27/4/10

Στα Ορμάνια του Λόρτου οι νεκροί μας


Στα «Ορμάνια του Λόρτου» βρίσκεται ο ομαδικός τάφος όπου θάφτηκαν αγνοούμενοι ή και πεσόντες της τουρκικής εισβολής, όπως προκύπτει από μαρτυρίες Κερυνειωτών, οι οποίοι υποδεικνύουν πως πριν το 1974 δεν υπήρχε περιοχή γνωστή με την ονομασία «Βοτανικοί Κήποι», όπως αναφέρεται και σε ειδήσεις σχετικές με τον εντοπισμό λειψάνων αγνοουμένων.

Στα Ορμάνια του Λόρτου οι νεκροί μας
«Οι Βοτανικοί Κήποι» ήταν το όνομα οικίας και όχι περιοχής της Κερύνειας
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στα «Ορμάνια του Λόρτου» βρίσκεται ο ομαδικός τάφος όπου θάφτηκαν αγνοούμενοι ή και πεσόντες της τουρκικής εισβολής, όπως προκύπτει από μαρτυρίες Κερυνειωτών, οι οποίοι υποδεικνύουν πως πριν το 1974 δεν υπήρχε περιοχή γνωστή με την ονομασία «Βοτανικοί Κήποι», όπως αναφέρεται και σε ειδήσεις σχετικές με τον εντοπισμό λειψάνων αγνοουμένων.

Η πρώην βουλευτής Κερύνειας κ. Ρίνα Κατσελλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ανέφερε, ότι προ της εισβολής, δυτικά της Κερύνειας υπήρχε πρατήριο πετρελαιοειδών προς την περιοχή της Γλυκιώτισσας, όπου υπήρχε και σπίτι Βρετανού υπηκόου. Στο σπίτι αυτό, το οποίο ανήκε στον Τζορτζ Λουδοβίκο Χούστον, το οποίο βρίσκεται στη «δεύτερη τσιακιλερή» όπως ήταν γνωστή, δόθηκε από τον ιδιοκτήτη του η ονομασία «Βοτανικοί Κήποι» και μάλιστα αναρτήθηκε και σχετική πινακίδα. Λόγω της πινακίδας, κάποιοι όταν αναφέρονταν στην περιοχή μιλούσαν για «Βοτανικούς Κήπους» και έτσι φαίνεται να καθιερώθηκε η λανθασμένη ονομασία. Όπως εξήγησε η κ. Κατσελή, οι παλαιότεροι Κερυνειώτες γνώριζαν τη συγκεκριμένη περιοχή με την ονομασία «Ορμάνια του Λόρτου», που παρέπεμπε στην ιδιοκτησία του πρώτου Βρετανού μόνιμου κατοίκου στην Κερύνεια. Ο εν λόγω Βρετανός ήρθε στην Κύπρο το 1878 και αγόρασε τη συγκεκριμένη περιοχή και η ονομασία «ορμάνια» δόθηκε λόγω του ότι η περιοχή ήταν θαμνώδης με χαμηλή βλάστηση, κάτι αντίστοιχο άλλων περιοχών στον Ακάμα. Η κ. Κατσελή εκτιμά ότι κάποιοι παρασύρθηκαν από την πινακίδα που βρισκόταν έξω από την οικία του Βρετανού και αναφέρονται σε «Βοτανικούς Κήπους» χωρίς να γνωρίζουν ότι η ονομασία αφορά μόνο το σπίτι του εν λόγω Βρετανού.

Σχετική ανακοίνωση για την ύπαρξη ή μη, περιοχής με την ονομασία «Βοτανικοί Κήποι» εξέδωσε πρόσφατα και ο Δήμος Κερύνειας και σε αυτήν αναφέρεται, ότι «μετά από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιήθηκε τόσο από το Δήμο Κερύνειας, όσο και από Κερυνειώτες που ζούσαν στην Κερύνεια πριν την εισβολή, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει τέτοιο τοπωνύμιο στην Κερύνεια». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα οστά των ηρώων μας ανευρέθηκαν σε απόσταση 500 μέτρων βόρεια του γηπέδου της Κερύνειας «Πράξανδρος», προς την ακτή». Τα «Ορμάνια του Λόρτου» ή οι «Βοτανικοί Κήποι» χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους για την ταφή Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον κάποιες από τις ταφές έγιναν όταν δεν υπήρχε στον ορίζοντα θέμα αναζήτησης αγνοουμένων. Σταδιακά στην περιοχή απορρίφθηκαν μπάζα από διάφορες περιοχές και κάποια από τα οστά ήρθαν στην επιφάνεια όταν αποφασίστηκε η ανάπτυξη της περιοχής. Σε ομαδικό τάφο βρέθηκαν περίπου 40 λείψανα εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν περίπου 20. Πρόκειται για τα λείψανα που θάβονται το τελευταίο διάστημα στις ελεύθερες περιοχές. Πολλά από τα οστά ήταν θαμμένα λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Εκεί άφησαν πολλοί τα κόκαλα τους

ΣΥΜΦΩΝΑμε μαρτυρία του εθνοφρουρού Σταύρου Μαυρέση (κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974) στην είσοδο της Κερύνειας σκοτώθηκαν πολλοί εθνοφρουροί κατόπιν ενέδρας που έστησαν οι Τούρκοι εισβολείς οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί και επάνδρωσαν δύο πολυβολεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ξημερώματα της 21ης Ιουλίου 1974 δόθηκαν οδηγίες σε φάλαγγα οχημάτων, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, να εισέλθει στην Κερύνεια αλλά, ενώ οι υπεύθυνοι θεωρούσαν ότι οι Τούρκοι δεν είχαν αποβιβαστεί, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών με αποτέλεσμα αρκετοί εθνοφρουροί να εγκλωβιστούν στα οχήματα τους και να σκοτωθούν.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.