11/4/10

Αίγυπτος: «Έγκλημα ο διαμελισμός των γλυπτών του Παρθενώνα»

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συνεργασία 22 κρατών για τον ίδιο σκοπό, την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων η εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού στη Διάσκεψη στο Κάιρο, διευθύντρια της Υπηρεσίας Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικών Αγαθών Ελένη Κόρκα.
Παράλληλα, η ίδια ανέφερε ότι μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Ζάκι Χαουάς, η Αίγυπτος πρότεινε την Ελλάδα για τη διεξαγωγή της επόμενης Διεθνούς Διάσκεψης.

Στη συνέχεια η κ. Κόρκα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει πλέον η Αίγυπτος στη στήριξη και τη συμπαράσταση ιδιαίτερα της Ελλάδας στην επίτευξη αυτού του στόχου, που γίνεται παγκόσμιος και αποκτά πλέον μία ισχυρή φωνή διεκδίκησης. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Ελληνίδα εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο κορυφαίο ζήτημα της προσπάθειας της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της για τις αντίστοιχες δηλώσεις που έκανε για το ζήτημα ο Χαουάς, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε την αρπαγή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ως «ένα έγκλημα που πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς δεν διανοείται ο διαμελισμός τέτοιων Γλυπτών».

Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας στήριξαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη, η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο. Από την πλευρά της η Ελένη Κόρκα δήλωσε ότι «για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, απαιτείται η καλή θέληση της Μεγάλης Βρετανίας... Τα υπόλοιπα είναι θέματα της διεθνούς νομολογίας. Όμως, είναι σημαντικό ότι πλέον γινόμαστε μία ομάδα, μία φωνή που θα μπορέσει να διεκδικήσει πιο αποφασιστικά στο μέλλον το δίκιο της».

Στη διάσκεψη μετείχαν τελικά 22 χώρες, μολονότι αρχικά είχε ανακοινωθεί η συμμετοχή 17 χωρών. Οι χώρες οι οποίες, στην πλειοψηφία τους εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Πολιτισμού ή των υπηρεσιών αρχαιοτήτων τους ήταν οι Αυστρία, Χιλή, Κίνα, Κύπρος, Ισημερινός, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδία, Ιταλία, Λιβύη, Μεξικό, Νιγηρία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Συρία, ΗΠΑ και Αίγυπτος.
agelioforos.gr

1 σχόλιο:

  1. Δε μας παρατάτε ρε αιγύπτιοι. Άντε πάτε να κανονίσετε καμμιά ΑΟΖ με τα άλλα δάχτυλα του ενός χεριού, την Τουρκία, εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και δε μασάμε φιοριτούρες από σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.