20/4/10

Ερντογάν: Για την Τουρκία, Ταλάτ και Έρογλου είναι το ίδιο

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΠΕΤΡΟΥ*
Στις προχθεσινές ψευδοεκλογές το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη. Εδώ και 15 ημέρες όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Έρογλου νικητή από την πρώτη Κυριακή.Εδώ και δύο εβδομάδες δημοσιογράφοι, που υποστήριζαν τον Ταλάτ και στα κατεχόμενα και στην Τουρκία, διαμαρτύρονταν ότι το βαθύ κράτος με την τρομοκρατική οργάνωση Ergenekon επεμβαίνει στις ψευδοεκλογές υπέρ του Έρογλου.

Απ' ό,τι διεφάνη από το αποτέλεσμα των εκλογών, οργανώσεις που ελέγχονται από την Ergenekon, όπως Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΤΜΤ, Σύνδεσμος εν αποστρατεία, Αξ/κών και Υπαξ/κών, εθνικιστικές οργανώσεις των Γκρίζων Λύκων, εξέδωσαν ανακοινώσεις και εργάστηκαν σκληρά στην εκστρατεία του Έρογλου. Το 85% των εποίκων τον ψήφισαν.

Από την άλλη, τον Ταλάτ υποστήριξαν αριστερές οργανώσεις και επιχειρηματίες. Τελικά απέβη μπούμερανγκ για τον Ταλάτ η βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και του Προέδρου Χριστόφια, διότι ο Έρογλου στην προεκλογική εκστρατεία τόνιζε ότι όλοι αυτοί θέλουν το κακό των Τ/Κυπρίων και έχουν στόχο να διαλύσουν το ψευδοκράτος και να μετατρέψουν τους Τ/κ σε μειονότητα.

Ο Ερντογάν απέτυχε να βοηθήσει τον Ταλάτ και φάνηκε ότι οι μηχανισμοί του στα κατεχόμενα ηττήθηκαν κατά κράτος από τους αντίστοιχους μηχανισμούς του βαθέος κράτους। Στις προχθεσινές ψευδοεκλογές διεξήχθη μια σύγκρουση μεταξύ Ερντογάν και βαθέος κράτους. Ο Ερντογάν πριν από ένα μήνα προσπάθησε να πλήξει τον Έρογλου με το να βάλει υποψήφιο τον Ερτογρούλογλου που προέρχεται από τον ίδιο χώρο του Έρογλου. Αυτό πέτυχε για μια εβδομάδα, μόνο που οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Ερτογρούλογλου να ανεβαίνει στο 8% και με αυτό το ποσοστό να ρίχνει τον Έρογλου στη δεύτερη θέση με 4% πίσω από τον Ταλάτ. Τελικά ο Ερντογάν δεν κατάφερε να πλήξει τον Έρογλου και στις προχθεσινές εκλογές ο Ερτογρούλογλου πήρε 4.648 ψήφους, δηλαδή 3,81%.

Αμέσως μετά την τελική ανακοίνωση του αποτελέσματος των ψευδοεκλογών, ο Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την NTV για το αποτέλεσμα, είπε: «Για την Τουρκία δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγόταν πρόεδρος। Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Η Τουρκία ως εγγυήτρια διαρκώς θα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Με τον ίδιο τρόπο όπως και προηγουμένως θα συνεχίσουμε με τον Έρογλου. Σε αυτό το θέμα δεν έχουμε διαφορά απόψεων με τον Έρογλου, ο οποίος έχει διαβεβαιώσει, πολλές φορές, ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις συνομιλίες. Θα συνεχίζουμε μαζί το δρόμο μας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών, αναφέρει: «Δίνουμε τα συγχαρητήριά μας στον νέο πρόεδρο Έρογλου. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσει τις προσπάθειες για μόνιμη λύση στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έχουν σταματήσει».

