινωνίας των Εθνών αλλά και από το Συμβούλιο Κηδεμονίας του ΟΗΕ. Και στις δύο περιπτώσεις και πιο ξεκάθαρα στη δεύτερη, οι αποικιοκράτες Βρετανοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι ακόμη και Αμερικανοί που ανέλαβαν πρώην αποικίες, δεσμεύοντο να λαμβάνουν στις αποικίες τους σταδιακά όλα εκείνα τα διοικητικά μέτρα που θα οδηγούσαν, υπό τον έλεγχο τους, στο δρόμο α) πρώτα της αυτοδιοίκησηςς και β) της αυτοδιάθεσης. Αυτές δεν ήταν δεσμεύσεις της πλάκας και για να ρίχνετε στάχτη στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου. Ήταν δεσμευτικές υποχρεώσεις των αποικιοκρατών. Και όταν μετά το τέλος του αντιφασιστικού πολέμου του 1945 όπου στα διάφορα μέτωπα και ειδικά της Αφρικής και της Ασίας εκατομμύρια υπήκοοι της βρετανικής ειδικά αυτοκρατορίας πολέμησαν κατά του φασισμού και μιλιταρισμού (των Ιαπώνων), πολέμησαν και για τη δική τους ελευθερία, όχι μόνο αυτήν των Εγγλέζων και των υπόλοιπων αποικιοκρατών.
Οι αποικιοκρατικοί πόλεμοι που ξέσπασαν μετά το 1945 στην Αφρική και στην Ασία δεν ξέσπασαν γιατί το επέλεξαν οι ταλαιπωρημένοι αυτοί λαοί. Δεν επαναστάτησαν εκατομμύρια άνθρωποι για να πάρουν οφίτσια, για πλουτισμό ή για να ηρωοποιηθούν. Επαναστάτησαν διότι τους το επέβαλαν αυτοί που ήθελαν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Επαναστάτησαν διότι προδόθηκαν. Πίστεψαν την προπαγάνδα των αποικιοκρατών στη διάρκεια του πολέμου. Πολέμησαν, πείνασαν, σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και μετά τον πόλεμο ήρθαν οι κύριοι αυτοί να ξανακαθίσουν στο σβέρκο τους και να κουνούν τα πόδια τους. Ωσάν να μη συνέβη τίποτα. Ωσάν να μην αιματοκυλίστηκε ο κόσμος για πέντε χρόνια ώστε να εξαφανιστεί το κακό του φασισμού. Ως εάν ο κόσμος να μην βρίσκετο στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.
Έγραφε ο Αφρικανός επαναστάτης Μ.Ο.Μ. Maduagwu τον Ιανουάριο του 1955 (Africa: The Last Stronghold). “Colonialism is evil. Not liking evil, we do not choose to remain colonials forever and be forever exploited overtly or covertly. We want liberty”. Και ο Leo Tolstoy, πολύ πιο πριν, περιέγραφε το δυνάστη του λαού ως εξής: «Κάθομαι στην πλάτη ενός ανθρώπου, πνίγοντάς τον και εξαναγκάζοντάς τον να με κουβαλά και ταυτόχρονα διαβεβαιώνοντας τον εαυτό μου και άλλους ότι τον λυπάμαι που με κουβαλά και ότι επιθυμώ να τον ξαλαφρώσω με οποιοδήποτε τρόπο –εκτός ξεκαβαλικεύοντάς τον”.
Αυτή υπήρξε η εμπειρία των αποικιοκρατικών λαών. Ζούσαν χωρίς ελευθερία. Χειρότερα, ζούσαν χωρίς αξιοπρέπεια. Λειτουργούσαν ως υποζύγια του κάθε λευκού αποικιοκράτη, που τους συμπονούσε ο αθεόφοβος , που ήθελε να τους εκπολιτίσει, να τους ανεβάσει ηθικά και πολιτιστικά. Να τους κάνει δημοκράτες όπως η αρχοντιά του.
Στην περίπτωση της Κύπρου το «ουδέποτε ελευθερία στην Κύπρο» του Βρετανού αποικιοκράτη δεν προέκυψε το 1954-55 με την εκδήλωση ένοπλης εξέγερσης κατά της αγγλοκρατίας και του βρετανικού ιμπεριαλισμού. Εκείνο το ιστορικά περιβόητο «ουδέποτε», ακτινογραφούσε την διαχρονική αντίληψη του «λευκού ανθρώπου», του αποικιοκράτη, του ιμπεριαλιστή. Αυτού που θέλει και απαιτεί ως θεϊκό δικαίωμα, να τον κουβαλάς στην πλάτη πάντοτε επειδή αυτός είναι “white man” και εσύ είσαι παρακατιανός, έχεις άλλο χρώμα και έχεις πλατιά χείλη. Και που σήμερα ο αποικιοκράτης αυτός, ο πεφωτισμένος αυτός δημοκράτης έχει και την αυθάδεια να σου ζητά να του απολογηθείς ενώ απαιτεί να σε ξανακαβαλικέψει. Επειδή τόλμησες να υψώσεις το ανάστημά σου, να τον κοιτάξεις στα μάτια και να του πεις, ποτέ πια.