Επίσης, στην ανακοίνωση πλέκεται το εγκώμιο για τον απερχόμενο Ταλάτ ότι «Εδώ και δύο χρόνια στις συνομιλίες που διεξάγονταν, έδειξε ότι έχει ηγετική προσωπικότητα, έδειξε δυναμισμό και αποφασιστικότητα που αν το πράξει αυτό και η ε/κ πλευρά, σύντομα θα οδηγηθούμε σε λύση. Η Τουρκία θα έχει στενές σχέσεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Και η Τουρκία θα υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχάρη τον Έρογλου και στο μήνυμά του αναφέρει: «Η εθνική υπόθεσή μας είναι η λύση του Κυπριακού στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Τ/κ για μόνιμη και διαρκή λύση. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης και θα είναι πάντοτε στο πλευρό των Τ/κ».

Απ' ό,τι φαίνεται, η Τουρκία ενδιαφέρεται για λύση δίχως να παραβιάζονται οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές που, όπως είναι γνωστό, εδράζονται σε συνομοσπονδιακές θέσεις και ο πρώτιστος στόχος της Τουρκίας είναι η συνέχιση των συνομιλιών, η συνέχιση του καλού κλίματος, για να μπορέσει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία δίχως να είναι το Κυπριακό τροχοπέδη.

Η Τουρκία θα επιδιώξει να παρουσιάσει τον Έρογλου ως διαλλακτικό ως μη ακραίο και στο έργο της αυτό θα τη βοηθήσουν οι επιτήδειοι ουδέτεροι Άγγλοι, Αμερικανοί και οι φίλοι της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα διαφανεί στο μέλλον κατά πόσον θ' ακολουθήσουν και οι εντός των τειχών «δικοί μας», οι οποίοι έκτισαν το προφίλ του Ταλάτ με δημοσιεύματα στο παρελθόν ότι είναι τάχα ήπιος και διαλλακτικός και ότι είναι «καλός άνθρωπος» και ότι ενδιαφέρεται για λύση σε σχέση με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, που δήθεν ήταν αδιάλλακτος και εχθρός της λύσης.

Αυτό θα διαφανεί σύντομα αν θα το κάνουν. Η αιχμή του δόρατος της τουρκικής προπαγάνδας ήταν τα δημοσιεύματα σε μερίδα του ε/κ Τύπου που εξυμνούσαν τον Ταλάτ και κατηγορούσαν τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο. Όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι καταχωρημένα στην ιστοσελίδα του τούρκικου ΥΠΕΞ.

* Ταγματάρχης ε.α
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. "[...] «Για την Τουρκία δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγόταν πρόεδρος। Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Η Τουρκία ως εγγυήτρια διαρκώς θα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Με τον ίδιο τρόπο όπως και προηγουμένως θα συνεχίσουμε με τον Έρογλου. [...]"

    Τι κεμαλισμος, τι ισλαμιστες, Ερντογαν, Ερογλου, Ταλατ και κουροφεξαλα ...
    Το μονο που αλλαζει ειναι το φεσι.
    Η γενοκτονος, φασιστικη ιδεολογια παραμενει ιδια!

    - Ν. Λυγερός, "Το νέο οθωμανικό δόγμα ως κατάργηση του κεμαλικού"
    http://www.lygeros.org/5247-gr.php
    - Ν. Λυγερος, Τεχνητός εκσυγχρονισμός και στρατιωτικό αντιπαράδειγμα
    - Ν. Λυγερος, Τουρκοκρατία και στρατοκρατία
    - Ianus, Turkey's secular hijab or "Kemalism is transient, Islam is permant"
    - Ianus, Why Turkey will never be a democracy
    - Ianus, One difference of opinion with many ramifications
    - Fethullah Gülen's Grand Ambition, Turkey's Islamist Danger
    - Οι Κεμαλιστές
    - Kεμαλισμός και νεοελληνική ιστοριογραφία

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδαμε και τον "καλο" Ταλαυ τι κουμασι ηταν
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.