3 σχόλια:

  1. 1 ΑΠΡΡΙΛΙΟΥ 1955 - 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

    55 XΡΟΝΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ-Ε Ο Κ Α

    Σημερα ειναι μια μεγαλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ γεματη δοξα και τιμη, ειναι η εναρξη του απελευθερωτικου αγωνος της ΚΥΠΡΟΥ μας εναντιον των βρεττανων
    (αγγλων) , προς τιμη των νεκρων (πολλοι ηταν μαθητες -ακομη και
    δεκαεπταχρονοι) παλληκαριων ,αισθανομαι -το λιγότερο που θα μπορουσα να
    κανω- την υποχρεωση να σας αφιερωσω την πρωτη διακηρυξη που σαν τετοια ημερα
    επεφτε πριν 54χρονια σε καθε γωνια της Κυπριακης γης....

    ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ
    ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ (ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ) :

    ''Με την βοηθεια τοιυ Θεου, με πιστιν εις τον τιμιον αγωνα μας, με την
    συμπαρασταση ολοκληρου του Ελληνισμου και με την βοηθεια των Κυπριων
    ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΙΝ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ, με συνθημα εκεινο που μας κατελειπαν οι προγονοι μας ως ιεραν παρακαταθηκη ''Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ''.

    Απο τα βαθη των αιωνων μας ατενιζουν ολοι εκεινοι οι οποιοι ελαμπρυναν την
    Ελληνικη ιστορια δια την διατηρηση τησ ελευθεριας των, οι Σαλαμινομαχοι, οι
    τριακοσιοι και ο Λεωνιδας, οι νεωτεροι του Αλβανικου επους.

    Μας ατενιζουν οι αγωνιστες του 1821 οι οποιοι μας εδιδαξαν οτι η
    απελευθερωσις απο τον ζυγο δυναστου , αποκταται παντοτε με ΑΙΜΑ.
    Μας ατενιζει ακομη συμπας ο Ελληνισμος ο οποιος μας παρακολουθει με αγωνια
    αλλα και ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ.

    Ας απαντησουμε λοιπον με εργα οτι θα γινουμε 'ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ'' τουτων.

    Ειναι καιρος να δειξουμε εις τον κοσμον οτι εαν η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ειναι
    ΑΔΙΚΟΣ και εν πολλοις ΑΝΑΝΔΡΟΣ , η Κυπριακη ψυχη ειναι γενναια. Εαν οι
    δυναστες μας δεν θελουν να αποδωσουν την λευτερια μας , μπορουμε να την
    διεκδικησουμε με τα ιδια μας τα χερια και το αιμα μας.

    Ας δειξουμε εις τον κοσμο ακομη μια φορα οτι και του σημερινου του Ελληνος
    'ο τραχηλος ζυγον δεν υπομενει'.

    Ο ΑΓΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ. Ο δυναστης διαθετει τα μεσα και τον αριθμον.
    ΗΜΕΙΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ. Εχουμε το ΔΙΚΑΙΟΝ με το μερος μας. Γιαυτο θα
    ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑΙ, Ατενισαμε το εργο σας. Εναι αισχος στον εικοστο αιωνα
    οι λαοι να χυνουν το αιμα τους για να αποκτησουν την λευτερια τους, το Θειον
    αυτο δωρο για το οποιο και εμεις πολεμησαμε παρα το πλευρον των λαων σας και
    για το οποιο εσεις, τουλαχιστον, διατεινεσθε οτι πολεμησατε εναντιον του
    ναζισμου και του φασισμου.
    ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΥΡΙΣΚΕΣΘΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ :

    EΜΠΡΟΣ ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ .


    ΕΟΚΑ
    Ο Αρχηγος ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ)


    ο Αγων ειχε ξεκινησει , και ηταν δαφνοστεφης και νικηφορος , σε 5 χρονια ο
    δυναστης εγκατελειψε το νησι και μεχρι σημερα προσπαθει να επανελθει με διαφορους ΑΝΑΝες, ΓΕΩΡΓΑΚΗΔΕΣ ,ΚΩΣΤΑΚΗΔΕΣ, ΑΛΑΒΑΝΙΑΡΗΔΕΣ,
    ΝΤΟΡΟΥΛΕΣ ΧΑΡΩΠΕΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΔΕΣ ,ΜΠΙΣΤΗΔΕΣ, ΚΟΥΝΕΛΑΚΗΔΕΣ ΚΛΠ ΤΣΙΠΡΟΕΙΔΗ αλλα εις ματην....

    ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ / ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ / ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΧΑΜΕΝΕΣ

    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

    Εκ μερους ολων των Ελληνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω :Αδικα πήγε η θυσία των παιδιών της Κύπρου.Οι εγγλέζοι είχαν ήδη βγάλει το χρονοδιάγραμμα της αυτοδιάθεσης για την Κύπρο-όπως και πολλές άλλες αποικίες- δλδ η Κύπρος θα ψήφιζε το 1958,αν θυμάμαι σωστά-. Τι έκανε λοιπόν ο Στργος Γρίβας ;;;Πήρε στον λαιμό του τόσα παλληκαράκια (με την απόλυτη έννοια της λέξης παλληκαράκια). Παρακαλώ να με διαψεύσετε γιατί δεν αντέχω τέτοιες ιδέες.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 010410 3:58 : Η άποψη σου εκφράζει άμεσα την συνεπή αποικιοκρατική αγγλική πολιτική και η απάντηση βρίσκεται σε όλο το κύριο άρθρο. Αν συνεχίσουμε με την δική σου αντίληψη σύντομα θα λες (ΑΝ θα λες!) Καλή Ανάσταση ΤΗΣ Θεσσαλονίκης! Μπορούμε όμως να πούμε (με πρώτο τον Καζαντζάκη στον πρόλογο του " Καπετάν Μιχάλη") Καλή Ανάσταση στην σκλαβωμένη Αδελφή Κύπρο! Και σε όλους μας επίσης! Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.